Slovenija

Rupel na konferenci o Afganistanu

Berlin, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
0

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je v Berlinu udeležil tretje mednarodne konference o Afganistanu.

Rupel je zagotovil, da Slovenija načrtuje pomoč Afganistanu tudi v prihodnje (Foto: POP TV)
Rupel je zagotovil, da Slovenija načrtuje pomoč Afganistanu tudi v prihodnje (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Namen srečanja je predvsem izkazati priznanje afganistanski prehodni vladi za napredek in oblikovati obljubo, da bo mednarodna skupnost svojo podporo nadaljevala tudi v prihodnje. Poleg tega so države udeleženke in mednarodne organizacije napovedale svojo finančno in drugo pomoč za obnovo Afganistana.

Rupel je v svojem nastopu povedal, da Slovenija pozdravlja pomemben napredek pri obnovi in razvoju Afganistana, ki je bil dosežen po sklenitvi sporazuma v Bonnu. Sporazum je sad skupnih naporov afganistanskega ljudstva in mednarodne skupnosti. Poudaril je, da današnja konferenca potrjuje zavezanost k nadaljnjim skupnim prizadevanjem za izgradnjo stabilnega in demokratičnega Afganistana, ki je v življenjskem interesu mednarodne skupnosti.

Slovenija je afganistanski vojski podarila tudi večjo količino vojaške opreme in humanitarne pomoči v višini 30 milijonov tolarjev. Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), ki ga je vlada ustanovila leta 1998, pa je novembra 2002 izvedel tečaj usposabljanja srednjega managementa afganistanskih deminerjev za 19 oseb.

Rupel je v nadaljevanju še povedal, da Slovenija pozdravlja sprejem nove afganistanske ustave in je prepričana, da bodo bližajoče se volitve uspešno zaključile proces, ki je bil začet v Bonnu. V prihodnosti čaka afganistansko ljudstvo še mnogo izzivov, zlasti na področju zagotavljanja varnosti, brez katere je težko doseči vsesplošni napredek, je menil minister dr. Rupel in zagotovil, da bo Slovenija v skladu s svojimi možnostmi še naprej pomagala afganistanskim oblastem pri vzpostavljanju varnosti, stabilnosti in obnove države.

V misiji mednarodnih varnostnih sil v Afganistanu ISAF 5 trenutno sodeluje 18 pripadnikov Slovenske vojske, in sicer v okviru mednarodne brigade na razširjenem območju Kabula. Poleg tega dva slovenska častnika delujeta v Koalicijskem koordinacijskem centru, ki je del Centralnega poveljstva ameriških oboroženih sil (CENTCOM). Slovenska policija pa v misiji v Afganistanu sodeluje z enim policijskim strokovnjakom, in sicer od aprila lani za obdobje enega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja