Slovenija

Rupel išče podporo za Pegana

Šanghaj, 10. 11. 2007 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Rupel je kitajskega kolega pozval, naj pomaga Peganu zagotoviti nastop na olimpijadi v Pekingu.

Janša je v Šanghaju slovesno odprl predstavništvo Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti), pred tem pa si je skupaj z vladno in gospodarsko delegacijo ogledal tovarno družbe Iskra Avtoelektrika v bližini Šanghaja.

Predsednik vlade Janez Janša je v Šanghaju obisk na Kitajskem ocenil kot uspešen. Kot je dejal, je po pogovoru s slovenskimi gospodarstveniki, ki ga spremljajo, dobil vtis, da nihče ni razočaran in da so bili s kitajsko stranjo doseženi konkretni dogovori in stiki. Ob tem je sicer izrazil obžalovanje, da slovenska gospodarska delegacija, ki je štela 55 članov, ni še večja, saj so "tukaj priložnosti neizmerne".

Janša je sicer danes v Šanghaju slovesno odprl predstavništvo Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije.
Janša je sicer danes v Šanghaju slovesno odprl predstavništvo Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije. FOTO: Reuters

Janša je tudi povedal, da rešitev za velik primanjkljaj Evropske unije v trgovini s Kitajsko, ki znaša več kot 250 milijard evrov, vidi v večji porabi na kitajskem domačem trgu. Kitajsko gospodarsko rast zdaj v glavnem poganja velikanski izvoz, bistveno manj pa domača poraba. Ko se bo povečala poraba na kitajskem trgu, se bo povečala tudi potreba po uvozu in na ta način se bo menjava uravnotežila, je prepričan Janša.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je tako od predsednika države Hu Jintaa kot tudi od premiera Wen Jiabaa dobil zagotovila, da Kitajska v prihodnjem obdobju načrtuje dvig blaginje, s čimer se bo povečevala tudi poraba, to pa bo pozitivno vplivalo na izravnavo blagovne menjave. "Obeti so tako bistveno boljši, kot so bili še pred kratkim," je poudaril premier.

Tudi o podnebnih spremembah

Janez Janša na Kitajskem
Janez Janša na Kitajskem FOTO: Reuters

Pomembna tema srečanj premiera s kitajskimi voditelji so bile tudi podnebne spremembe. Kot je dejal, je iz pogovorov, ki jih je opravil v teh dneh, možno razbrati, da Kitajska tem vprašanjem in možnim vplivom ekstenzivne rabe energije na podnebne spremembe posveča bistveno več pozornosti, kot si predstavlja Zahod. Za obdobje do leta 2010 si je Kitajska zastavila tudi dokaj ambiciozne okoljevarstvene cilje, zato po Janševem mnenju obstajajo realne podlage za nadaljnja pogajanja o učinkovitem svetovnem dogovoru o boju proti podnebnim spremembam.

Tudi o podpori Peganu

Slovenska vlada je obisk na Kitajskem izkoristila tudi za lobiranje za Peganovo vozovnico za Peking
Slovenska vlada je obisk na Kitajskem izkoristila tudi za lobiranje za Peganovo vozovnico za Peking FOTO: Reuters

Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je v pogovoru s kitajskim zunanjim ministrom Jangom Džiečijem govoril tudi o podpori telovadcu Aljažu Peganu za nastop na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu. Gimnastičar je namreč zaradi posebnega sistema kvalifikacij prikrajšan za nastop na olimpijskih igrah, čeprav je svetovni in evropski podprvak na drogu ter vodilni na lestvici svetovnega pokala na tem orodju.

Rupel je še dejal, da vlada v celoti podpira nastop Aljaža Pegana na olimpijskih igrah. Na uradni večerji s kitajskim predsednikom vlade ga je namreč podprl tudi Janša. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pa se je srečala tudi s predstavniki komiteja za pripravo olimpijskih iger v Pekingu, ki so ji zagotovili podporo za nastop slovenskega telovadca na igrah v kitajski prestolnici. Obrazec podpore za posebno povabilo za nastop na olimpijskih igrah 2008 mora do 15. novembra prispeti na sedež Mednarodnega olimpijskega komiteja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo pa? 1
11. 11. 2007 16.14
jaz pa mislim, da bi 24ur, ki ponavadi kar redno brišejo neprimerne poste, mogle dobit kazen zaradi kršenje volilnega molka, ker niso zbrisali Ogledalcevega posta.
Prvo Bore
11. 11. 2007 14.54
j8folk kaj si želel povedati ??? Takšen si jo naša vlada !!!
j8folk
11. 11. 2007 12.33
V slogu levih pisete, razmislam da niste celo placani za te komentarje! Vse kar naredijo je slabo za narod, popolnoma vse vse. Medtem ko levi so pa napol bogovi ko povejo kje, samo poveje, to je še daleč od opravljenega dela!
hinko.murovec@siol.net
11. 11. 2007 09.33
J8folk,20:36, Ja šli so za dobro Slovenije, toda na žalost se bodo v škodo tudi Vrnili. LP
brainiac
11. 11. 2007 08.25
ogledalce. kršiš volilni molk.vsi na volitve. in volite onega drugega, neorgličarja.(vidiš, to se napiše tako, brez imen in priimkov!)
Tonček Balonček
11. 11. 2007 08.04
Ogledalce, a ti si pa v štabu zadolžen za agitprop?
Prvo Bore
11. 11. 2007 07.03
nutrispirit Kaj se razburjaš ?? Neprekinjeno ganjaš komunizem, komunizem, pa sem Ti lepo napisal, da so vodje kristjanstva naredile več škode kot koristi vernikom. OPUS DEI. Članek o Peganu je prišel naknadno in to je nekaj takšnega, kot da bi šel JJ k Bushu in mu rekel : Prenehi s svojimi vojnami. Upam, pa da se bo rešilo glede Pegana, ampak vedno pravimo, da se politika ne sme vmešavati v šport. V letu 58 je umrlo na Kitajskem samo od lakote 8 miljonov Kitajčkov, to vam povem, tako na hitrico, kaj pomeni Slovenija. Kitajci so še ljubeznivi do njega, ker vedo vse. Časopis pa itak vse prenese. Admin briši post od špegla, ker je volivni molk in vsi vemo, koga bomo volili, samo ne tistega, ki je napisan Napisal sem tudi , da so VSI politiki barabe, ki nikoli niso delali, kar pomeni vse stranke. OKŠ je pa itak funkcija, ki je postavljena , kot nekakšen fotelj iz katerega Kocjančič ne bo odšel.
johndoe35
11. 11. 2007 04.54
DANES PA VSI NA VOLITVE IN VOLIT PETERLETA
nutrispirit
11. 11. 2007 02.06
prvoborec, najprej preberi moj komentar potem me pa komentiraj. zadnje čase govoriš u prazno in se non stop ponavljaš. jaz nisem govoril o nobenem krščanstvu. kaj maš sobo tam na ljubljana polje al kaj? saj ni članka da ga nebi komentiral, govoriš pa non stop eno in isto in to od kdar spremljam poste tle gor. daj se umiri. imam občutek da bolehaš za politofobijo!
Tonček Balonček
10. 11. 2007 20.53
Tudi sam srčno upam, da bo Janša te Kitajce spravil v red in bodo s skupnimi močmi uredili vreme po naši meri in ga spremenili tako, da bo dobro za nas in Kitajce. Pustimo se presenetiti! Včasih volja dela čudeže! Naslednjič pa anj gredo tja z jumbo-jetom ali novim airbusom, vanj grevsa gospodarska zbornica + pol ministrstva za gospodarstvo in še bo prostora za priležnice in naraščaj! Saudijski kralj je v London priletel z delegacijo v špetih jumbo-jetih.
j8folk
10. 11. 2007 20.36
Nevem to zdej vsi govorite, ko da je šel JJ in delegacija na dopust! šla je za dobro Slovenije! In to da je Rupel se potegnu za Pegana Je vsega spoštovanja vredno. Ampak vsem gre v nos! Samo poglejte kdo je v večini predsedoval klubom in zvezam!pa smo pred pri LDS in SD. Kaj je kocjančič naredu na OKS!nččč! Za lato medaljo z olimpijskih iger so dobil znesek ene plače Kocijančiča! Ko se gre za Šport bi lahka pustil leve pa desne, pa se zgledoval po vsakem ko je kej naredu! Rupar je svojo plačo, ki jo je dobil po odstopu z DZ Slovenije dal za drsalke Acroni Jesenic! Sestavu je klub in vemo kje je zdej, pa čeprav bojo zdej vsi rekl da zdej ga ni pa nikjer. Velik je naredu in je zgleda vredn! Jakopič, kaj je naredu na Atletski zvezi------nččččččč, Andrlič v Avtomobilistični-----nččččččč....... ........
romantik75@email.si
10. 11. 2007 20.27
Ma sam eni ste pa res tako negativno nastrojeni proti tej vladi, da še ob taki pozitivni potezi za naš šport ne morete najti dobre besede. Kaj je naredila vaša LDS in SD na prejšnih OI nič tudi Kocjančič, ki je njihov človek ni naredil nič sedaj pa samo zato, ker to pozitivno potezo naredi vam neljuba politična opcija ni pogodu ali pa vam je res toliko malo za slovenski vrhunski šport. Sram vas bodi komunisti spet kažete svoj pravi obraz.
Tonček Balonček
10. 11. 2007 19.48
Slabo se piše športu, če bodo panožne zveze v boj pošiljale zunanje ministre. Še dobro, da ne zapišejo kdo so bili predstavniki komiteja. Verjetno kakšni bolničarji ali akupunkturisti.
makajjezvami
10. 11. 2007 19.12
Ej klapa, vi ste prav: "No future."
Prvo Bore
10. 11. 2007 19.06
To seveda leti na vodje RKC in ne na podložnike,ki jim verjamejo.
Prvo Bore
10. 11. 2007 19.05
nutrispirit ni hujšega sadistilnega in hinavskega režima , kot je kristjanstvo. Kdo je že napisal, da so Judje napravili komunizem ?? Vsi politiki so barabe, ki nikoli niso znali delati. Amapak JJ ga pa dejansko serje v dno duše. Saj vem, da veste in to Vas sedaj boli. Mogoče bo pa šel še pogledat svojo tovarno v Avstralijo ?? Nikoli se ne ve !!
Prvo Bore
10. 11. 2007 19.01
kosir_maks kakšne veze ima post z uvozom banan iz Tadžikastana LOL JJ je navaden desetar iz JNA in je totalen analfabetik okoli gospodarstva. Klanja se največjim komunistom na svetu in jih hvali. Pokvarjen kot kvargelj. Nima jajc. Samo na izlet je šel, dokler ima čas.
nutrispirit
10. 11. 2007 18.52
jožajoža, če bi opozicija bila sposobna, potem bi delovala kot mora. ko je bil janša vodja opozicije je opozicija laufala. totalitarizem so vedno delali komunisti, ker niso odobravali nič drugega kot partijo. zdaj ko pa niso na vladi pa jokajo in jokajo. bomo vidli kako bo šlo sloveniji, ko bo levica spet na oblasti, enkrat bo, ampak upam da bodo tudi takrat ljudje tako kritični do vlade kot so sedaj. ne verjamem da bo šlo slovenskemu ljudstvu tako dobro. politiki si znajo nakrasti denarja, kar je vidno, ko je bila osamosvoijtev slovenije, ko so si ljudje pri koritu, sedaj večina leva opcija nakradli da glava boli. kdor reče da ni res je bil v drugi vrsti s svojim žaklom.
Jožajoža
10. 11. 2007 18.37
v sloveniji je totalitarni sistem, kjer je opozicija samo na parirju.upam, da se bo vsloveniji spet pojavil nekdo, ki bo, naredil to deželo spet slovensko
kosir_maks
10. 11. 2007 18.36
Prvo borac : Obisk kot vsak drug obisk ! Če ti gre že na kozlanje , povej zakaj ti ni šel na kozlanje obisk Drnovška poleti v ZDA kjer je prvi dan nekaj klobasal na OZN potem pa je mrknil in se ni nič več slišalo o njem , niti gdaj je prišel domov , nobene izjave o obisku , nič od nič od njega !! No zdej pa veselo kozlaj , ti zelo objektivn dedek !!