Slovenija

Se bo Rupel pridružil brezposelnim?

Ljubljana, 28. 08. 2010 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na zunanjem ministrstvu naj bi bilo vroče, saj naj bi nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, zdaj uslužbenec na MZZ, prejel že tretji opomin. Sledi lahko le še odpoved.

Dimitrij Rupel in Samuel Žbogar v oddaji Svet na Kanalu A, kjer sta predstavila stališča o arbitražnem sporazumu. Soočenje je potekalo 3. junija.
Dimitrij Rupel in Samuel Žbogar v oddaji Svet na Kanalu A, kjer sta predstavila stališča o arbitražnem sporazumu. Soočenje je potekalo 3. junija. FOTO: Kanal A

Današnji časopis Dnevnik poroča, da imajo zanesljive informacije, ki pravijo, da je Dimitrij Rupel dobil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, saj naj bi bili njegovi nastopi v javnosti sporni. Za javne nastope naj ne bi imel soglasja zunanjega ministrstva, prav tako pa je Rupel ostro nastopal proti arbitražnemu sporazumu, ki ga je vneto zagovarjal njegov nadrejeni Samuel Žbogar. V oddaji Svet na Kanalu A sta se celo zelo ostro pomerila v predstavitvi svojih stališč.

Na zunanjem ministrstvu so za Dnevnik dejali le, da je "postopek v teku in da zadeve za zdaj ne komentirajo“. Kaj na vse to pravi Rupel, pa tudi še ni znano.

Številne ostre besede v preteklosti

Rupel si je prislužil grajo, ko je tuje veleposlanike v naši državi obvestil o "oblakih, ki so dejansko prekrili slovensko sonce". V pismu je tudi razlagal, da Slovenija ne zna prekiniti s preteklostjo, saj naj bi po Ruplovem mnenju Pahorjeva koalicija delovala po konceptu, ki ga je Slovenija leta 1990 opustila. Prav tako je poudaril, da so se na politično prizorišče vrnile osebnosti, ki so bile aktualne v preddemokratičnih časih. Marca letos je zato minister Žbogar zaprosil za pravno mnenje, ali lahko zoper "javnega uslužbenca" sproži disciplinski postopek.

Novembra lani je minister Žbogar po dveh opominih, ki si jih je Rupel na MZZ prislužil zaradi kritik na račun dela ministrstva, dejal, da "nihče doslej ni imel toliko časa in toliko moči in toliko priložnosti, da uredi razmere v zunanjem ministrstvu in v zunanji politiki, kot jo je imel nekdanji minister Rupel. Mislim, da je najmanj pristojen za to, da ocenjuje delo tega ministrstva, razpoloženje v tem ministrstvu ali pa delovanje slovenske zunanje politike."

"Razumem njegovo razočaranje, da po toliko letih, ko si zunanji minister in ko tudi vodiš predsedovanje Evropski uniji, zaključuješ svojo kariero kot uslužbenec zunanjega ministrstva. Pa vendar mu to ne daje nobene pravice, da ruši vse, kar je sam gradil oziroma da deluje tako, kot je sam prepovedoval, ko je bil zunanji minister," je takrat dejal Žbogar.

Tako je leta 2008 Rupel predal posle Žbogarju.
Tako je leta 2008 Rupel predal posle Žbogarju. FOTO: Dare Čekeliš

Rupel pa je ministru odgovoril, da je v začetku svojega mandata pokazal, kako si predstavlja "višek demokracije" na MZZ s tem, ko je "prispeval k diskvalifikacijam in poskusom likvidacije svojega predhodnika, kar je bil zagotovo najvišji višek slovenske demokracije po osamosvojitvi. /.../ Kot Žbogarjev predhodnik si takšnih viškov nikoli nisem dovolil," je takrat sporočil Rupel in dodal, da je svojemu nasledniku omogočil kvečjemu napredovanje in delovanje na mestih državnega sekretarja in veleposlanika v ZDA.

Lani je tako Rupel še dejal, da govorica ministra Žbogarja po Ruplovem mnenju priča o miselnosti in praksi, ki ju uvaja na MZZ, izjave o opozorilih, kaznih in drugih ukrepih pa so zgovorne same po sebi. Žbogarja je še spomnil na to, da v službo na ministrstvo ni prišel v času njegovega "poveljevanja", ampak že leta 1997. "To, da imamo Žbogarja za zunanjega ministra, je morda res kazen zame, vendar pa vsaj tolikšna tudi za druge državljane naše domovine," je bil kritičen lanskega novembra. Kako pa se bo Rupel odzval tokrat?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
30. 08. 2010 16.07
kaj se Žbogar obira, zbrca naj ga na cesto, saj si je v vseh teh "osamosvojiteljskih"letih dovolj nagrabil...tri opomini pa še cinca...delavec samo enkrat ne pride v službo(delat,ne kot Dimsi) in leti,tu se pa cincajo z neko starosto diplomacije, kaj ni nikjer kakega mlajšega bolj naprednih pogledov diplomata,kaj je on večen kot njegov šef Janez?Kaj je on nenadomestljiv(le v čem) v zapravljanju denarja, kaj tega nezna noben drug?
beri66
30. 08. 2010 16.02
med sončnike ga bi poslal, brez skrbi, Janša zaslužen kader zmeraj nagradi,nič nebo hudega Rupi, razen vesti, te pa itak nima.
finec
30. 08. 2010 11.07
Kako malo je treba, da odpustijo dobrega delavca, en blefer kot je Rupel pa vleče v brezdelju fantastično plačo. Še nekaj ne razumem, zakaj ne pobrska po svoji čudežni beležnici z tisoči številk pomembnežev, morda pa ga bo kdo vzel za receptorja, saj govori več tujih jezikov oziroma bolje rečeno v več jezikih neumnosti.
pujca
29. 08. 2010 12.01
To je še en primer neracionalnega trošenja davkoplačevalskega denarja...Pa to pomnožimo recimo z tisoč,dvatisoč,bognedaj še več pa so milijončki!Milijonček tu,milijonček tam pa so že desetine milijončkov!Pri nas vsaka politična opcija poskrbi za svoje odslužene kadre in tu je lep primer!Tu je tudi odgovor zakaj nimamo za plače zdravnikov,policistov,učiteljev in še koga,ki pa je za delovanje države nepogrešljiv!Dokler bomo podpirali takšne strice nam bo vedno bolj trda predla...
wizeman
29. 08. 2010 11.41
Tonček Balonček 29.08.2010, 07:20 4 Zakaj pa ne kandidira za župana, ima že 2 leti izkušenj in še Ljubljančan je, "rođeni"! Le zakaj? Dva glasova sta premalo, pa še od teh je drugi vprašljiv (Marjeticin).
HLAPCI.HLAPCI
29. 08. 2010 11.15
Ta Dimitrij Rupel je Slovenijo brez kakršnegakoli dogovora z DRŽAVLJANI potisnil v KOALICIJO VOLJNIH Ki je nato po lažeh ki je trosil Collin Powel v združenih narodih napadla Irak in je kriva za tisoče žrtvih. Potisnil nas je v VOJNO.
Peter Kralj 1
29. 08. 2010 11.10
Dimsi brez službe! A ste nori? Kdo pa bo plačeval klobuke Marjetici? NEMA ZIME ZA ESKIME!
bdso1
29. 08. 2010 10.53
Ja ,ludje kaj se vam je čisto ftrgalo!?Ozrite se samo molo nazaj,vsaj za 2 leti,razlika je očitna !!?? IZ BLAGOSTANJA V BLATOSTANJE !!?? To vlado lahko podpira samo tak,ki ima tudi sam osebne koristi ali pa je pod pritiskom vsakodnevega pranja možganov !!?? Možno pa je tudi to,da si določene barve nekateri nemorejo sprati z svoje kože do smrti!!?? Torej neglede na to,da jih je sonce že enkrat močno opeklo,se še vedno izpostaljajo soncu!!!??? Še OSEL gre samo enkrat na led,TI PAMETNJAKOVIČI PA ......!!?? Lp
hot125
29. 08. 2010 10.23
Veterana slovenske diplomacije bo odpustil njegov najslabši vajenec,kateri je v času Ruplovega ministrovanja opravljal umazana dela za komuniste npr. izdaja zaupnih dokumentov ter bil zato nagrajen z del. mestom ministra, kateremu pa v nobenem slučajo ni dorasel,kar se vidi v poraznem stanju ministrstva.
Brus123
29. 08. 2010 10.08
Dimsi čakaš nov zakon ? Penzije ne bodo višje,kvečjemu nižje!! Spokaj že, filozof!!
malec
29. 08. 2010 09.40
Presneti škrat! Lakanovsko...
malec
29. 08. 2010 09.39
Dimitrij Rupel je oče slovenske diplomacije. Vprašanje je kdo eksploatira njegovo boležnico. Žižek bi po Laskanovsko rekel, da je to propozicija o pataloško ljubosumnem nasledniku. Presežna vrednost Ruplove inteligence je, da deducira tak banalni dogodek na nepremišljeno netaktnost, ki ji je mogoče izreči oprostitev.
Klemen Poljakovi?
29. 08. 2010 09.00
Dimsi ne more "požret", da ni več zunanji ministr, ker ima tako "kilometrino" v zunanji politiki. Ali za njega ne velja zakon o upokojitvi, star je dovolj. Žre naš davkoplačevalski denar. V pokoj naj gre, tam se bo mogel obrekovatii našo državo.
gospakatja
29. 08. 2010 08.03
koliko pa je star, a ni že za v penzijo?
Tonček Balonček
29. 08. 2010 07.20
Zakaj pa ne kandidira za župana, ima že 2 leti izkušenj in še Ljubljančan je, "rođeni"!
variolog
29. 08. 2010 03.18
In kaj bo DELAL nazavodu za zaposlovanje
variolog
29. 08. 2010 03.03
Tam bo vsaj manj škode.
WikiX
28. 08. 2010 23.59
davkoplacevalka28.08.2010, 22:13 Najdražje imenike, baze podatkov in osebne telefonske številke direktorjev, nosijo naokoli na laptopih otroci osamosvojiteljev. Ruplov pride prav bolj v primerih, ko se naša diplomacija ne spomni več, kdo se takrat s kom kaj pogovarjal. Lahko bi rekli, da ima enega najdražjih dnevnikov ter največjih zbirk rumenih listkov, ki so jih zatikali in pozabili pobrati za sabo.
12345s
28. 08. 2010 23.28
Ma kaki, Pahor se mu spet prilizoval.
davkoplacevalka
28. 08. 2010 22.13
Jaz pa sem mislila,da ne smemo izražat lastnega mnenja samo v železnem komunizmu,ne pa tudi v svetli demokraciji ! Pa ne se bati,ne bo ostal brez dela,je najdražji telefonski imenik v EU!