Slovenija

Rudarji stavkali, da bi se uredile razmere v skupini HSE

Velenje, 03. 03. 2014 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Velenjski rudarji so izvedli opozorilno stavko. Zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine. Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa. Stavkali so tudi rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik.

premogovnik Velenje
premogovnik Velenje FOTO: Kanal A

Velenjski rudarji so imeli ob 6. uri dvourno opozorilno stavko, ki so jo napovedali že pred tednom dni. Predsednik podjetniškega sindikata Ferdinand Žerak je povedal, da se je pogajalska skupina v petek srečala z upravo rudnika, kažejo se nekateri pozitivni premiki, ampak do konkretnih rešitev še niso prišli.

Pogajanja, v katera je vključen tudi lastnik premogovnika - Holding Slovenske elektrarne (HSE) - se bodo nadaljevala v torek. Po stavkovnem načrtu bodo velenjski rudarji za dve uri zaustavili delo v vsaki izmeni, zaposleni na delih v jami pa bodo stavkali dve uri v prozivnici. Stavkalo je več kot 800 rudarjev ali 66,6 odstotka vseh zaposlenih.

Od uprave Premogovnika Velenje in generalnega direktorja HSE Blaža Košoroka stavkajoči zahtevajo ureditev razmer v skupini HSE, da bo možno normalno poslovanje skupine Premogovnik Velenje v skupini HSE. Velenjski premogovnik naj bi HSE dolgoval že več kot 15 milijonov evrov.

Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba. Rudarji, ki so lani zaradi slabega tekočega poslovanja in likvidnostnih težav premogovnika ostali brez izplačanih božičnic in nagrad za delovno uspešnost, so prejeli le regres v višini minimalne plače, kar pomeni 783 evrov bruto.

Uprava premogovnika mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga za Termoelektrarno Šoštanj zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga. "Od skupine HSE zahtevamo spoštovanje podpisanih pogodb in zavez do skupine Premogovnik Velenje. Zahtevamo tudi, da se v skupini HSE uskladijo in s tem zagotovijo enotna dodatna izplačila tudi za leto 2013, kot so regres, božičnica, stimulacije, nagrade za doseganje proizvodnje ter delovne uspešnosti," navajajo rudarji.

Prav tako pričakujejo poenotenje plačnih razmerij v skupini HSE glede na izobrazbo in pogoje dela ter poplačilo zaostalih terjatev družbam skupine Premogovnik Velenje s strani družb v skupini HSE. Povprečna plača v HSE je namreč 4000 evrov, Premogovnik Velenje pa je po višini plač na zadnjem mestu v skupini HSE.

Če stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene, bodo velenjski rudarji čez teden dni začeli stavkati, dobava premoga šoštanjski termoelektrarni pa bo takrat polovična.

Žerak je napovedal, da rudarji v primeru neizpolnitve stavkovnih zahtev načrtujejo 13. marca še dodatno zmanjšanje dobave premoga termoelektrarni na 25 odstotkov, štiri dni kasneje pa še dodatno zmanjšanje dobave premoga.

Vsak trdi svoje

V HSE ša ocenjujejo, da je za poslovanje Premogovnika Velenje v prvi vrsti odgovorna tamkajšnja uprava. To, da ta v kritičnih trenutkih vali krivdo na HSE, in to na podlagi napačnih podatkov, je zavajajoče in nesprejemljivo do zaposlenih v rudniku, so sporočili iz HSE. Premogovnik Velenje ima po navedbah HSE v sprejetem poslovnem načrtu za leto 2013 planirano prodajo premoga Termoelektrarni Šoštanj (Teš) za potrebe proizvodnje električne energije v višini 40.250 terajoulov. Lani je bilo s strani Teša prevzetih 39.795 terajoulov premoga oziroma 455 terajoulov manj, kot je bilo predvideno v poslovnem načrtu rudnika.

"Torej je izpad prihodka glede na poslovni načrt v višini okoli 1,1 milijona evrov in ne štiri milijone evrov, kot navaja premogovnik. V tripartitni pogodbi med HSE, Teš in premogovnikom nikjer ne piše, da sta HSE oziroma Teš dolžna prevzeti količine premoga, ki jih navaja premogovnik. Ker je lansko leto zaznamoval precejšen padec cen na trgu, je bil premogovnik že v prvi polovici leta 2013 obveščen, da prevzete količine z veliko verjetnostjo ne bodo večje od tistih, zapisanih v poslovnem načrtu rudnika," so zapisali v HSE.

Rudarjenje
Rudarjenje FOTO: POP TV

A v Velenju vztrajajo pri svojih stališčih. "HSE je pozabil omeniti svoj poslovni načrt, v katerem je bila načrtovana prodaja premoga Tešu določena v višini 41.400 terajoulov, kar je bilo potrjeno tudi s tripartitno pogodbo," so zapisali v odzivu. To je 1604 terajoulov več od količine dejansko prodanega premoga, kar ob prodajni ceni 2,50 evra za gigajoul znaša štiri milijone evrov, so izračunali.

V HSE medtem še opozarjajo, da je imel velenjski premogovnik v drugi polovici leta 2013 manjši izkop premoga od napovedanega in je glede na njihove napovedi izkopa do konca leta 2013 še v začetku decembra kazalo, da tudi ob tako zmanjšani proizvodnji v Tešu na deponiji ob koncu leta ne bo zadostnih količin premoga.

Decembra lani je sicer premogovnik svoje napovedi povečal za 300 do 420 terajoulov, kar bi po oceni HSE še vedno komaj zadoščalo za zagotovitev minimalnih količin premoga na deponiji. Dejanski izkop pa je rudnik povečal za 839 terajoulov, vendar zaradi nizkih cen na trgu zadnje dni decembra dodatnih količin električne energije in posledično premoga ni bilo več možno plasirati na trg.

Stavkajo tudi v Rudniku Trbovlje-Hrastnik

Danes pa so od 6. do 14. ure stavkali tudiv Rudniku Trbovlje-Hrastnik (RTH). Stavkovni odobr je za prihodnji ponedeljek napovedal splošno stavko v rudniku, če do petka ne bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve. Predsednik odbora Anton Lisec je povedal, da jih uprava danes ni povabila k pogajanjem oz. je direktor RTH Bojan Jelen pričakoval, da ga rudarji povabijo na pogajanja.

Rudnik Trbovlje
Rudnik Trbovlje FOTO: POP TV

Rudarji RTH v zapiranju so, tako kot velenjski knapi, ob 6. uri začeli z opozorilno stavko, ki je trajala do 14. ure. Po Liščevi oceni je stavkalo več kot 200 zaposlenih, osnovna stavkovna zahteva pa je izplačilo januarskih plač v celoti.

Družba je v četrtek sicer rudarjem izplačala akontacije januarskih plač v višini skoraj 790 evrov bruto. V celoti so izplačali tudi stroške, povezane z delom, torej prevoz in prehrano. Kljub temu so se rudarji odločili za opozorilno stavko.

Rudarji RTH poleg januarskih plač zahtevajo zagotovitev sredstev za odpravnine 135 presežnim delavcem in premije za prezaposlitve oz. samozaposlitve presežnih delavcev. Zahtevajo tudi, da se preveri možnosti prezaposlitve zaposlenih v RTH v okviru podjetij v lasti države, da se lastnik dokončno opredeli o nadaljnjem delovanju rudnika ter da se preveri možnosti upokojevanja po rednih in izrednih pogojih zakona o upokojevanju. Rudarji RTH so brez januarskih plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga zablokirala račun.

Rudarji RTH so brez januarskih plač, ker jim je banka BKS iz Celovca zaradi skoraj tri milijone evrov dolga zablokirala račun. RTH ima 800.000 evrov zapadlih in nezapadlih obveznosti, na reprogram čaka tudi 15 milijonov evrov obveznosti za banke.

Bo DZ novelo zakona o RTH obravnaval še ta mesec?

Vlada je prejšnji teden potrdila predlog novele zakona o postopnem zapiranju RTH. S predlogom novele se dokončanje zapiralnih del prestavlja s konca leta 2015 na konec leta 2018.

Novela bo v torek na mizi vodij koalicijskih poslanskih skupin, v DZ pa bi bil lahko potrjen še ta mesec, sta sporočila poslanca PS Barbara Žgajner Tavš in Jože Velikonja. Z novelo se bo sprostilo 45,7 milijona evrov, tako da bo RTH lahko izplačal plače zaposlenim, sta dejala. "RTH bo tako lahko dokončal zapiralna dela in sanacijo degradiranih površin, pa tudi poplačal razrešene rudarje in izplačal plače zaposlenim," sta poudarila poslanca največje koalicijske stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mufic
04. 03. 2014 13.24
-4
enostavno: če komu kaj ni všeč naj pusti delo.Dost je takšnih ki bi za manjši denar prišli delat.
Transformerji
04. 03. 2014 11.46
+3
Rudarji Trbovlje-Hrastnik, do sedaj zaposleni v državnem podjetju - ja, kaj se pa greste? Saj ste čisto navadni rudarji, mali ljudje, pa da zahtevate plačo. razumem, da pa zahtevate odpravnino od države, tega pa ne razumem. Saj ste MALI LJUDJE , ne pa pokvarjena Simona Dimic, ki bo dobila odpravnino kljub temu, da je sama zapustila delovno mesto. Pravila so drugačna - mali ljudje, pokvarjeni ljudje, pa še denarja nimate, da bi tožili državo! Ona ga ima po zaslugi pokvarjene politike in imela ga bo še več!
Transformerji
04. 03. 2014 12.33
+1
A veste, zakaj ima boginja pravice zavezane oči in tehtnico?
simple_mind
04. 03. 2014 12.46
Pravica je itak nekaj eksotičnega, v teh krajih še posebej.
Daichi Sawamura
04. 03. 2014 10.52
+1
Jaz sem dobil informacijo da naj bi skupina Kričač zasedla nek rudnik.Pa me prav zanima kaj bo ejga...
Nyokiy
04. 03. 2014 09.40
+5
Še ena resnica zakaj pa imajo na Premogovniku 5000 prošenj za delo ( prisotnost na delu ) če je tako slabo, zakaj bi bili vsi tam plača, regres in lenoba do penzije. Kar preštejte se naekrat vas bo nekaj tisoč pol preveč in vsi kot ocvirki v masti.
Nyokiy
04. 03. 2014 09.42
+4
Kdo zdej laže HSE, Knapi zpolno rtjo nahujskaniod uprave ali Uprava z svojimi napačnimi naložbamiin investicijami vse bi dela na koln so pa baje pozabli ( Saj veste tisto Knapi so baje za čisto Use )
simple_mind
04. 03. 2014 12.43
+1
Knapi in delavci niso niti naključno odgovorni za poslovanje rudnikov in firm.
spoštovanje
04. 03. 2014 09.15
+0
zmeraj ko je v energetiki kakšna kolobocija je zraven TEŠ.....a je to slovenski fetiš al pa ste tolk zafrustrirani in nimate svojih problemov dovolj.....spokajte se delat lenuhi
Nyokiy
04. 03. 2014 07.17
-2
Kdo zdej laže Uprava Premogovnika, HSE, knapi ali so lažnivci vsi. HSE pravi da je uprava Premogovika kriva Medved, delavska direktorica in od uprave napumpaniŽerak pa da je HSE kriv, po graščinah vodilnih, plačah premogarjev in katastrofalnih naložbah uprave bi bolj verjela HSE ju. Je pa dejstvo, da knapi ne vedo kaj je kriza, kaj trg dela in storitev ter da so razvajenci sistema z polno ritjo.
VSEZNALECno1
03. 03. 2014 22.32
-10
1400 neto povprecna rudarska ni veliko za tezko delo je pa veliko v Sloveniji. Naj bodo zadovoljni da imajo delo. Bog ve kaj je zadaj. spet izrabljajo rudarje za neke politicne cilje. Noben pameten v Sloveniji ki domov prinese povprecno 1650 € ne strajka.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
03. 03. 2014 21.12
+21
SLOVENIJA IN GOSPODARSTVO STA PROPADLA.24 UR VI PA NEHAJTE ZE SCITITI LOPOVE V PARLAMENTU .GOTOVO JE VSE KONEC JE PRAVLJIC
kum11
03. 03. 2014 19.47
+27
tisti ki so proti naj gredo v jamo pa bojo videli kako je delat v temi z majhno lučko
wolfterier
03. 03. 2014 22.53
-1
Rdeči revirji stavkajo pod rdečo vlado.Zgodovina se ponavlja.
Kritik19
04. 03. 2014 07.24
-2
Sem bil noter in bi šel zopet, za takšno plačo in vse dodatke. Če si pripravljen zamenjat, se javi.
ferencz 1
03. 03. 2014 18.10
+24
Včasih ko so zaštrajkali ruxdarji se je stresla Jugoslavija! Zdej pa Košorok prdne, pa si natoči 2 deci šampanjca!
lobata
03. 03. 2014 17.29
+9
velenjski in ne velenski !!
wolfterier
03. 03. 2014 22.54
+1
lobata
03. 03. 2014 17.29
+3
velenjski in ne velenski !!!!!
.jest
03. 03. 2014 21.20
+1
Nyokiy
03. 03. 2014 17.27
-4
Sindikat še tega ne ve, da Božočnice, Dedka mraza in Miklavža ni v kolektivni pogodbi, pri plači skoraj treh tisočakov, regresu 800 evrov in tretje jJuliski nagradi so na Medvedov ukaz za njegove cilje zagnali drisko . Pa pokasirali bodo tud na polno.
Nyokiy
03. 03. 2014 17.28
+15
Medo, Ročnik in tista debela delavska direktorica se pa režijo v upravni zgradbi.
Jan Pisir
03. 03. 2014 18.17
+20
Najprej, plača ni tritisoc evrov...... Drugo regres in ostalo nam pripada, tretjič pojdi v jamo delat, potem pa povej svoje mnenje....
slovenicu
03. 03. 2014 16.04
+18
HSE ne vem kam z denarjem, ne plačajo pa nekega regresa ubogim rudarjem! Podobna zgodba, kot Janukovičevi delavci v Ukrajini.
tiapia
03. 03. 2014 15.22
+1
"Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa v višini, ki jo določa kolektivna pogodba." Sem slišala, da sindikalisti ne vedo kakšna bi naj bila višina regresa iz kolektivne pogodbe... Toliko o stavki in sindikatu, ki spet samo prah dviguje za lastne interese.
Mex Meksmi
03. 03. 2014 15.57
+15
Naženite ta kup direktorjev, kajti le ti vam odžerejo večji del dohodkov
_Abuh_
03. 03. 2014 14.49
+29
Za vso nastalo sranje na pv je kriva nesposobna uprava !
covjek_
03. 03. 2014 12.19
-10
regres jim nujno dat,ostalo pa ne ce je ze v izgubi podjetje
S600
03. 03. 2014 14.31
+8
santamaura
03. 03. 2014 12.02
+42
Od uprave premogovnika zahtevajo tudi izplačilo lanskega regresa - Nič lažjega - Upravo naj naženejo za en mesec pod zemljo kopati premog, da si zasluži svoje plače
mackon08
03. 03. 2014 10.41
-20
Premogovnik v izgubi oni bi pa božičnico.Malo morgen.
luckyss..
03. 03. 2014 10.50
+34
Rudarji so svoj del izpolnili....kupčkanje in malverzacije s ceno premoga jih ne zanimajo in tako je tudi prav...
.jest
03. 03. 2014 10.39
+25
Kakšna opozorilna stavka neki? Učinkovita je edino prava stavka do izpolnitve zahtev. Ali je opozorilno stavko izumil Semolič?
Terezinka
03. 03. 2014 11.22
+18
Semolič bi moral v stavko takrat, ko so pobrali tajkuni lastnino, takrat, ko so nadzorniki dovolili, da so iz podjetij odnesli denar namenjen razvoju, takrat, ko niso plačevali prispevkov in plač in zares mastno služili, takrat, ko nobeden ni poklical nikogar na odgovornost, ko so bile zakonite pogodbe, ki so nagradile take, ki so uničevali in delali izgube