Slovenija

Rotnik, ki je v priporu od 6. novembra, ostaja za rešetkami

Celje, 05. 12. 2014 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku, ki je v priporu že od 6. novembra, je sodišče podaljšalo pripor. Rotnik je osumljen pranja denarja v povezavi s projektom gradnje šestega bloka Teša.

Zunajobravnavni senat celjskega okrožnega sodišča je nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku na predlog tožilstva podaljšal pripor, so povedali na sodišču. Rotnik, ki je osumljen pranja denarja, je v 30-dnevnem priporu že od 6. novembra.

Celjsko okrožno sodišče lahko v fazi preiskave pripor podaljša za največ dva dodatna meseca, nato pa je lahko pripor podaljšan s strani vrhovnega sodišča še za največ tri mesece, so pojasnili na celjskem sodišču.

Rotnik je v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče.
Rotnik je v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče. FOTO: POP TV

Rotnik je bil po odločitvi preiskovalnega sodnika pred tednom znova zaslišan na celjskem sodišču, a po besedah njegovega zagovornika Mitje Jeleniča Novaka na manj kot uro trajajočem zaslišanju ni bilo nič drugače kot na zaslišanju v začetku novembra, saj tožilstvo po odvetnikovih besedah ni predložilo ničesar novega.

"Še vedno ni bilo niti enega dokaza, ki bi izkazoval, da je Rotnik dobil protipravno premoženjsko korist oz. da bi mu Alstom izplačal kakršenkoli denar bodisi neposredno bodisi posredno prek tretjih oseb. Enega samega dokaza ni," meni odvetnik.

Rotnik je bil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom 5. novembra zaradi sumov pranja denarja, povezanih s projektom gradnje šestega bloka Teša, priveden pred preiskovalno sodnico celjskega okrožnega sodišča. Ta je zanj 6. novembra odredila 30-dnevni pripor, medtem ko je bil Pušnik izpuščen, čeprav je tožilstvo tudi zanj predlagalo pripor.

Sodnica je sledila predlogu tožilstva, da za Rotnika odredi pripor zaradi nevarnosti vplivanja na priče, ni pa se strinjala s predlogom tožilstva, da je pripor potreben tudi zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti, zato je odločanje o tem predala zunajobravnavnemu senatu.

Ta je zavrnil predlog državne tožilke glede begosumnosti, je pa dodal ponovitveno nevarnost. V zvezi s tem se je nato Rotnikov odvetnik, ker to omogoča zakon, pritožil na višje sodišče, ki je pritožbi ugodilo in tako menilo, da ponovitvena nevarnost ne obstaja. Tako je Rotnik v priporu zaradi nevarnosti vplivanja na priče, kot je menila preiskovalna sodnica.

Jelenič Novak je sredi prejšnjega tedna na celjsko okrožno sodišče po pošti poslal zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo bo okrožno sodišče odstopilo v odločanje vrhovnemu sodišču.
Rotnik in Pušnik sta osumljena kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, in sicer sumov pranja denarja, storjenih na škodo Teša. Kriminalisti so ju pridržali po kriminalističnih preiskavah, v katerih je bil za nekaj ur pridržan tudi davčni svetovalec Darko Končan.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
05. 12. 2014 15.56
+2
z dr. se kiti, pa tako naivnega človeka, ki se podaja v kriminal, težko najdeš.
?rnogled
05. 12. 2014 15.51
+2
Vesel Božič in lepo praznovanje novega leta,mu želim. Mislim,da so ga spravili na hladno zadnji trenutek,saj se mu je najverjetneje mašina za pranje že pregrevala
silly
05. 12. 2014 15.07
+1
kako ? če pa nič ni kriv
CIGU MIGU
05. 12. 2014 15.00
+4
rotnik je samo kurir za velike politike iz saleške in še kakšne doline
silly
05. 12. 2014 15.08
+3
daj ne bluzi; zakaj pa ima potem 3mio na svojem računu ?
spoštovanje
05. 12. 2014 14.35
+10
boli me đoko koliko direktor nakrade, samo da imam dostojno plačo in da lahko normalno živim.....danes pa je drugače...BOLI DIREKTORJA ĐOKO KAKO JAZ ŽIVIM SAMO DA IMA ON POLNO RIT
franceljtancelj
05. 12. 2014 14.22
+1
O ta čivša gruja!!!
franceljtancelj
05. 12. 2014 14.24
+3
Jožajoža
05. 12. 2014 14.22
+0
janševi bodo dobili ogromne odškodnine. to je dela samo dobro napisanega scenarija
kratko in jasno
05. 12. 2014 13.55
+7
razlika med spretnim barabinom in butlom je zelo velika in Rotnik pač ni barabin, temveč tisto drugo. Na več državnih inštitucij sam pošiljal megalomanske prijave z različnimi zneski.... pol se pa čudi da so ga priprli.... čudn bi blo če ga ne bi :-) potem pa še razlaga pravljice kako je v "tujini" zaslužil vrtoglavi znesek gotovine in niti sam več ne ve točnega zneska hehe
Nikiiy
05. 12. 2014 13.45
+15
V njegovem sefu so našli 4 milijone Evrov, baje jih je zaslužu z trdim garaškim delom in trganju od lastnih ust..??Koliko je zaslužila RDEČA bratovščina iz Velenja MEDVED, KONTIČ, MEH, ( PO - ROČNIK )..Tot..vodilni na TEŠU, PV ju..Občini pa še niso ugotovili glede na njihove HACIJENDE, vikende v isti stavbi ( drgač se pa ne poznajo ) jahte pa še ni nič znano..
Transformerji
05. 12. 2014 13.38
+14
Ko bo čas priti pred sodnike ali v arest, bo pa strašno bolan!
Transformerji
05. 12. 2014 14.20
+7
Zdravniki so verjetno dobili denar za spričevalo o bolezni že ob prvi preizkavi.