Slovenija

'Rotis je imel zmogljivosti za avtomobilčke sestavljat'

Ljubljana, 24. 03. 2014 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Večjo težo kot tehnične lastnosti pri izbiri proizvajalca osemkolesnih oklepnikov so imele druge okoliščine, pravi Zdenko Pavček. Vozila Patrie so bila po njegovem bolj zastarela od tistih, ki bi jih sami izdelali. Poleg tega lokalni partner Patrie, Rotis, ni imel proizvodnih zmogljivosti.

"Rotis je imel zmogljivosti za avtomobilčke sestavljat," je v nadaljevanju sojenja v zadevi Patria II dejal nekdanji predsednik upravnega odbora Viator&Vektor Zdenko Pavček, prepričan, da je Sistemska tehnika izgubila na razpisu, ker je korektno navedla čas protidobave in število ljudi, ki bi jih morali zaposliti. 

Zdenko Pavček
Zdenko Pavček FOTO: POP TV

Viator&Vektor je Sistemsko tehniko kupil na javnem razpisu, je pojasnil. Sistemska tehnika je z ministrstvom za obrambo tudi podpisala pismo o nameri, a kot pravi Pavček, pismo za državo ni bilo zavezujoče, so se pa oni lahko začeli pripravljati na projekt 8x8. A kljub temu je bilo dejstvo, da posla niso dobili, šok, je povedal danes na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Tožilstvu obtoženemu upokojenemu brigadirju Petru Zupanu očita, da je slikarju Juretu Cekuti pred objavo razpisa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil. Te dokumente naj bi Cekuta posredoval posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Pavček obtoženega Cekute ne pozna, videl ga je enkrat, na otvoritvi nove hale Sistemske tehnike na Ravnah. Zupana pa pozna še iz časov pred osamosvojitvijo, je pojasnil. Bila sta v korektnem poslovnem odnosu, morda že prijateljskem, je povedala priča. Verjetno sta se pogovarjala o projektu 8x8, a mu Zupan ni povedal nič takega, kar že ne bi dobili po uradni poti. "Pogovarjali smo se o željah, Zupan ni bil odločujoč faktor," je pojasnil. Tudi z ministrstva za obrambo niso dobili "nič konkretnega," je dodal.

Pavček je namreč pojasnil, da tehničnih lastnosti ne moreš prilagajati, spremembe se morda lahko naredi pri nadgradnji oziroma oborožitvi. Koliko vozil namerava slovensko obrambno ministrstvo kupiti, pa je bila javna informacija, saj je to sprejel državni zbor, je razložil.

Tudi časovna dinamika dobave ni bila primarnega pomena, to pa zato, ker je odvisna od drugih okoliščin, denimo dobave komponent. Za motor se čaka približno pol leta, je pojasnil. Tudi če bi imeli nekatere interne informacije še pred objavo razpisa, jim to ne bi kaj prida koristilo, saj bi na mesec lahko največ dobili le pet ali šest motorjev.

Z Riedlom, ki je bil na prvi stopnji obsojen v Avstriji, se ni nikoli srečal niti nista nikoli sodelovala, je povedal. Je pa zanj slišal, da ima v Steyrju, kjer je Riedl pred leti delal, še vedno informatorje.

Nekdanji zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen je na sodišču pojasnil, da je Viator&Vektor maja 2005 na svoji spletni strani objavil podatke glede sistema oborožitve, vendar je Pavček te besede danes zanikal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

novak.novak
25. 03. 2014 10.05
+1
pravi Zdenko Pavček. Vozila Patrie so bila po njegovem bolj zastarela od tistih, ki bi jih sami izdelali.....ki bi jih izdelali?! pa halo pav ček....torej posredno priznava, da jih sploh niso imel, niti enega naredil, vse kar je bilo je bilo šele na papirju...ejejej. in kako so pol ta vozila bila sprobana? katere teste so opravila....? megla megla in še enkrat megla. edino kar je verjetno preverjeno je to, da ni pokasiral dobrih milijonov, ali vsaj sto tisočakov....
flum
25. 03. 2014 03.36
+2
Ej lumpek, zdej bi druge namoču !
Jeanus1
24. 03. 2014 22.47
+3
Pavčka na vislice, zbogom in amen!
Jeanus1
24. 03. 2014 22.51
marhab1
24. 03. 2014 19.11
+4
Zmago Jelinčič je lepo po kmečko pojasnil, da je Patrija oklepnik ki je že izdelan in preizkušen, Sistemska tehnika pa ponuja Krpana, ki je šele narisan, pa je že dražji od Patrije. V tem grmu tiči zajec, sistemska tehnika je s svojim Krpanom že podelila denarčke g. Cviklu, g. Ropu in kompaniji. Potem se zamenja vlada in posel pade v vodo, ker je nekdo pametnejši in ponudi cenejšo in v boju preizkušeno vozilo. Potem se pa zažene udbaški mafijski ustroj in z lažmi in manipulacijami lansira zgodbo o podkupninah. Pri tem pa pridno sodeluje skorumpirano novinarstvo in kompletni sodni ustroj. Nemogoče je v tej državi pošteno delat, ker je mafija prodrla že v vse pore družbe. Jasen dokaz za to je zdravstvo, pa nehajte nabijat o Janši in podobno. Sicer pa je že na Finskem padla tožba o podkupovanju in ne se tolažit da bo po pritožbi tožilstva kaj drugače. Tam sodstvo deluje neodvisno, kaj pa pri nas, packarija da večje ni. Veste slovenceljni, če evropa opozarja na naše sodstvo se globoko zamislite.
Pjeva? Tuge
24. 03. 2014 19.39
+0
No končno še nekdo, ki ima svojo pamet, +.
novak.novak
25. 03. 2014 10.08
+1
sam kaj ko lajna kar naprej tuli, kao s svojo glavo misleči, tako imenovani levaki pa ...janša kriv...dokazi pa : na neznanem kraju ob neznanem času na neugotovljen način naj bi domnevno imel namero sprejet obljubo o podkupnini....?! eh, kako strašna je slepota tega naroda....
Volimo Janšo
24. 03. 2014 19.10
+4
Pavćek, Pavćek a si že plačal prispevke delavcem za 2 leti in več, tudi Davćna te je nekam zapostavila, pa ne vem iz katerega razloga, aja saj vaši levičarji so na oblasti,
korintos1
24. 03. 2014 19.07
+6
Kot navaden vaški fantič bi vprašal bilo katerega, a se ni dalo Patrij kupiti brez Riedla in Cekute? A ne gre to Slovenija-Finska, tovarna!
mototurist
24. 03. 2014 20.30
+2
jp korintos. tokrat se strinjam z tabo. samo ta problrm se pojavlja pri vseh avnih naročilih. tudi operacijske mize so(bile) problem. direkt iz tovarne bi jih dobili pol ceneje, sam pol pa ni nobenega "biznisa" za določene kao ljudi, verjetno pa bolj primerno, pijavke.
wolfterier
25. 03. 2014 09.46
+1
Riedl in Cekuta sta lobirala za Steier,ne za Patrio.J..urček je bil Drnovškov in Pavčkov prijatelj,nje.
Fifi 24
24. 03. 2014 17.42
+17
LOL en tajkun Pavček napada druge da se razume pri Patriji so padale podkupnine samo da tale Pavček/Pajac izjavi da je njegov oklepnik boljši je pa KOMEDIJA Pavček je delal šestkolesne Valuke katerim so pokale školjke pri terenski vožnji to je kvaliteta lool tale njegova osemkolesna "patria" pa ni bil prodana NIKJER na svetu in bi bila Slo PRVA ki bi jih imela in pajac trdi da bi bil boljši od patrije loool je že na Valukih pokazal kvaliteto ....da ne omenam gromozanskega naročila pripravljenega pri Ropu ki je za Slo vojsko bil vsaj 3 x prevelik
iGURT
24. 03. 2014 18.18
+6
Pri Patriji je bila korupcija na državnem nivoju... ..tu je razlika.
komar marko
24. 03. 2014 18.47
+2
Gurt TOKRAT imaš prav. Ni bilo od PLJAČKE zastonj podpisano pismo o nameri. No ja temu TAJKUNČKU so prodali Sistemsko tehniko za ceno, katero je dobil vrnjeno s prodajo 18% deleža v tej tehniki AVSTRIJCEM! Kapiš? Ti si sigurno dober v poznavanju korupcije in jo boš najlažje raložil! Kapšiš drugič?
komar marko
24. 03. 2014 18.49
+1
Veš točno se ve kdo krade! Sam še slepi in gluhi in še....pri nas niste spregledali! Kapiš?
mic3
24. 03. 2014 17.29
+18
Finska Patria ali pa Sistemska tehnika, sploh ni važno ... provizije so povsod... zdaj so zaslužili desni, če bi pa posel dobila Sistemska tehnika bi pa levi kasirali ... poglejte si SCT ... ali pa recimo Snaga ... Tudi jaz bi kaj v žep pokasiral, če bi imel možnost, tako pač je ... pošteno se pri nas žal ne pride do bogastva ... so izjeme, pa vendar
.jest
24. 03. 2014 17.19
+12
Tudi TAM je včasih imel zmogljivosti.
iGURT
24. 03. 2014 17.21
+6
Fifi 24
24. 03. 2014 17.44
+7
TAM je pač ena od firm ki je namensko ubita res je sicer da toliko zaposlenih ne bi mogel imeti samo znanje in tehnologija je bila čisto na svetovnem nivoju je pa res da si potem raznorazni ne bi nabasali žepov
vg3
24. 03. 2014 17.11
+10
pavckov krpan je bil na pol sestavljen pa petkerat mn varen kot patria pa se starejsi kot patria ker so si to zamislili ze v ropovi vladi sedaj pa so samo jezni ker niso mogli pokrasti kar so nameravali bravo jansa
iGURT
24. 03. 2014 17.19
-1
Boš pokomentiral da so se naši dogovarjali o proviziji če bo izbrana Patrija, in se tudi dogovorili, preden je Slovenija sploh uradno izbrala kdo bo dobil posel ? Bravo korupcija ?
just-watch-me
24. 03. 2014 17.31
+1
ah seveda , če si kaj poslušal in gledal paračila bi lahko videl v času nedavnega žleda da NITI ENE SAME SAMCATE USRANE PATRIE NISO USPELI ZAGNATI ampak so se prebijali do odrezanih vasi z našimi krpani in ostalimi vozili. Tu JE BILA KORUPCIJA in tam kjer smrdi po slo neonacistih kot so bogovič janša petrle tam KORUPCIJA JE amen
mototurist
24. 03. 2014 20.24
+1
just-watch-me mislim da si malo bogi v glavi. zakaj zaboga naj bi se pa gužvali s patrijami po tistih ozkih cestah polnimi podrtega drevja. za ta biznis je pač krpan veliko bolj primeren ravno zaradi velikosti. verjetno patrije še nisi videl od blizu, kajti zadeva je že za normalne ceste glomazna ter posledično absolutno neprimerna za omenjeno situacijo. to je isto kot da bi z nekim john deerom od 150 konjev vlačil les iz gozda. LOL
iGURT
24. 03. 2014 16.55
+5
V spisih iz zaslišanj o Patriji iz Helsinkov je jasno in brez dvoma da so se naši s Patrijo dogovorili za plačilo provizije če bo Patrija izbrana, še preden je država Slovenija ustanovila skupino ki je uradno izbrala "najboljšega" ponudnika. Toliko o najbolj transparentnem poslu stoletja.
john gotti
24. 03. 2014 16.53
+2
crnkovičev rotis nima kapacitete niti znanja za servis peg-perego vozičkov...njegovo znanje je premosorazmerno z odlomljeno suho vejo
just-watch-me
24. 03. 2014 17.33
+0
drži niti znanja niti zmogljivosti niti serviserjev za peg perego el. avtomobilčkov .... iz svojih izkušen povem ker smo poizkusili z njimi delati ahahahahahahaha nimajo niti za b od bureka , je pa jasno da gre za neonacistični janšev kader
Netajkun
24. 03. 2014 16.51
+17
Pavček se je tudi izkazal . Odličen lastnik in gospodarstvenik . Delavcem je bilo sodelovanje z njim v veliko veselje in čast . Fenomenalen plačnik in pošten do konca . Da bi bilo čimveč takih . Pa še " naš " je , kar tudi nekaj velja , a ni tako .
biggbrader
24. 03. 2014 18.06
+6
Delavski raji srp in kladivo, njemu pa super jahta in vila.
MARK AUREL
24. 03. 2014 19.00
+5
Netajkun, tebi se je totalno zrolalo. Koliko ti je ta "poštenjak" pšlačal, da tako laž napisal. Uprašaj bivše zaposlene inj tiste, ki so imeli opravka z njim. Leta 1985 je prišel v Vektor z eno sklumpano oražno" sto jadi" in kakšno premoženje je imel pred stečajem Viator&Vektor. Vse premično in nepremično premoženje se z direktorsko plačo ni mogel ustvariti. V&V je bilo tudi odlagališče vseh odstavljenih gospodov, Zajca, Lozeja in še veliko drugih. Netajkun bodi mi v cvetju in ne piši kozlarij, če ne poznaš stvari, ki so se dogajale.
john gotti
24. 03. 2014 16.45
+5
crnkovič bi jih v rotisu lastoročno šeaufal...tako kot mene šraufa že cel dan po vampih