Slovenija

Roter toži Lajovica

Ljubljana, 25. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovalec bivšega predsednika države Milana Kučana Zdenko Roter je zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve julija na ljubljanskem okrožnem sodišču vložil zasebno tožbo zoper nekdanjega častnega konzula Slovenije za Novo Zelandijo Dušana Lajovica, znanega po aferi Udba.net.

Dušan Lajovic pravi, da je pričakoval takšno reakcijo, in da se bo boril za resnico
Dušan Lajovic pravi, da je pričakoval takšno reakcijo, in da se bo boril za resnico FOTO:

Gre za izjave, ki jih je Lajovic na račun Roterja izrekel v medijih, vendar odvetnik slednjega Peter Toš ni želel razkriti, za katere izjave konkretno gre.

Šlo naj bi za izjave Lajovica, ki jih je na Roterjev račun izrekel še pred izidom knjige Med svobodo in rdečo zvezdo - ta je izšla pred kratkim, v njej pa je Lajovic med drugim objavil 14.000 imen domnevnih bivših agentov nekdanje Udbe. Vendar, kot rečeno, Roterjev odvetnik ni želel razkriti, katere izjave konkretno so Roterja tako užalile, da se je odločil za tožbo.

Milan Kučan in Zdenko Roter
Milan Kučan in Zdenko Roter FOTO: POP TV

Pred časom so se v medijih pojavile izjave Lajovica o tem, da mu je Roter najbolj stregel po življenju. V knjigi pa je med drugim zapisal, da naj bi bil Roter vrsto let oficir nekdanje Ozne, nato je postal profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti, kasneje pa najtesnejši svetovalec zadnjega predsednika slovenske komunistične partije in kasnejšega predsednika Slovenije Milana Kučana.

Kot je še povedal Roterjev odvetnik, so skušali zadevo rešiti tudi po mirni poti - z demantijem Lajovica oziroma preklicem trditev o Roterju, vendar do tega ni prišlo, zato so vložili zasebno tožbo.

Lajovic na vprašanje, ali je o tožbi obveščen, za 24ur odgovoril: "Ne, nisem bil obveščen, mi pa novica prija.""Ja, kaj pa če drugega naredit, on misli, da je ne vem kakšen poštenjak, je bil pa baraba, ves čas." Nekdanji častni konzul še pravi, da se bo boril za resnico: "Eno stvar pa vam povem, če eno sodišče ne bo zadosti, bom šel pa na dve, tri, štiri, pet."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3