FIT 24UR

Rotaviroze redčijo vrtčevske skupine

Ljubljana, 18. 11. 2010 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./U.F.
Komentarji
0

V Sloveniji ugotavljamo porast rotavirusnih okužb. Oktobra je bilo v Sloveniji 73 prijavljenih rotaviroz, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 28. A številke bodo zagotovo še višje.

Na martinovo smo poročali, da so na Celjskem v oktobru zaznali močan porast rotaviroz. V oktobru so imeli 26 prijavljenih primerov rotavirusnih obolenj, medtem ko so oktobra lani zaznali devet primerov. Z Inštituta za varovanje zdravja so sporočili, da je bil največji porast prijavljenih obolenj v oktobru na območju Kopra in Kranja. V Kopru je bil v oktobru 2009 prijavljen en primer, oktobra letos štirje, v Kranju pa so oktobra letos imeli 14 primerov (oktobra 2009 le en primer). Izstopa še ljubljanska regija, kjer so oktobra lani ugotovili tri primere, letos oktobra že 18 primerov.

Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma, v domačem varstvu pa naj ostanejo tudi še vsaj dva dni po koncu bolezni.
Otroci, ki imajo prebavne težave, morajo ostati doma, v domačem varstvu pa naj ostanejo tudi še vsaj dva dni po koncu bolezni. FOTO: Reuters

Jesensko-zimski čas je tudi čas rotavirusnih obolenj in okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kot poudarjajo na IVZ, je običajno, da se te okužbe pojavljajo v tem času tudi v obliki izbruhov v vrtcih in šolah. Da bi širjenje rotavirusov preprečili, je treba izvajati preventivne higienske ukrepe.

Za virozami, ki jih povzročajo rotavirusi, najpogosteje zbolevajo malčki do drugega leta starosti, ki bolezen tudi najtežje prenašajo. Pri rotavirusni okužbi ni posebnega zdravljenja. Najnujnejše je nadomeščati z bruhanjem in drisko izgubljeno tekočino. Oboleli otroci in odrasli lahko pijejo kakršno koli tekočino, odsvetovane so le gazirane pijače, ker povzročajo napetost v trebuhu. Piti je treba velikokrat in po malem, posebna dieta pa ni potrebna. Ker drisko in bruhanje povzroča virus, jemanje antibiotikov na potek bolezni ne vpliva. Tudi zdravljenje z živalskim ogljem ni smiselno. Bolnik izloča virus predvsem v času bolezni in še nekaj časa po njej, tudi ko driska in bruhanje že izzvenita. Zato velja opozorilo, da naj otroci, ki so preboleli rotavirozo, še vsaj dva dni po koncu bolezni ostanejo v domačem varstvu zaradi omejevanja prenosa okužbe na ostale otroke v vrtcih ali šolah.

Za virozami, ki jih povzročajo rotavirusi, najpogosteje zbolevajo malčki do drugega leta starosti.
Za virozami, ki jih povzročajo rotavirusi, najpogosteje zbolevajo malčki do drugega leta starosti. FOTO: POP TV

S higienskimi ukrepi poskušamo preprečiti širjenje virusa, kar pa je v vrtcih in šolah oteženo, saj je rotavirus zelo kužen. Okužba se zlahka prenaša z osebe na osebo na več načinov, največkrat z neposrednim stikom. To pomeni, da se virusi z okuženega zanesejo preko rok v usta druge osebe. Okužba se lahko prenaša ob bolne osebe tudi posredno z onesnaženih površin, ki se jih je okuženi dotikal, preko igrač in drugih predmetov. Mogoč pa je tudi prenos po zraku. Inkubacijska doba je najpogosteje od enega do treh dni.

Kako lahko otroku ali sebi pomagate, če zbolite za blažjo obliko rotaviroze, in kako se okužba prenaša, preverite na spletni strani Vizita.si.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.