Črna kronika

Rop v Kranju: tokrat je ropala ženska

Ljubljana, 24. 07. 2013 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek/Š.Z.
Komentarji
63

V Kranju se je zgodil rop poslovalnice za odkup zlata. Storilka je bila ženska, ki je uslužbenki zagrozila z orožjem, od nje vzela denar in pobegnila peš. Novic o ropih je zadnje čase veliko, a statistično gledano je zadnje leto ropov manj. Je pa zato več drznih tatvin.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj, je bila policija o ropu v Kranju obveščena ob 10.40. Kaznivega dejanja je osumljena ženska, ki je bila oborožena s strelnim orožjem. Osumljenka je oropala poslovalnico za odkup zlata v središču Kranja, nato pa peš pobegnila v neznano.

Precej ropov še neraziskanih

Policija še vedno ni izsledila storilcev julijskega ropa pošte v Bistrici ob Dravi. Prav tako še vedno niso ugotovili, kdo je poskušal oropati poštarja v Žabnici pri Kranju ter poštarja na Tbilisijski ulici v Ljubljani. Zadnji rop se je zgodil minuli petek v Dobrovi pri Ljubljani, ko je zamaskirani neznanec vstopil v banko in uslužbenki zagrozil z orožjem. Iz banke je odnesel nekaj sto evrov denarja, nato pa pobegnil peš. Poziv pričam, ki bi karkoli vedele o storilcih, tako še vedno velja.

Ropi se sicer najpogosteje dogajajo na območju največje policijske uprave, in sicer PU Ljubljana, je pa vedno več primerov ropov na območju mariborske policijske uprave.
Ropi se sicer najpogosteje dogajajo na območju največje policijske uprave, in sicer PU Ljubljana, je pa vedno več primerov ropov na območju mariborske policijske uprave. FOTO: Kanal A

Ker je zadnje čase takšnih objav veliko, nas je zanimalo, ali gre dejansko za več ropov pošt ali mediji samo večkrat poročamo o tem.

Kriminalistom uspe preiskati okoli 40 odstotkov ropov.

Policijska statistika kaznivih dejanj ropa razkriva, da je bilo v zadnjih desetih letih največ ropov leta 2006, in sicer 525. Ocenjena škoda je bila takrat najvišja in je znašala 16,6 milijona evrov. Žal pa je tako, da je bila prav leta 2005 preiskanost ropov najnižja, in sicer 37,7 odstotna. Po tem rekordnem letu je število ropov začelo upadati z izjemo leta 2009 in leta 2010, ko je bilo ropov nekoliko več. Primerjava podatkov o ropih za prvo polovico letošnjega leta s podatki za enako obdobje lani je pokazala, da je ropov letos za 20 odstotkov manj. Če so policisti lani v prvi polovici leta zabeležili 273 ropov, so jih letos 218.

Ropov ni več, so pa pošte pogosteje tarče roparjev

Ko smo Aleša Kegljeviča z Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave povprašali o tem, kakšni so trendi zadnja leta, je pojasnil, "da se načini in trendi izvrševanja kaznivih dejanj zoper premoženje in s tem tudi trendi izvrševanja ropov s časom spreminjajo, predvsem zaradi spremenjenega načina poslovanja z gotovino, zaradi tehničnih izboljšav na področju mehanskih in elektronskih sistemov varovanj ter zaradi prilagajanja storilcev razmeram in potrebam na trgu."

Konec aprila in na začetku maja letos so predrzni roparji napadli kar tri poštarje. Eden od njih se roparjem ni vdal, čeprav so napadalci uporabili solzivec in ga pretepli. Številni so prepričani, da so napadi na poštne uslužbence posledica slabega gospodarskega stanja v družbi.
Konec aprila in na začetku maja letos so predrzni roparji napadli kar tri poštarje. Eden od njih se roparjem ni vdal, čeprav so napadalci uporabili solzivec in ga pretepli. Številni so prepričani, da so napadi na poštne uslužbence posledica slabega gospodarskega stanja v družbi. FOTO: POP TV

"V zvezi s preiskovanjem oboroženih ropov ugotavljamo, da smo bili v času po osamosvojitvi priča porastu števila ropov v finančnih institucijah in menjalnicah. Od leta 2002 naprej pa smo beležili padec števila oboroženih ropov nad finančnimi institucijami in menjalnicami. Slednje lahko pripisujemo predvsem dvigu standardov varovanja v finančnih institucijah in prehoda na novo plačilno sredstvo evro, zaradi česar v Sloveniji skorajda ni več menjalnic. Padec števila ropov v finančne institucije smo beležili vse do leta 2011, ko smo ponovno zabeležili porast števila ropov," pojasnjuje Kegljevič in dodaja, da so porast števila ropov v poštah zabeležili leta 2010. Če je bilo leta 2009 11 ropov pošt, so kriminalisti že naslednje leto obravnavali kar 27 poštnih ropov. Leta 2011 je bilo poštnih ropov 17, lansko leto pa le še 11.

Sam način izvrševanja ropov se z leti ni posebej spremenil, opozarja Kegljevič. Roparji še vedno uporabljajo maske, strelno orožje, nože, ukradena vozila za pobeg, občasno tudi notranje informacije, ki jih pridobijo od zaposlenih v ustanovah.

"V letu 2011 smo zabeležili tudi prvo smrtno žrtev pri ropu pošte v Kresnicah," pravi Kegljevič in dodaja, da je bilo leto 2011 usodno še za ljubljanskega zlatarja, ki je bil žrtev 22-letnega roparja. To sta k sreči edini smrtni žrtvi roparjev v zadnjih dvajsetih letih, je pa med ropom bencinskega servisa leta 1991 umrl uslužbenec servisa, ki je tako tretja smrtna žrtev roparjev v zgodovini samostojne Slovenije. Kljub temu da so roparji vedno veljali za nasilne in predrzne, saj je izvršitev kaznivega dejanja ropa neposredno vezana na uporabo nevarnih predmetov, s katerimi storilec neposredno zagrozi oškodovancu, pa se le malo ropov konča s hujšimi telesnimi poškodbami, opozarja Kegljevič in dodaja, da so za žrtve bolj kot fizične poškodbe problematične psihične travme.

V statistiki ropov izstopa leto 2011, ko sta v ropu pošte in zlatarne umrla dva človeka. Na sliki Zlatarna Papler v Šiški. Roparji so 29. novembra 2011 med ropom umorili lastnika.
V statistiki ropov izstopa leto 2011, ko sta v ropu pošte in zlatarne umrla dva človeka. Na sliki Zlatarna Papler v Šiški. Roparji so 29. novembra 2011 med ropom umorili lastnika. FOTO: Damjan Žibert

Več objav – tudi kot pomoč pri pridobivanju informacij

Statistično gledano roparji za podkrepitev svojih groženj najpogosteje uporabljajo strelno orožje, k sreči pa imamo v Sloveniji od leta 1991 zgolj tri smrtne žrtve ropov. Prva smrtna žrtev roparja je bil delavec na bencinskem servisu leta 1991, leto 2011 pa je bilo usodno za poštno uslužbenko ter zlatarja.

Razlog za občutek, da je vsako leto več ropov, se tako najverjetneje skriva v tem, da o ropih mediji pogosteje poročamo. Kot pravi naš sogovornik, je poziv morebitnim pričam po ropu, naj čim prej sporočijo informacije, ki bi lahko privedle do storilcev, zelo pomemben za njihovo izsleditev. Informacije, ki jih policija pridobi neposredno po storitvi kaznivega dejanja od žrtev in prič na samem mestu ropa, so namreč zelo pomembne. Na osnovi teh informacij lahko policija izdela tudi fotorobot storilca oziroma storilcev, ki je seveda lahko velika pomoč policistom v preiskavi. Včasih imajo na voljo policisti tudi videoposnetke nadzornih kamer.

Dostikrat so izjave žrtve, prič in zbrani dokazni material na mestu ropa dovolj za izsleditev storilcev, kadar pa to ni dovolj, pa policija zbira podatke o morebitnih storilcih tudi preko policijskih virov. Kot pojasnjuje Kegljevič, pa je zelo malo primerov ropov, kjer bi storilce izsledili na osnovi porabljene gotovine. To se zgodi v primerih, če je bila v gotovini denarna past.

In kakšni so izkupički roparjev?

Če ste bili priča kaznivemu dejanju, lahko informacije policiji posredujete s klicem na anonimno številko policije 080 1200, ki klicatelju zagotavlja popolno anonimnost.

Zelo različni, pojasnjuje Kegljevič in dodaja, da se gibajo od 150 evrov do nekaj tisoč evrov. Načeloma so zneski manjši, saj v finančnih ustanovah praviloma ne hranijo večjih količin denarja. Prav tako so zaradi dobrih varnostnih sistemov večje finančne ustanove z večjimi količinami gotovine redkeje tarče roparjev, ki si za svoje kaznivo dejanje raje izberejo manjše in s tem morda manj zaščitene lokalne ustanove.

Največja ocenjena škoda, ki so jo povzročili roparji, je bila leta 2006, in sicer 16,6 milijona evrov. Večji znesek od povprečja so zabeležili še leta 2011, ko je ocenjena škoda znašala dobra 2,1 milijona evrov. Zadnji podatek o škodi je iz leta 2012, ko je škoda znašala nekaj manj kot 900 tisočakov.

Ključno je dobro mednarodno sodelovanje

Pogosto so storilci ropov tuji državljani. Tako je policija lansko leto preiskala številne rope, ki so jih zagrešili storilci z območja Srbije. Ti so v Slovenijo prišli večkrat in z namenom, da bi ropali, kriminalisti pa so jih izsledili s pomočjo mednarodnega sodelovanja preko Europola in Interpola.

V zadnjih letih smo vzpostavili sistem neposrednega mednarodnega sodelovanja, ki nam omogoča hitro neposredno izmenjevanje operativnih informacij, sledi papilarnih linij, DNK in fotografij.

Slovenija je z vstopom v EU postala tudi polnopravna članica Europola, ki skrbi za zbiranje, obdelavo in posredovanje operativnih informacij tako o storjenih kaznivih dejanjih kot storilcih, predvsem članih mednarodnih organiziranih združb. "V sodelovanju z Europolom lahko v primeru pojava mednarodne združbe oblikujemo tudi skupne preiskovalne delovne skupine, kjer neposredno sodelujejo predstavniki držav članic, kjer storilci izvršujejo kazniva dejanja," pojasnjuje Kegljevič in dodaja, da je Slovenija v zadnjih letih močno okrepila operativno sodelovanje z državami nekdanje Jugoslavije, s katerimi si neposredno izmenjujejo podatke in vodijo skupne preiskave.

T. i. roparski turizem, s katerim se srečuje večina držav članic EU, predvsem Nemčija in Avstrija, kjer organizirane skupine storilcev iz sosednjih držav Vzhodne Evrope v intervalih izvršujejo serije oboroženih ropov, ni tuj niti Sloveniji, a ga v takšni meri kot drugje še ne beležimo.

Nekaj preventivnih nasvetov

Poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti, saj bodo ti podatki ključni pri iskanju storilca.
Poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti, saj bodo ti podatki ključni pri iskanju storilca. FOTO: Thinkstock

Policija je na svojih spletnih straneh objavila tudi nekaj preventivnih nasvetov, kako ravnati ob ropu. Večina nasvetov sicer velja za uslužbence finančnih ustanov, med njimi pa velja poudariti naslednja: Ko pridete v službo in odklepate vrata, se prepričajte, ali vas morda opazujejo. Odprte blagajne, predali ali gotovina na delovni mizi zgolj izzivajo morebitnega storilca. Ko zaključujete delovni čas, zaklenite vrata in šele nato preštejte gotovino. Nasvet tudi za tiste, ki ob odhodu iz službe prenašajo gotovino. To počnite skrajno previdno in ne hodite vsak dan po isti poti in ob istem času.

Če pa vas ropar napade, takoj sprožite alarm, ki je vezan na policijo ali intervencijski center varnostnega podjetja. Če kamere niso vključene, jih prižgite. Prav tako sprožite druga varnostna sredstva, če so na voljo. Nikar pa ne tvegajte, če ne morete kamer in alarma vključiti neopazno. Ne bodite pretirano pogumni in ne izzivajte storilca z nepotrebnimi gibi ali dejanji. Poskusite ostati mirni in zbrani, čeprav vas je strah. Med napadom pozorno poslušajte roparja, na njegove ukaze pa izročajte gotovino obotavljivo in počasi. Seveda si poskušajte zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, besede, naglas, narečje in druge podrobnosti), saj bodo ti podatki ključni pri iskanju storilca. Po napadu opazujte tudi, kam je pobegnil in kako (peš, registrska številka, barva, tip vozila …), najbolj pa si zapomnite sledeče: "Vaše življenje je vredno več kot gotovina, ki vam je zaupana!"

Razlika med ropom, tatvino in roparsko tatvino

Roparska tatvina pa je takrat, ko je storilec zaloten pri tatvini, pa zato da bi ukradeno stvar obdržal, uporabi proti komu silo ali mu zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo. Kaznuje se z zaporom od enega do desetih let. Če je vrednost ukradene stvari velika in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let.

Tatvina je dejanje, ko nekdo nekomu vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil. Kaznuje se z zaporom do treh let, medtem ko se velika tetvina kaznuje z zaporom do petih let.

Rop je za razliko od tatvine kombinirano dejanje. Po definiciji pa je to kaznivo dejanje, ko nekdo vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, tako da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo. Rop se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Če sta storili rop dve ali več oseb, ki so se združile, zato da bi ropale, ali če je vrednost ukradene stvari velika in si je storilec hotel prilastiti stvar take vrednosti, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let. Če je bilo dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena storjeno v hudodelski združbi, pa se storilec kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bekim Lutolli
26. 07. 2013 06.21
+2
Še malo pa bodo ljudje začeli ropati politike... takrat pa bodo tudi pri nas uvedli besedo terorizem :)
sabintza
25. 07. 2013 20.29
+5
Lačen si ful drugačen.
tupak-ura
25. 07. 2013 02.02
+3
Otroci moji ... lepo pridni bodite ... takoj bom nazaj ... samo v trgovino skočim ...
tupak-ura
25. 07. 2013 02.04
+0
in naj si zapomnimo čimveč roparjevih značilnosti ... Imela je fertah in visoke štikle ... go lady go lady go go go
duhccc
24. 07. 2013 20.05
+10
hm ne vem kam to vse pelje sam nekateri ne vidjo izhoda iz krize in jim je ze vseno kaj naredijo mislim da jim je vseno ali grejo v zapor itak bojo potem meli sej hrano pa brezplacno prenocisce upam da ne bo tega cedalje vec in bojo zapori prenatrpani kaj bo potem drzava naredila...
spet-sam-jest
24. 07. 2013 18.08
Ja sej končn sm enakoprauni, edin pr kehi bo zihr pršla bolš skoz kt moški, sam še zmer najbr slabš k kkšn Baučar, k bo zarad lepga obnašanja, bolezni, pa še česa, zihr zlo hitr zuni, če bo šou sploh sedet. Jest bi dau zihr gas nekam, od kodr ne izročajo. S kešom k ga ma, bi mui blo pa tud čist fajn. Ker je pa to hudo možn, mi pa kr ni jasn, zakwa ga ne dajo u pripor zarad begosumnosti, če že dajo tja skor usacga kurjega tatiča.
HooplaToopla
24. 07. 2013 17.17
+3
The best! --- Še ena 'Vražja Slovenka'. - Časom primeren vzor mladini, ki poležava doma na kavču in jamra, kako težko da je življenje.
mobutu1
24. 07. 2013 16.11
+10
Ta teta pa ima jajca !!!
BMWmunja
24. 07. 2013 14.48
+1
"Kriminalistom uspe preiskati okoli 40 odstotkov ropov."----------------------------------------------------------------------------------------Treba bo stvari načrtovati bolj natančno, kajne roparji...
brezcasni
24. 07. 2013 14.35
+37
zakaj ne poveste še o dobičkonosnih velkih tatvinah kot npr;ukradeš s prijatelji preko nove firme, 200 miljonov eur 6 let zapora,spraviš na kolena par firm in si izplačaš 30 miljonov eur 5 let zapora,poskrbiš za pravi nakup in prodajo delnic prijateljem 4 leta zapora,zaj...avtoceste dobiš zanimivo dobr plačano novo službo, ipd Seveda se po novem vsi taki lahko dogovarjajo kdaj in kje bodo odsedeli kazen,ki bo najbrž polovična zaradi nenadnih HUDIH ZDRAVSTVENIH težav. ZA BRUHAT!!!!!!!!
spet-sam-jest
24. 07. 2013 17.43
+9
ja, en k ulom u štacuno in ukrade par salam, nekej štek cigaret in kkšno flašo viskija za poplaknt, bo pa na konc sedu neto glih tolk al pa še mal več kt tist, k je spravu u faliment na stotine družin in pobasu težke miljone,k mu bojo ostal u raznih oazah
hitra
24. 07. 2013 14.26
+10
Vzet tam ko je, pa dat tja ko ni.
Dragon_13
24. 07. 2013 14.39
+6
ANE, magar vzet iz torbice od stare mame v parku in dat v žep od narkomana, kjer je vedno premalo...
scipio
24. 07. 2013 14.15
+4
kranjska Bonnie, nekje ima gotovo svojega Clyda in se zdaj kje na jasi ob potoku vsenčki mastita s pečenim odojkom. ni dobr, boljse bi bilo, če bi ga kupila (odojka mislm) z zasluženim in ne z ukradenim zlatom.
binmister
24. 07. 2013 14.13
+16
Če ne bo šlo drugače bomo morali tudi nekateri še tako začeti da preživimo .Država in Bratuškova ter njene podančice (ritne gliste ) tudi nam jemljejo in ni jih briga kako bomo živeli ter plačevali položnice .
pussy 1
24. 07. 2013 13.58
+10
Jo cist razumem moraš uzet tam kjer je :-D
Zeljejedec
24. 07. 2013 13.55
+30
Iz tega koristnega članka sem se naučil da je rop kaznivo dejanje
belaracka
24. 07. 2013 14.09
+6
oooo soooori, ponesreč sm na minus prtisnu, sm ti hotu dat plus... res sori, iskrena napaka :)
Zeljejedec
24. 07. 2013 15.14
+2
classic22
24. 07. 2013 13.53
+19
Upam da bo imela dost za čez mesec...
Gagg
24. 07. 2013 13.48
+13
Nič čudnega....ko ti grozijo z deložacijo, ko je lačne očke prosijo za kos kruha, da o kepici sladoleda ne govorim, ko je zadnja plačana položnica iz prejšnjega leta, ko si brez prihodkov.....če se ugotovijo taka dejstva za tako dejanje, potem bi moral biti po mojem skromnem mišljenju takoj oproščen, mačeha država pa bi ti morala nemudoma zagotoviti dostojno življenje ter eksistenco.
Angela Franko
24. 07. 2013 15.58
+8
Država bi ti morala nuditi DELO da si zaslužiš za dostojno življenje------------DELO------- DELO če imaš delo imaš tudi kruh in še sladoled :
g.noj
24. 07. 2013 17.01
ne, država mora dopustiti, da se vse zafura, da ni dela. saj si ne zaslužimo dostojnega življenja... očitno
Bekim Lutolli
26. 07. 2013 06.25
Prodali so nas a ne vidite :) še malo, ko bodo tujci večinski lastnik slovenskega premoženja, bodo uvedli čiščenje prebivalstva... samo najprej morajo do temeljev oslabiti gospodarstvo... Naši politiki, pa so se prodali ali pa so nastavljeni na našo oblast pred 20mi leti in to z namenom, da nas uničijo. LP
Rahan
24. 07. 2013 13.45
+16
jutri bodo naši politiki že obrnal po svoje in govorili da je zaradi teh ropov stanje v naši državi tako slabo..
Sunshine73
24. 07. 2013 13.38
-2
(expl0it) pobegnilAAAAA :)
expl0it
24. 07. 2013 13.35
+0
"Iz banke je odnesel nekaj sto evrov denarja, nato pa pobegnil peš. " lol
Sunshine73
24. 07. 2013 13.33
+20
A je kaj čudnega, da je toliko gorja ... to ni še nič, kaj še bo glede na situacijo v kaki živimo ...