Slovenija

Nabiralniki iz prejšnjih časov

Ljubljana, 02. 06. 2008 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poštni nabiralniki niso iz tega mandata, je dejal Jože Tanko iz SDS. Opozicija pa za koncentracijo lastništva krivi sedanjo vlado.

V torek bo potekala izredna seja DZ o enaki tematiki, napovedanih pa je kar deset ur razprave. "Vlada bo jutri prisotna na seji. Izvedel sem, da je vlada predvidela veliko časa za razpravo," je zatrdil poslanec SDS Branko Grims.

Odbor DZ za gospodarstvo je zaključil sejo o problematiki koncentracije kapitala na podjetjih "poštnih nabiralnikov" in medijskega lastništva. Tako kot v soboto se tudi tokrat velika večina povabljenih ni odzvala. Med njimi so bili glavni akterji, ki naj bi odločilno vplivali na dogajanje v najodmevnejših primerih spornih prodaj državnega premoženja. Vabilo so dobili tudi vsi člani vlade, na čelu s premierjem Janezom Janšo.

Vlada naj preuči koncentracijo kapitala

Odbor vladi predlaga, naj pripravi celovito informacijo o poteku koncentracije kapitala v Pivovarni Laško, Istrabenzu in Merkurju, Banki Slovenije pa, naj preveri, kakšna je bila vloga poslovnih bank v teh treh zgodbah in v drugih s koncentracijo kapitala povezanih postopkih. Vladi so naložili še, naj preveri, ali je zaradi medijske koncentracije ogrožena pravica do informiranosti, zanima pa jih tudi postopek nakupa Pivovarne Union s strani Pivovarne Laško.

Tudi tokrat obtoževanje

Sobotno razpravo je zaznamovalo medsebojno obtoževanje koalicije in opozicije o tem, kdo je bolj kriv za vse večjo koncentracije kapitala. Medtem ko je koalicija izpostavljala, da so tajkuni blizu opozicijskim vrstam, je ta opozarjala, da se je večina menedžerskih prevzemov zgodila v zadnjih dveh letih.

Podobno je bilo tudi danes. "Leta 2004 smo bili v situaciji, ko je tedanja politika asistirala tem procesom, danes pa smo v situaciji, ko poskuša današnja politika to preprečiti,“ je dejal poslanec SDS Zvonko Černač. Po njegovem mnenju želijo novi kapitalski in medijski oligarhi, ki so to postali daleč od oči javnosti, obvladovati kapitalski, medijski, pa tudi politični prostor v Sloveniji.

'Kriva je sedanja vlada'

Rop in Kumer na seji odbora za gospodarstvo
Rop in Kumer na seji odbora za gospodarstvo FOTO: POP TV
Bili ste v koaliciji v Demosovi vladi, pa v Drnovškovi in v Bajukovi vladi, zdaj pa ste v svoji vladi. In potem pravite, da nimate nobene odgovornosti za ves čas tranzicije. To je nekorektno. Dušan Kumer, SD

Poslanec SD Anton Rop, ki je bil kot nekdanji minister za gospodarstvo in premier na sejo posebej vabljen, pa je sedanjo vlado obtožil, da ni pripravljena prevzeti nobene odgovornosti za svoje napake, s prstom pa kaže na vse druge. Po njegovem mnenju je seja o tajkunih le predvolilni manever, s katerim želijo zmanjšanjšati svoje lastne, politične in osebne odgovornosti za korupcijo in klientelizem. "Rezultati vaše politike so jasni: netransparentna, populistična razprodaja državnega premoženja," je poudaril in izpostavil prodajo Mercatorja, Slovenske industrije jekla, Iskraemeca, Palome, Istrabenza in Pivovarne Laško.

Vlado je tudi obtožil, da ne poskuša ustaviti korupcije. "Če bi želeli res kaj narediti na področju korupcije, bi dovolili neodvisnost pristojnih agencij s področja prodaj. Če bi želeli res odpraviti korupcijo, ne bi že štiri leta odpravljali Kosove komisije in ne bi tako netransparentno prodajali večinske deleže podjetij. Če bi želeli odpraviti korupcijo in klientelizem, bi predlagali sistemske spremembe," je zatrdil.

'Kriva je prejšnja vlada'

Dimitrij Kovačič (SDS) je Ropov nastop pospremil z besedami, da je Rop očitno dobro podkovan v športu, saj naj bi se poslužil načela, da je napad najboljša obramba. Poudaril je, da vlada lahko ustvarja pogoje, v katerih lahko pristojne institucije delujejo bolj učinkovito in stvari na tem področju se po njegovih besedah premikajo. Tudi njegov strankarski kolega Jože Tanko je večji del krivde naprtil nekdanjim vladam. "Poštni nabiralniki zagotovo niso iz tega mandata. Nekateri so, ne pa vsi. Nekateri, ki so nastali v tem mandatu, so poštni nabiralniki tretje ali četrte generacije. Gre za bolj sofisticirane oblike poštnih nabiralnikov z uporabo posebnih pravnih aktov," je dejal. Zavzel se je, da se zagotovi ustrezna podlaga za delovanje preiskovalnih organov in da se zagotovi enakost pred zakonom.

Na sejo so bili med drugim vabljeni Janez Janša, Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, Vasko Simoniti,
Jani Soršak, Damjan Žugelj, Marko Kranjec, Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem, Božo Predalič, Matjaž Gantar, Zoran Janković, Tomaž Toplak, Marko Pogačnik, Anton Rop, Dušan Mramor, Matej Lahovnik in Mitja Gaspari.
Na sejo so bili med drugim vabljeni Janez Janša, Andrej Vizjak, Andrej Bajuk, Vasko Simoniti, Jani Soršak, Damjan Žugelj, Marko Kranjec, Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem, Božo Predalič, Matjaž Gantar, Zoran Janković, Tomaž Toplak, Marko Pogačnik, Anton Rop, Dušan Mramor, Matej Lahovnik in Mitja Gaspari. FOTO: POP TV

Raje v Frankfurt kot na odbor

Janša se, kot rečeno, seje ni udeležil. Bil je v Frankfurtu, kjer so obeležili 10-letnico Evropske centralne banke. To pa je zmotilo Ropa."Pričakoval bi vsaj minimum politične higiene in bi tukaj pričakoval glavnega akterja, saj so se v njegovem času zgodili največji prevzemi v Sloveniji, povezani z netransparentno prodajo," je poudaril in dodal, da je sam svoj del odgovornosti prevzel na svoja pleča.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 06. 2008 23.04
exim kaj si prepričan da SEJ BO ni pijanček,veš primorski izraz pijančkov je ---sej bo skoraj prepričana sem da za njim stoji koprski klošar Riko,on je bil bivši pedagog,nekako se vse ujema,vsi komentarji se ujemajo,samo steklenica vina manjka
medeni1
03. 06. 2008 22.50
PRED ZID IN TTATATATATATAT PARDON ŠKODA MATKOV KER SO PREDRAGI
exim@t-2.net
03. 06. 2008 16.05
In tale Rop, rop je prepričan, da je poslušanje njegovih puhlic pomembnejše od vodenja EU. Me prav zanima, kako bi on ravnal, če bi njemu uspelo to, kar uspeva Janši. Celo njegovi najzvestejši podaniki priznavajo, da je nesposoben. Odreagira pa kolerično, jasno. O, ti bogi umček.
exim@t-2.net
03. 06. 2008 10.11
ivan.vindis: kako lahkotno žališ. Zanikaj, argumentiraj, da "svoboda-govora" nima prav. Previdno, ivancek, tudi ti imaš maslo na glavi. Si morda "nabiralnik"? Tak ali pa drugačen!?
ivan.vindis@gmail.com
03. 06. 2008 09.58
svoboda-govora, ti pa definitivno potrebuješ možgane, ker ti jih je JJ in SDS čisto opral :)))
svoboda-govora
03. 06. 2008 09.55
Nekateri clani stranke Zares sploh ne potrebujejo ukaza vrhovnega vodje Gregorja Golobica, da bi se postavili v bran najbogatejšemu Slovencu Bošku Šrotu. Mednje spada zagotovo državnozborski poslanec Matej Lahovnik. Tega je bilo v zadnjih letih pogosto videti na evropskih tekmah rokometašev Celja Pivovarne Laško. Obracune evropskih prvakov iz leta 2004 je vecinoma spremljal z VIP-tribune in zanimivo je imel sedež zmeraj tik ob Bošku Šrotu. Naveza med Matejem Lahovnikom in Boškom Šrotom traja že vrsto let. Prav lašcanski lobij je poskrbel za vzpon do takrat neznanega Lahovnika. Šele ko so ga Lašcani marca 2004 predlagali za clana nadzornega sveta v casopisnem in založniškem podjetju Delo, je nanj postal pozoren tudi takratni predsednik vlade Anton Rop. In meni nic, tebi nic je Lahovnik cez noc postal minister za gospodarstvo.
exim@t-2.net
03. 06. 2008 08.10
SEJ BO:tako nebogljen si kot PrvoBorec. On zaradi pijače, ti zaradi nesposobnosti. Svoje frustracije sicer skušaš skrivati, a so te študentje na phihiatriji lepo "opredalčkali".
SEJ BO
03. 06. 2008 00.00
JA LEPO DA SI PRIZNAL...
DarthRevan
02. 06. 2008 23.57
Vsi narodi po svetu skup držijo kadar je treba zrihtat državo. Samo mi slovenčki bi se najraje med sabo pobili zato ker s(m)o različnih političnih prepričanj. Bedaki smo, da veste, da se tako obnašamo.
nejxy@yahoo.com
02. 06. 2008 23.37
Pa kaj hoče Rop povedati? Da on nič ne ve? Bil je udeležen pri vseh večjih podjetjih, ki so se prodajala, sedaj pa nič ne ve. Pravtako Cvikl...
SEJ BO
02. 06. 2008 23.36
JANŠA JE KRIV...
SEJ BO
02. 06. 2008 22.51
JANŠA JE NAJVEČJI TAJKUN...
Leni Njofra
02. 06. 2008 22.37
Ne razumem zakaj vladajoča koalicija ne ovrže trditve opozicije, da sta v 12. letih LDSove vladavine bila samo dva prevzema, v zadnih 3,5 letih pa 24. Če je to resnica nam ni potrebno iskati krivca, ampak poiskati možnosti kako to sanirati. Mislim da samo to hočemo videti volivci, preden gremo na volitve in izvolimo opevano sansko ekipo.
SEJ BO
02. 06. 2008 22.33
TOLE MI NI JASNO,JANŠA JE SAM PRODAL FIRME IN SEDAJ IŠČE KRIVCE........SAM SEBE NAJ ZAPRE....
niky_d
02. 06. 2008 22.27
Ne vem, ali je kdo kaj drugega pričakoval od kapitalizma. Če tako gledamo so "tajkuni" tukaj malo zamujali, poglejte samo v Rusijo. Če smo se odločili za to pot, se pač moramo sprijazniti s temi kapitalističnimi pojavi. Če povem po pravici , me tako imenovani "tajkuni" nič kaj ne motijo, so pač znali izkoristiti zakonske luknje. Motiti me bodo začeli šele takrat, ko bodo odpuščali delavce, jih slabše plačevali, ... in bodo gledali samo na čim večje dobičke na račun delavcev. Dokler pa gre delavcem in podjetjem dobro pa naj bo, kot je. Povem pa, da je v času Janševe vlade slabše za nižji in srednji sloj, vsaj jaz in moja družina to tako občutimo in tega ne morejo spremeniti niti s temi neodgovornimi spremembami, ki jih izvajajo v luči volitev. Mislim, da je čas za ponovno spremembo.
pahor?ek
02. 06. 2008 22.21
Vidim tovariši, da vas zapušča pamet. Demos je sprejemal zakone?! Traparija. JJ je omogočil koncentracijo kapitala?! Predvolilna cvetka. LDS (danes delno Zares) in SD sta sprejela zakonodajo, ki je v teh 4 letih JJ vlade omogočila dokončno tajkunizacijo slovenskega gospodarstva. Edina resnica!
Tonček Balonček
02. 06. 2008 20.59
V boj proti nabiralnikom, tajkunom in koloradskemu hrošču! Skupaj nam bo uspelo!! Vsega je kriva prejšnbja, predprejšnja in še kakšna vlada, razen tistih, v katerih je sodeloval današnji predsednik, tam so ga odstavili, zaradi pokončne drže, poštenosti in moralnosti. Takega ne bomo imeli več, za vedno si bo ta narod zapomnil te tri, štiri mandate pod vodsvom Janeza Janše, ko je ta narod popeljal na sam vrh Evrope, takorekoč svobodnega sveta! Bravo, tako se dela! Poler ukunitve nalepk za regostracijo avtomoblov ter znižanja notarskih tarif, bednostnih dodatkov za upokojence ter dijake, ne bomo nikoli pozabili niti potrdil o vplačilu vinjet za avtostrade!!! Bravo, tako se dela!!! Pahor zardeva, saj o takšnih uspehih ahko le sanja, kaj pa bi sicer revček!! S kom vendar, saj takšne sanjske ekipe ne zna sestaviti kdorsigabodi, sploh pa ne na vitalnih položajih, npr. policji, znanosti, zdravstvu, da ne omenjam zunanje politike ali ravosodja! Gre dobesedno za cvet slovenskega naroda! Kultura je naša preteklost, sedanjos in bodočnost, na njej narod stoji in pade, Simoniti je car!!!
SEJ BO
02. 06. 2008 20.20
KRIV JE JANŠA,KI JE PRODAL MERCATOR IN SPROŽIL OSTALE PREVZEME...
Tonček Balonček
02. 06. 2008 20.16
"Ta vlada" bi lahko vsaj ukinila te nabiranike, postalo jih e pa še večć!!! Zakaj, je seveda jasno, od tam se lahko precej pošte kar vzame, saj ima določene naslovnike, le kdo bi se temu odpovedal?
mojcico
02. 06. 2008 19.58
Kako je Grimsi jezen, ker nihče noče njegovega nabiralnika, pa toliko idej ima. Ampak, če nima nič pod plešo je vse zastonj, samo še v SDS-u lahko parkira do jeseni, potem pa tudi na parkirišču ne bo mogel več.