Črna kronika

Rop SKB: Kriminalisti detektiva spraševali glede imena četrtega osumljenca

Ljubljana, 02. 04. 2012 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zasebnega detektiva Franca Strleta, ki že dolgo trdi, da je policija pri preiskavi ropa SKB banke svoje delo opravila nestrokovno, so obiskali kriminalisti. Spraševali so ga glede imena četrtega vpletenega.

Fotografija s kraja dogodka
Fotografija s kraja dogodka FOTO: Policija

Potem ko sta domnevna storilca, vpletena v rop SKB banke, ki se je zgodil v noči na 1. november 2005, tedanji varnostnik podjetja PCA 31-letni Sašo Nose in domnevni ropar 34-letni Dejan Vidmar, pristala v priporu, policija še vedno išče preostale storilce in tudi naročnike. Da je tako, je potrdil nekdanji policist in zasebni detektiv, ki že od vsega začetka preiskave omenja nekatera imena, a mu, kot pravi sam, do sedaj nihče ni želel prisluhniti, poroča časnik Večer.

Franc Strle
Franc Strle FOTO: POP TV

'Spraševali so me, kako jaz vem za ime četrtega storilca'

"20. marca 2012 sta me obiskala dva kriminalista in me peljala na kavo. To je velik napredek, saj me doslej v sedmih letih ni še nihče poklical, kaj šele povabil kam,“ je za 24ur.com danes dejal detektiv Franc Strle, ki že ves čas trdi, da je bila policija pri preiskovanju ropa SKB banke nestrokovna. Kot pravi, je bila tema pogovora ena sama. "Spraševali so, kako jaz vem za ime in priimek četrte osebe. Drugo jih ni zanimalo,“ pravi Strle. Po njegovih besedah je bilo govora o Selamu, človeku, ki naj bi vtipkal kodo pred sefi. "Ne vem, zakaj ga do sedaj še niso prijeli,“ je še dodal. Na vprašanje, kdo so naročniki in kam je izginila ukradena vsebina sefov, odgovarja, da o tem ne ve nič, a da naj bi bil po nekaterih informacijah eden od roparjev v Južni Ameriki, ob tem še poroča Večer.

Kriminalisti in policisti so v okviru preiskave opravljali svoje naloge strokovno, zagnano, profesionalno in v skladu z načeli metodike in taktike kriminalističnega preiskovanja. Očitki, posameznikov o ne-zagnanosti, neprofesionalnosti kriminalistov in policistov v tem primeru so neresnični, zavajajoči in predvsem usmerjeni v diskreditacijo policijskega dela in izničitev požrtvovalnosti in zagnanosti delavcev policije, ki so sodelovali pri preiskavi. Vinko Stojnšek, predstavnik za odnose z javnostmi PU Ljubljana

Več informacij o omenjenem domnevnem soudeležencu ropa ni podal, je pa ob tem spet kritiziral delo kriminalistov. "Iz pogovora sem razvidel, da so me kriminalisti nadzirali. Tiste, ki bi jih resnično mogli, pa ne,“ dodaja. "Policija ni opravila svojega dela. Zdaj se posipajo s pepelom, a ta absolutno ne pije vode,“ pravi in dodaja, da je iz enih od fotografij s kraja dogodka razvidno, da sta se dva uslužbenca varnostne službe, ki je v času ropa varovala sefe, gibala na območju za policijskim trakom. "Kaj sta te osebi počeli za trakom? Če sta delali, bi morali policisti tudi od teh oseb pobrati prstne odtise in DNK, a jih niso,“ pravi. Po neuradnih podatkih naj bi imeli namreč policisti težave s tem, da zavarovane sledi DNK s kraja ropa niso mogli uspešno primerjati, saj naj roparji policijske kartoteke v Sloveniji ne bi imeli.

Sicer pa naj bi v preiskavi, ki je segla tudi preko meja Slovenije, ključno vlogo odigrale prav sledi DNA s kraja ropa. "Zaključna akcija je rezultat ocene, da je zbranih dovolj obremenilnih dokazov za aretaciji obeh oseb. Ker pa dosedanje operativne ugotovitve kažejo, da je pri dejanju sodelovalo še več drugih oseb, se kriminalistična akcija nadaljuje," je pred dnevi pojasnil pomočnik direktorja kriminalistične policije na generalni policijski upravi Marjan Fank. Kriminalisti medtem nadaljujejo delo, pri čemer sodelujejo s tujimi kolegi, tudi z Europolom.

Direktor kriminalistične policije na generalni policijski upravi Marjan Fank
Direktor kriminalistične policije na generalni policijski upravi Marjan Fank FOTO: Blaž Garbajs

Policija očitke ostro zavrača

Policija na očitke detektiva odgovarja, da so kriminalisti in policisti, ki jih je usmerjalo državno tožilstvo, naloge opravljali strokovno, nepristransko oziroma profesionalno, ob tem pa tudi zavračajo vsa namigovanja o kakršnem koli sodelovanju kriminalistov s sostorilci kaznivega dejanja.

"Med preiskovanjem se je policija soočala tudi z informacijami za katere se je tekom preiskave izkazalo, da so bile zavajajoče, vendar jih je policija kljub temu preverila. Policija je od sprejema prvega obvestila o samem kaznivem dejanju svoje aktivnosti opravljala v skladu z Zakonom o kazenskem postopku in v okviru danih pooblastil," je odgovoril Vinko Stojnšek, predstavnik PU Ljubljana. Kot je še nadaljeval, je v preiskavah, kot je v omenjenem primeru, potrebna velika mera vztrajnosti pri preverjanju okoliščin in pri zakonitem pridobivanju obremenilnih dokazov zoper osumljene osebe. Delo policije je usmerjalo državno tožilstvo, ki je ne samo kot usmerjevalni organ ampak tudi kot nadzorni organ skrbelo, da so bili vsi dokazi pridobljeni in zavarovani v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, kar potrjuje tudi dejstvo, da je bil zoper oba osumljena odrejen pripor s strani preiskovalnega sodnika, pravi.

Fank je ob nedavnem prijetju dveh osumljencev še dejal, da gre pravzaprav velika zahvala prav strokovnemu delu ekipe kriminalistov in forenzikov, ki so si po odkritju ropa stoletja kraj dogodka natančno ogledovali kar tri dni. Prav tako je pohvalil vodstvo kriminalistične policije, ki jo je vodil mag. Rastko Kanižar.

Rop SKB
Rop SKB FOTO: Policija

Domnevna roparja ostajata v priporu

V petek, 16. marca, so aretirali domnevna roparja sefov SKB. Tretjega znanega osumljenca, starega 28 let, iščejo z mednarodno tiralico. Skupno pa naj bi bilo pet roparjev, identiteta dveh naj še ne bi bila znana. Domnevna roparja po odločitvi zunajsodnega senata ostajata v priporu, so nedavno potrdili na sodišču. Odvetnik enega od osumljencev Gorazd Fišer je pojasnil, da bi v primeru zavrnitve pritožbe lahko vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti, ves čas pa ima obramba pravico predlagati odpravo pripora ali nadomestitev z milejšim ukrepom.

Skrbno načrtovan rop

Trezor SKB so oropali v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike. Vlomili so v 428 sefov, še v dodatnih 29 so poskušali vlomiti, a jim ni uspelo. Kraj kaznivega dejanja so zapustili okoli 6. ure, po oceni policije pa so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Skof
03. 04. 2012 07.35
+6
zakaj nena date to takoj v javnost!nekaj prekrivate ,mučkate! v tujini bi bili že vsi prilepleni na prvi strani catung!
hotchilipoper
03. 04. 2012 08.30
+2
mitre
02. 04. 2012 23.40
+11
G. Strle je imel ze kmalu po ropu informacije,vendar jih to ni zanimalo,raje so mu poslali inspekcijo na vrata,tako je pri nas....
Indigo Pingvin
03. 04. 2012 10.08
+2
Tako v primeru koroške deklice tudi tu država potrjuje Trontljevo izjavo, da je nekaj zelo gnilega v tej državi.
mitre
02. 04. 2012 23.37
+3
ZACARANI KROG
Nejc Novak 1
02. 04. 2012 21.50
+2
nova fb skupina UFONET SLOVENIA dodajte !!
Sara Brglez 1
02. 04. 2012 23.54
Sara Brglez 1
02. 04. 2012 23.55
vili100
02. 04. 2012 21.17
+5
Vse je šlo v skupno vrečo!
Jeanus1
02. 04. 2012 22.27
+4
Itak, da so imeli kriminalisti svoje lepljive prstke vmes! Pa ne prvič, o tem je veliko zgodb!
Vostro
02. 04. 2012 19.29
+4
Baje po mojih podatkih so imeli kriminalisti dogovorjen sestanek na hrvaškem vsaj tako so časopisi pisali in zakaj niso bli tam
Jeanus1
02. 04. 2012 22.29
+3
Ker bi bilo treba za informacijo dati kak cekin, zato! Ta pa gre težko od njih, obratno pa seveda, z veseljem!
FAUSTOS1
02. 04. 2012 18.38
+4
TO PA JE HITROST-RAZMIŠLJANJA POLICIJE
igaz
02. 04. 2012 15.51
+6
Haha kera simulacija. Sedaj mi je vse jasno, 24kurr
klayton66
02. 04. 2012 20.18
+2
Strokovnost na višku...še dobri so..... v okviru finančnih zmožnosti.
Jeanus1
02. 04. 2012 22.29
+2
Če ni, si pač sposodijo, tako kot Stojko, na kredo.
saoirse
02. 04. 2012 15.44
+7
''To je velik napredek, saj me doslej v sedmih letih ni še nihče poklical, kaj šele povabil kam,“ verjetno si vsak želi,da ga kriminalisti peljejo ven na kavo.
wheelie1
02. 04. 2012 15.17
+12
Pritrjujem Grikos-u! Gospod Strle zelo rad in preveč nastopa v jasnosti, ampak nima pojma, kaj govori. Ker kdor veliko govori, svojega jezika ne more imeti pod nadzorom, ampak hoče biti na vsak način medijska zvezda in v soju medijskih žarometov strokovnjak za vse. Na spletni strani detektivske zbornice (detektivi, ki so jim odvzete licence) je črno na belem zabeleženo, da mu je licenca bila odvzeta, novinarji pa sploh ne preverjajo, s kom govorijo in kdo jim prodaja velike zgodbe, ki pa so (verjetno) bolj votle. S tem nočem g. Strleta diskvalificirati, ampak bilo bi lepo, če bi že enkrat nehal kvantat. Takih je že brez njega pri nas preveč!
Ales Pavlic
02. 04. 2012 17.53
-3
Poznam ga osebno. Preveč ve in šel je od policije ,ker je videl kako se dela. Ko so vidl kako mu gre so ga na stranski tir
b_m_w_m
02. 04. 2012 13.47
+16
Vsaka cast 24ur ODLICNA SIMULACIJA, LE TAKO NAPREJ clovek dobi izredno realno predstavo :) :) :) :) GROZA (primerno za otroke do 3. leta)
VOY
02. 04. 2012 13.37
+3
Meršol je je vajnc za totega Dolenca
minister
02. 04. 2012 13.35
+19
vlak jim je že zdavnaj ušel, ker se ukvarjajo z tatovi žvečilnih gumijev in žemelj
wsharky
02. 04. 2012 13.28
+17
... ampak so pa frajerji tile kriminalisti, nevem, zakaj tega Strleta niso ze pred leti vprasali po imenih ... ejga ...
grikos
02. 04. 2012 14.33
+10
zato ker naklada,sam je bilšpolicist pa so ga zbrcal,pol se bil detektiv pa su mu baje vzel tud licenco,zdej pa naklada in naklada vendar ga nihče ne jemlje resno,če pa slučajno ve za podatke v zvezi ropa jih je dolžan povedati ali pa naj gre na sodišče
tacamaca
02. 04. 2012 16.12
+6
vmes je imel še eno rajdo varnostnikov,pobranih iz več firm.Le kolk je pokasiral za njih ,da so se jih znebil ....potem pa na zavod z njimi.
Jeanus1
02. 04. 2012 22.31
+3
Zakaj ga niso vprašali? Ejga, se niso niti spomnili! Bi bilo rešeno že pred osmimi leti, pred sedmimi pa se je zgodil rop!