Slovenija

Rop in Rupel končala obisk v ZDA

Washington, 31. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski premier se je v torek sestal z dvema senatorjema in predaval na univerzi v Bostonu, zunanji minister pa je odpotoval v Berlin.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: Dare Čekeliš

Slovenski premier Anton Rop se je v torek v Washingtonu srečal z ameriškima senatorjema, republikancem Georgem Voinovichem iz Ohia in demokratom Tomom Harkinom iz Iowe ter s članom predstavniškega doma kongresa, demokratom Jamesom Oberstarjem iz Minnesotte. Nato je odpotoval v Boston, kjer je na poslovni šoli Univerze Harvard predstavil pot Slovenije od osamosvojitve do Evropske unije s poudarkom na gospodarski transformaciji. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel pa se je v torek v Washingtonu srečal s sopredsedujočim ameriški Helsinški komisiji, republikanskim kongresnikom Christopherjem Smithom iz New Jerseyja, s katerim sta govorila o slovenskem predsedovanju Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) leta 2005. Rop se bo danes vrnil v Slovenijo, Rupel pa je v torek odpotoval na mednarodno konferenco o Afganistanu v Berlin.

S slovesno predajo listin o pristopu k Severnoatlantski zvezi predstavniku ameriške vlade, ki je depozitarka Severnoatlantske pogodbe, državnemu sekretarju Colinu Powellu, se je v ponedeljek uspešno končalo desetletje slovenskega pridruževanja zvezi Nato. Ameriški mediji so slovesno širitve zavezništva na sedem novih držav pospremili mimogrede, saj je glavna novica v ameriški prestolnici še vedno afera okrog nekdanjega protiterorističnega koordinatorja Bele hiše Richarda Clarkea, ki v knjigi "Proti vsem sovražnikom" razbija mit o ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu kot nezmotljivem borcu proti terorizmu, njegovo administracijo pa obtožuje, da se je pred napadi na ZDA 11. septembra 2001 bolj kot terorističnim organizacijam na čelu z Al Kaido posvečala Iraku in drugim temam iz časa hladne vojne.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Naključni del zgodbe o aferi Clarke je v sredo za trenutek postal slovenski zunanji minister Rupel, saj je časopis New York Times na naslovnici ob zgodbi, da bo svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice pričala javno in pod prisego pred preiskovalno komisijo 11. septembra, objavil njeno fotografijo z nasmejanim Ruplom v ozadju. Vrnitev Slovenije na strani New York Timesa je v isti izdaji na tretji strani zaokrožila fotografija premiera Ropa med slovesnim sprejemom pri predsedniku Bushu v Beli hiši. Obiski slovenskih državnih predstavnikov v Washingtonu so bili zadnjih deset let namenjeni predvsem lobiranju za vstop v Nato in premier Rop je v torek potrdil, da je obisk v kongresu pokazal, da je ta zgodba zdaj končana in se je začelo obdobje iskanja novih področij sodelovanja.

"Senatorja in kongresnik so znani podporniki Slovenije na poti v Nato in med obiskom so vsi izražali izjemno veliko zadovoljstvo, da je Sloveniji zdaj uspelo. Prav tako so izražali pripravljenost, da nas podprejo pri uresničevanju katerihkoli drugih ciljev. Zanimalo jih je, kje potrebujemo podporo senata in predstavniškega doma, da se bodo angažirali, in obravnavali smo nekatera, zlasti tista vprašanja, ki se tičejo gospodarskega sodelovanja, izobraževanja in znanosti," je odgovoril Rop in dodal, da ni šlo za konkretne pogovore. Kongresnik Oberstar, ki je ponosen na svoje slovenske korenine, je slovenske goste presenetil in jim ob izmenjavi čestitk in zahval postregel s potico.

Na vprašanje o dejstvu, da je slovenski konzulat v ameriškem poslovnem središču New Yorku na začudenje tamkajšnje slovenske poslovne skupnosti brez generalnega konzula, je Rop odgovoril, da vlada o tem ni posebej odločala in da je to stvar ocene ministrstva za zunanje zadeve, koliko potrebuje omenjeni konzulat. Iz vladnih virov se je sicer neuradno izvedelo, da naj bi vlada do konca tega leta našla nadomestilo za generalnega konzula Andreja Podvršiča, ki se je v začetku leta preselil k ameriški multinacionalki DuPont v Ženevo.

Rop je tudi potrdil, da je Washington že zajela volilna vročica pred novembrskimi predsedniškimi in kongresnimi volitvami, kar je bilo vidno iz pogovorov na kongresu. Kot je dodal, Slovenija ostaja partnerica v protiteroristični koaliciji, prav tako pa sodeluje pri iskanju rešitev za urejanje razmer na Balkanu in pri obojemu igra svojo vlogo, ne glede na to, katera od ameriških strank je na oblasti.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni