Slovenija

Abraham odstopil, ker 'trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj'

Ljubljana, 05. 08. 2015 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./STA/N.Š.
Komentarji
1006

Ronny Abraham je odstopil kot arbiter arbitražnega sodišča, so sporočili iz Haaga. Odstopil je, ker meni, da ne bo mogel vrniti zaupanja obema stranema v arbitražni postopek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Primer Abraham
    03:29
    Iz SVETA: Primer Abraham
  • Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
    01:24
    Iz 24UR: Slovenija išče novega arbitra
  • Iz 24UR: Odzivi na dogajanje okoli Piranskega zaliva
    00:51
    Iz 24UR: Odzivi na dogajanje okoli Piranskega zaliva
  • Iz 24UR: Slovenska politika zdaj neenotna
    01:10
    Iz 24UR: Slovenska politika zdaj neenotna
  • Iz 24UR: Odstop zaradi diplomatskih pritiskov?
    01:21
    Iz 24UR: Odstop zaradi diplomatskih pritiskov?
  • Iz 24UR: Odzivi s Hrvaške
    01:15
    Iz 24UR: Odzivi s Hrvaške

Ronny Abraham, ki je bil za slovenskega arbitra na arbitražnem sodišču med Slovenijo in Hrvaško v Haagu imenovan konec julija po izbruhu prisluškovalne afere, zaradi katere sta odstopila Jernej Sekolec in Simona Drenik - je odstopil.

Abraham je odstopno pismo arbitražnemu sodišču poslal v ponedeljek, 3. avgusta. Kot je v obrazložitvi zapisal, je vlogo sprejel v veri, da bo vrnil zaupanje obema stranema ter da se bo arbitražni postopek normalno nadaljeval. Hrvaška pa je vmes obvestila arbitražno sodišče, da je arbitražni postopek za njih končan. Abraham se je zato odločil, da trenutna situacija ne izpolnjuje njegovih pričakovanj, zato zanj ni več primerno, da bi bil arbiter v nadaljnjih postopkih.

Kot so poročali v oddaji 24UR pa naj bi bil eden od razlogov za hiter odstop našega arbitra tudi 65. člen Dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb, po katerem bi na koncu, če Hrvaška odločitve arbitražnega sodišča ne bi spoštovala - zadeva pristala prav na sodišču, ki ga vodi Abraham - torej na  Meddržavnem sodišču v Haagu.

Abraham je odstopil.
Abraham je odstopil. FOTO: International Court of Justice

Odstopil tudi Vukas, ki ga je za arbitra imenovala Hrvaška

Kot arbiter je 30. julija, ko je Hrvaška začela proces odstopa od arbitražnega sporazuma, odstopil tudi Budislav Vukas, ki ga je za arbitra imenovala Hrvaška. Tudi Hrvaška ima 15 dni časa za imenovanje njegovega naslednika; ta rok se izteče 14. avgusta.

Če Hrvaška Vukasovega naslednika ne bo imenovala, bo to v skladu z arbitražnim sporazumom storil predsednik arbitražnega sodišča. Enako velja tudi v primeru Slovenije.

Kot arbitri sicer ostajajo predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe in Bruno Simma, ki sta jih Slovenija in Hrvaška imenovali skupaj, medtem ko ima vsaka pravico do imenovanja še po enega arbitra po lastni izbiri.

Analitiki: naša politika preveč stavi na pravo, Hrvati pa nas z diplomacijo, ki ima v takih primerih veliko vlogo, prehiteva po desni.

Slovenija: Enostranski odstop Hrvaške ni mogoč

Sodišče je sicer Slovenijo še pozvalo, naj se odzove na hrvaško pismo sodišču o odstopu od arbitraže iz 31. julija, so še sporočili iz Haaga.

Nič pa sodišče ni sporočilo, kdaj naj bi opravilo zaslišanje obeh strani v zvezi z afero glede pogovorov med Sekolcem in Drenikovo, ki so bili pridobljeni s prisluškovanjem. Slovenija naj bi sicer predlagala, da se to zaslišanje opravi konec avgusta, sodišče pa je v sporočilu 28. julija napovedalo, da bo datum sporočilo "v prihodnjih dneh".

Hrvaška sicer najverjetneje v skladu s svojo odločitvijo, da izstopa iz arbitražnega postopka, ker da je Slovenija s pogovori med Sekolcem in Drenikovo bistveno kršila arbitražni sporazum, ne bo sodelovala na tem zaslišanju, najverjetneje pa tudi ne bo imenovala novega arbitra, ki bi nasledil Vukasa.

Slovenija na drugi strani vztraja, da enostranski odstop Hrvaške od arbitražnega sporazuma ni mogoč in da mora arbitražno sodišče nadaljevati delo. Takega stališča je zaenkrat tudi samo arbitražno sodišče, podpira pa ga tudi Evropska komisija.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Miro Majcen

Zakaj se je Slovenija odločila za Abrahama?

Predsednik vlade Miro Cerar je ob imenovanju Abrahama ocenil, da so s tem izpolnili svojo zavezo in odstranili vse ovire, da lahko arbitražno sodišče deluje nemoteno naprej. Dejal je, da pričakuje, da bo arbitražno sodišče še naprej delovalo neodvisno in nepristransko ter opravilo svojo nalogo in sprejelo dokončno odločitev.

Za izbiro tujca, sicer vrhunskega strokovnjaka, naj bi se odločili, ker so želeli, da se zadeva zaključi tudi na ravni mednarodnega prava. Poleg tega je bila vlada prepričana, da tujemu strokovnjaku ne bo mogel nihče očitati pristranskosti.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Sekolcem in agentko Drenikovo. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta odstopila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1006)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Manu Cocker
06. 08. 2015 08.53
-4
Zdaj jena vrsti Mojzes - jaz pa drukam za JJ.
ola-ola
06. 08. 2015 06.50
-1
Ronny le ni taka kapaciteta, če se ob nekem imenovanju že v tednu podela v hlače. Zahtevajmo razsodbo arbitraže, ki bo potem kot Demoklejev meč visela nad Hrvati in jih ob vsaki priliki spomnimo na njo ter dokler je ne bodo spoštovali ne pustimo nikamor.
mentorhercul
05. 08. 2015 23.20
+1
Joj, pa naši vladajoči so bli tako vesel ob njegovem izboru! Na koncu bo še Bog dvignil roke od Slovenije!
Montekristo
05. 08. 2015 22.31
-1
Ta Abraham je pa tudi en strahopetec; očitno raje uživa lagodno življenje, kot, da bi se spuščal v reševanje tujih sporov! Skratka človek brez časti in ponosa!!!
tdjm
05. 08. 2015 22.13
+2
Šah-Mat HAHAHA
3per
05. 08. 2015 23.28
-1
šah mat je vsako jutro, ko se ti pogledaš v ogledalo
Montekristo
06. 08. 2015 00.58
+1
"tdjm" in kaj pri celi stvari tebe tako veseli??? A ne razumeš kaj se dogaja?
Jeboslikusvoju
05. 08. 2015 22.06
+6
Razmislite malo, kako slaboumno vlado imamo: javno objavijo, da ne razumejo, zakaj je odstopil?!! Kaj so nepismeni? Ali je nekaj ZELO jasnih stavkov pretežka naloga za njihove možgane?! Naj se poberejo v osnovno šolo Janeza Levca, da se bodo pričeli učiti od začetka... potem pa direkt v zapor!!!
Angela Franko
06. 08. 2015 07.12
+2
ŠE TISTI OBSOJENI KI BI MORALI BITI V ZAPORU SO ZUNAJ IN NA VELIKO DEBATIRAJO:SO LJUDJE KI BI MORALI UREDITI MEJE SO BILI ZATO NA POLOŽAJU SEDAJ PA SE DELAJO PAMETNE KER BI RADI SPET NA VRH IN JE TREBA VLADO STISKAT !!!!
sandi101
05. 08. 2015 22.02
+6
Očitno premalo denarja v igri zato je pa tud odstopu sej tisti, ki je vajen velikega gre še na večje, zato saj niso nesposobni vsi njihovi, ki so za zasluge dobili službo v javni upravi, vsak mesec dobe lepo plačo,regres in NA LETO 42 DNI DOPUSTA.IN TAKO lepo na račun drugih živi 1 milijon slovencev, ki so imeli nos,srečo in veze.
scipio
05. 08. 2015 22.01
+4
gospod abraham je pač potreboval nekaj dni, da je spoznal, v kakšen drek je stopil in je naredil to kar je za enga tacga gospoda edino logično: izstopil je in si čevlje obrisal v travo ob poti. zahodni evropejec in žid, kar oboje je, dobro ve, da so balkanske zdrahe pred sto leti že enkrat potegnile vso evropo v morilsko vojno. ta slovensko hrvaški spor je kot tur na koži, ki mora pregnit sam od sebe do te mere, da postane nevzdržen in potem mora stran tudi če se pri tem kaj zdravega tkiva odreže in če boli. zdaj že vsakemu otroku postaja jasno, da v tem nobena stran ne bo dobila vsega, kar zahteva. nam in hrvatom bodo tavelki še enkrat povedali, da nismo ne eni in ne drugi nobeni božji otroci, za kar se oboji imamo. in če se s tem ne bomo sprijaznili, nam bodo podražili denar in kredite, tako kot delajo z grki. prav je, ,da se upiramo, a ne jokajmo če zato plačujemo ceno. sicer pa poglejmo kje so naši pravi zavezniki. rusi?
Hajni
05. 08. 2015 21.29
+4
šmajser1
05. 08. 2015 21.25
+10
SRAM ME JE KAKSNE NESPOSOBNE IN LENE POLITIKE IMAMO!!!!
Jožajoža
05. 08. 2015 21.58
+7
saj niso nesposobni.vsi njihovi, ki so za zasluge dobili službo v javni upravi, vsak mesec dobe lepo plačo,regres in NA LETO 42 DNI DOPUSTA.IN TAKO lepo na račun drugih živi 1 milijon slovencev, ki so imeli nos,srečo in veze.
Nightyfly
05. 08. 2015 21.11
+4
LevaLevica 05.08.2015 20:46:52 -1 1 Prej bomo pogled obrnili proti vam preko mušic.********************in se usr.....li
Nightyfly
05. 08. 2015 20.57
+4
LevaLevica 05.08.2015 20:47:38 In to piše porivač francozinje in venerashopa :)**********************************************LL ..........kot Slovenec dostojno branim barve Slovenije . Kaj pa vi branite ? Onega ,ki je visel za noge v Milanu ???? Bravo
Nightyfly
05. 08. 2015 20.45
+7
ivangrozni2 05.08.2015 19:30:12 7 8 1 Hrvaška je jasno povedala, da ne bo nikoli sprejela odločitve arbitražnega sodišča. Torej je brez veze metati denar za to . Ker pa je s to odločitvijo Hrvaška oguljofala olitike in ves Slovenski narod je čas, da Slovenija od Arbitraže odstopi in vloži zahtevo za istop Hrvaške iz EU, ket ni izpolnila mednarodne pogodbe, ki jo je podpisala pred vstopom v EU. Oguljofani so naši politiki in narod. S tem bo Slovenija jasno povedala EUROPI, da ne bo dopustila Hrvaški vstop v Euro in Šengen. To mora sprejet parlament z večino in to je edina rešitev za Slovenijo. Drugače mislim da hrvaška tepta dostojanstvo Slovenskega vodstva, ta pa moje dostojanstvo in dostojanstvo Slovenskega naroda. DAJTE SE SLOVENCI ZBUDITI IZ GLOBOKE ZASLEPLJENOSTI OD NAŠIH VODITELJEV.*************************Slovenija kot miroljubna drzava lahko stori samo eno ali dve stvari .Sopostuje naprej obveznosti do pogodb z -EU in zelo dvigne glas prav do te EU - ali bo ta EU enakopravna domovina do vseh narodov ,ali skropucalo , kjer bodo imeli besedo veliki in nasilni narodi .Samo to .To je treba postaviti vprasanje v EU parliamentu --in to tako naglas , da bodo slisali vsi do Juzne Afrike . Dovolj je dovolj .
Nightyfly
05. 08. 2015 21.00
+3
Kaj j e desni in petokolonasi -a ste proti ? Slovenijo je treba branit ...z vsemi zobmi .
vsismosužnji
05. 08. 2015 21.02
-6
nažalost mali še nikoli v zgodovini niso imeli nobene besede!!!!enakopravnost je pa utopija!!!bogati so obogateli na račun revnejših in ta trend doživlja neverjetno ekspanzijo!!
vsismosužnji
05. 08. 2015 21.06
-2
YU smo slovenci bili relativno varni in so jo razbili ker je bila prevelik zalogaj celo za 4. Reich!!zdaj smo pa v gocu okrutne zveri,katere nekateri še vedno ne prepoznavajo!!
Nightyfly
05. 08. 2015 21.09
+2
sodobnisužnj.............. cisto na kratko .Ko vidis , da Ta-veliki v dnevnem trgovanju skurijo 200 ,300 ali 400 miliard € ves , da je to planirano . Clovek se zaveda , da so ravnokar potopili neko gospodarstvo ,ali pahgnili na rob eno drzavo . Torej ..... malim ostane , da vsaj zakricijo ,pojamrajo . Kaj mislite ? Ali je res treba po slovensko samo trpeti in biti vedno samo tiho ?
Nightyfly
05. 08. 2015 21.09
+1
strinjam se , da so Jugo razbili 3 najvecji nacionalizmi .
Nightyfly
05. 08. 2015 21.10
+0
vsismosužnji
05. 08. 2015 21.11
-4
kaj se zgodi ko krdelo levov odvoii antilopo od črede???
vsismosužnji
05. 08. 2015 21.13
-2
vsismosužnji
05. 08. 2015 21.17
-3
na spletu imaš kanadski dokumentarec "the veight of chains" (težina lanaca) in govori o razpadu yu -kdo,kako,in zakaj!!in kaj je privedlo do vojne!!
nitiniti
05. 08. 2015 20.43
+4
čuden tič...hrvati so imeli že vse naprej pripravljeno
Nightyfly
05. 08. 2015 20.41
-3
RAFAELUS2 05.08.2015 19:14:35 -2 1 3 Upam da Janez ni tako nor, da bi sedaj prevzel vlado ko smo total za..i Slovenijo.*******************naj jo prevzame ko bo 6,7 % rast ,kot je to storil leta 2004 in jo sesul ?
LevaLevica
05. 08. 2015 20.46
-1
Vau. Ti si pa tako pameten, da si moral pobegniti v tujini zaradi sodelovanja z udbo ?
Nightyfly
05. 08. 2015 20.55
-1
Angela Franko
06. 08. 2015 07.16
+1
JANEZ MORA NAJPREJ NA DOB .NA KAKŠNO VLADO BI PA ON MORAL ??? KOMU BI PA ŠE ON LAHKO VLADAL ???? MOGOČE TEBI ????
Nightyfly
05. 08. 2015 20.38
+2
sodobnisužnji 05.08.2015 19:51:06 2 3 1 dejstvo je da slovenija EU praktični nima kaj ponuditi,nima surovin,tovarne so uničena,morala na psu,turizem je v bednem stanju,...zato je samo v napoto med nemčijo in balkanom ki ima ogromno surovin in turističnih možnosti!!!********************naj razumem to kot opravicilo za vse velike drzave , da lahko izbrisejo majhne narode ? Je to tista demokracija ,opevana v vseh deklaracijah Evroope , Z Narodov , Amerike in podobno ? Kaj potem Slovenija sploh se dela med takimi neandertalci !!!!!!!
Nightyfly
05. 08. 2015 20.39
+1
Izgleda , da se bo na koncu res izkazalo , da bo treba pogled obrniti proti Rusiji .
LevaLevica
05. 08. 2015 20.46
+2
Prej bomo pogled obrnili proti vam preko mušic.
johanca123
05. 08. 2015 20.08
+3
Abraham je malo prepozno videl sliko Cmere pa si je premislil.
starima?ek 1
05. 08. 2015 21.13
+0
Godljo je zakuhal JJ ker hoče imet predčasne volitve,to je razvidno iz njegove izjave po odstopu arbitra,človek je nevaren za državo.
zaenotnost
05. 08. 2015 19.52
+9
Arbitraža...in potem "čivkne" JJ :"Cerar odstopi..." človek, ki je največji krivec za razdeljeno - zastrupljeno Slovenijo. Kakšno pravico si vzame, da nas še naprej maltretira in nas potiska še globlje v blato, ki ga je sam ustvaril. Poden od človeka.
johanca123
05. 08. 2015 20.09
-2
Na Kučkota in opankarsko - borčevsko procesijo v Ljubljan si pozabil!
Nightyfly
05. 08. 2015 20.36
+1
johanca .........zaradi takih kot ste vi , pritepeni po letu 91 je Slovenija taka kot je . Zal .
LevaLevica
05. 08. 2015 20.47
-3
In to piše porivač francozinje in venerashopa :)
vsismosužnji
05. 08. 2015 19.51
-2
dejstvo je da slovenija EU praktični nima kaj ponuditi,nima surovin,tovarne so uničena,morala na psu,turizem je v bednem stanju,...zato je samo v napoto med nemčijo in balkanom ki ima ogromno surovin in turističnih možnosti!!!
samanthka
05. 08. 2015 19.53
+3
bitno je, da oni nam kaj ponudijo, ostalo pa se ti ne sekiri.pa ne vem kaj skoz tok pljuvaš po lastni državi?...
vsismosužnji
05. 08. 2015 19.57
-2
država je politična tvorba,naša ni vredna da jo pes poš....
samanthka
05. 08. 2015 19.58
+2
te pa idi drugam...al pa kaj nared da ne bo tko..najlažje je pametovat po forumih
vsismosužnji
05. 08. 2015 19.59
+0
nam da bo kdo kaj ponujal???ja takšne kredite kot grčiji ,Italijo,španiji,....da jih nihče ne more vračati!!!
vsismosužnji
05. 08. 2015 20.00
+0
kaj pa ti veš kje sem??sicer sem pa tam kjer jaz hočem!!!
komarec
05. 08. 2015 19.48
+5
Prav za prav kako vezo ima meja na morju, če pa 800 000 Slovencev letuje na Hrvaškem. Bodo imeli bliže.