Slovenija

Romski golaž za ministrico

Krško, 20. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pravosodna ministrica in predsednica komisije za zaščito romske skupnosti Zdenka Cerar je obiskala Kerinov Grm, največje romsko naselje v krški občini.

Zdenko Cerar je na obisk povabil Zdravko Kovačič, romski svetnik v krški občini (Foto: POP TV)
Zdenko Cerar je na obisk povabil Zdravko Kovačič, romski svetnik v krški občini (Foto: POP TV) FOTO:

Zdenka Cerar je dejala, da je obisk del njene poizvedbe, v kakšnih dejanskih razmerah živijo Romi, njene ugotovitve pa naj bi dale osrednji poudarek njenim nadaljnjim odločitvam kot predsednici omenjene vladne komisije. "Mislim, da je prav, da se zbližamo," je za 24 ur dejala Zdenka Cerar. "Če se bomo zbližali, se bomo bolje razumeli," pravi.

Župan občine Krško Franci Bogovič pa je znova poudaril, da v občini s strani države še vedno pričakujejo večje sodelovanje pri reševanju romske problematike. Cerarjeva je glede na dosedanje reševanje romske problematike v okviru omenjene komisije dejala, da so se po njenem mnenju predstavniki države in vodstva posameznih občin, v katerih živijo Romi, že zbližali glede reševanja omenjene problematike. Po njenem mnenju so se pozitivno odzvala tudi vsa pristojna ministrstva ter župani posameznih občin. Obenem je dejala, da je v vsakem primeru potrebno upoštevati mnenja Romov in lokalne skupnosti, v kateri živijo.

Prebivalci Kerinovega grma so bili z obiskom Cerarjeve zadovoljni. Sicer je Zdenko Cerar na obisk povabil Zdravko Kovačič, romski svetnik v krški občini.

Cerar: Ukrepanje vlade je treba poenotiti nad državni ravni

Cerarjeva je dejala, da so v Sloveniji glede na posamezna območja tudi težave Romov zelo različna, zato bo potrebno ukrepanje vlade poenotiti na državni ravni. "Ravno zato je vsako ministrstvo v okviru svojih pristojnosti dolžno reševati romsko problematiko na ravni celotne države," je poudarila Cerarjeva.

Zdenka Cerar deli srnin golaž
Zdenka Cerar deli srnin golaž FOTO: POP TV

Poseben zakon o Romih po njenem mnenju namreč ne bi rešil omenjene problematike, zato naj bi bila osnovna naloga za njeno razreševanje še vedno v pristojnosti občine z ustrezno državno pomočjo.

Kot je dodala, je občinam že na razpolago tudi državni razpis za pridobitev sredstev kot pomoč pri reševanju romske problematike na lokalni ravni. Po njenem mnenju pa naj bi bila zelo uspešna tudi izmenjava izkušenj Prekmurja in Dolenjske na tem področju. Po besedah Cerarjeve naj bi s tem občine dobile več sredstev za reševanje romske problematike, za uveljavitev svojih pravic pa morajo tudi Romi opraviti svoje dolžnosti. Ob razreševanju romske problematike pa bi morala po njenem mnenju tudi vsa pristojna ministrstva občinam nuditi dodatno strokovno pomoč.

Bogovič: Državni ukrepi ne bodo rešili problemov na lokalni ravni

Poseben zakon o Romih ne bi rešil problema, meni Cerarjeva
Poseben zakon o Romih ne bi rešil problema, meni Cerarjeva FOTO: POP TV

Krški župan Franci Bogovič pa je ob tem dejal, da so v občini reševanje romske problematike resno vzeli že pred leti. Ravno zato so se z lastniki zemljišč v romskem naselju dogovorili o ustreznem odkupu zemljišč. Kot je še poudaril, naj bi v obdobju zadnjih štirih let in do konca letošnjega leta v občini za to porabili že okrog 120 milijonov tolarjev občinskih sredstev.

Do konca leta naj bi tako sprejeli tudi lokacijski načrt za romsko naselje Kerinov grm. Za odkup parcel v naselju, ki je veliko 3,9 hektarjev, je občina do sedaj že namenila 70 milijonov tolarjev. Po besedah Bogoviča, jih namerava občina prodati že naseljenim Romom, prej pa morajo v občinskem svetu sprejeti pogoje za odkup ter določiti ceno in višino komunalnega prispevka.

Zdravko Kovačič upa, da bo obisk ministrice pripomogel k boljšemu razumevanju romskega življenja
Zdravko Kovačič upa, da bo obisk ministrice pripomogel k boljšemu razumevanju romskega življenja FOTO: POP TV

V občini nameravajo tako v tem naselju določiti okrog 35 zazidalnih parcel. Po besedah Bogoviča pa morajo Romi za pridobitev gradbenega dovoljenja občini zagotoviti projekt dosedanjih izvedenih del. Prva gradbena dovoljenja za legalizacijo sedanjih gradenj naj bi v občini tako izdali ob koncu naslednjega leta.

V občini Krško s strani države oz. njenih organov pričakujejo predvsem večje upoštevanje rešitev in predlogov glede romske problematike, ki so jih že pripravili na lokalni ravni. Kot je namreč ob današnjem obisku Cerarjeve v romskem naselju poudaril Bogovič, sami ukrepi na državni ravni ne bodo rešili romske problematike na lokalni ravni oz. na ravni posameznih občin.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni