Slovenija

Romi in izbrisani – črna pika Slovenije

Ljubljana, 28. 05. 2009 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija še vedno krši človekove pravice izbrisanih in ovira dostop romskih otrok do izobraževalnega sistema, meni Amnesty International.

Amnesty International (AI) v poročilu, ki zajema obdobje od januarja do decembra 2008, poudarja, da slovenske oblasti še vedno niso zagotovile pravic skupini stalnih prebivalcev, znanih kot izbrisani. Izbris 18.000 posameznikov iz registra stalnih prebivalcev je bil po mnenju AI diskriminatoren, saj so bili državljani nekdanjih jugoslovanskih republik obravnavani strožje kot drugi tujci, ki so prebivali v državi in so status stalnih prebivalcev dobili avtomatično.

Gladovna stavka izbrisanih
Gladovna stavka izbrisanih FOTO: J.D.
AIS pozdravlja napredek, ki je bil narejen letos. Oblasti so namreč sprejele prve korake v procesu razrešitve kršitev človekovih pravic izbrisanih in začele izdajati dopolnilne odločbe tistim izbrisanim, ki so si stalno prebivališče medtem že uredili. Hkrati so napovedale sprejetje posebnega zakona, ki bo primerno uredil statusni položaj preostalih izbrisanih.

Poročilo omenja, da so bili izbrisani pomembna tema tudi med kampanjo pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami. Osnutek zakona, ki ga je vlada Janeza Janše predstavila leta 2007, bi po mnenju AI pomenil nadaljevanje diskriminatorne obravnave izbrisanih. Zakon bi pomenil novo pravno podlago za diskriminatorno ravnanje oblasti, vključno z možnostjo razveljavitve posameznih odločb o vrnitvi stalnega prebivališča. Prav tako zakon ne bi vrnil statusa izbrisanih, ne bi priznal odgovornosti države in izrecno izključil možnost poprave krivic, piše v poročilu, ki ga je Amnesty International Slovenije (AIS) danes predstavila na novinarski konferenci v Ljubljani.

AI v poročilu nadaljuje, da so slovenske oblasti lani sprožale postopke za deportacijo posameznih izbrisanih, čeprav do samih deportacij ni prišlo. Oblasti prav tako niso priznale diskriminatorne narave izbrisa in niso izpolnile dveh odločb ustavnega sodišča, v katerih so izbris označile kot nezakonit in protiustaven.

Glede Romov poročilo AI opozarja, da oblasti niso izvedle neodvisne in temeljite evaluacije modela na osnovni šoli v Bršljinu, ki naj bi učencem, ki potrebujejo dodatno pomoč, omogočal, da nadoknadijo izgubljeno in se vrnejo k običajnemu pouku. Čeprav je bil namen drugačen, bi model lahko vodil k segregaciji, saj so bili nekateri razredi v preteklosti sestavljeni le iz romskih otrok, piše v poročilu. AI dodaja, da oblasti niso posredovale nobenih dokazov, da so imeli romski otroci od ločenih razredov koristi.

Tabla na OŠ Bršljin v Novem mestu
Tabla na OŠ Bršljin v Novem mestu FOTO: Dare Čekeliš
AIS pozdravlja nekatere pozitivne premike na področju Romov. Z letošnjim šolskim letom se namreč končuje prvo leto uvedbe romskih pomočnikov, kar je posledica pozitivnega sodelovanja oblasti z romsko skupnostjo, saj je nosilec projekta Zveza Romov Slovenije. Po mnenju AIS gre za pomemben prvi korak v postopku sistemske uveljavitve romskih pomočnikov v izobraževalnem sistemu.

Oblasti prav tako niso predložile načrtov za razvoj modela v javno razpravo, ki bi vključevala tudi romsko skupnost. AI je dobil dostop do določenih informacij o evaluaciji modela, šele ko je sprožil postopek pri informacijskem pooblaščencu. Otroci poleg tega niso imeli na razpolago šolskih programov in materialov v romskem jeziku.

AIS meni, da je prav izobraževanje romskih družin, staršev in otrok v predšolski vzgoji tisto področje, ki bi moralo biti prioriteta izboljšanja položaja v izobraževanju. Romski otroci se praviloma ne vključujejo v predšolsko vzgojo, zato v prvi razred osnovne šole pridejo s pomanjkljivim znanjem slovenščine in brez stika z izobraževalnim sistemom. Zaradi tega so avtomatično v zaostanku v učnem procesu, kar zgolj prispeva k drugim dejavnikom, ki povzročajo ogromen osip romskih otrok iz izobraževalnega sistema, opozarja AIS.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
29. 06. 2009 13.33
Črna pika romi in izbrisani,morate pa povedati da si Romi in Izbrisani nikjer po Evropi ne dovolijo toliko prostostosti kot pri nas v Sloveniji,ne spoštujejo naših zakonov,našiš,kaj bi govorila nasploh naše ustave eni in drugi,po drugod so pa tiho in vse spoštujejo,tako bi morali mi kloniti pred njimi ko jim vse damo,več kot nam svojim,ki se mnogi,mnogi komaj preživljajo.Za zahvalo imamo pa črno piko.
mehka pupa
24. 06. 2009 14.27
todorović predsednik prebrisanih v navezi z zdajšnjo vlado se dela norca iz nas, ki smo ustvarjali to kar še imamo. Nam veteranom še za piknik ne dajo oni pa o odškodninah;
veliki_vamp
19. 06. 2009 21.00
Romi in izbrisani-nikoli nobeden delal in nikoli ne bo
RADO62
29. 05. 2009 09.56
Romi in izbrisani – črna pika Slovenije ??? Ja res so... črna in umazana.... Amnesty je pa beda od organizacije, ki kot vedno prerano daje izjave in prisluhne vsakemu lažnivemu čričku, ki prinese kakšno info o kršenju... Amnesty naj ukinejo, ker ne ščiti nikogar.... heh
Buena Vita
28. 05. 2009 21.17
MA STE PAMETNI KAJ NI ROME SILIT UČIT KRŠENJE ČLOVEKOVIH SVOBOŠČIN AMNESTI-ČIČIĆI.GA POŠTENO SERJEJO,KO MEČEJO V KOŠ GNOJ IJ HRUŠKE PREBRISANI SO PA GOLJUFI,AMEN
ne.me.hrckat.
28. 05. 2009 21.06
pejdmo sLOVEnci v Švico krast, pretepat Švicarje in njihove otroke ter policaje, dajmo se vozit tam brez izpitov, registracij... ne plačujmo davkov, prispevkov, kazni... pa zahtevajmo še sLOVEnščino v švicarskih šolah, pa vrtoglave podpore in socialne pomoči in dodatke... in kaj bomo dobili? mesec zapora tam, izgon, pa pri nas 10 let zapora... enakopravnost? želim si biti enakopraven s to golaznijo, pa žal nikdar ne bom!
McSurfer
28. 05. 2009 19.18
Admin,tole ti bo všeč:momoR ni minasirbzi es idog acivirk!
McSurfer
28. 05. 2009 19.03
Admin je preveč občutljiv za to delo!
danaaajaaa
28. 05. 2009 19.02
Saj teh pri AI sploh nihče več resno ne jemlje. Povsod po svetu ! Se tudi nam zaradi tega skupka delomrznežev in faliranih študentov pa res ni treba sekirat. Naj gredo kaj naredit, ne pa da posedajo v klimatiziranih prostorih in potem se od pretežkega in preveč stresnega dela še zakadijo..... Naj že nehajo težit poštenim ljudem ki se zavedamo svojih dolžnosti, saj so nam pravice tako že pred časom večinoma odvzeli. Sedaj še pravice do dela večinoma nimamo več! To bando od AI bi bilo treba razgnat! Brco v r....
McSurfer
28. 05. 2009 18.51
Admin je danes zeloooo slab!
McSurfer
28. 05. 2009 18.49
Admin je danes slabo spal!
cyklon
28. 05. 2009 18.42
MeLanii. 28.05.2009, 18:36 lepo te prosim,kakšne pa pišeš !? od zraka še nihče ni bil debel,od pomanjkanja tudi ne. pretežak oz.predebel je človek od preveč nezdrave hrane. geni,ja !!!
Mariborcan_18
28. 05. 2009 18.42
ADMIN NEHAJ BRISAT MOJE KOMENTARJE, KER NISO ČISTO NIČ ŽALJIVI!!!!!!!! ALI PA SI SAM PRISTAŠ TEH UNIČEVALCEH SLOVENSKEGA NARODA, DA TE NI SRAM FUUUUJ
Mariborcan_18
28. 05. 2009 18.39
Ma daj kakšna pogajanja nabašimo na tovornjake pa pošljimo nazaj od koder so prišli ni kaj za dodat.
SweetDreams123
28. 05. 2009 18.36
ne.me.hrckat.28.05.2009, 17:222 tale nabrisana na levi, ki drži tistole rjuho, bi pa itak morala dva mesca gladovno stavkat, da pride na normalno težo... hm, le od kakšnih krivic se je tako zredila? od dela sigurno ne... Saj eni imajo debelost v genih.. In ni čudno, da so potem eni okostnjaki, če mate takšne komentarje..
hecate
28. 05. 2009 18.28
lol...od kdaj je pa beseda M.R.Š. neprimerna? smeh...
hecate
28. 05. 2009 18.28
ma deeej...otroci okvirjeu za slike dostkrat sploh nočjo hodt v šole...in zakaj hudiča bi mogl met šolske programe in materjale v svojem jeziku?!!! niso ne avtohtono prebivalstvo in ne zamejci ampak so navadni priseljenci...kaj a pol mormo še za afričane met pouk v njihovem jeziku pa za kitajce pa za bilokoga k se preseli v našo državo in se noče socializirat?!! ma mr*š... nbena država ne rab takih okvirjeu za slike.
hecate
28. 05. 2009 18.26
okvirji za slike
McSurfer
28. 05. 2009 18.18
zupancicevajama28.05.2009, 17:35@: TUD Tebi PODPIŠEM!!!
zupancicevajama@email.si
28. 05. 2009 17.35
AI je skupina odvisnikov in brezdelnezev,ki objavlja novice iza njihovega sanka. Takoimenovani dusebrizniki in kvazi novinarji (propadli studenti) pa to objavljajo kakor da re za sveti gral! Bljak