Slovenija

Rok za vložitev dohodninske napovedi se izteče 30. junija 2009

Ljubljana, 15. 06. 2009 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavezanci za vložitev dohodninske napovedi, ki do 31. maja niso prejeli informativnega izračuna, morajo do 30. junija sami vložiti napoved za odmero dohodnine.

Obrazec napovedi in navodilo za izpolnjevanje sta objavljena na spletni strani davčne uprave.

Davčni organ je za zavezanca za vložitev napovedi za odmero dohodnine sestavil informativni izračun dohodnine na podlagi podatkov, s katerimi je razpolagal na podlagi uradnih evidenc, podatkov izplačevalcev dohodkov in podatkov o vzdrževanih družinskih članih, ki so jih Davčni upravi RS do 31. januarja 2009 posredovali zavezanci.

Če zavezanec za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 31. maja 2009 na dom ni prejel informativnega izračuna dohodnine, mora dohodninsko napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 30. junija 2009.

Obrazec je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah in na spletni strani davčne uprave. Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki.

Vida bo vedela, ali vam je DURS poslal informativni izračun.
Vida bo vedela, ali vam je DURS poslal informativni izračun. FOTO: Davčna uprava

Davčnemu zavezancu rezidentu ne bo treba vložiti napovedi dohodnine, če:

- dohodki davčnega zavezanca, od katerih se plačuje dohodnina, ne presegajo 2.959,60 evrov;
- dohodki davčnega zavezanca, od katerih se plačuje dohodnina, poleg pokojnine, od katere v skladu z zakonom ni bila odtegnjena ali plačana akontacija dohodnine in davčni zavezanec pri akontaciji dohodnine ni uveljavljal posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ne presegajo 80 evrov.

Naj spregovori Vida

Če ste zavezanec za vložitev dohodninske napovedi in informativnega izračuna dohodnine do 31. maja niste prejeli na dom, lahko prek VIDE (Virtualne Davčne Asistentke) z vnosom svoje davčne številke preverite, če vam je Davčna uprava informativni izračun dohodnine poslala na dom. Če vam je bil informativni izračun dohodnine poslan, vi pa ga niste prejeli, lahko na pristojnem davčnem uradu oziroma izpostavi zaprosite za kopijo informativnega izračuna dohodnine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.