Slovenija

Rok za popravke je 15 dni

Ljubljana, 31. 03. 2008 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če se v 15 dneh od vročitve ne boste pritožili, bo informativni izračun dohodnine za 2007 avtomatično postal odločba.

Prvi informativni izračuni so že na poti.
Prvi informativni izračuni so že na poti. FOTO:

Durs je danes začel pošiljati informativnih izračunov za davčne zavezance. Po podatkih pošte je danes na poti okoli 450.000 informativnih izračunov, 57.000 pa jih bo v torek. Drugi paket informativnih izračunov pa bo Durs davčnim zavezancem poslala 9. maja. Izračunov ne bodo prejeli tisti, katerih dohodki ne presegajo 2.800 evrov.

Informativnih izračunov prav tako ne bodo prejeli upokojenci, če niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo poleg pokojnine še več kot 80 evrov dohodkov.

Durs je obenem zagotovil, da bo zavezancem, ki bodo prejeli izračune v prvi pošiljki, preveč plačano dohodnino vrnil do 19. maja, preostalim pa do 30 junija. Roka za doplačilo premalo plačane dohodnine sta 5. junij in 14. julij.

Prva pošiljka že na poti

V prvi tranši bo 45,78 odstotkov davčnih zavezancev moralo skupaj doplačati za dobrih 59.500 evrov premalo plačane dohodnine, 46,79 odstotkov pa bo prejelo vračilo preplačane dohodnine za slabih 26.000 evrov. Dobrim 7 odstotkom davčnih zavezancev pa ne bo potrebno ne plačati ne vračati denarja.

Najpozneje do 31. maja 2008 bodo zavezanci prejeli informativne izračune o odmeri dohodnine in če se bodo s prejetim informativnim izračunom strinjali, jim ne bo potrebno storiti ničesar, saj bo v 15. dneh po vročitvi avtomatično postal odločba.

Rok za popravke je 15 dni.
Rok za popravke je 15 dni. FOTO: POP TV

Če se z izračunom ne bodo strinjali, pa lahko v 15 dneh od vročitve (20. dan od odpreme) podajo ugovor. V tem primeru bo davčni organ preveril navedbe zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izdal odločbo.

Ugovor morajo podati vsi zavezanci, ki uveljavljajo v tujini plačan davek, tudi če so že med letom oddali napovedi za tuje dohodke, je povedala Mirjam Mendušič Krisper iz Dursa. Ugovor je dolžan podati tudi zavezanec, katerega izračun kaže previsoko vračilo dohodnine.

Rok za ugovor začne teči šele po vročitvi – vročitev pa je opravljena 20. dan po odpremi pošiljke – datum na naslovnici informativnega izračuna.

Generalni direktor Durs Ivan Simič pravi, da se je letos razmerje med vračili in doplačili obrnilo - letos bo moralo več zavezancev dohodnino doplačati. Ti bodo prejeli položnico, na kateri do tudi datum, do katerega morajo znesek poravnati. Tisti, ki bodo upravičeno do vračila dohodnine, bodo znesek prejeli na transakcijski račun oz. (če transakcijskega računa nimajo) jim bo posebej vročena nakaznica.

Za donacije je del dohodnine v prvi tranši namenila okoli petina zavezancev, skupen znesek pa je 1,27 milijona evrov. Simič nizek odziv pripisuje nezainteresiranosti zavezancev. Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacijo za lani je bilo treba podati do konca leta, od 1. januarja podane zahteve bodo upoštevane pri dohodnini za letos.

Simič sicer težav pri vročanju izračunov ne pričakuje; po njegovem bi jih lahko imeli le zavezanci, ki nimajo poštnih nabiralnikov (teh je po lanskih podatkih med 20.000 in 25.000).

Za vse informacije in vprašanja se lahko davčni zavezanci obrnejo na virtualno davčno asistentko, ki je dostopna na spletni strani Durs ali preko telefonske številke 01/4000 100. Prav tako pa bodo na voljo tudi uslužbenci Durs, ki bodo na vprašanja odgovarjali v času uradnih ur. Telefonske številke bodo objavljene na hrbtni strani informativnih izračunov.
Dohodnina 2007
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.