Slovenija

Rok za oddajo ocen škode po poplavah 5. december

Ljubljana, 24. 11. 2012 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Do 5. decembra na upravi za zaščito in reševanje zbirajo vloge o ocenah škode v poplavah. Škode bo za več deset milijonov evrov. Država računa tudi na solidarnostno pomoč EU. Slovenija je ob naravnih katastrofah že zaprosila za sredstva iz sklada EU, in sicer leta 2007 in 2010.

Poplave Ormož in okolica - 12
Poplave Ormož in okolica - 12 FOTO: Dejan Germin, PGD Miklavž pri Ormožu
Uprava RS za zaščito in reševanje bo zbrala ocene za celotno škodo. Ob tem dodajajo, da škodo na gozdnih cestah ocenjuje Zavod za gozdove Slovenije, na vodotokih Agencija RS za okolje, na kulturni dediščini ministrstvo za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, v gospodarstvu ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter na državnih cestah ministrstvo za infrastrukturo in prostor.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje do 5. decembra zbirajo vloge oz. obrazce o ocenah škode oškodovancev, ki so jih prizadele poplave v začetku novembra. Tako zbiranje vlog po občinah teče, vmesnih podatkov pa na upravi nimajo. Znano pa je, da je škode za več deset milijonov evrov, pri čemer država računa tudi na solidarnostno pomoč EU.

Uničujoče poplave so od 4. do 6. novembra prizadele predvsem Štajersko, Koroško, Gorenjsko, Posavje in Posočje. Uprava RS za zaščito in reševanje je zato za več kot sto slovenskih občin izdala sklep o ocenjevanju škode na stavbah in infrastrukturi ter oškodovance pozvala, da do 5. decembra oddajo vloge oz. pripravljene obrazce.

Glede na sklep Uprave RS za zaščito in reševanje bodo nato 12. decembra potekali kontrolni pregledi regijskih komisij za ocenjevanje škode, nato pa bo uprava pripravila oceno celotne škode, ki jo bo državna komisija za ocenjevanje škode obravnavala predvidoma v drugi polovici decembra. Potrjeno gradivo zatem ministrstvo za obrambo pošlje na vlado, so pojasnili na upravi.

Poseben vladni sanacijski program

Vlada je že napovedala, da bo pripravila poseben vladni sanacijski program za odpravo posledic poplav, medtem pa je zagotovila tudi že prva sredstva iz državnega proračuna. Med drugim je za najnujnejše ukrepe že 8. novembra namenila okoli deset milijonov evrov, štiri dni pozneje je iz tekoče proračunske rezerve zagotovila še 1,5 milijona evrov, pri čemer je bila pomoč namenjena za oskrbo z najnujnejšimi sredstvi preko Rdečega križa Slovenije in Karitasa v sodelovanju z občinami.

Poplave Ormož in okolica - 4
Poplave Ormož in okolica - 4 FOTO: Dejan Germin, PGD Miklavž pri Ormožu

V poplavah prizadeta podjetja imajo možnost del sredstev za povrnitev škode dobiti prek poziva Slovenskega podjetniškega sklada. Podjetja bodo lahko dobila povrnjene do 20 odstotkov škode oz. največ 200.000 evrov, skupno pa jim je na voljo 4,4 milijona evrov. Vloge na skladu pričakujejo do 26. novembra.

Za pomoč bo Slovenija zaprosila tudi EU

Poplave so po prvih ocenah povzročile za več kot 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) škode, kar je pogoj za prošnjo države za solidarnostno pomoč EU. Slovenija je sicer v preteklosti ob naravnih katastrofah že zaprosila za sredstva iz Solidarnostnega sklada EU, in sicer leta 2007 in 2010.

Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, lahko država članica EU zaprosi za pomoč v primeru večje naravne nesreče, ki je opredeljena kot kakršna koli nesreča, ki vsaj v eni zadevni državi povzroči škodo, ocenjeno na več kot tri milijarde evrov v cenah iz leta 2002 ali več kakor 0,6 odstotka njenega BDP.
V primeru pozitivne rešitve vloge prizadeta država prosilka dobi odobreno pomoč, ki je izračunana kot 2,5 odstotka za škodo v okviru limita, to je 0,6 odstotka BDP, in šest odstotkov za škodo nad limitom.

Posledice deževja v Ljubnem ob Savinji - 3
Posledice deževja v Ljubnem ob Savinji - 3 FOTO: Nika Podlesnik

Za financiranje izrednih ukrepov po močnem deževju septembra 2007 je Slovenija iz solidarnostnega sklada EU prejela 8,3 milijona evrov. Za financiranje izrednih ukrepov po močnem deževju v septembru 2010 pa je Slovenija iz sklada dobila 7,5 milijona evrov pomoči.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
24. 11. 2012 09.42
+3
Ne zdi se mi od države fer, da ljudem, ki so ostali brez vsega, postavlja pogoje kako sme pomoč porabiti...
vicki
24. 11. 2012 10.45
+1
strinjam se, da tisti, ki so ostali brez vsega najbolje vedo kako obrniti denar, da jim bo denar najbolj koristil, ampak tu je še veliko drugih, ki niso nujno imeli tako gromozanske škode in bi se kaj hitro okoristili z denarjem, ki jim ni nujno potreben. Mislim, da je to samo ena varovalka, da se ne bi izkoriščalo te pomoči.