Slovenija

Rojstvo nekega mesta: 'Če sem želela kupiti metlo, sem ponjo morala v staro Gorico'

Nova Gorica, 17. 06. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
195

Nova Gorica letos praznuje okroglih 70 let in je najmlajše slovensko mesto. Starejši prebivalci se z nostalgijo spominjajo časov, ko so z lastnimi rokami dobesedno na pokopališču gradili mesto, mlajši ga na drugi strani večkrat poimenujejo mesto izgubljenih priložnosti.

Nova Gorica je najmlajše slovensko mesto. Letos praznuje točno 70 let, okroglo obletnico so že proslavili s številnimi zanimivimi dogodki, kar nekaj se jih bo zvrstilo tudi v drugi polovici jubilejnega leta. Po statističnih podatkih iz leta 2016 ima 13.385 prebivalcev in nemalo teh je potomcev mož in žena, ki so se v mesto naselili takoj po vojni, ko Nove Gorice pravzaprav - sploh še ni bilo.

Nova Gorica, najmlajše slovensko mesto.
Nova Gorica, najmlajše slovensko mesto. FOTO: Sašo Tušar

Mesto Gorica naj bi po francoskem predlogu razmejitve leta 1946 pripadlo Italiji. V upanju, da razmejitev ni dokončna, so na slovenski oziroma jugoslovanski strani že od konca leta 1946 načrtovali gradnjo mestnega središča za tisti del zahodne Slovenije, ki je bil nato po pariški mirovni pogodbi dodeljen Jugoslaviji. Aprila leta 1947 je pri okrajnem odboru Gorica v Ajdovščini, takrat še v coni B med zavezniško in jugoslovansko vojaško oblastjo porazdeljene Julijske krajine, pričel delovati poseben odbor z nalogo, da pripravi vse potrebno za pričetek gradnje novega mesta. Odbor je kot možni lokaciji zavrnil Ajševico in Ajdovščino, se odločal med šempetrsko in solkansko varianto, a ga je pred dokončno odločitvijo prehitela priključitev. Gorica, stoletno središče Slovencev ob Soči in njenih pritokih je prišla pod Italijo, na naši strani pa se je začela rojevati nova Gorica.

"Temeljni kamen Nove Gorice so postavili 16. junija 1948, a prve mladinske delovne brigade, ki so začele graditi mesto, so prišle že decembra leto prej," začne pripoved o rojstvu novega mesta zgodovinar Branko Marušič, ki na tem območju živi že od malega, zato pozna in hkrati "živi" to vzdušje.

"Gradnja Nove Gorice je imela vrsto učinkov. Prvi je bil povsem praktične narave, ljudem je takratna oblast pač morala dati bolnišnice, šole in trgovine. Na drugi strani pa je bil na pohodu socializem, zato je bilo potrebno pokazati tudi rezultate. In kaj bi bilo lahko boljše od gradnje povsem novega mesta? Vendar Nova Gorica ni služila zgolj kot manifestacija ideologije, marveč je bila v enaki meri tudi prikaz nacionalnega ponosa, zlasti zaradi odnosov med Slovenci in Italijani, ko je stoletno sožitje od sredine 19. stoletja, zlasti pa s prihodom fašizma, dobivalo podobo pravega mednacionalnega konflikta", pravi Marušič.

Marija Ličen
Marija Ličen FOTO: Sašo Tušar

Meja je za vedno zaznamovala ljudi in življenje na tem območju, dodaja eden od predstavnikov mlajše generacije, Andrej Ferletič iz Goriškega muzeja. "Po 2. svetovni vojni, ko je Gorica pripadla Italiji, je bilo potrebno na novo vzpostaviti to središče, mesto, ki se je počasi rojevalo, je že takrat predstavljalo okno v svet tako Kraševcem, Vipavcem, Tolmincem, kot tudi bližnjim prebivalcem. To je bil političen projekt tedanje oblasti, mesto, ki bo sijalo preko meje in pokazalo, da smo tudi Slovenci sposobni ustvarjalci."

A kako je nasilna razmejitev vplivala na življenje navadnih prebivalcev, ki so se na to območje preselili, da bi pomagali graditi mesto, pa tudi zato, ker po vojni prav veliko možnosti za bleščeče življenje niso imeli? 

Mesto, ki je raslo na pokopališču

"Ko sem prišla iz nemške internacije, ni bilo doma ničesar, niti postelje ali strehe nad glavo nisem imela. Zato smo poskušali najti nove priložnosti za življenje in Nova Gorica je bila ena od takih priložnosti," razlaga 89-letna Marija Ličen, ki je v začetku 50. let pričela delati v tamkajšnjem Meblu. "V Novi Gorici takrat ni bilo ničesar. Mi smo kopali prve odtoke za vodo nasproti avtobusne postaje, pri ruskih blokih. Tam je bilo takrat goriško pokopališče, zato dostikrat slišimo, da je mesto dobesedno zraslo na krstah. Delali smo udarniško, brez plačila. Prihajale so družine s Krasa, Vipavske, iz bližnjih hribovskih vasi, pa tudi Bosanci, Srbi, Makedonci. Nekateri so ostali tu in si ustvarili družine, drugi so se vrnili nazaj. Mesto pa je počasi raslo in dobivalo današnjo podobo," pravi in dodaja, da težav s prebivalci na drugi strani meje niso imeli - če so upoštevali pravila, ki so veljala za obmejno življenje. 

V obdobju od septembra leta 1947, ko je bila začrtana nova meja z Italijo, do leta 1955, ko je bil sprejet Videmski sporazum, je bila državna meja hermetično zaprta in skoraj ni bilo čezmejnega sodelovanja na obmejnem območju. Videmski sporazum je s prepustnicami omogočil prebivalcem, krajevnim skupnostim in občinam navezavo raznovrstnih stikov, od kulturni do političnih, s čimer je izginjalo nezaupanje in sovraštvo med narodoma, ki ga je zasejal fašizem, so ob simpoziju ob 70- letnici Nove Gorice zapisali organizatorji iz Goriškega muzeja.

In prebivalci, s katerimi sem se pogovarjala, pritrjujejo - trenja so počasi prehajala v pozabo. "Mejo smo prečkali s prepustnicami enkrat ali dvakrat tedensko. Tu smo dobili malo stvari, zato smo ponje hodili v Gorico. Metlo sem na primer morala kupiti na oni strani meje," pravi Marija Ličen. 

Leonarda Šircelj
Leonarda Šircelj FOTO: Sašo Tušar

Osebne zgodbe so vedno osebne in kot take jih moramo tudi jemati. "Nam se je zdelo, da tako mora biti. Bili smo mladi, hrepeneli smo po miru, šele ustvarjali smo si življenje, zato o različnih omejitvah sploh nismo razmišljali," o življenju na meji pripoveduje 78-letna Leonarda Šircelj, ki se je v Novo Gorico preselila leta 1966, a v mestu začela delati že več kot deset let pred tem, in sicer pri tedanji Upravi javne varnosti, kjer je pomagala pri prepustnicah.

Da vse le ni bilo zgolj rožnato, pove anekdota iz leta 1957. "Prijateljica mi je dejala, naj jo pridem po službi obiskat v Solkan. Hodila sem ob železnici, na eni strani je bila Jugoslavija, na drugi Italija. Mimo je prišel sosed s konjsko vprego, konji so se zagnali vame, tako da sem padla. Natančno na mejo. Noge sem imela v Italiji, glavo pa v Jugoslaviji," se z nostalgijo spominja na stare čase. So bili dobri, če jih primerjamo z današnjimi? "Čutim nostalgijo, seveda. A mesto se še vedno razvija, ni še doseglo veličine, ki bi jo lahko in ki mu navsezadnje tudi pripada," pravi Šircljeva. 

Andrej Ferletič pritrjuje: "Razumeti, kako neko območje živi, pomeni, da živiš s tem območjem, da ga raziskuješ, da poznaš principe njegovega delovanja. Ne od danes do jutri, pač pa se ti principi oblikujejo v nekem daljšem časovnem območju. In tu se pozna hiba današnje podobe Nove Gorice. To mesto je mlado, nastalo je tudi malce pod prisilo, po sili takratnih razmer. Razvoj je zato seveda nujen."

Erjavčeva ulica v Novi Gorici, ko je mesto šele raslo.
Erjavčeva ulica v Novi Gorici, ko je mesto šele raslo. FOTO: Goriški muzej

Kaj danes mesto pomeni tamkajšnjim prebivalcem? "Meni še vedno pomeni neko središče, tu so določene inštitucije, trgovski centri, ki jih moramo obiskati, tu se odvija družabno življenje. Po drugi strani pa je to na nek način tudi mesto izgubljenih priložnosti. Glede na bližino meje, se poraja vprašanje o trgovskem, gospodarskem razvoju, ki bi lahko bil precej boljši in hitrejši," opozarja Ferletič. 

Leonarda Šircelj, predstavnica starejše generacije, pritrjuje: "Mesto je moje, zato mi je pri srcu. Ne morem pa zanikati, da bi si želela hitrejšega razvoja, predvsem kar se tiče izobraževalnih ustanov."

Morda bi pogled v zgodovino, ki bi morala biti učiteljica, pa je to žal vse preredko, prinesel katarzo in hitrejši razvoj. Sodelovanje med občinama Nova Gorica in Gorica je leta po vojni namreč postalo odmevno tudi v Evropi kot vzoren primer dobrega sodelovanja med obmejnimi območji z različnim političnim sistemom. Sodelovanje je dalo spodbudo tudi za sklenitev Osimskih sporazumov, ki so dokončno zakoličili državno mejo, so zapisali ob simpoziju v Goriškem muzeju.

Za Goriško pa so bili sporazumi pomembni tudi zato, ker so posredno omogočili izgradnjo ceste v Goriška Brda, elektrarne na Soči, novega mejnega prehoda v Vrtojbi in avtocestne povezave z Razdrtim. Z odpravo kontrole na državni meji in vstopom Slovenije v Evropsko unijo so bili ustvarjeni pogoji za izkoriščanje komparativnih prednosti, ki jih nudi obmejno območje, je na simpoziju dejal sociolog in diplomat Jože Šušmelj. Vsaj v teoriji, saj domačini opozarjajo, da praksa tu šepa. 

Kakšna je torej prihodnost Nove Gorice, najmlajšega slovenskega mesta? "Narod si bo pisal sodbo sam. Tudi Nova Gorica kot mesto si jo bo pisala sama. Tisti, ki jo upravljajo, morajo imeti vedno v mislih, da je življenje nenehno iskanje novih rešitev in tudi tu mesto ne sme zaspati. Mora biti budno, na preži, iskati priložnosti," (optimistično) zaključuje Andrej Ferletič. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CastrumFF
18. 06. 2017 14.03
+0
Jugo so vsaj malo kje poznali. Za Slovenijo ne zna 72% vseh Evropejcev ;Eurostat 2016) (kaj sele ostalih). In se to da je slovenija NAJMANJ priljubljena drzava v Evropi veliko pove. (Gugl pomaga).
Castrum
18. 06. 2017 14.19
+2
Počasi se nauči romunsko, pa tudi tunizijsko in libijsko. Glede na to kaj se dogaja pri vas, ti bo kmalu prišlo prav ko boš iskal službo...hehehe
Castrum
18. 06. 2017 14.20
+0
V Trstu niste hoteli Slovencev, zdaj vam pa posle vodijo Kitajci., heheheh...
CastrumFF
18. 06. 2017 14.26
+1
VSE raje kot slovenci. Tudi crnci so dobrodosli. Ne pa s'ciavi! Je pa res,da je v trstu na stotite slovencev ki cistijo stranisca,starceve riti,itd,itd.Vsa dela ki jih mi nocemo delat. Logicno! hehehee
wolfterier
18. 06. 2017 16.27
+2
Iz Nove v staro Gorico po metlo je mala šala,težje je bilo iz Ljubljane v Trst po toaletni papir,pol pa še carinik .šta imaš...
Bojan-F
18. 06. 2017 21.07
-1
Sole s slovenskim (!) ucnim jezikom na Doberdobu so polne italijanskih ucencev iz Selc in Trzica, ker je kvalitetnejsi pouk in ker jim ni potrebno sedeti s v klopeh s "colored"
Castrum
18. 06. 2017 12.40
+1
Dokler je funkcionirala Avstroogrska, je bila Slovenska skupnost zelo močna v Trstu ( 24% prebivalstva v mestu Trst) in v Gorici ( 33% prebivalstva v mestu Gorica) skupaj z zaledjem je ta odstotek bistveno, bistveno višji. Potem so prišli fašoti in vršili teror nad Slovenci v Italiji in za piko na i še Tito z jugo komunisti, ki so zapustili Slovence v Italiji in podarili slovensko ozemlje italijanom.
CastrumFF
18. 06. 2017 12.59
+1
Ja,a vedno v veliki,veliki manjsini! TAko da so zelo,zelo MESNI tisi ki govorijo da je
Castrum
18. 06. 2017 13.27
+1
Podatki, ki sem jih navedel, so iz popisa prebivalstva , ki ga je leta 1910 opravila Avstroogrska in res ni razloga, da jim ne bi verjeli. Po teh podatkih, je v mestu Trst živelo okrog 25 000 Slovencev, skupaj z mestnim zaledjem pa 52 000 Slovencev. V Gorici je od 25 000 prebivalcev bilo kar 10 000 Slovencev.Fašistični teror in asimilacija, sta pa potem naredila svoje. Velik del krivde pa ima pozneje tudi jugo komunizem.
CastrumFF
18. 06. 2017 13.45
+1
Ja,in? VEDNO so bili v VELIKO MANJSINI: Kaj ti ni jasno?
Castrum
18. 06. 2017 13.49
-2
25% prebivalcev v Trstu in 43% prebivalcev v Gorici seveda ni "velika" manjšina, daleč od tega! To je odstotek prebivalstva, ki veliko pomeni. Vsakemu razgledanemu in inteligentnemu človeku, seveda.
staridida
18. 06. 2017 11.19
+2
Ja pol so uvozili ljudi iz hribov-Lokovca Se spomnim, da so kmetom prepovedali vozit gnoj skoz Gorico, da ne bi ti ljudje dobili domotožje...
janezpodre
18. 06. 2017 10.13
+0
Politka gor, politika dol, dejstvo je, da uni starogoricani hodjo v v ta Novo, ker je una tastara ratala en velek sranje.
CastrumFF
18. 06. 2017 10.19
+2
Ne. Zato,ker je v vzhodni Evropi za njih vse veliko bolj poceni. To je edini razlog.
staridida
18. 06. 2017 11.24
+2
Nikol jih ne bo toliko tu, kot je bilo nas v Restelu v Gorici...
Castrum
18. 06. 2017 12.32
-2
No desni, pa si končno priznal, da je v Sloveniji življenje cenejše in bolj kvalitetno kot v Italiji. Lepo da priznaš...
CastrumFF
18. 06. 2017 12.58
+0
:)))))))))))))))) Cenejse NE pomeni bolk kvalitetno! OBRATNO! Predvsem zato, ker vecina,vecina,tistih ki sploh imajo sluzbo v slo,so na minimalcu. 570 Evrov na mesec. P.s V Pristini je vse bolj poceni kot v Slo! Je tam bolj kvalitetno zivljenje? :)
Castrum
18. 06. 2017 13.22
-1
Cenejše dobrine, pomenijo višji standard. Cenejša stanovanja, pomenijo višji standard. Cenejša elektrika, voda, odvoz smeti ipd vse to pomeni višji standard. Zastonj šolanje, vrtec, vse to pomeni višji standard. Ja, Italijani so imeli višji standard od Slovenije, ko smo bili del Juge, danes je pa situacija obrnjena. Moji kolegi Italijani povedo po pravici in pošteno, da je v Italiji danes veliko, veliko ljudi na robu eksistence, sploh starih. Nenazadnje, po zadnji raziskavi Eurostat je po kriterijih AIC Slovenija zelo blizu z Italijo, kar je bilo 30 let nazaj popolnoma nemogoče. Zadnni v EU sta Hrvaška in Romunija.
CastrumFF
18. 06. 2017 13.44
+3
:)))))))))))))))))) Saj ti pravim. Torej KOSOVO ima bolsji standard od Slovenije,ker je tam vse cenejse.Po tvoji lokigi! hehehehehe in ni vaszna cena stanoivaj ce imas placo 570' Evrov (kot vecina slovencev),tudi ce stanovanje stane 10 K se ga ne mores privoscit!ZBUDISE,VZHODNOEVROPEJEC (p.s., sem zamejec in se danes ne znam kateremu Bogu se zahvalit da se nismo znasli v vasi jugo revscini)! tako ne ti meni o Italiji.p.s. vsah 6 SLovenec zivi v revscini (podatki UMAR.60.00 je lacnih otrok. Toliko o tvojem standardu).
Bojan-F
18. 06. 2017 13.49
V Italiji ena oseba od stirih tvega revscino ... po isti metodi, kot je UNMAR izracunal isto za vsakega sestega Slovenca. Sicer pa so zamejci ziveli za casa Juge bistveno bolje kot danes.
CastrumFF
18. 06. 2017 13.51
+1
Nekateri sigurno so ziveli bolje (beri SAFTI & Co). Komunisti SO jim posiljali vagone denarja. Dobesedno. hehehehe
Castrum
18. 06. 2017 13.53
-1
Preberi si zadnje poročilo o revščini pri otrocih v zahodnih državah. report na straneh Unicef, pod Bulding the future. Poglej, slovenske otroke ( do 17 let) ki so skupaj z Norveškimi na prvem oziroma drugem mestu in potem poglej, kje so Italijanski otroci in najstniki. Ko prebereš, se oglasi nazaj....
CastrumFF
18. 06. 2017 13.55
+2
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) In? Nekateri logixcno da jim ni slabo.Ostane stevilo 60.000 slovenskih LACNIHOTROK!!!!! POGLEJ PODATKE UMAR IN Edeci Kriz! A ti bi res primerjal Italijo in zahod s slovenijo? Kje' V cemu? Zdravstvo morda? Place? Industija? Kultura? Znanost?Samo povej v cemu...
Castrum
18. 06. 2017 13.56
In res je da je vsak 6 -i Slovenec na pragu tveganja revščine. In res je , da je vsak 4 - i Italijan na pragu tveganja revščine.
CastrumFF
18. 06. 2017 13.58
+1
:))) Italija je se vedno 8 (OSMO9 svetovno gospodarstvo,3 v Eu,6 svetovna industrija...tako za nas ni za se bat. :))) Zivi v tvoji mali,neznani, revni in nepomembni sloveniji se naprej.In naj te popravim; v ital je vsah 8. Podatk i ISTAT 2017.
CastrumFF
18. 06. 2017 13.58
+2
TAK STANDARD, da 30.000 slovencev hodi delat v Avstrijo, 9.000 v ITALIJO.Na tisoce pa se jih vsako leto IZSELJUJE . KAko to?? :)
Castrum
18. 06. 2017 14.07
-1
Ko se je Slovenija osamosvojila, je imela (zaradi vsem poznanih razlogov) BDP na prebivalca dobrih 9 000 USD. Danes ima Slovenija BDP per Capita 31 000 USD ( po AIK). Torej 4 kratnik od leta 1990 naprej! S tem tempom, in ni razloga da se ne bi tako odvijalo, saj je v prvem tromesečju letos kar 5,3% rast, bo Slovenija prav kmalu prehitela vrsto starih EU držav. Tako da ja, ostal bom v Sloveniji, zdravi, čisti, uspešni Sloveniji. V državi, ki ima dobro socialo, kvalitetno šolstvo, inteligentne ljudi in dober standard. Ti pa ostani kjer si in nasvet - ne govori da si Slovenec !
CastrumFF
18. 06. 2017 14.09
+1
:))))))))))))) Vso sreco. P.s. niti tvoji pravnuki ne bodo tega docakali! heheheheh Zal sem,zamejec.A ponosen FASIST! P..s s tem tvojim tempom, v sloveniji ne bo vec slovencev. Glede na to koliko se jih vsako leto IZSELJUJE iz tega tvojega "raja" ! hehehehe
Castrum
18. 06. 2017 14.10
-1
Eurostat podatki, vsak 4 i Italijan živi na pragu tveganja revščine. Pika! Lahko pa lažemo in rečemo vsak 15, ni problema....
CastrumFF
18. 06. 2017 14.12
+2
JA,lahko lazemo in recemo vsak 2 .Ni problema. Pa lep pozdrav iz 8 svetovnega gospodarstva,iz 6 svetovne industrije,iz drzave kjer se nahaja 87% VSE svetovne kulture,itd,itd,itd
CastrumFF
18. 06. 2017 14.13
+1
TAK RAJ na zemlji , da 30.000 slovencev hodi delat v Avstrijo, 9.000 v ITALIJO.Na tisoce pa se jih vsako leto IZSELJUJE . KAko to?? :)
Castrum
18. 06. 2017 14.13
+0
Fašo? A res, dej no!? Hahahah, take , izdajalce svoje krvi in svojih genov italijani najbolj sovražijo!!!! Pa tudi mi, zato končujem debato....
Bojan-F
18. 06. 2017 22.00
Leta 1990 je imela Slovenija okoli 11.350 USD BDP ... priblizno kot Estonija (10.820 USD) ... to je bilo po metodologiji OECD 33% tock manj kot Avstrija (leta 1952 44%, danes 27%) ...
Bojan-F
18. 06. 2017 08.09
-3
Ce odstejem tistih nekaj gurujev komuniciranja, katerim tako ali tako ni pomoci, je neverjetna nevednost in nerazgledanost Desnega sektorja ...
Bojan-F
18. 06. 2017 08.19
-1
... ne Gorica, ne Trst in tudi ne Primorska niso bili nikoli namenjeni Jugoslaviji oz. Sloveniji. Po "dogovoru" z feldmarsalom Alexander Haroldom bi morala Jugoslavanska armada (regulars) zaposeti crto Rabac-Grosuplje in se ustaviti.
Bojan-F
18. 06. 2017 08.22
-1
... se vec ... novoustanovljena CIA je v vsvojih porocilih se leta 1948 pisala o italijanskih Idriji, Rasi in Zadru.
Bojan-F
18. 06. 2017 08.26
+5
Sicer pa je partizanska vojska mimo vseh zahtev Anglo-Americanov zaposedla zahodno narodnostno mejo 1. maja 1945 ... se 3. maja 1945 pe je na Tboru v Ljubljani cvet slovenskih mescanskih politikov vzklikal "Zivela federativna kraljevina Jugoslavija!" in "Zivel kralj Peter II!" ... samo toliko, da se ve.
proofreader
17. 06. 2017 20.36
+4
Avstrijci so sedaj pravnomočno razsodili, da je stranka SDS dobila denar od Patrie. O tem pa nič.
brabusednet
18. 06. 2017 09.23
+4
In zakaj je potem naše levičarsko sodišče pustilo,da to zastara.Masleša se je pa trudo na vse pretege obsodit Janšo.Daj ne nakladaj in afne gucaj.
Castrum
17. 06. 2017 19.53
-2
kolerika....rapalska meja pri Vrhniki ???? Ha, ha, ha....
Kollerik
17. 06. 2017 21.48
-2
....osebno sem jo prehodil, vsaj tisti del, ki leži na Zaplani, proti Črnemu vrhu.... kljub zaraščenosti je še mogoče tu in tam jasno videti rove in nekaj bunkerjev. Torej, če že po svečkarsko lažeš, potem to delaj tako, da ti bomo vsaj malo verjeli....
Castrum
18. 06. 2017 12.28
+2
ha, kolerika, še enkrat - Rapalska meja pri Vrhniki? Smešno! Rapalska meja se Vrhniki približa na 20 km ! Na meji je Žiri, pa Planina itd...ne pa Vrhnika!!!
CastrumFF
18. 06. 2017 12.29
+3
Pri Vrhniki? :))))) Ta je pa dobra! hehehehe
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.47
+0
Danes se eni obnašajo kot da je Slovenija bila država že od leta 45.
Kollerik
17. 06. 2017 21.49
+3
eni pa se še vedno obnašate, kot da smo še vedno del tretjega rajha.... :))
komarec
17. 06. 2017 22.48
+2
CAFFE če bodo ta pravi botri tako hoteli bo Slovenija evropska država, če pa ne bo za vedno del Balkana, tebi to všeč ali ne.
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.39
-3
Največja napaka Slovenskega naroda je bila Titova Jugoslavija.
CastrumFF
17. 06. 2017 19.42
+0
Res. Izgubljena priloznost bit na zahodu in ne,se danes,vzhodna Evropa,exjugoslavia,itd,itd,itd.
komarec
17. 06. 2017 22.46
-1
CAFFE TITO je bil eden največjih državnikov po drugi svetovni vojni, tebi to všeč ali ne. Razpadu Juge so botrovali Američani, ker jim je bila velik trn v peti. Tito je bil zakon za masi koga.
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.29
-7
Dejstvo za Trst in Gorico je to, da je ostalo v Italiji zaradi povezovanja Tita z Stalinom in Angleži ter Američani niso hoteli da bi to ostalo v Jugoslaviji, ker so se bali, da bi Rusi prevzeli ti dve mesti. Šlo je za politično odločitev, ker smo pač takrat sodelovali z Rusi. Tito se je kasneje skregal z Stalinom a je bilo že prepozno. Po domače rečeno Tito je bil na napačni strani vsaj na koncu vojne. No ja, mogoče se motim, Stalin mu je dosti pomagal med vojno.
Kollerik
17. 06. 2017 21.50
+3
Tito je bil več kot na pravi strani. Na napačni strani so bili samo vaši svečkarski idoli, od rupnika, rožmana in njim podobnih naprej. Da nismo dobili Gorice in še kaj, so bili krivi sovjeti, ki v ključnem momentu niso hoteli podpreti Tita. In ja, motiš se. In to na veliko.
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.16
+0
Vsaj so se mnogi Slovenci kateri so ostali v Gorici izognili komunističnemu terorju, pa so lahko metlo kupili brez težav.
Kollerik
17. 06. 2017 19.21
-1
hmmm.... le kje je kaj bil ta "komunističen teror"v sedemdesetih, osemdesetih....
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.32
+3
z krediti nam je šlo, dokler ni zmanjkalo cvenka. Potem pa 8 letna Balkanska vojna. Res pohvalno, a ne?
CastrumFF
17. 06. 2017 19.37
-1
Komunizem deluje dokler ne zmanjka tujega denarja!
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.38
+1
Kollerik
17. 06. 2017 19.50
+0
a zdej pa nam gre brez kreditov al kako? Lej svečkarja, pejta s svojimi maloumnostmi koga druga nateg*vat, ok.... :)))
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.10
+1
Važno, da niso dobili Hrvati .
CastrumFF
17. 06. 2017 19.08
+1
Tito je bil najvecji zlocinec vseh casov!!!!
Kollerik
17. 06. 2017 19.22
+2
a zato si tako nor na njegovega najmlajšega generala, dr. Franja?
BUONcaffee
17. 06. 2017 18.55
-1
V prvi svetovni vojni na Soški fronti smo se borili skupaj z Avstrijskimi, Nemškimi, Češkimi,...kolegi zaTrst, Gorico in Udine. Pa vendar smo izgubili bitko zaradi Rusov, Angležev in Italijanov. A danes veselo vabimo Ruse na spominske slovesnosti tistih časov. Ne razumem zakaj?
CastrumFF
17. 06. 2017 19.08
-2
CastrumFF
17. 06. 2017 19.09
+0
éP.s. bi se morda razumel za Gorico. Trst itak da so bili slovenci samo v okoliskih vasicah. A Udine?????
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.14
+1
Z avtorji Rapalske pogodbe tudi praznujemo?
Kollerik
17. 06. 2017 19.23
+3
ne razumeš zato, ker so ti sprali možgane
BUONcaffee
17. 06. 2017 19.25
-3
kolerika@ tebi so oprali možgane. Soška fronta največja polomija.
Kollerik
17. 06. 2017 19.52
+3
pa ja de... največja polomija je bežigrajska prisega, od tod tudi vaše sprevračanje zgodovine.... :)))
BUONcaffee
17. 06. 2017 18.49
+2
Novi Trst pa nismo naredili?
Kollerik
17. 06. 2017 19.28
+1
Heretik1
17. 06. 2017 18.28
+4
Najlepše kar ima Nova Gorica pa je napis na Sabotinu "NAŠ TITO"! Tito je bil slovenske matere sin in Novogoričani so upravičeno ponosni nanj!
Kollerik
17. 06. 2017 19.23
+1
1918
17. 06. 2017 20.08
+1
1978 se ga pomagal sestavljat, ne živim več v gorici a sem vseeno ponosen na ta napis
dipe
17. 06. 2017 16.36
+6
Škoda,trebala je ostat una meja, Dolfekova, po Savi.
Tomvojo
17. 06. 2017 16.25
Ja ker ribnška ni bla dost IN
brabusednet
17. 06. 2017 16.12
+7
Po zaslugi Titove komunistične opredelitve smo izgubili Trst,Gorico,Videm in ostalo.Izgubili smo tudi dobršni del Hrvaške Istre.Komunisti so res zgradili Novo Gorico sedanji levičarji pa ne bodo mogli zgraditi polovico Piranskega zaliva katerega bodo Hrvati pridobili z levičarsko privolitvijo arbitražnega sporazuma.Tako,da levičarstvo v državi je že od nekdaj škodljivo za navekomaj.
Kollerik
17. 06. 2017 19.54
-1
po zaslugi Tita smo dobili nazaj Primorsko in Kras.... in ko začnete izdajalci naroda kvakat o nekih škodljivcih...mi gre na smeh.... :)))
BildiTheEmperor
17. 06. 2017 14.59
+4
Saj svetovni književniki tudi pravijo daje bilo najlepše v času velike svetovne recesije. V Vietnamu pa isto pravijo za čas ameriške okupacije
wolfterier
17. 06. 2017 15.37
+12
Iz Nove Gorice v staro po metlo je bilo enostavno,jaz sem moral iz Ljubljane v Trst po toaletni papir !
1918
17. 06. 2017 20.11
+8
ne ni bilo enostavno, propustnica je bila omejena na 4 prehode mesečno, cariniki so bili v glavnem južnjaki in so ljudi pregledovali in celo šikanirali