Slovenija

'Rojevalni stroji arabskih otrok'

Ljubljana, 01. 04. 2011 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako je slovenski mirovnik in poznavalec razmer v Afriki Tomo Križnar poimenoval ženske tretjega sveta. "Severna Afrika postaja en sam velik žrtvenik gospodarjev vojne,“ pravi in dodaja, da se bomo brez ukrepanja vrnili v srednji vek.

"Deklice še vedno lovijo ter jih imajo za priležnice ter rojevalni stroj arabskih otrok," je prepričan slovenski mirovnik Tomo Križnar.
"Deklice še vedno lovijo ter jih imajo za priležnice ter rojevalni stroj arabskih otrok," je prepričan slovenski mirovnik Tomo Križnar. FOTO: Reuters

Vemo, da je na milijone žensk po vsem svetu vsakodnevno izpostavljenih strahotnim situacijam, kratenju pravic in diskriminaciji, a si še vedno zatiskamo oči. "Najhuje je v državah tretjega sveta," so danes opozorili udeleženci okrogle mize z naslovom Ženske na kriznih območjih in družbenem robu.

Da je temu resnično tako, pričajo tudi zadnje informacije, da naj bi v Libiji Gadafijevi vojaki kot vojaško taktiko uporabljali celo posilstvo. "Otroci in ženske v vojni postanejo plen, posilstvo pa je način osvajanja teritorija," pravi psihologinja Andreja Pšeničny. Več o tem ...

Tomo Križnar, Tanja Fajon, Vesna Leskošek in Dunja Obernel Kveder so danes opozorili na depriviligiran položaj žensk v svetu.
Tomo Križnar, Tanja Fajon, Vesna Leskošek in Dunja Obernel Kveder so danes opozorili na depriviligiran položaj žensk v svetu. FOTO: Blaž Garbajs

Križnar: 'Tam menijo, da ste ženske povezane s samim Satanom'

"Prek medijev sicer vsake toliko do nas prispe kakšna izmed zgodb, ki nas gane, a smo se na to žal navadili," meni svetovni popotnik in mirovnik Tomo Križnar. "Vsa severna Afrika in Bližnji vzhod postajata en sam žrtvenik gospodarjev vojne in ženske ter otroci ste pri tem najbolj na udaru. Nad vami se izživljajo arogantni ljudje. Tam gre za nekakšno hegemonijo tistih, ki ne le, da obrezujejo ženske, pač pa celo mislijo, da ste povezane s samim Satanom,“ pravi in dodaja, da tam ženske nimajo prav nobenih pravic. "Deklice še vedno lovijo ter jih imajo za priležnice ter rojevalni stroj arabskih otrok. Če ne bomo pristopili ter ukrepali, bo šel svet nazaj v srednji vek,“ je zaključil Križnar in pozval predstavnike vladnih in nevladnih institucij, da poskusijo organizirati programe izobraževanj in pomoči tem ljudem, ob enem pa tudi poudaril na pomembnost ozaveščanja s strani medijev ter vseh Evropejk, ki imajo možnost izraziti glas za ženske tretjega sveta.

Države so tiste, ki so najbolj zavezane pravicam, civilna družba pa ima dolžnost pritiskati ter opozarjati na nepravilnosti, a kaj ko je pri nas ta nevladni sektor še vedno prešibak. Močno združevanje je edina možnost za ženske. Vesna Leskošek, Fakulteta za socialno delo v Ljubljani

"Na žalost si tudi v Evropi prevečkrat zatiskamo oči"

Tudi če pogledamo države Evropske unije, kjer naj bi bile razmere najboljše, statistika priča o izjemno počasnem izboljševanju. Kljub mnogim aktivnostim, programom ter sprejetim resolucijam, so namreč po besedah evropske poslanke Tanje Fajon rezultati slabi. "V enem letu zaradi nasilja v 27 državah EU umre na tisoče žensk, povečuje pa se tudi število samskih mater. 17 odstotkov vseh žensk živi v revščini, povprečna stopnja zaposlenosti pa je 60 odstotkov,“ je v okviru okrogle mize z naslovom Ženske na kriznih območjih in družbenem robu pojasnila Fajonova in dodala, da je razkorak med plačami med spoloma v letu 2010 v nekaterih državah članicah znašal prek 30 odstotkov, ženske pa zastopajo le dva odstotka ministrskih mest.

"Brez šolanja in zaposlitve so ženske ujete v to, da morajo biti vedno sužnje nekoga drugega, da lahko sploh preživijo," pravi Leskoškova.
"Brez šolanja in zaposlitve so ženske ujete v to, da morajo biti vedno sužnje nekoga drugega, da lahko sploh preživijo," pravi Leskoškova. FOTO: Reuters
Kako pomagati?

"Pred izobrazbo je vsekakor potrebno ženskam omogočiti izstop iz revščine,“ je nadaljevala strokovnjakinja in profesorica Fakultete za socialno delo v Ljubljani Vesna Leskošek. Kot pravi, je namreč možnost izobraževanja v državah na kriznih območjih na zelo nizki ravni. "Ljudem je potrebno najprej dati sredstva, da zaživijo. Tak primer je pri nas problem romske skupnosti, kjer imajo Romi veliko možnosti za izobraževanje, a potem ugotovimo, da doma nimajo elektrike, tople vode in ostalega,“ je ponazorila. Temu mora slediti šolanje, s katerim ženske pridobijo znanje in dostop do dela, s katerim si zagotovijo osebno avtonomijo. "Brez tega so ujete v to, da morajo biti vedno sužnje nekoga drugega, da lahko sploh preživijo,“ pravi in dodaja, da so bile predstavnice nežnejšega spola pri nas v podobni situaciji še v začetku 20. stoletja, ko je bil zakon edina možnost eksistenčnega preživetja.

Predstavnica Slovenske filantropije Dunja Obernel Kveder je ob tem opozorila tudi na nujno reševanje problema zdravja nosečnic. "Kar 210 milijonov žensk po svetu je pri porodu življenjsko ogroženih, letno pa pri porodu umre več kot tri milijone novorojenčkov. K temu vsekakor doprinese revščina ter slaba izobrazba,“ je dejala in izpostavila tudi problematiko v Jemnu, kjer naj bi se vse pogosteje pojavljalo spolno pohabljanje novorojenih deklic.

Ženska
Ženska FOTO: Reuters

'Zahod ukrepa le tam, kjer ima interes'

Kot je pojasnila Fajonova, resolucija Evropskega parlamenta, ki jo je Evropski parlament sprejel 8. marca letos, med drugim poziva države članice, naj sprejmejo vidik spolov kot ključno sestavino vseh skupnih politik in nacionalnih programov za izkoreninjenje revščine ter boj proti socialni izključenosti. "Se dogaja, a še vedno premalo,“ pravi. "Države so tiste, ki so najbolj zavezane pravicam, civilna družba pa ima dolžnost pritiskati ter opozarjati na nepravilnosti, a kaj ko je pri nas ta nevladni sektor še vedno prešibak. Združevanje je edina možnost za ženske,“ je dodala Leskoškova. Glede ukrepanja v državah tretjega sveta je slednja izpostavila, da "očitno zahodne sile pomagajo le tam, kjer je nafta ali ostali interesi“. "V Kongu ne posreduje nihče, prav tako ne v Slonokoščeni obali, kjer dnevno v spopadih umre na stotine ljudi. Tam imajo dovolj resolucij, a nikakršnih sprememb, medtem pa je vsak dan posiljenih na tisoče žensk,“ je zaključila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Monoteizem
10. 05. 2011 20.08
V google vtipkajte: Resnica o ženskah na zahodu
rozicaJR
03. 04. 2011 00.40
Dragi volek, prav hudo mi je za tebe. Verjameš pač šolskim učbenikom in podobnim "kredibilnim" medijem. Spoznaj ljudi iz različnih kultur, predvsem tistih ki se jih najbolj bojiš. Že pri vsakdanjem življenju boš opazil koliko zmot je v tvoji glavi. Mogoče ti bo to odprlo tvojo dvomljivo naravo in boš tudi zgodovino pogledal še iz kakšnega drugega zornega kota.
n3yya
02. 04. 2011 14.44
lincoln2 in ostali "dedci" preeveč visite na računalniku zato pa ne vidite dejanskega stanja kdo kaj dela.
n3yya
02. 04. 2011 14.43
+1
Nevem kaj je bolj žalostno, novica koliko žensk doživlja nasilje,suženjstvo ali hladen,oz še posmehljiv odziv gledalcev oz bralcev. Sramota!
lincoln2
02. 04. 2011 14.38
@5001 Haha, pol pa svizec zavije čokolado v folijo. No najdi mi dokaze za tvoje trditve.
Northwest
02. 04. 2011 14.17
Po komentarjih sodec ni pri nas nic drugace.Veliko veliko sem prepotoval pa je bila zenska kapetan letala,zenske so vozile tezke kamione,zenske so delale na gradbiscih,zenske so vozile velike ribiske ladje...in to vse v Evropi.
......nja
02. 04. 2011 14.13
+0
Ha,ha,ha,ha se strinjam JežekTekaTeka07,moški res nimate kaj z ženskimi tegobami,vas moške pa je bog šrafnu,ker morate ženskkam nositi vrečke,ko zapravljamo,pa ženskam vrata odpirat,pa ženskam stol odmaknit......:)
JezekTekaTeka07
02. 04. 2011 14.03
+0
To da mate ženske mestruacijo, beli tok, celulit in ostale izcedke vas je baje bog štrafnu ... nimamo mi moški nič s tem ...
......nja
02. 04. 2011 13.43
-1
@lincoln Ti pa imej vsakih 28 dni menstruacijo,pa še kakšnega otroka lahko rodiš za povrh;)
ekantona
02. 04. 2011 13.19
-1
lincoln2 02.04.2011, 12:40 Prjatu to si zelo lepo napisu ;) Čist tko je ;) Evropski in Ameriški mediji takoj pripisujejo te stvari Islamu, čeprav to ne drži. To bo usak vedu če pozna Islam pa ne preko teh medijev ;)
srebrnibreg
02. 04. 2011 12.55
-1
volek 02.04.2011, 11:43 Zdaj ti še zadnjič vrnem odgovor. Tisto kar meni rožica je njeno mišljenje in mi ni pomembno. Sem mnenje, da so itak vsi isti, če so muslimani ali sekta. Govorim o tem kako si vse obrnil, me obtožil za stvari katere nisem omenjal in nazadnje še deklariral kot zmešanca skupaj z rožico. Vrh tega si me še obtožil, da jaz druge in tebe jemljem kot zmešance, čeprav si to storil ti. Jaz se tako nisko ne spuščam in spoštujem tudi drugače misleče. Drugim se lahko upravičiš meni se pa ni treba, ker bom jaz vseeno svoje mišljenje o tebi zadržal takega kot si se pokazal. Lp
JezekTekaTeka07
02. 04. 2011 12.52
Zdaj so za ženske še pripomoček pogruntal kako lahko v stoje ščijejo ... svašta ...
lincoln2
02. 04. 2011 12.40
+1
Poglejmo tole z drugega zornega kota. Ženske na Zahodu stalno težijo o tem, kako niso enakopravne z moškimi. Pa dejmo takole: - ženske pojdite delat namesto svojega moža v npr. SCT kot cestarji, gradbinci, molerji, lesarji itd - ženske pojdite delat v kamnolom, v rudnik, pejte pomagat bajte zidat - ženske pojdite v gozd pa bodite gozdarji pa sekajte drva, pa prekladajte jih ipd. Ko to omeniš ženskam, pa rečejo ja to je delo za moške...torej??? Kdo je tukaj v podrejenem položaju? Ženske se rajši potegujejo za pisarniška dela, administravitna dela ipd. Če hočete bit enakorpavne moškemu, potem delajte vse kot moški. Skratka kar sem opisal je nemogoče. In iz tega se lepo vidi, da je Bog v Kuranu lepo opisal te razlike. Kdor se drži Kurana je na pravi poti, če pa nekdo zatira žensko in se pripisuje muslimanu in Islamu, potem se ne drži Kurana. Torej, karkoli se dogaja "tam dol" in se povezuje z Islamom, nima podlage v Kuranu.
volek
02. 04. 2011 11.43
+1
srebrni breg, če mi nekdo kot si ti pravi, da je z menoj nekaj narobe je to zame samo pohvala. Sta pa s to rozico oba zelo razgledana. A tudi ti meniš da kraljeva družina iz SA in vlada v Karthoumu ni muslimanske vere ampak nekakšni sekti. O sveta preproščina. Le kje je to ta rosika pobrala?
hot-shot69
02. 04. 2011 11.32
+1
Mi je zelo žal, da se v nekaterih stvareh delno strinjam z osebo monoteizem. V Evropi nočemo gledat zadelanih žensk, ampak tudi žensko, ki se oblači kot prostitutka ni ravno fino pogledat...takšne kot je monoteizem deportirat iz Evrope, ženske pa naučiti, da so lahko lepe tudi, če jim ne visi pol riti izpod krila! :)
srebrnibreg
02. 04. 2011 11.10
-1
volek01.04.2011, 21:23 srebrni breg, po tvoje je za stanje v tretjem svetu kriv Janez Janša, enako kot tudi doma. Če se kdo ne strinja s teboj je zate zmešanec, a ni tako. Dokončno si me prepričal, da je s tabo nekaj močno narobe. Kot prvo , niti slučajno nisem mislil na Janšo, ker to poskušam čim manj. Že misel na tako osebnost mi povzroča želodčne težave. Kot drugo, nisem jaz tebe obkladal z zmešancem temveč ti mene in še zraven tudi rožicoJR.
mr.izi
02. 04. 2011 10.44
+1
Ukrepati! Kaj naj spet Amerika udari kam z vso vojaško silo? Tomo, v srbiji lepo pravijo: ˝Sa tuđim k..cem, je lako po koprivama!˝! Že itak imamo mi svojih problemov, pa naj še Afriko rešujemo. Ne rečem nisem šovinist,ženske tam doli res najeb.., samo mi imamo svojih problemov dost(naše ženske naj imajo kakšen drugačen tretman). Sicer pa zakaj se Tomo ne bori za pretepene ženske v Sloveniji in nasilje v družini v SLO. Mislim da naj Tomo pred svojim pragom pomete, kako je ap on delal z (sedaj) bivšo ženo Barbaro? Prijeten vikend!
lucija19
02. 04. 2011 09.53
Antropološko gledano to izvira iz dveh stvari, zaradi katerih so bolj ženske ranljive: 1. ženske imajo manj mišične mase 2. ženske rojevajo otroke zaradi tega so po naravi nežnejše in manj nasilne
ex-komunista
02. 04. 2011 09.40
onoteizem02.04.2011, 06:312 DARBY Je normalno da je ženska oblečena kot "NINJA"? Je normalno da ženska sploh ni oblečena?????? aaam JA.
volek
02. 04. 2011 06.36
rozicaJR. naj bo po tvoje, saudsko in sudansko vodstvo niso muslimani ampak verski sekti. Le kdaj jih bodo pravi muslimani razkrinkali, hahaha.