Slovenija

VIDEO in FOTO: Časar: Nisem pobegnil v Dominikansko republiko

Ljubljana, 18. 03. 2015 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred nekdanjim predsednikom uprave Luke Koper Robertom Časarjem, ki so ga pripeljali na Dob, je 30-dnevno sprejemno obdobje. V sobi bo sam, družinski člani pa ga bodo lahko prvič obiskali v soboto. Oglejte si tudi EKSKLUZIVNI posnetek, ki je nastal na letu iz Pariza v Ljubljano!

Več videovsebin
  • EKSKLUZIVNO: Robert Časar na letalu (Vir: Vesna Ban)
    00:16
    EKSKLUZIVNO: Robert Časar na letalu (Vir: Vesna Ban)
  • Tako je pristalo letalo, na katerem je bil Robert Časar
    01:19
    Tako je pristalo letalo, na katerem je bil Robert Časar
  • Prihod Časarja v zapor na Dob
    01:32
    Prihod Časarja v zapor na Dob
  • Iz 24UR: Časar v zaporu na Dobu
    02:05
    Iz 24UR: Časar v zaporu na Dobu
  • Iz 24UR: Časar sproščeno na letalu
    01:32
    Iz 24UR: Časar sproščeno na letalu
  • Iz 24UR: Časarjeva družina še vedno v Dominikanski republiki?
    02:19
    Iz 24UR: Časarjeva družina še vedno v Dominikanski republiki?
  • Iz 24UR: Časarju bodo zasegli tudi premoženje
    01:04
    Iz 24UR: Časarju bodo zasegli tudi premoženje
  • Iz SVETA: Po letu dni zloglasni ubežnik pristal v Sloveniji
    01:32
    Iz SVETA: Po letu dni zloglasni ubežnik pristal v Sloveniji
  • Iz SVETA: Rubijo Časarjeve nepremičnine
    00:40
    Iz SVETA: Rubijo Časarjeve nepremičnine
  • Iz 24UR: Kazen prestaja na zaprtem oddelku
    02:55
    Iz 24UR: Kazen prestaja na zaprtem oddelku
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo imel Časar zaradi pobega strožji režim v zaporu?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Bo imel Časar zaradi pobega strožji režim v zaporu?

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so danes iz pripora v Parizu pripeljali v Slovenijo. Letalo francoskega letalskega prevoznika Air France, s katerim je priletel, je ob 11.45 pristalo na brniškem letališču.

Časarja sta na letalu spremljala dva kriminalista, na krovu pa je bila tudi novinarka oddaje 24UR Vesna Ban, ki ga je uspela fotografirati. Na njena vprašanja ni želel odgovarjati, povedal ji je le, da v Dominikansko republiko ni pobegnil.

Iz letala se je izkrcal zadnji, na pisti pa so ga že čakali pravosodni policisti iz zapora na Dobu, ki so ga v avtomobilu z zatemnjenimi stekli in v spremstvu policijskega kombija takoj odpeljali v zapor. Tja so prišli okoli 13. ure, vozilo pa je mimo zapornic, fotografov in snemalnih ekip peljalo dokaj hitro.

Roberta Časarja je na letalu ujela novinarka oddaje 24UR Vesna Ban.
Roberta Časarja je na letalu ujela novinarka oddaje 24UR Vesna Ban. FOTO: POP TV

GPU: Celoten postopek je potekal nemoteno

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da sta dva njihova kriminalista včeraj odšla v Pariz na predajo Časarja. "Danes ob 9.15 sta kriminalista prijetega prevzela na pariškem letališču Charles De Gaulle in ga pospremila na let Pariz - Ljubljana. Takoj po pristanku na brniškem letališču sta kriminalista prijeto osebo izročila pravosodnim policistom," so zapisali.

Zoper Časarja v Sloveniji teče še več postopkov. Koprsko okrožno tožilstvo je doslej zoper njega vložilo pet obtožnic in dve zahtevi za preiskavo. V Sloveniji pa ga ne čakajo le izterjava sodnih stroškov in odškodninske tožbe, ampak tudi plačilo stroškov privedbe na prestajanje kazni. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij namreč določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega.

Celoten postopek – prevzem osebe v Franciji, njeno spremljanje na pariškem letališču in v času leta Pariz - Ljubljana – je potekal nemoteno in brez kakršnih koli posebnosti, so še dodali.

Podržaj: Zdravniški pregled bo imel jutri

Tudi vodja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je povedal, da je celoten postopek potekal brez zapletov in pohvalil dobro sodelovanje s policijo.

Časar se po njegovih besedah nahaja v sprejemnem oddelku, pred njim je 30-dnevno sprejemno obdobje, tako, kot je to običajno pri novosprejetih. Zdravniški pregled bo prestal jutri, saj njegovo zdravstveno stanje ni urgentno. V primeru, da bi se danes izkazalo, da ima hujše zdravstvene težave, pa bi že danes lahko obiskal zdravnika.

Nato bodo sledili pogovori s strokovnimi delavci in postopki, povezani z vpisom dovoljenih obiskovalcev, s pomočjo vsega tega pa bo potem nastajal koncept njegovega osebnega načrta.

Na začetku bo Časar nameščen v zaprt režim, v sobi pa bo sam. Prvi obisk bo lahko imel v soboto, saj so na Dobu obiski dovoljeni ob sredah in sobotah. Lahko ga obiščejo ožji družinski člani in osebe, ki so naknadno dovoljene. Obiski trajajo po eno uro in so praviloma nadzorovani. Naenkrat so lahko pri njem tri odrasle osebe, v primeru majhnih otrok pa se to prilagodi, je še pojasnil Podržaj.

Časar si je po njegovih besedah z izogibanjem zaporni kazni otežil situacijo, njim pa olajšal odločitev, v kateri oddelek ga bodo namestili. Si pa s tem ni zaprl vrat, da bi kdaj prišel na polodprti oddelek, saj se izpolnjevanje njegovih pogojev sproti ocenjuje in je za pričakovati, da bo do premestitve prišlo.

Vozilo pravosodnih policistov, s katerim so Časarja peljali na Dob, je hitro peljalo mimo zapornic.
Vozilo pravosodnih policistov, s katerim so Časarja peljali na Dob, je hitro peljalo mimo zapornic. FOTO: POP TV

Obsojen na pet let in devet mesecev zapora

Nekdanji predsednik uprave Luke Koper je bil pravnomočno obsojen zaradi zlorabe položaja in nedovoljenega sprejemanja daril v povezavi z nepremičninskimi posli z Luko Koper. Obsojen je bil na pet let in devet mesecev zapora, a se 14. marca lani ni zglasil v zaporu na Dobu. Policija je za njim razpisala tiralico in izdala evropski priporni nalog. Po enem letu so ga policisti s pomočjo Interpola izsledili v Dominikanski republiki, ki ga je izgnala v Francijo.

Časar je bil v priporu v Parizu od začetka meseca. Na pariškem prizivnem sodišču je izrazil željo po hitri vrnitvi v domovino in pojasnil, da so razmere v tamkajšnjem zaporu slabe.

Koprsko okrožno sodišče je nato minuli teden prejelo odgovor francoskih pravosodnih organov, da soglašajo s predajo Časarja. O tem je obvestilo slovensko GPU, ki je zagotovila prevzem obsojenca.

Fank: Ne moremo prekršiti pooblastil, ki jih imamo

Generalni direktor policije Marjan Fank je povedal, da je policija pri iskanju ubežnikov precej omejena, poleg veliko uspešnih pa beleži tudi nekatere neuspešne primere iskanja. Vendar pa, kot je poudaril, policija ne more prekršiti pooblastil, ki jih ima pri iskanju. "V znanih primerih, ki so odmevali v javnosti, lahko z gotovostjo trdim, da smo storili vse, kar je bilo mogoče," je poudaril.

Iskanje Časarja je trajalo leto dni, postopek pa je bil vezan na tujino in odzivnost tujih varnostih organov. Dolgo časa je namreč trajalo, da so policisti ugotovili, na katero državo se lahko obrnejo, nato pa so tuji organi potrebovali kar nekaj časa, da so potrdili lokacijo, je pojasnil Fank. "Mi sicer izhajamo iz stališča, da kazenska sankcija ni učinkovita, če ni izvršljiva," je dodal.

Po neuradnih informacijah je imel Časar v Dominikanski republiki registrirano podjetje, tam pa naj bi uporabljal hrvaške dokumente. Iz Slovenije je sicer najprej potoval v Rusijo, iz Rusije v Panamo in od tam v Dominikansko republiko. "Kolikor nam je znano, je bil udeležen v nekem podjetju, kjer je sodeloval s svojim imenom, uporabljal je hrvaške dokumente," je pojasnil Fank. Nekateri ubežniki sicer po njegovem mnenju ocenijo, da so nekatere države tako eksotične, da jih organi pregona tam ne bodo našli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1316)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
19. 03. 2015 12.07
+4
Časar je hotel koristiti 20 let dopusta v Dominikani, ne pa pobegniti. Denarja ima več kot preveč.
enakostzavse
19. 03. 2015 12.03
+8
"Nisem pobegnil v DR". Tipičen janšist.
vrsk
19. 03. 2015 10.54
+2
Državljani so obupali, vladajoči gledajo kaj bodo pokradli, zavajajo narod. Peščica bi rada pridobila kakšen kredit, da si uredijo skromen dom, pa jih kredita ne dobi. Pa tudi če ga dobi; ob neplačevanju ti tako vzamejo vse. Problem so kradljivci tisti na vrhu raznih družb,vlada je problem, tisti nam uničujejo življenje!!!! Kar so nakradli jim ni treba vrnit, malo posedijo v zaporu in so že zunaj!!! Sramota!!!
mulc113
19. 03. 2015 11.44
+2
Posedijo če že ne na smrt zbolijo. Kaj je z Zidarjem? Kje so milijoni in zakaj je zunaj?
bojan12375
19. 03. 2015 10.32
+4
čez pol leta pa bo zunaj zaradi procesne napake in državo tožil za odškodnino....
mulc113
19. 03. 2015 10.30
+1
Že zdaj omenjajo premestitev. Mislim, da bi moral ubežnik trajno izgubiti možnost za premestitev na polodprti oddelek. Na Medicorju pa so verjetno že preoblekli posteljo za njega.
User1063544
19. 03. 2015 10.17
+3
Nisem pobegnil v Dominikansko republiko: Ne, v domačem gozdu je gobe iskal in slučajno v dominikanski republiki ven prišel. A ta tip resnično pričakuje da mu bo kdorkoli karkoli verjel?
M_teorija
19. 03. 2015 09.30
+7
~Nisem pobegnil v Dominikansko republiko~~~ Mogoče pa ne laže!? Mogoče je pa mislil, da je na Havajih!?
korintos23
19. 03. 2015 09.12
+6
Žena in otroci bodo pa dominikanci postali?
M_teorija
19. 03. 2015 09.30
+4
Če jim je pusti gnar, jo ne bo nikol več vidu!?
silberblack
19. 03. 2015 09.04
+4
No, ja, ni pobegnil tja, šel je službeno, iskat partnerje za rešitev SLovenije :))))), še se bomo smejali temu igralcu, mogoče je pa šel na usposabljanje k CIA sužbi, mogoče je videl marsovce :) Ta članek je pa res vreden prezira. Kakšen exkluziven posnetek! So dobili plačo za to???
korintos23
19. 03. 2015 08.58
+10
Vse stroške kateri so nastali s Časarjem bo povrnila SDS!
by.t74
19. 03. 2015 08.19
+7
ni zbežal....samo ni vedel da mora sedet.....ma kje živimo da mu nihče tega povedal?!
hotchilipoper
19. 03. 2015 08.09
+1
Zakaj novinarji ne greste mal v naravo,zdej ni več zime
lojzepolde
19. 03. 2015 08.07
+5
postavljen na mesto predsednika Luke koper, denar odhajal na razne strani , probali ga skriti zdaj pa ga morajo malo zapreti za javnost čez 3 misece počitnic pa zaradi napake v postopku oziroma narobe navedene vejice zopet na prostosti. stari izrek "roka roko umije"
VSEZNALECno1
19. 03. 2015 08.02
-1
Bravo zdej pa hitr šparat da boste vračal cerarjeve nove kredite....
cokomoco
19. 03. 2015 10.23
+2
pajackilevi 1
19. 03. 2015 07.50
+4
Novica je, da je lopov v zaporu ? Za stotisoče revnih Slovencev je novica to, da so pravi lopovi zaradi kupljenih sodišč na svobodi in jih dnevno siromašijo.
modelx
19. 03. 2015 08.03
+9
enega so celo iz doba preselili v parlament.
bohinj je zakon
19. 03. 2015 07.48
+3
zbežal ni.........samo počitnice
Timy15
19. 03. 2015 07.47
+3
Morali bi nas skrbeti stroški,ki jih imamo s takimi,v nobeni pravni državi niso tako radodarni do teh kakor pri nas.Patudi neko fizično delo bi mu lahko dali,da odsluži vsaj nekaj od dveh tisočakov,kolikor nas državljane stane njegovo mesečno oskrbovanje.
Vinogradnik67
19. 03. 2015 07.29
+15
Kateri pajac je sprejel zakon da je pobeg nekaznovan pa sploh nobeno kaznivo dejanje nebi smelo zastarati !! Res smo prava banana republika !!
cokomoco
19. 03. 2015 07.29
+6
pajackilevi 1
19. 03. 2015 07.44
-3
korintos23
19. 03. 2015 08.58
+4
GEneRaL0007
19. 03. 2015 07.24
-1
Kupu si bom tv plazma za par jurjev evrov pa brez fovsije
Kritik19
19. 03. 2015 07.21
+10
Časar je sigurno bolan (nima nasmeška na licih)!!! Kurje oko na nogi pa zahteva posebno zdravniškooskrbo in stalen nadzor, kar bo potrdila tudi kakšna ugledna zdravnica.
pajackilevi 1
19. 03. 2015 07.45
-2