Slovenija

Spanje slovenskih rjavih medvedov: v povprečju dremajo le 74 dni

Ljubljana, 05. 12. 2016 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rjavi medvedi navadno večino zime preživijo v brlogih. Raziskovalci z biotehniške fakultete so s pomočjo telemetričnih ovratnic zdaj ugotovili, da so rjavi medvedi pri nas v brlogih povprečno preživeli 74 dni na zimo, kar je precej manj kot rjavi medvedi v drugih državah. Razlog? Najverjetneje zimsko krmljenje medvedov s koruzo.

Raziskovalci z biotehniške fakultete so ugotovili, da se rjavi medvedi pri nas zaradi krmišč s koruzo pogosteje zbujajo iz zimskega dremeža.
Raziskovalci z biotehniške fakultete so ugotovili, da se rjavi medvedi pri nas zaradi krmišč s koruzo pogosteje zbujajo iz zimskega dremeža. FOTO: Biotehniška fakulteta

Slovenski raziskovalci z oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na biotehnoški fakulteti so v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije natančno raziskali potek zimovanja pri slovenskih rjavih medvedih, izsledke pa so objavili v ugledni britanski znanstveni reviji Journal of Zoology.

Ugotovili so, da rjavi medvedi pri nas za zimski dremež uporabljajo predvsem kraške jame in spodmole, kjer v povprečju preživijo 74 dni na zimo. To pa je precej manj, kot rjavi medvedi v drugih državah, razlog pa najverjetneje tiči v zimskem krmiljenju s koruzo.

Najdlje je spala medvedka z Nanosa, kar 142 dni  

V času pomanjkanja hrane, torej v zimskem obdobju, rjavi medvedi preživijo v brlogih, saj na tak način, ko mirujejo, varčujejo z energijo. Rjavi medvedi ne zaspijo tako trdno kot polhi in svizci, temveč bolj dremajo, iz dremeža pa se lahko kadarkoli tudi zbudijo.

Ekipa raziskovalcev je spremljala 17 rjavih medvedov, poleg poteka zimovanja jih je zanimalo tudi, kaj počnejo, ko ne spijo. Telemetrično spremljanje je raziskovalcem omogočilo tudi, da so lahko natančno locirali in popisali medvedje brloge.

Medvedi so se v večini primerov zavlekli v kraške jame in spodmole, samec iz Kočevskega roga pa si je gnezdo naredil v gostem smrečnem nasadu. Med jamami, večina jih je na težko dostopnem kraškem terenu, medvedje najraje izbirajo tiste z majhnim vhodom – povprečno je bil vhod v jamo širok le 62 centimetrov.

Rjavi medvedi si za svoje brloge izbirajo jame, ki imajo majhen vhod.
Rjavi medvedi si za svoje brloge izbirajo jame, ki imajo majhen vhod. FOTO: Biotehniška fakulteta

Podobno kot drugod po svetu samci povprečno prespijo 57 dni, samice pa 82 dni. V brlogu se je najdlje zadržala medvedka z Nanosa, ki je v jami ostala 142 dni in tam polegla tudi mladiče. Na medveda v brlogu lahko naletimo od sredine oktobra do konca aprila, kar je priporočljivo upoštevati, če se odpravljamo na obisk jam.

Slovenski medvedi se zbujajo in zapuščajo brloge 

A v nasprotju z medvedi po svetu so se slovenski med zimo veliko zbujali in zapuščali svoje zimske domove. Kot so zapisali raziskovalci, je primerjava z raziskavami po Evraziji in severni Ameriki pokazala, da so slovenski medvedi v brlogu bistveno manj časa, in sicer samice za 45 odstotkov manj, samci pa za 56 odstotkov manj, kot bi pričakovali glede na našo geografsko širino. Edini medvedi, ki tako kot naši odstopajo od povprečja, so  na otoku Kodiak na Aljaski, a ti imajo večji del zime dostop do energijsko bogate hrane, lososov.

Raba krmišč s koruzo se poveča za 61 odstotkov

Da bi ugotovili, zakaj naši medvedi spijo manj kot drugi, so raziskovalci preverili, kaj počnejo v zimskem času, ko ne spijo. "Slovenski medvedi velik del časa preživijo na krmiščih s koruzo, ki so prvenstveno namenjena odvračanju medvedov od naselij," so zapisali v sporočilu za javnost.

V primerjavi s preostalimi deli leta, ko ostajajo budni, rabo krmišč v zimskem času povečajo za 61 odstotkov. Zato sklepajo, da je koruza verjetno glavni razlog za skrajšano zimovanje oziroma pogostejše prekinitve zimskega spanja.

Zaradi koruze tudi višja rodnost

Slovenski medvedi so znani tudi po najvišji rodnosti te vrste v svetu. Tudi to je verjetno povezano s krmiljenjem, ugotavljajo raziskovalci. "Večja rodnost vodi tudi v potrebo po večjem odstrelu, če se želi populacijo ohraniti na stabilni ravni," so še zapisali. Da bi zmanjšali vplive krmiljenja na naravne cikle medveda, strokovnjaki priporočajo opustitev ali zmanjšanje krmiljenja medvedov pozimi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JosipBrozDrugi
06. 12. 2016 08.14
+3
preveč medvedov škodi. preveč janšefcev tudi škodi . .
BožidarMacur
05. 12. 2016 19.16
Nabiti lovci jih plašijo
santamaura
05. 12. 2016 13.07
+6
Slovenski raziskovalci z oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na biotehnoški fakulteti so v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije natančno raziskali potek zimovanja pri slovenskih rjavih medvedih - Ja super dragi uradniki, Samo je pa en problem - Kako boste medvede preučevali, če bo pa lubadar gozdove požrl. Aja, potem boste pač raziskovali, koliko ur na noč spe plišasti medvedki, glede na to ali so iz Kitajske ali iz Bangladeša
medo90
05. 12. 2016 13.04
+3
To so novodobni akademski strokovnjaki, ki odkrivajo toplo vodo in iz medveda delajo vegeterjanca. Pojdite še v afriko ter leve in krokodile navadite na travno pašo.
GrKo666
05. 12. 2016 13.47
+5
Medved je že od vekomaj vsejed... Koruza, sadje ipd mu namreč zagotavlja več energije kot meso...
dr.dare
05. 12. 2016 13.52
+1
vsejed ne pomeni vegetarijanec... če je vsejed potem mora zraven koruze biti tudi meso!!
dr.dare
05. 12. 2016 12.42
-1
Enostavno je preveč medvedov... ko jih bo manj jih ne bo treba niti hranit niti se ne bodo zbujali ker se bodo lahko jeseni dovolj najedli...
medo90
05. 12. 2016 13.06
-1
Absolunto jih je preveč, povečat odstrel in število mrhovišč.
grumf
05. 12. 2016 14.34
-1
preveč medvedov, premal dohtarjev... kam gre ta država...
spletni Kritik
05. 12. 2016 12.32
+8
In sedaj se bodo našli strokovnjaki, ki bi krmišča ukinili, ker to ni naravno... No ja, fuuuuuul dobro imeti medveda pri smetnjakih in v naseljih ..
HorstWiesel
05. 12. 2016 12.34
+1
aha, kot so mrhovišča zaradi bruseljske direktive..
KrofKrof
05. 12. 2016 11.25
+7
Prvič slišim za BITEHNIŠKO fakulteto. Se mi zdi, da en O manjka. :)
HorstWiesel
05. 12. 2016 12.11
+9
To je dvojna tehnična. Kot je avtomobilski dvojni turbo biturbo....
1sasona
05. 12. 2016 16.34
+2
sPohan, si me prehitel. T.i. strokovnjaki , ki so že ukinili mrhovišča, sedaj se spravljajo še na koruzo, naj zgodaj zjutraj pridejo v Kočevje, najbolje pred OŠ, bomo videli, kako bodo sobivali z medvedjimi obiskovalci, pred katerimi so Kočevarji že bežali! Čim več strokovnjakov, tem bolj kilava strokovnost!