Slovenija

'Rezultati niso presenečenje'

Ljubljana, 07. 06. 2009 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanski župan Janković pravi, da je sicer posamično res zmagala SDS, vendar Janšo poziva, naj prizna, da je izgubil parlamentarne volitve in tej vladi da mir.

Odprtje varne hiše
Odprtje varne hiše FOTO: 24ur.com

Rezultati vzporednih volitev so po mnenju ljubljanskega župana Zorana Jankovića pokazale dvoje: posamično je zmagala SDS, vendar je koalicija ohranila svojo večino, ki jo ima tudi v parlamentu. Čas je, da Janez Janša spozna in prizna, da je zgubil parlamentarne volitve, počaka še tri leta in da tej vladi mir, je dejal Janković.

Dejstvo, da je SDS po rezultatih vzporednih volitev dobila bistveno več glasov kot SD, Janković ocenjuje kot pričakovano. Na levi opciji so se glasovi prerazporedili, ocenjuje in dodaja, da tukaj od zadnjih volitev ne vidi nobene spremembe. Na desni opciji pa razen SDS ni nobene druge stranke, je izjavil. Hkrati meni, da je rezultat NSi pravzaprav rezultat Lojzeta Peterleta in misli, da bodo v NSi to spoznali drugo leto na lokalnih volitvah.

Malo je razočaran, da ni bilo večje udeležbe na volitvah, je povedal in dodal, da je zadovoljen z vsakim rezultatom, kajti edini sodnik na volitvah so po njegovem glasovi, ki jih oddajo državljani.

Makarovič: Učiknov afere Ultra ne gre podcenjevati

Matej Makarovič
Matej Makarovič FOTO: Dare Čekeliš

Rezultati vzporednih volitev se v veliki meri ujemajo s predhodnimi analizami javnega mnenja in so glede na to kar pričakovani, je izide vzporednih volitev ocenil predavatelj na novogoriški Fakulteti za uporabne družbene študije Matej Makarovič.

Ob tem Makarovič dodaja, da "učinka afere Ultra očitno ne smemo precenjevati". Zares zaradi nje ni izgubila glavnine svoje volilne baze, saj njen izid odstotkovno ni tako bistveno drugačen od lanskega na volitvah v državni zbor, pravi Makarovič. Ta sicer dopušča možnost, da je Zaresu "vsaj nekaj volivcev prav zaradi omenjene afere ušlo k SD, k LDS ali – še bolj verjetno – ostalo doma".

Glede nizke volilne udeležbe je dejal, da to lahko "deloma odraža nekoliko podcenjevalen odnos do Evropskega parlamenta, možno pa je, da je k nižji udeležbi nekaj prispevala tudi afera Golobič".

Makarovič opozarja, da so evropske volitve drugačne od državnozborskih, a kljub temu po njegovem mnenju kažejo tudi na odnos do vladnih strank. "Zdi se, da je znaten del volivcev, ki so lani podprli sedanje vladne stranke, danes z njimi do te mere nezadovoljen, da se mu jih ni zdelo vredno ponovno podpreti," še pravi.

Kline: Koalicija izgubila del volivcev

dr. Miro Kline, profesor psihologije marketinga
dr. Miro Kline, profesor psihologije marketinga FOTO: POP TV

Tudi predavatelj tržnega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede Miro Kline se strinja s tem, da so rezultati vzporednih volitev dovolj blizu napovedim raziskav, izvedenim v času kampanje, zato presenečenj ni, pravi. Po njegovem prepričanju je koalicija zaradi slabega in nekompetentnega delovanja v času gospodarske krize izgubila del volivcev, v "nasprotni opciji pa ni drugih kot SDS, visok rezultat NSi namreč ni ustvarila stranka, temveč izključno ime kandidata za evropskega poslanca Lojzeta Peterleta".

"Glede na stanje pa moramo narediti sklep, da je neudeležba na tokratnih volitvah glasen klic v sili, ki zagotovo namiguje na pokanje šivov ideje o skupni evropski hiši," je prepričan komentator.

Dodaja še, da ta rezultat pove tudi, kakšna je podpora vladnim strankam, ob tem pa opozarja, da je zaradi nizke udeležbe tako sklepanje precej varljivo. "V rezultatih so zagotovo vključeni še drugi vplivi – imidž individualnih kandidatov, odnos do EU in drugi. Vsekakor pa je možno sklepati predvsem na razmerje med obema blokoma. Zaenkrat je leva koalicija še vedno v prednosti," meni Kline.

O tem, ali je afera Ultra stranko Zares stala boljše uvrstitve, ali pa bi bil rezultat podoben, tudi če do tega razkritja ne bi prišlo ravno nekaj dni pred volitvami, pa Kline pravi, da "lahko o tem zgolj špekuliramo".

Türk: Potrebujemo tudi evropske teme!

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters

Predsednik Danilo Türk medtem pravi, da od vsakega poslanca pričakuje predvsem zavzemanje za slovenske interese ter za čim boljšo pojasnitev evropskih prioritet pred slovenskimi državljankami in državljani. Po njegovem mnenju bi se poslanci in poslanke morali čim več pojavljati v javnosti s temami, ki so na dnevnem redu Evropskega parlamenta, pa tudi mediji bi lahko več naredili za to, da bi bile teme bolje razumljene.

"Rekel bi, da nimamo dovolj razvite prakse na tem področju. To je bil prvi mandat in treba je pogledati, kaj nam je v prvem mandatu manjkalo, zato da bo v drugem mandatu bolje. Zdi se mi, da nam je prav izrazito manjkalo teh vsebin," je dejal Türk, pri čemer je poudaril, da so zdaj prevladovale nacionalne, zdaj pa bi bilo dobro, da se tem pridružijo še evropske.

Za visoko udeležbo je potreben interes volivcev, ki ga lahko najbolj spodbudijo stranke s tem, da predstavljajo dobre kandidate oziroma da evropske volitve obravnavajo enako kot nacionalne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
09. 06. 2009 15.05
godhead janševisti niso nikogar skrajšali za glavo, zato so pa izurjeni levaki,komunejzerji,ti so milijonom vzeli življenje
fric111
08. 06. 2009 09.27
dragi naš predsednik Prvo se moraš naučit govorit jaz nevem ali govoriš ali poješ. sram me je da imamo takega predsednika
Karmen Klavžar
08. 06. 2009 08.55
mene zanima, kaj pa turk počne, razen tega, da daja skoz neprimerne izjave??? se dela velikega diplomata, če bi bil res predsednik države, bi moral kazat spoštovanje tako do desnih kot kaže do levih....zato proofreader, preden napišeš kaj takšnega ti svetujem, da dobro premisliš. pa nisem ne na levi ne na desni opciji. pred dvema letoma sem dala glas za turka in mi je sedaj zelo žal, zame turk žal ni predsednik!!
godhead
08. 06. 2009 08.18
kak so pa janševisti nastrojeni.. kr poklali bi drugače misleče, če bi le lahko
Leandra
08. 06. 2009 08.12
Rezultati niso presenečenje, presenečenje je primitivnost Politikov, ki jim ni jasno ,kaj so državljani povedali na volitvah. To je Ne želimo, da nas kdorkoli zastopa kjerkoli. Drugače pa nastopajoči kot klovni ali Miloševičevi politikanti samo oni so še zadovoljni z takim rezultatom Sešelj in podobni.
Franc Zabukovec
08. 06. 2009 08.02
Jankovič bo od evrope dobil več kot vsi poslanci skupaj. Obenem je pa zelo pikantna začimba v Ljubljanski občinski smetani. Glih taprava doza da desnico mal zgaga peče. Take mam rad.
Franc Zabukovec
08. 06. 2009 07.59
kaj smo umeli zdaj v bruslju ? orgljice, babje kokoši, lopova ki je pod okriljem vladnega funkcionarja prenašal tajne dokumente po ljubljani in jih kazal po bifejih, ja pa enga avijonskega modelarja. kaj bomo imeli pa sedaj ? enake makarone sam omaka bo manj paradajzasta, bo pa mal več svinjske masti noter
NoriKonj
08. 06. 2009 04.36
Zoran in Danilo, hvala! Janša se mora vama zahvaliti za polovico zmage. Kar tako naprej, bosta kmalu pojedla tisto kar sta skuhala, namazano na koščke table "Avenija J.B.T."
mali_M
08. 06. 2009 03.04
Milijon Slovencev mora delati cel dan za predsednika, za to da si lahko plača razne izlete. Pa da o raznih parketih in ostalih "brobnarijah" niti ne govorimo. Pa odkar je javno priznal da podpira lažnivce je lahko le tem predsednik.
antilevak
08. 06. 2009 01.07
Zoki pejd rajt kej nrest k so te same oblube realizacije pa ni nobene!
123_Zoke_vec_ni
08. 06. 2009 00.55
Kaj naj prizna Janša????? Da je zmagal na evropskih volitvah??? Ni blema, Janša prizna da je grdo porazil Jankovićeve ljubljenčke. Naj Pahorjeva vlada rajši pusti na miru slovenske davkoplačevalce!!! haha!!! Živel Janša!!!
Buena Vita
08. 06. 2009 00.34
AAA,JANKOVIČ PRODAJA MEGLO
Buena Vita
07. 06. 2009 23.45
dve stranki desnice, premagale štiri levice levi popušili
alterego
07. 06. 2009 23.31
spet so Janši ukradl zmago
itevs
07. 06. 2009 23.21
Svetujem Jankoviću da spi pri prižgani luči, da mu slučajno ne bo Janša skozi okno prilezel v spalnico.
Vesela deklica
07. 06. 2009 22.52
pa kaj ima Janković sploh tule zraven? Saj je samo župan. Itak pa, da kot beremo, se v EU obeta zmaga desnice. Torej hura za desnico!
bron
07. 06. 2009 22.29
DAL JIM JE POPOTNICO ZA HAG NE ZA BRUSELJ
sebo-x
07. 06. 2009 22.21
Kam pa je izginil Jankovićev znameniti nasmešek ?
LazniviZares
07. 06. 2009 22.13
Oh Türk daj ne ....
fonzika
07. 06. 2009 21.47
turk pejt raj spat,ti si že dost naflancau