FIT 24UR

Rezultati ankete skrbijo zdravstveno stroko: dijaki se ne zavedajo nevarnosti sončenja in uporabe solarija

Ljubljana, 19. 06. 2016 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v skladu z izsledki ankete inštituta o uporabi solarijev med dijaki odsvetuje njihovo uporabo. Ugotovili so, da dijaki zelo slabo poznajo slabe učinke solarija in tudi nevarnost sončnega sevanja.

Opekline
Opekline FOTO: Thinkstock

Kot ugotavljajo na inštitutu, so dijaki slabo seznanjeni z možnimi škodljivimi učinki izpostavljanja UV sevanju, zato menijo, da je o tem nujno seznanjati mlade. Med obiskovalci solarija je sicer 90 odstotkov deklet.

Skrb za dosledno in pravilno zaščito kože pred UV sončnim sevanjem naj postane sestavni del zdravega življenjskega sloga vsakega mladostnika, opozarjajo na NIJZ ter odsvetujejo obisk solarijev.

Na NIJZ so spomladi 2015 izvedli spletno anketo, s katero so želeli ugotoviti, kakšen je odnos dijakov srednjih šol v Sloveniji do zagorelosti in uporabe solarijev. K sodelovanju so povabili dijake tretjih in četrtih letnikov 100 naključno izbranih različnih srednjih šol oziroma programov iz vseh regij v Sloveniji. Ustrezno izpolnjenih anket je bilo 1447.

Izsledki kažejo, da se tretjina dijakov soncu izpostavlja namerno, večina oziroma 54 odstotkov nenamerno, 10 odstotkov dijakov pa se soncu sploh ne izpostavlja. Dijaki se sončijo, da bi zagoreli, z namenom doseči boljše počutje ter zaradi obveznosti, ki se jim ne morejo izogniti.

Solarij
Solarij FOTO: Thinkstock

Četrtina dijakov vedno izvaja zaščitne ukrepe med 10. in 16. uro, ko je moč UV sevanja največja. 21 odstotkov dijakov se vedno zaščiti le, kadar se namerno izpostavljajo soncu. Najpogosteje se zaščitijo z zaščitno kremo, a le 32 odstotkov dijakov uporabi priporočen zaščitni faktor, večina pa kremo uporablja v nezadostni količini nanosa. Pet odstotkov dijakov nikoli ne izvaja zaščite pred UV sevanjem.

Anketa je še pokazala, da večina dijakov oziroma 46 odstotkov vprašanih redko uporabi pokrivalo, medtem ko pogosto oziroma vedno nosi sončna očala kar tri četrtine dijakov. Oblačila z dolgimi hlačnicami oziroma rokavi niso priljubljena oblika zaščite. Je pa kot način zaščite pred UV sončnim sevanjem kar priljubljena izbira sence.

Izsledki so tudi pokazali, da so dijaki slabo seznanjeni, da v Sloveniji obisk solarija mlajšim od 18 let odsvetujejo. Pri prvem obisku solarija je bilo namreč mladoletnih skoraj tri četrtine dijakov.

Za tiste dijake, ki obiskujejo solarij, so na NIJZ še ugotovili, da prekomerno uporabljajo solarij tako glede števila obiskov v letu kot glede trajanja enega obiska. Za obisk se največkrat odločijo, da bi pridobili zagorelo polt oziroma se pripravili na poletno izpostavljanje soncu. Solarij obiskujejo predvsem tisti, ki se glede uporabe solarija zgledujejo po svojih bližnjih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Explainator
19. 06. 2016 17.06
+2
če je solarij slab, zakaj se jih ne prepove z zakonom?
Drumm
20. 06. 2016 11.07
+1
Ja, zato, ker vse kar je slabo, je prepovedano z zakonom, ne? Logic.
kokicas
19. 06. 2016 16.37
+0
Ko najbolj žge sonce greš na kavo ali pa na kolo pa te prav tako dobro osmodi, nerabiš nobenega solarija. Sier pa fajn teta na drugi slikci
pakkno159
19. 06. 2016 16.08
+2
Kaj pa divodikov oksid? Zakaj nihce ne pise o nevarnostih tega??? xD
Megaclite
19. 06. 2016 16.20
+1
DAEMONIUM
19. 06. 2016 16.04
+5
"Dijaki se ne zavedajo...", ja kaj pa se sploh oni zavedajo?? Razen o računalniku, tablici in pametnem telefonu, se jim prav o ničemer niti sanja ne. Pred enim mesecem je bila na TV anketa kjer so jih spraševali o drugi svetovni vojni in so nekateri odgovarjali da so se Nemci in partizani skupaj borili..., da o slovenski osamosvojitvi, praznikih niti ne govorim, ker se nobenemu ni niti sanjalo ni zakaj se je takrat šlo. Skratka o zgodovini se jim niti sanja ne. Mislim pa da oni tega neznanja niso krivi ampak temu neznanju botruje popolnoma zgrešen neoliberalistični šolski sistem, ki ga je vzpostavila podivjana ter izrojena LDS in se vleče vse do današnjih dni. Cilj tega neoliberalizma pa je uničiti pojem nacionalne pripadnosti, pojem državnosti, pojem domoljublja in predvsem pojem slovenstva ter normalno pojem krščanstva. Vsak ki je dal otroke šolati v Avstrijo ve, da imajo slovenski otroci posebne psihologe, ki jih vpeljejo v Avstrijski šolski sistem in jim sproti pomagajo, ker je naša mladina v primerjavi z avstrijsko, popolnoma podivjana, brez vseh vrednot in tu se vidi "kvaliteta" slovenskega šolstva. In dokler bo vladal ta podivjani LDS politično-ekonomski sistem, v tej državi ne bo nikoli nikdar bolje, ker preprosto ne more biti saj je nenaravno, da Mramor dela napake, ko si goljufivo prisvoji 40.000 eur, po drugi strani pa je državni sekretar, ki je ukradel nič vredno pašteto za 1,5 eur (trpi za boleznijo kleptomanije) najhujši kriminalec. In prav zaradi takšne LDS-SMC logike, ki se vleče skozi celotno 25 letno zgodovino samostojne Slovenije, smo tam kjer smo, da je večina ljudstva v bedi, otroci preko TV prosijo celo za hrano in oblačila po drugi strani pa peščica neoliberalističnih tajkunov in ostalih izbrancev vključno z EU poslanci, za katere živ bog ne ve kaj počnejo v EU parlamentu razen da gre za sanjsko službo, pa uživajo holivudsko življenje! Takšna je današnja realnost Slovenije!
macro
19. 06. 2016 15.27
+11
še slabše pa so poučeni o škodljivosti alkohola.
glej ovega
19. 06. 2016 13.40
+1
če uporabljaš solarij obvezno uporabljat kremo ,ki so namenjene za solarij saj le te nudijo zaščito pred UV.. sploh pa malo kdo sploh ve da obstajajo kreme.. če ga že obiskuješ pa max 2 krat na mesec po 10 min...lp
Megaclite
19. 06. 2016 16.21
+3
Zakaj bi potem v solarij hodil, če uporabljaš v njem kremo proti UV?
+27
Dejansko je kriva stroka ker ne zna in ker so tokom preteklosti že tolikokrat zavajali ljudi da jim več nihče ne verjame ničesar. Ne more nek kvazistrokovnjak ki pobira znanje iz knjig prepričat človeka da je sonce škodljivo. Ker je to skregano z zdravo pametjo. Škodljivo pa je prekomerno sončenje kar je povsem nekaj drugega. Ravno tako je enako ali še bolj škodljivo popolno izogibanje sončenju. Sončenje je zdravo. Je eno najbolj zdravih opravil za človeka pod pogojem da traja dolgo ampak v senci. Ali ob sončnem vzhodu ali zahodu. Sončenje v bistvu preprečuje celo vrsto rakavih obolenj in kup drugih bolezni. O solarijih je pa tako ali tako vsakemu treznemu jasno da to samo škoduje. Kot bi se vsedel v mikrovalovno pečico.
Ramzess
19. 06. 2016 15.15
+3
jzkzfzmz
19. 06. 2016 15.17
+14
Važno da se prodajajo strupene zaščitne kreme. To je biznis in hkrati zastrupljanje. To je cilj, zato pač morajo mediji pisat da je škodljivo. Bilderberg nice 1 +++++++++++++++++
Megaclite
19. 06. 2016 16.23
+4
Glede na to, da je koža največji organ in priporočajo ogromne količine kreme... Kaj vse vsrka telo pa verjetno nihče ne ve.
ggargamell
19. 06. 2016 12.54
+14
a mi lahko nekdo razloži kaj jaz sploh še lahko počnem in kaj ni škodljivo ?
piko112
19. 06. 2016 13.35
+5
Tudi pod zemljo ni več zdravo iti zaradi vseh pesticidev in onesnaževanja tako da predlagam odhod na luno ali mars
Janko Ig
19. 06. 2016 12.51
+6
Sej se ničesar ne alkohola, ne drog, ne neučenja .... Prihaja degeneracija in ne generacija. Krivi so pa njihovi starši, ker niso sposobni vzgajat( seeda je kar nekaj svetlih izjem ).
macro
19. 06. 2016 15.37
+1
alkohol je kulturno sprejemljiv, zato pa je na žalost tak. Kar je užitek za Um, je trplenje za telo.