Slovenija

VIDEO: 'Ministrstvo je zagotavljalo OŠ dodatna sredstva za dela, ki bi morala biti opravljena v okviru redne delovne obveznosti'

Ljubljana, 21. 01. 2016 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./B.G./STA
Komentarji
273

Računsko sodišče se je lotilo osnovnih šol in ministrstva za izobraževanje. Ugotovilo je številne nepravilnosti, tudi dodatno plačevanje za dela, ki bi morala biti opravljena med redno delovno obveznostjo. Kako se odziva ministrstvo?

Več videovsebin
  • Ministrstvo ni ustrezno ukrepalo
    00:50
    Ministrstvo ni ustrezno ukrepalo
  • Rešitve prepuščene ravnateljem OŠ
    00:48
    Rešitve prepuščene ravnateljem OŠ
  • Iz SVETA: Nepravilnosti pri učiteljih
    01:06
    Iz SVETA: Nepravilnosti pri učiteljih
  • Iz SVETA: Učitelji z več ali manj obveznostmi
    02:25
    Iz SVETA: Učitelji z več ali manj obveznostmi
  • Iz SVETA: Kaj pravi ministrica?
    00:35
    Iz SVETA: Kaj pravi ministrica?
  • Iz 24UR: Nepravilnosti v osnovnih šolah
    02:34
    Iz 24UR: Nepravilnosti v osnovnih šolah

Računsko sodišče je izvedlo revizije na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter na štirih izbranih osnovnih šolah, in sicer OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Rada Robiča Limbuš, OŠ Minke Namestnik – Sonje Slovenska Bistrica ter OŠ Vič v Ljubljani.

Z revizijo so želeli razkriti razloge za dolgoletno neurejenost področja delovne obveznosti učiteljev in razmerja pri urejanju delovnih nalog učiteljev, vloge resornega ministrstva, ravnateljev ter ostalih akterjev, ki pri tem sodelujejo. 

Vesel: Inšpektorat RS za šolstvo ni preverjal, ali so učitelji izpolnili letno delovno obveznost, ker meni, da ni urejena tako, da bi jo bilo mogoče preveriti z inšpekcijskim pregledom. Inšpektorat tudi ni preverjal uresničitve letnih delovnih načrtov, kar pa bi po našem mnenju lahko izvajal, saj gre za vprašanje namenske porabe sredstev.
Vesel: Inšpektorat RS za šolstvo ni preverjal, ali so učitelji izpolnili letno delovno obveznost, ker meni, da ni urejena tako, da bi jo bilo mogoče preveriti z inšpekcijskim pregledom. Inšpektorat tudi ni preverjal uresničitve letnih delovnih načrtov, kar pa bi po našem mnenju lahko izvajal, saj gre za vprašanje namenske porabe sredstev. FOTO: Thinkstock
Ne gre za nekaj let trajajoče stanje neurejenosti, temveč za nekaj desetletij. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

OŠ so bile revidirane iz razloga presoje, ali je praksa urejanja po šolah različna in so posledično učitelji v neenakopravnem položaju tako med šolami kot tudi v okviru iste šole. "Nismo želeli zanikati specifike opravljanja poklica učitelja ali zmanjševati njihovega pomena, temveč nasprotno – z izvedenimi revizijami prispevati k razrešitvi problematike, ki po naših informacijah ni ustrezno urejena in ima seveda pomembne javnofinančne posledice. Naša hipoteza, da je področje neurejeno in je posledično praksa zelo različna, se je v celoti potrdila," so še sporočili iz računskega sodišča.

Da, ugotovili so nepravilnosti

Država in lokalne skupnosti financirajo 477 OŠ, ki jih obiskuje 164 tisoč učencev. Za njihovo izobraževanje skrbi okoli 18 tisoč učiteljev. Za izvajanje tega programa je iz državnega proračuna plačano vsako leto približno 640 milijonov evrov, kar predstavlja kar 7 odstotkov vseh odhodkov proračuna, skoraj 90 odstotkov pa se namenja plačam in prispevkom. Iz tega naslova je povprečen znesek na učenca skoraj 4.000 evrov na leto.

Računsko sodišče meni, da je takšno stanje predvsem zaradi neučinkovitosti ministrstva pri urejanju delovne obveznosti učiteljev, saj v obdobju revizije in seveda pred tem, področja ni normativno ustrezno uredilo, med drugim niti glede jasnosti določb, katera so dela, ki sodijo v delovno obveznost, ki jo morajo opraviti učitelji, da prejmejo plačo za polni delovni čas.

Ministrstvo je celo zagotavljalo OŠ dodatna sredstva za dela, ki bi morala biti opravljena v okviru redne delovne obveznosti, brez ustrezne podlage ali vsaj analiz o izrabi delovnega časa, ki bi dokazale, da učitelji tega niso mogli izpolniti v okviru rednega delovnega časa.

Vesel je razkril, da je ministrstvo plačevalo dodatna sredstva tudi za dela, ki jih lahko uvrstimo v delovno obveznost po 119. členu Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, kot na primer za izvajanje nesistemiziranih interesnih dejavnosti, izvajanje učne pomoči, nadomeščanja zaradi krajših odsotnosti ter strokovne pomoči tujcem. Samo za te dejavnosti je država doplačevala OŠ letno po 9 milijonov evrov.

V revidiranih OŠ so ugotovili, da so prejemali učitelji dodatna plačila kot delovno uspešnost za povečan obseg dela, čeprav se ni bilo mogoče prepričati oziroma ugotoviti, ali so učitelji sploh izpolnili redno delovno obveznost. Vsaka od šol pa ima izvajanje teh del urejeno na svoj način, kar pogosto velja tudi za evidentiranje prisotnosti in sistem nadomeščanj ter predvsem doprinosa ur. 

"Ministrstvo področja desetletja ni uredilo s sistemsko ureditvijo, temveč je problematiko reševalo s parcialnimi poskusi rešitev preko predlogov v ZUJF, ki niso bile sprejete, s sklepi ministrstev in celo z dogovorom o preizkusih znanj iz NPZ s sindikatom in pri tem ravnalo celo v nasprotju s pravilnikom, ki ga je samo izdalo," opozarja Vesel.

Učitelji neenakopravno obravnavani

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel
Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel FOTO: POP TV
Učitelj bi moral opraviti v povprečju 44 ur obveznosti na teden, da bi bil lahko med počitnicami prost. Razlika med številom prostih dni in dnevi letnega dopusta za vse učitelje v Sloveniji tako letno znaša najmanj 1,8 mio eur. Predpisi ne urejajo, kaj naj bi učitelji delali v času šolskih počitnic, kot tudi ne načina in časa koriščenja ur v času počitnic. Ministrstvo glede tega ni izdalo nobenih usmeritev, praksa po OŠ pa je zelo različna, zato uporabljajo različne pristope k t. i. doprinosu ur. Pogosto na način, da bodisi predstavljajo dvojno plačilo za isto delo ali se ure doprinosa upoštevajo za dela, ki ne sodijo v delovno obveznost (denimo udeležbo na sejah sveta šole). Na primer vse revidirane šole so učiteljem neupravičeno priznale od 4 do 8 ur za vsak dan udeležbe v šoli v naravi, čeprav so učitelji za to delo prejeli plačilo v skladu s Pravilnikom o financiranju šole v naravi, to je plačo za redno delo in plačilo za dežurstvo, delo preko polnega delovnega časa, stalno pripravljenost in terenski dodatek. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel
Rešitve so prepuščene ravnateljem OŠ, kar povzroča neenotno določitev istovrstnih del med šolami in lahko tudi celo znotraj iste šole, kar pomeni, da so učitelji neenakopravno obravnavani glede njihovih obveznosti, opozarja Vesel in dodaja, da to vodi v nezadovoljstvo učiteljev.

Kaj računsko sodišče zahteva?

Zahtevajo oblikovanje meril za vrednotenje posameznih vrst del, ki sodijo pod delovno obveznost učiteljev, saj jim bo to lahko omogočilo enakopraven položaj, ravnateljem pa ustrezna izhodišča za razporejanje dela in obveznosti.

Zahtevajo, da ministrstvo skupaj z MJU preveri ustreznost določanja plače učiteljem z zmanjšano in s povečano učno obveznostjo.

Prav tako, da bo zagotovilo, da bodo predpisi izrecno in nedvoumno določali vrsto del, za katera učiteljem pripada dodatno plačilo, ki bo skladno s plačnimi predpisi.

Obenem naj se uredijo pravila neenakomerne razporeditve delovnega časa glede na specifiko šolskega koledarja.

Inšpektorat pa naj v svoje redne nadzore vključi tudi preveritve izpolnitve učnih načrtov po predmetnikih.

Kaj računsko sodišče priporoča?

Če bo ministrstvu dopuščalo opravljanje določenih vrst dela na domu, naj se uredi vprašanja delovnih sredstev, povračila stroškov ter zagotavljanje pogojev za takšno delo.

Da se poskrbi, da bo delovna obveznost jasna tudi na področjih srednjega, višjega in visokega šolstva ter da se poskrbi tudi za enotno informatizacijo evidenc o izrabi delovnega časa učiteljev, je bil še kritičen Vesel.

Kaj odgovarja ministrstvo?

Ministrstvo za izobraževanje je danes prejelo revizijsko poročilo računskega sodišča, ki je ugotovilo neučinkovitost pri urejanju delovne obveznosti osnovnošolskih učiteljev. Kot je napovedala ministrica Maja Makovec Brenčič, bodo v skladu z priporočili in analizami ter v sodelovanju s pristojnimi deležniki v 90 dneh pripravili akcijski načrt. Računsko sodišče je ugotovilo, da je bilo ministrstvo pri urejanju delovne obveznosti osnovnošolskih učiteljev v letih 2012, 2013 in 2014 neučinkovito. O danes predstavljenem poročilu je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel povedal, da je področje delovne obveznosti učiteljev popolnoma neurejeno, kar povzroča dodatna plačila. Ministrstvo tako osnovnim šolam za opravljanje nalog učiteljev letno izplača preko devet milijonov evrov dodatnih sredstev. Ta denar je namenjen za tista učiteljska dela, ki bi jih sicer morali opraviti v okviru svoje redne delovne prisotnosti, je poudaril Vesel.

Ministrica je dejala, da so se s poročilom seznanili danes, in napovedala, da bodo takoj vzpostavili komunikacijo s socialnimi partnerji, torej s sindikati in ravnatelji.

Že ob vmesnih poročanjih so na ministrstvu po besedah Makovec Brenčičeve sodelovali z računskim sodiščem. V skladu z njihovimi priporočili in analizami ter v sodelovanju z pristojnimi deležniki pa bodo v 90 dneh pripravili akcijski načrt.

Je pa ministrica ob tem spomnila, da se poročilo nanaša na obdobje med letoma 2012 in 2014 in da je ministrstvo že ob nastopu mandata začelo z iskanjem možnih rešitev.

Štrukelj: Revizija bo imela dolgoročne posledice

Revizija o delovni obveznosti učiteljev v letu 2013 računskega sodišča bo imela po oceni glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja dolgoročne posledice. Sodišče je po desetih, 15 letih prizadevanj Sviza, da bi enotno uredili delovni čas oz. naloge, ki so potrebne do 40-urnega delovnika izven pedagoške obveznosti, dalo prav Svizu, je dejal.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: 24UR

"Tako se na nek način to obdobje t. i. doprinosov s to odločitvijo računskega sodišča končuje in kot kaže, bo potrebno enotno urediti delovni čas oziroma tisto, kar morajo učitelji v Sloveniji početi," je dejal Štrukelj. Opozoril je, da tudi sodišče navaja zahtevo sindikata za enotno ureditev iz leta 2006 v času ministrovanja Milana Zvera, kateremu je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) celo predlagal, kako to urediti, a je pobudo pisno zavrnil, češ da gre za pristojnost ravnateljev. "Sviz je zadovoljen glede tega, da se je to končno uredilo," je poudaril Štrukelj.

Glavni tajnik Sviza pa je malo manj zadovoljen z razumevanjem učiteljevega dela s strani računskega sodišča. "Računsko sodišče v nekem pomembnem delu pravzaprav ne razume dobro narave učiteljevega dela, zlasti kar se tiče normiranja prisotnosti odhodov in prihodov," meni Štrukelj.

Zdi se mu, kot da računsko sodišče bolj verjame v uvedbo tovarniškega sistema iz 19. stoletja, kjer bi se ljudje "žigosali pri prihodu in odhodu in bi se njihova dela eksaktno merila na minute". Meni, da je to paradoksalno, "ker se ne predpostavlja, da je učitelj visoko organiziran strokovnjak, ki zna racionalno razpolagati z ekonomijo svojega časa".

"Zaupamo svoje otroke učiteljem v izjemno pomembnem delu času njihovega odraščanja, hkrati pa ne zaupamo, da bodo znali učitelji racionalno ravnati in razpolagati s časom, ki ga potrebujejo za opravljanje svojega dela," je zatrdil.

Za Sviz je tudi pomembno, da je del učiteljevega dela opravljen izven prostora, v katerem dela oz. šole, doma. Ob tem je poudaril, da administrativno učitelju dela ni mogoče določiti oz. mu ni mogoče predpisati, da bi bil 40 ur na teden prisoten na delovnem mestu, od 8. do 16. ure.

Pripomnil je, da nobena do evropskih držav tega ni uredila na način, da bi bili učitelji na delovnem mestu osem ur na dan, ker to po oceni Štruklja ne prinaša nobene dodatne kakovosti v izobraževalni sistem.

V zvezi s sestavo svetov zavodov in njihovo močjo pa je Štrukelj povedal, da je razmerje v teh svetih do zdaj omogočalo slovenskemu šolstvu nadpovprečne rezultate (po kakovosti smo deveti v Evropi in 18. na svetu). "Pri svetih zavodov ne gre za moč sindikatov, ampak za vpliv zaposlenih na pomembne odločitve v šoli," je prepričan Štrukelj.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (273)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

valter brani mb
22. 01. 2016 15.59
+7
Sem mož učiteljice v OŠ. Vsak dan se odpravi v šolo ( ne v sluzbo ) okrog sedme ure in se vrača okrog 14,30. V šolo sem napisal zato, ker svoje delo jemlje kot poslanstvo!!! Pa še nekaj o njenem delovnem času ; VSAK dan po kosilu vsaj dve uri sledi sedenje za računalnikom ( pregled opravljenega dela in priprava za naslednji dan). Edini dodatek, ki ga dobi je 2 EUR na mesec za razredništvo!!! Skoraj sem zatajil še dodatek , ki ga prejme,ko se nahaja v šoli v naravi. Ta znaša 10 EUR za tri dni za 24 urno prisotnost, ji pa za tri dni odbijejo za malico, ker se MASTI na račun davkoplačevalcev. Se pravi dobi nekaj podobnega kot " GOSPODJE" za sejnino ali stalno pripravljenost.O odmorih lahko samo sanja, saj vodstvo zahteva prisotnost v razredu ( prva triada) Da ne pozabim omeniti nakupa kartuš in rač . pairja iz DRUŽINSKEGA proračuna. O dopustu v septembru ali juniju lahko samo SANJAMO. Vso to njeno NEDELO pa je poplačano,ko v mestu srečava zdajšnje in bivše učence in jo ti OBJAMEJO, ne rokujejo. Verjamem pa ,da se dogajajo nepravilnosti. Za konec, pa še, zakaj je naše šolstvo drago? Imamo ogromno otrok s takšnimi in drugačnimi odločbami. Za njih skrbi cel kup specialnih pedagogov in ostalih služb.Večina teh otrok so žal razvajeni potomci RAZVAJENIH staršev!!! Če kaj ni vredu grozijo z odvetniki, svojo energijo in svoja sredstva naj raje porabijo za razvoj svojih OTROK in SEBE !!! Pa se to ; delam v privatnem sektorju in mi moja JAVNA USLUŽBENKA ni v nobeno breme , ampak v zadovoljstvo in užitek.
srebrnibreg
22. 01. 2016 17.01
+5
Saj tisti kateri največ delajo so tudi najmanj plačani. Problem so kravatarji.
ROMELS
22. 01. 2016 17.51
-2
Seveda, da ti je javna uslužbenka v zadovoljstvi in užitek, ker živi na raćun davkoplačevalcev.Kdo ne bi imel takega osebka poleg sebe. Gre v službo za tabo in se vrne iz službe domov pred tabo.
srebrnibreg
22. 01. 2016 19.09
+1
eschalon- očitno nisi bil pod vplivom takšne javne uslužbenke ampak župnika.
cmer?ek5
22. 01. 2016 13.35
+0
Joj kakšno sranje je še na "osnovnih šolah",,,tudi v vrtcuh bi morali malo kontrole narediti,,!!!
srebrnibreg
22. 01. 2016 15.46
+2
Important notice
22. 01. 2016 11.40
+7
Če bi morali biti učitelji na delovnem mestu 8 ur, bi morali imeti vsak svoj računalnik, kabineti bi morali biti večji, da bi bilo v njih dovolj prostora za vsakogar. To bi povišalo investicijske stroške šol in bi predstavljalo dodatno obremenitev proračuna. Seveda si tega ne moremo privoščiti, saj je proračun obremenjen s stroški za tiste, ki so na višjih položajih. Ostali zaposleni v VIZ so na zadnjem mestu in najbolj podvrženi budnemu očesu inšpekcij! Le tako bo ostalo dovolj denarja za tiste, ki so bližje vrhu.
guncelj
22. 01. 2016 11.38
+8
Revizorsko poročilo je bilo znano že decembra, zanimivo pa je, da je v javnost prišlo zdaj, ko se na veliko govori o neverjetnih zaslužkih z dodatki za pripravljenost, naših ministrov. Je treba preusmeriti pozornost drugam... Tako ali tako pa vemo, da vsakdo rad "gloda" učitelje. Veliko večji odtok denarja je drugje, samo pozornost je usmerjena drugam.
Timy15
22. 01. 2016 11.01
-2
Zahteva računskega sodišča po zahtevi oblikovanja meril za vrednotenje posameznih vrst del,ki sodijo pod delovno obveznost učiteljev je pravilna.Zakaj mora vso tehnično osebje na šolah resnično trdo delati,tudi čez polni delovni čas,pa se za njih nikdo ne zmeni.Učitelji pa že od nekdaj nimajo urejenega del.časa.
SDS_je_poden
22. 01. 2016 10.51
+7
No, niso vsi učitelji enaki, bodimo iskreni. Eni so res polno obremenjeni, nadomeščajo izpade drugih učiteljev, nadomeščajo podaljšana bivanja itd... So pa učitelji, ki se vsemu izmikajo, naredijo vse po liniji najmanjšega upora in so že ob 12h doma.
ROMELS
22. 01. 2016 10.36
+5
To kar se sedaj dogaja v šolstvu nima nobene zveza s poučevanje oziroma pedagoškim delom. To je čisto navaden birokratizem.Za nameček, kot pišejo, pa še lopovščine.
guncelj
22. 01. 2016 09.26
+6
Menim, da bi bilo najbolje, da učitelji delajo zastonj. Saj je to poslanstvo in ne poklic in od tega zavedanja lahko živijo. #cinizem
denden
22. 01. 2016 09.24
+4
Več kot 90% učiteljev je ocenjenih z oceno odlično, povprečna ocena osnovnošolcev in dijakov na naših šolah je med 4,2 in 4,5. Mi smo ja narod genijev in odličnjakov. Čakamo še samo, da se to v praksi tudi pokaže, za to pa bo potrebno še kar nekaj potrpljenja.
BelTirid
22. 01. 2016 09.13
+2
Se spomnite časov, k je bil rek " ti boš častil, ti imaš denar, ti delaš pri privatniku" to so bili zdravi časi Slovenije, ki je realni sektor zaslužil kar mu pripada, javni sektor je bil pa tam kamor spada. Dandanes pa beležimo 51% attack, kjer paraziti popijejo več krvi, kot jo gostitelj lahko proizvede in vsak dan so bolj žejni.
Silvey
22. 01. 2016 09.08
+9
A upate objaviti plačilno listo Štruklja ???????
barbi92
22. 01. 2016 09.00
+1
Mal se uprašte tisti ki govorite da imajo veliko plačo....mislm da imajo skoraj vsi diplomo ali pa kaj več.ne vem kdo bi z diplomo in koncanim faxom delal za 800 €.....diplomanti imajo povprecno placo 1500 € in vec.magisti pa 2000 in čez...kar se mi zdi prou glede na to da se matraš in delaš neko kariero...si potem to tudi zaslužš...:)
pomlad82
22. 01. 2016 09.43
+2
Povprečje plač diplomantov vzdiguje samo javni sektor.S končanim faksom , delam za 720 eur na mesec, kolega pa v TUŠu ( prav tako z diplomo v žepu) za 590 eur. Zaposleni v javnem sektorju ne morete razumeti zaposlenih v gospodarstvu in brezposelnih, ker vi brezposeli ne boste nikoli, plače in pravice pa imate določene s kolektivno pogodbo, ki se jo vaš delodajalec - država ( državljani, ki plačujemo davk) drži.
Aijn Prenn
22. 01. 2016 08.52
+5
A je dons tud kdo iz vlade kradel paštete??
vstajnik1941
22. 01. 2016 09.02
+5
Don so na vrsti suhe slive, ker so zaprti!
Wildy72
22. 01. 2016 08.51
-4
No ja, skrajni čas je že bil, v osnovnih šolah. Srednje šole je druga pesem, učitelji vedno, ampak res vedno na razpolago, dopoldne, popoldne, saj imajo na nekaterih šolah tudi izobraževanje odraslih in so učitelji isti kot pri rednem pouku. Vsaka jim čast. OŠ je pa tako, govorim kot mamica, s svojim mnenjem, tri otroke, vse sedaj že izven OŠ, jih preštejem na eni roki in pol dobrih učiteljev. Žal. So nedotakljivi in zaščiteni kot medvedje. Kot starš ne moreš nič, prosiš za pomoč, tudi inšpektorat, ki pa odgovori konec šolskega leta, ko je že vse mimo. Kje smo mi, sem se spraševala, sedaj nič več, smo zapustili OŠ in pozabili. To je bila edina rešitev za moje otroke, končati OŠ in dalje.
super_man
22. 01. 2016 08.48
+6
ah, te uboge učitelje spet preganjate. dajte raje lumpe lovit.
pomlad82
22. 01. 2016 08.12
+0
Koliko časa je naše računsko sodišče potrebovalo, da je spregledalo , kaj se dogaja z urami in plačili v šolstvu. Upam, da bodo sedaj končno dokazali učiteljem, kaj pomeni 40 urni delovnik in koliko dopusta lahko imajo.
U4
21. 01. 2016 21.59
+3
Končno je nekdo učiteljem nastavil ogledalo. Kakšnih 180 ur mesečno? Skoraj dva meseca poletnega dopusta, zimski enotedenski dopusti, plače so samo njim dvignili, pa še te prej niso bile slabe. Potrebno jih je bolj obremeniti in tudi razredčiti. Sam imam sosede kateri delajo v prosveti in vem, da ljudje delajo največ 20 ur tedensko. Te pravljice o pripravah doma in razna popravljanja doma so navadne buče. To vse bi lahko delali v službi in ne da takoj zbrišejo domov čim se konča pouk. Bravo gospod Vesel, Štrukelj pa pojdi v štrajk, če si upaš.
jazzintea
22. 01. 2016 10.55
+5
Pa pojdi ti v razred samo za en teden in ti bo jasno. Mimogrede, ko so otroci na počitnicah, moram jaz biti na delovnem mestu! Dopusta imam 22 dni - porabiti pa ga moram NUJNO v času poletnih počitnic! Če mi še kak dan ostane (pa mi ne!), ga lahko izkoristim v času drugih počitnic. In vsak dan, tudi kadar se slabo počutim, moram vrata razreda odpreti z nasmehom, saj otroci ne smejo biti po krivem deležni mojega slabega počutja. In jaz sem v razredu zaupnik, sodnik, učitelj, svetovalec, pomočnik, starš, zdravnik in še kaj. Kuham doma - vsak dan! Če bi hotela kosilo "jemati" v šoli, ga moram plačati. Nihče me ne vpraša, ali bi mi izplačeval za malico - ne, jaz imam možnost jesti v šoli, zato mi malice ne plačajo (čeprav bi po zakonu morali!). Ne mečite vseh v en koš! JASNO?
nikandra
22. 01. 2016 12.15
+0
Ti pa pojdi v gospodarstvo; pa ni potrebno, da delaš za strojem. Sanja se ti ne, kako je, ko ne veš, kako dolgo boš še imel službo, ko delaš več kot 8 ur na dan, pa jih nimaš plačanih, ko imaš opravljeno VII. stopnjo izobrazbe, pa delaš vse, tudi če ni primerno izobrazbi. Ko zboliš, ne moreš kar za vsako figo k zdravniku; slabo počutje še ni vzrok, da ne greš na delo. Kuhamo doma po tretji uri popoldne. Tisto o sodniku, staršu, zdravniku itd. pa je seveda nakladanje.
Jožajoža
21. 01. 2016 21.07
-11
18 tisoč učiteljev v OŠ ,povprečni OD 4500 BRUTO. ja, kaj še sploh drži to slovenijo skupaj.
mikkki
21. 01. 2016 21.18
+8
V moji zlahti je uciteljica. 980 eur z malco in potnimi. Polni delovni cas. Univerzitetna izobrazba. Pac ni pri koritu. Jbg.
Jožajoža
21. 01. 2016 21.31
-1
kaj ima samo 2 uri tedenske obveznosti. potem dobi jurja,
vdolinitihi
21. 01. 2016 21.39
+6
vdolinitihi
21. 01. 2016 21.40
+20
Učitelj začetnik 900 evrov, učitelj svetovalec 1400 evrov.
vdolinitihi
21. 01. 2016 21.42
+7
Bom dobila odgovor? Od kod vam ta podatek o bruto plači OŠ učitelja? Ker širite neresnice.
super_man
22. 01. 2016 08.49
+18
učitelj ne vidi 4500 eur bruto niti od daleč z daljnogledom.
Kapitol
21. 01. 2016 19.56
-5
Zato pa so kaoitalistične države toliko boljše in uspešnejše, saj ne dovolijo plesnenja v svojih strukturah. PRIVATIZACIJA vsega, potem pa boste videli tele junake in teške stručkote, kako bodo cvilili na prostem trgu in naredili trikrat več za trikrat manj plačila.....sicer pa prazen želodec........ali pa jih redite še naprej in hirajte...izbira je vaša volilci.............
Kapitol
21. 01. 2016 20.05
-2
Evo socijalno čuteči kradi socialist mi je že pripopal minus....hehe, kera beda od države .....
vdolinitihi
21. 01. 2016 21.44
+4
Če je šola zasebna, ali je dostopna vsem otrokom, ne glede na materialne zmožnosti?
Romana Rojc
21. 01. 2016 19.51
+9
Najboljše je biti zidar pozimi in učitelj poleti ... Jaz uživam ...
caspera1
21. 01. 2016 19.55
+7