Slovenija

Revizija prenove Sovinega stanovanja odkrila več nepravilnosti

Ljubljana, 23. 03. 2012 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ne več tajno stanovanje Sove v centru Ljubljane bo dobilo novega lastnika. Najprej ga bodo iskali med drugimi državnimi organi, možna je tudi menjava, če to ne bo uspelo, pa ga bodo poskušali prodati. Revizija je sicer pokazala vrsto nepravilnosti.

Notranjost stanovanja, ki ga agenti sedaj ne smejo uporabljati.
Notranjost stanovanja, ki ga agenti sedaj ne smejo uporabljati. FOTO: POP TV

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) si je pri prenovi tajnega stanovanja na Slovenski cesti v Ljubljani, ki so ga leta 2007 novinarji razkrili javnosti, privoščila več nepravilnosti, je pokazala notranja revizija.

Kot izhaja iz povzetka notranje revizije, je novi direktor Sove Damir Črnčec, ki je funkcijo prevzel sredi februarja, ustavil dokončanje projekta, pri čemer je lahko preklical samo še nabavo opreme v vrednosti dobrih 5.000 evrov. Stekli so tudi postopki za predajo oz. menjavo stanovanja z drugimi državnimi organi. Če interesa ne bo, bodo poskušali stanovanje prodati.

Stanovanje so začeli prenavljati še pod vodstvom prejšnjega direktorja agencije Sebastjana Selana, pozornost pa je zbudila draga oprema, ki naj bi jo naročil prav on. Črnec je, potem ko ga je nasledil, do nadaljnjega prepovedal uporabo stanovanja.

Stanovanje je v Kozolcu na ljubljanskem Bavarskem dvoru.
Stanovanje je v Kozolcu na ljubljanskem Bavarskem dvoru. FOTO: POP TV

Revizija

Revizija je sicer pokazala, da agencija ni upoštevala določila internega navodila o pripravi letnega načrta uporabe objektov agencije. Tako je bil dokument identifikacije investicijskega projekta adaptacije službenega stanovanja sprejet šele po tem, ko je bila že sklenjena večina pogodb z izvajalci oz. dobavitelji. Prav tako je ocena smotrnosti prenove stanovanja temeljila na splošnih ocenah brez konkretnih izračunov. Za izvedbo projekta je bilo porabljenih približno 106.000 evrov, kar je manj od predvidenega okvirnega stroška. Z revizijo so še ugotovili, da bi agencija lahko del naročil izvedla po postopkih javnega naročanja ter da v posameznih primerih ni pridobila več ponudb za izbiro najugodnejšega ponudnika. Poleg tega ni pripravila ustreznih podrobnejših meril za izbiro najboljšega ponudnika. Na podlagi vseh teh ugotovitev je Črnčec zadolžil strokovne službe, da proučijo možnost ugotavljanja morebitne odgovornosti posameznih javnih uslužbencev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 03. 2012 08.46
VUAU,NEZMOTLJIVIM
cyklon
23. 03. 2012 12.37
+3
A ozvočeno je pa še??
sonas
23. 03. 2012 12.43
+1
jaz ga lahko kupim s svojim minusom na TRR, več nimam ... me ne moti če je ozvočen