Slovenija

'Rešitve še ni'

Ljubljana, 15. 12. 2008 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Časa za dogovor s Hrvaško glede nadaljevanja njenih pristopnih pogajanj z EU je manj kot do petka, je povedal zunanji minister Žbogar.

Zunanji minister Samuel Žbogar
Zunanji minister Samuel Žbogar FOTO: Dare Čekeliš

Časa za dogovor s Hrvaško glede nadaljevanja njenih pristopnih pogajanj z Evropsko unijo je manj kot do petka, torej do pristopne konference, je danes v državnem zboru povedal zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je pojasnil, pogajanja zdaj še potekajo, o tem pa bo v četrtek odločala vlada, nato pa bo moral mnenje podati še DZ.

Žbogar je v DZ na seji odbora za zunanjo politiko (OZP) za zaprtimi vrati obvestil poslance o poteku pogovorov s francoskim predsedstvom EU glede iskanja kompromisa, da bi Hrvaška v petek na pristopni konferenci v Bruslju lahko odprla deset poglavij v pogajalskem procesu z EU. Kot je pojasnil, rešitve še ni, se pa "pogovarjamo na osnovi slovenskega osnutka pisma".

V tem procesu so še vedno elementi, s katerimi se slovenska stran ne strinja, vendar pa se pogovori nadaljujejo. "Časa je v bistvu malo manj kot do petka. Vendarle se morajo o tem predlogu izjasniti slovenska vlada in ponovno OZP in odbor za zadeve EU, tako da bi morali nekako do četrtka oziroma do konca srede imeti neko odločitev," je povedal Žbogar.

Panevropsko gibanje poziva DZ k določitvi stališč glede Hrvaške

Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik nevladnega združenja Panevropsko gibanje France Bučar, je treba jasno poudariti, da načela zunanje politike določa DZ in da sklicevanje na dogovore, kot sta bila sporazum o meji Drnovšek-Račan ali pa lanski blejski dogovor premierjev Sanader-Janša glede reševanja vprašanje meje s posredovanjem tretjega, nima teže, saj "nobeden od teh gospodov nima najmanjše pravice kar koli obljubljati brez avtorizacije DZ". Po njegovem DZ doslej glede tega "ni rekel nič", mora pa sedaj "opraviti svojo dolžnost in povedati, kakšno je naše stališče do vprašanj Hrvaške". Bučar je ob tem menil, da državi tudi nimata o čem arbitrirati, saj nimata nerešenih vprašanj.

Sanader in Janša
Sanader in Janša FOTO: Damjan Žibert

Na novinarsko vprašanje, ali podpirajo razpis referenduma o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU, je Bučar odgovoril, da gre za skrajno sredstvo. Bučar je še poudaril, da mora slovenska politika jasno postaviti izhodišče nacionalne politike do Hrvaške, saj doslej tega ni storila, ko pa se je zanašala na tuje posredovanje, je vedno "potegnila kratko".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24zabitihkurcev
18. 12. 2008 23.55
Vete zakaj na Tuđmanovem grobu ne rastejo rože? Zato ker so gnoj pregloboko zakopal.
TFerarri
16. 12. 2008 15.38
Ni važno kaj pove Žbogar, Rupel je tisti, ki bo dal piko na i.
s52lb@fpp.hamradio.si
16. 12. 2008 13.37
STRINJAM SE Z GOSPODOM BUČARJEM, NIHČE NIMA PRAVICE BARANTATI Z SLOVENSKIM OZEMLJEM. NAJVIŠJI ORGAN JE DRŽAVNI ZBOR.SAMO TA IMA PRAVICO KROITI USODO SLOVENSKEGA NARODA !! NAJ SE ŽE ENKRAT NEHA BARANTATI Z SLOVENIJO. DOKLER NE BO JO DOLOČENE MEJE MED HRVAŠKO,IN SLOVENIJO NIMA KAJ ISKATI HRVAŠKA V EVROPSKI SKUPNOSTI. TO I MORA DATI NAZNANJE SLOVENIJA,
VolilecSI
16. 12. 2008 13.23
Janša ima edini prav ! Če lena in neučinkovita Pahorjeva vlada ne ve kaj nardit oz. si ne upa, saj ve kaj sta se Mesič in Tuerk poprej v ZG že dogovorila, so edini kompetentni državljani. Mi vemo kako se bo na referendumu treba odločiti !
darvil
16. 12. 2008 11.17
V Biriselu so uvdli posebne varnostne ukrepe ....hrvati in slovenci bodo marali pred sejo sezut čevlje. dovoljeni so le cokli .
Navihanko
16. 12. 2008 07.49
schutzstaffel tud tukaj strašššiiišš. preberi si kaj sem ti napisal pod člankom o letečem čevlju Lp
M-teorija
16. 12. 2008 07.17
Vseeno kdo koga je.., mi hrvate ali oni nas. Cilj te ljubezni je nov TITO, da nas povede med Neuvrščene. V prispevku ni omenjeno tako kot pri odmevih, ko je Franc Bučar, naš starosta dejal, da hočejo odgovorni z referendumom prenesti svoje obveznosti in odgovornost na rajo.
iz_rokava
16. 12. 2008 03.00
se_kotali se odkotali skupaj z Rupsijem, Šinkovcem, Zihrlom in Trebanjskimi butalskimi Nebodigatrebami, ki SADITE Pahorju SOL na rep! Pahorček je pameten dečko in zna kako se reči streže! Govoriš tako kot predsednika TIRKeljc in zMESIĆ na njunem zadnjem srečanju. Tako govorenje koristi vstopu Hrvatarjev v EU! Mislim, da se bodo tokrat vsaj z trenutek obesili za svoj narodni ponos-KRAVATO in da jim bo malo rit utripala!
bnam 2707
16. 12. 2008 02.25
Če bo zadeva ušla iz rok in bo Slovenija ponovno pokleknila,bo treba zahtevati odgovornost vlade! Gospod Bučar je bil več kot jasen na tv 1. Če rečemo južnim sosedom NE,ne bo nobene katastrofe,ker je že sedaj,ravno zaradi njihove okupacije.To niso nobeni prijatelji,so le država,soseda z Balkana z vsemi balkanskimi navadami in običaji. Meditiranje o katastrofalnih posledicah je le glas vpijočega v puščavi.Ne zaslužijo si kozarca vode!Najprej vrnitev okupiranega,potem pa kozarec vode!
se_kotali
16. 12. 2008 01.33
Ma daj nas nategujejo. Zdaj se preusmerja pozornost s to hrvaško - glavni razlog pa je pozabiti na rupla in šinkovca. Pač ameriški ali pač angleški strategi javnega mnejja delajo svoje. Pa tudi glede vsebinskega dela glede tega spora: samo napenjanje mišic, pahor se promovira, se trži, izkupiček bo pa enak. Nič od nič, tako kot do sedaj. Slovenija bo popuščala in končno popustila kot vedno. Ja itak, saj se pahor ne pogaja o lastni zemlji pač pa o državni. Še vedno do zdaj je billo, da takrat, ko so nas presenetili s kakšno pollitično držo, je bilo tako, da so nekaj časa do furali, nato pa je bilo vse konsenzualno, konsruktivno in v nacionalnem interesu rešeno. Pozabimo na tole, da bo pahor kaj resno tole peljal. Do zdaj je še vse, kar je rekel, snedel in nič uresničil. Tudi pokojninski dodatek je šel kar tako mimo - kje pa je dodatek za mlade, pa ogrožene, pa tiste, ki delajo za minimalca.
mindfucker
15. 12. 2008 21.47
prašek.guten abend!
Navihanko
15. 12. 2008 21.39
Navihanko
15. 12. 2008 20.17
CRO hoče svojim volilcem pokazati, da ne popušča a na koncu bodo morali, ker si sami otežujejo svoj položaj
kriss714@amis.net
15. 12. 2008 20.11
Seveda je rešitev. Najprej meja ( zgodovinska, pri Reki ), pol se pa sploh lahko kaj pogovarjamo. A ni dovolj enostavno ?
hladni_tus
15. 12. 2008 19.51
mejni \"problemi\" so uemtno kreirani in politikom niti ni v interesu, da bi jih rešili ... in kdor bi se spravil dogovarjat, bi bil takoj razglašen za izdajalca. Sicer pa sta se s Sanaderjem dogovarjala in tudi podprla delo komisij o meji.
bučar
15. 12. 2008 19.48
zadevo lahko reši le rupsi........ komunajzarji z mahanjem zastave ne rešijo ničesar
Tonček Balonček
15. 12. 2008 19.35
Janša je lepo povedal, ampak naredil pa ni v zvezi s to mejo popolnoma nič! Mogoče le kak ribiški incident, pa še to ni gotovo in dokazano. Komaj čakamo sojenja v zvezi z njegovimi tožbami (kin jih seveda nikoli ne bo!).
hladni_tus
15. 12. 2008 19.30
Janša je lepo povedal: zahtevek, da naj Hr. nebi smela uporabiti svojih argumentov v morebitnem sodnem ali arbitražnem postopku, EU ne bo sprejela. Torej je \"Pahorjeva velika akcija\" obsojena na neuspeh
stajerc33
15. 12. 2008 19.05
hrvatom rdečo luč, da bodo enkrat za vselej spoznali da se ne vrti svet okrog njih in da je treba upoštevati polnopravno članico EU (Slovenijo seveda) in ne njihova načela in prepričanja, ki niso bila nikoli prizanesljiva za nikogar!
tuareg
15. 12. 2008 18.37
Pa kak referendum neki sej smo vsi proti njim! Škoda dnarja za cepce. RDEČA LUČ ŠE VSAJ 20 LET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (pa sm na pu hrvat!) Sarkozyja pa itak 70% francozov ne podpira.