Slovenija

Rešitev za Rebernice v začetku prihodnjega leta?

Ajdovščina, 02. 11. 2010 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na hitri cesti čez Rebernice naj bi do začetka zime vzpostavili nov protokol vodenja prometa v primerih burje. Pripravili bodo namreč novo lestvico, po kateri bodo ob močni burji postopoma zapirali ta odsek za določena vozila.

Burja v Ajdovščini
Burja v Ajdovščini FOTO: Bralec Marko

Hitra cesta prek Rebrnic je bila od predaje prometu sredi avgusta lani zaradi močnih sunkov burje zaprta za ves promet – ko gre za najvišjo, četrto stopnjo omejitve prometa – skupno 168 ur, nazadnje 9. marca. Prevozniki so zato od Darsa zahtevali, da ob cesti postavi ustrezno protivetrno zaščito, da prometa ne bo več treba omejevati.

Dars je prevoznikom obljubil meritve in ukrepanje v primeru, če se bo izkazalo, da je postavitev protivetrne zaščite res potrebna. Zato so začeli izdelovati projektno nalogo, ki bo predstavljala osnovo za kakovostno strokovno podlago načrtovane postavitve protivetrne zaščite in je bila že ob sklenitvi pogodbe s projektantom načrtovana dvostopenjsko.

Prvi del projekta v recenziji

Prvi del projekta, ki se nanaša na spremembo ukrepanja pri vodenju prometa zaradi vplivov burje na hitri cesti Razdrto–Vipava–Ajdovščina, je zaključen in je v recenzijskem pregledu. Potem ko bo nova lestvica za vodenje prometa v primerih burje na hitri cesti po Vipavski dolini recenzirana, bo predvidoma do začetka letošnje zime vzpostavljen nov protokol vodenja prometa v primerih burje.

"V okviru priprave omenjene nove lestvice vodenja prometa je bilo analiziranih veliko število različnih računskih primerov," je povedal Marjan Koler, iz službe za komuniciranje Darsa.

Dvostopenjski idejni projekt celovitega ščitenja trase hitre ceste pred vplivi burje pa naj bi bil dokončan v skladu s sklenjeno pogodbo s projektantom v začetku prihodnjega leta. "Končna rešitev, torej višina, obseg ščitenja ipd., bo izbrana na podlagi analiz potrebnih finančnih sredstev, upoštevaje tudi trajanje in obseg morebitnih zapor zaradi vplivov burje," je še dodal Koler.

Cesta vse bolj obremenjena

Obremenitev hitre ceste po Vipavski dolini je sicer vsako leto večja. Na podlagi zapisa avtomatskega števnega mesta na cestninski postaji Nanos je na hitri cesti Razdrto–Vipava v letu 2009 znašal povprečni letni dnevni promet skupno 9354 vozil oziroma 22 odstotkov več kot leto prej, od tega je bilo 6588 osebnih vozil, težkih tovornih vozil nad sedem ton največje dovoljene mase, tovornjakov s priklopniki in vlačilcev pa skupaj 1612 oziroma 85 več kot leto prej.

Po podatkih Direkcije RS za ceste je povprečni letni dnevni promet na stari, magistralni cesti Razdrto–Podnanos v letu 2008 dosegel 8605 vozil, pri čemer je bilo vozil nad sedem ton največje dovoljene mase skupaj 1703. Potem ko je Dars sredi avgusta 2009 predal prometu novozgrajeno hitro cesto med Razdrtim in Vipavo, pa se je promet na regionalni cesti znižal na vsega 800 vozil, od tega 515 osebnih ter 140 težkih tovornih vozil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jeti48
03. 11. 2010 06.40
Ma kaj nič ne zastopite? Najprej mora vsa ta banda zaslužit s projekti, recenzijami, protokoli in če bo kaj ostalo bodo kaj postavili !
Mil?007
02. 11. 2010 17.55
Ha ha ha. Ma kej ti birokrati misljo, de se bojo rejšli vejtra s paragrafi. Mone.
komarec
02. 11. 2010 17.52
A ha, zdaj so pa odkrili novi pulfer - smodnik. Ti so pa res pametni. Prvi del projekta.........Kakšnega projekta? Ali bo nova lestvica varovala promet pred burjo? Nekomu se tu že pošteno blede. Pred burjo lahko deloma pomagajo kvalitetne proti veterne ograje ali galerije. Tisti, ki vipavsko burjo podcenjuje se mora zavedati, da ga bo prej ali slej to drago stalo. Največji strokovnjaki za burjo so torej ljudje, ki z njo živijo. Njih naj vprašajo za mnenja.
scipio
02. 11. 2010 17.26
vlada naj ukine burjo ali pa naj pahor SOFORT odstopi! ustanovite ministrstvo za burjo in parlamentarno preiskovalno komisijo za ugotavljanje sistemskih vzrokov za neuspešno ustavljanje hitre burje burja je moč ali energija, ki jo leta in leta in vse dolge zimske noči pustimo, da se nam spihne dol proti morju in k sosedom in imamo od nje samo rdeča ušesa in nosove in kak prevrnje kesonar, namesto da bi imeli kWh in kWh in MWh. pametni smo slovenci, ker znamo prav in v celoti izkoristiti svoje naravne resurse, ni kaj... aja ptiči da so problem? ja, tiči, res, tako kot so vedno in pri vseh naših godljah
kosilka
02. 11. 2010 16.51
Dars je prevoznikom obljubil meritve in ukrepanje v primeru, če se bo izkazalo, da je postavitev protivetrne zaščite res potrebna.PA KAJ JE DARS SLEP,KAJ NIMAJO SISTEMA BURJA ,DA VEJO KDAJ IN KOLIKO PIHA.MATER SO ŠLAMPASTI.
uporabnica991
02. 11. 2010 16.48
Naj ugibam, "študije" in "projekte" bodo izvajali ljubljanski strokovnjaki? Se samo meni zdi, da je to približno tako učinkovito, kot če bi gradnje na Barju projektiral nekdo iz Sahare?