Slovenija

Rešitev za fiskalno pravilo iščejo v spremembah referendumske zakonodaje

Ljubljana, 17. 05. 2012 21.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek ni, je pa razmeroma velika stopnja soglasja glede sprememb referendumskih pravil, tako da bo ta postopek tekel naprej, je po sestanku predsednikov strank dejal premier.

Potrebne dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ta trenutek ni, je po sestanku dejal premier Janez Janša. Kot je pojasnil, se je to nakazovalo že dlje časa. Pri tem je spomnil, da se odnos do fiskalnega pakta, ki je podlaga za vnos fiskalnega pravila v ustavo, spreminja tudi drugod po Evropi.

V zvezi s spremembami referendumske zakonodaje je predsednik vlade pojasnil, da je prišlo do razmeroma velikega soglasja zbranih predsednikov strank, tako da se bo ta postopek nadaljeval.

Kot je povedal, so se vsi strinjali, da se iz referendumskega odločanja izvzame zakone, ki neposredno vplivajo na izvrševanje proračuna. Strinjali so se tudi, da bi se referendum o sprejetih zakonih lahko razpisalo le na zahtevo 40.000 državljanov, medtem ko se lahko danes tudi na zahtevo poslancev ali državnega sveta. V zvezi s kvorumom pa so bila mnenja deljena.

Janša je povedal še, da je na sestanku prišlo do izraza tudi enotno stališče vseh, da današnja referendumska pobuda obeh policijskih sindikatov za zadržanje zakona za uravnoteženje javnih financ ni na mestu. Dodal je, da bi referendum na to temo lahko za državo pomenil usoden udarec.

PS: Slovenija potrebuje razvojno politiko

"Mi smo povedali, da fiskalnega pravila ne podpiramo, takšno je bilo naše stališče tudi ob začetku postopkov," je pred začetkom sestanka dejal predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković. Kot je poudaril, Slovenija potrebuje razvojno politiko, zato bi morali fiskalni pakt, ki je podlaga za vnos fiskalnega pravila v ustavo, spremljati ukrepi za gospodarski razvoj.

V zvezi s spremembami referendumske zakonodaje je Janković ponovil, da so v PS za to, da se referendum razpiše samo na zahtevo najmanj 40.000 državljanov. Poleg tega si želijo tudi določitve kvoruma oz. zahteve določene volilne udeležbe, potrebne za to, da bo mogoče referendumski izid šteti za veljaven.

Rešitev za fiskalno pravilo naj bi iskali v spremembah referendumskih pravil.
Rešitev za fiskalno pravilo naj bi iskali v spremembah referendumskih pravil. FOTO: Aljoša Kravanja
Predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant verjame, da se splača pogovarjati o spremembah referendumskih pravil. Podobno kot v PS se tudi v Virantovi stranki zavzemajo za omejitev razpisa referenduma na zahtevo 40.000 volivcev in za določitev kvoruma oz. odstotka volivcev, ki se morajo udeležiti referenduma, da bo njegov izid veljaven.
SD: Če v tem trenutku ni razumevanja, omejitve še dolgo ne bo

Predsednik SD Borut Pahor, ki je dal pobudo za sestanek o spremembah referendumske zakonodaje, je poudaril, da ni nujno, da se bodo zbrani strinjali s koristnostjo omejitve referendumov. "Če se s tem ne bo strinjal prvak SDS in predsednik vlade, če v tem trenutku torej ne bo razumevanja za to, omejitve še dolgo ne bo," je menil.

Inflacija referendumov

"Vse politične stranke razen ene so pred volitvami obljubljale, da bodo nekaj storile na temo referenduma. To je tema, ki je v zadnjem času pokazala, da smo imeli inflacijo referendumov in smo celo govorili o referendumaniji. Zdaj, ko bi bilo treba ta korak storiti, da normaliziramo ta demokratičen postopek, pa ni prave politične volje," pa je pred začetkom sestanka dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter prvak SLS Radovan Žerjav.

Sam se zavzema tako za vnos fiskalnega pravila v ustavo kot za spremembe referendumske zakonodaje, tako da bo lahko katera koli vlada normalno sprejemala odločitve in reševala državo. "Mislim, da smo prišli tako daleč, da ni več 'heca' in se tudi zaradi političnih razlogov ne moremo več 'zafrkavati'," je izpostavil.

Bodo politiki določili prag volilne udeležbe za veljavnost referenduma?
Bodo politiki določili prag volilne udeležbe za veljavnost referenduma? FOTO: Damjan Žibert

Ustavna večina je negotova

Ustavna komisija DZ je minuli teden z dvotretjinsko večino podprla predlog ustavnega zakona za vnos fiskalnega pravila v ustavo, pri čemer sta potrebna glasova zagotovila člana iz vrst SD, predsednik stranke Pahor in vodja poslanske skupine Janko Veber.

Kljub temu je ustavna večina, ko gre za glasovanje na seji DZ, negotova. Ob predpostavki, da ne bo podpore PS, katere najvidnejši predstavniki so se nedavno izrekli proti fiskalnemu pravilu, člani ustavne komisije iz stranke pa so glasovali proti, se postavlja predvsem vprašanje ravnanja poslancev SD. Ti so sicer precej neenotni.

Očitno se rešitev za nastalo zagato, ko se je postopek spremembe ustave ustavil tik pred zadnjo stopnico, išče v sočasnih spremembah referendumske zakonodaje. Tako v SD kot v PS so nedavno jasno poudarili, da vnos fiskalnega pravila v ustavo ne bi smel predstavljati obvoda za morebitno omejevanje referenduma, v obeh strankah pa si želijo sprememb področne zakonodaje.

Gre za vprašanje določitve praga volilne udeležbe za veljavnost referenduma, omejitev pravice do predlaganja referenduma le na državljane in omejitev referenduma po vsebini. Ta med drugim ne bi bil možen za fiskalne zakone.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
18. 05. 2012 18.04
+1
Pa kaj je z vami folk?! Ko bo enkrat sprejeto, da narod NE MORE več zahtevati referendumov, ki se tičejo financ smo ga naj KAPITALNO! kaj mislite, KOGA bodo najprej obrali do kosti, da bodo rešili sebe? In kdo jim bo lahko karkoli LEGALNO naredil? NIHČE !!! Tole vse skupaj se spreminja v DIKTATURO NOVEGA SVETA...
ivo55
18. 05. 2012 14.19
+4
Fiskalno pravilo je le slepilni manever, kajneda ...!?
GTR
18. 05. 2012 13.31
+4
En v NSI ma preveč cajta pa skos tweeta. Verjetno Tonin, farovški thinčan.
Vance
18. 05. 2012 09.12
+8
Referendumi so bili odlično orožje Janši za prihod na oblast,zato se jih sedaj tako boji.Samo ta njegov pohod nas je drago stal,povlekel nas je v brezupno stanje.
cirenij
18. 05. 2012 07.18
+14
Upam, da ne bo 2/3 večine pa četudi sam nastradam. Kje si Urška, katoličanka, zdravnica, mati? Da podpiraš tega svojega iztrošenega antislovenca in antisocialca. Povej, kakšno je tvoje premoženje in tvoji dohodki? Presegajo 5000 EU? Sigurno. O tem znesku marsikateri Slovenec sanja in mu še ta kredit ni dostopen.
tron3
18. 05. 2012 07.35
+10
Policaje, ki naj bi štrajkali, bi lahko začelo zanimati premoženje zakoncev Janša, le od kod jima toliko denarja!
cirenij
18. 05. 2012 07.39
+8
Da povem še to. 20 let nam leporečijo in nas poneumljajo eni in isti. Ko jih gedaš pred 20 leti, so fantki, danes plešasti starci, ki nas vodijo za nos. Ampak vsi z mano vred smo tako neumni, da jih še vedno volimo. Namesto novih strank, ki bi nam mogoče omogočile novo, lepše življenje.
Vance
18. 05. 2012 11.56
+4
Res smo neumni,na spletu izražamo svoje ogorčenje,se kregamo z zagovarjanjem svojih liderjev,ti nam pa lažejo,nam na vse možne načine kradejo iz plitvih žepov in prenašajo svoje nagrabljeno bogatstvo v daljne države.
Simon Ter?on
18. 05. 2012 06.31
+5
če ukinejo referendum potem verjetno sledi ukinitev volitev sledi vojna
Mirsad Miro Muharemovi?
18. 05. 2012 05.55
+5
E Janeze ČRNI jANESZE,če ti ne bi bil tako arogamten kot si,,sem ti pravil decembra da rineš z glavo skozi zid,dobro sam si tudi napovedal nove volitve..hee
hanoveranec
18. 05. 2012 00.42
+1
Na pobudo premierja Janeza Janše so se sešli predsedniki parlamentarnih strank. Temi sestanka bosta zapis fiskalnega pravila v ustavo in sprememba referendumske zakonodaje. Ob tem je Pahor dejal: "Ljudje niso zadovoljni s standardom, niso zadovoljni, da se jim ta še niža. Nekdo jim vliva lažno upanje, da so možne drugačne rešitve. Jaz nisem med njimi in sem zato danes politično kaznovan, ker poskušam ohraniti trezno presojo," je dejal Pahor. So ljudje, ki zaradi hudih stisk nimajo nič drugega kot to lažno upanje in se ga oprijemajo. S tem moramo računati. Ne bom presenečen, če se bo kljub zavezam sindikatov na koncu zbralo dovolj podpisov za referendum. "Od Slovenije do Grčije res ni tako zelo dolga pot. Pamet v roke, še je čas", je opozoril Pahor.
krneki_P
18. 05. 2012 00.34
+10
janša vse si lan kritiziral če so kaj spreminjal zdj pa še kradeš državljanom pravice .
yarrick
18. 05. 2012 18.06
dvojna merila pač. Saj so VSI politiki taki... 20 let, vedno ene in iste face.Pač naredijo se rošade po strankah, a glavni akterji so ISTI zadnjih 20 let ali več...
ateistek
17. 05. 2012 23.57
+13
Kje pa je sedaj Grims, ki je še leto nazaj razlagal, da se ljudem nikoli ne sme kratiti pravice do referenduma? Aja, takrat firer ni bil na oblasti. To bo to.
keramicar2
17. 05. 2012 23.06
+13
upam da se ne bodo več dolgo režali in to skoraj na vsaki sliki vidiš