Slovenija

'Rešitev je mogoče najti'

Bruselj, 02. 12. 2008 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropske komisije Barroso je glede rešitve problema s slovenskimi vinjetami "previdno optimističen".

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je po srečanju s predsednikom vlade Borutom Pahorjem dejal, da je glede rešitve problema s slovenskimi vinjetami 'previdno optimističen'. "Po tem srečanju imam dobre razloge za to, da sem previdno optimističen. Mislim, da bi rešitev morali najti," je menil.

Jose Manuel Barroso meni, da bi rešitev težav s slovenskimi vinjetami 'morali najti čim prej'.
Jose Manuel Barroso meni, da bi rešitev težav s slovenskimi vinjetami 'morali najti čim prej'. FOTO: Reuters

Ob tem je pojasnil, da je pravna podlaga za zamrznitev postopka potrjevanja projekta gradnje avtocestnega odseka Draženci-Slivnica, ki je sledila sprožitvi postopka Evropske komisije proti Sloveniji, ker ta z veljavnim sistemom vinjet po njeni oceni krši pravni red EU, uredba Sveta EU iz leta 2006 o splošnih določbah o evropskem skladu za regionalni razvoj, evropskem socialnem skladu in kohezijskem skladu (1083/2006).

"Glede sredstev za cestne projekte – ti projekti morajo biti skladni s pravnim redom EU, da dobijo sofinanciranje EU v skladu z uredbo Sveta EU 1083/2006," je poudaril Barroso in dodal:  "Če ocenimo, da projekt ni popolnoma v skladu s pravnim redom EU, ne moremo nadaljevati sofinanciranja. To je eden od razlogov, zaradi katerih mislim, da bi si resnično morali prizadevati za čim prejšnjo rešitev. Rešitev je mogoče najti."

Barroso se je skliceval na prvi in drugi odstavek člena 41 iz omenjene uredbe. Komisija v skladu s tem členom oceni ustreznost velikega projekta, če je potrebno tudi v posvetovanju z zunanjimi eksperti, vključno z Evropsko investicijsko banko, v luči informacij o projektu, ki ji jih mora posredovati članica, oceni njegovo skladnost s prednostnimi cilji operativnega programa, njegov prispevek k doseganju teh ciljev ter njegovo skladnost z drugimi politikami EU.

Vinjete
Vinjete FOTO: Kanal A

"Komisija sprejme odločitev o projektu, kolikor hitro je to mogoče, a ne pozneje kot tri mesece po predložitvi projekta s strani države članice ali organa upravljanja tega velikega projekta, pod pogojem, da je predložitev v skladu s členom 40," izhaja iz uredbe. S to odločitvijo komisija določi višino sofinanciranja in letni načrt finančnega prispevka iz Evropske banke za obnovo in razvoj in kohezijskega sklada.

Evropska komisija je nedavno sporočila, da je za premislek o nadaljevanju postopka potrjevanja projekta za gradnjo avtocestnega odseka Draženci-Slivnica dovolj, da iz Slovenije dobi formalno izjavo, da načrtuje spremembo sistema vinjet. V delegaciji predsednika vlade je bil danes tudi minister za promet Patrick Vlačič, ki je sicer pred dnevi nakazal, da je mogoče pričakovati spremembe slovenskega sistema cestninjenja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 12. 2008 23.37
TRAFIKE PRODAJAJO VINJETE,TOREJ KJE JE PROBLEM ČE IMAMO ZA KRAJŠI ČAS,SAMO MALO DRAŽJE PA NAJ BODO,PAPIR STANE,
pravicen
02. 12. 2008 19.38
No če bo Pahor odločal potem bomo dobili 10 dnevne za 5 EUR samo da se slučajno ne bi komu , čisto slučajno bog ne daj zamerili