Slovenija

Humar naj bi imel poškodovano hrbtenico

Nepal, 12. 11. 2009 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./N.D./V.Le./D.O.
Komentarji
814

Tomaž Humar je šerpi v baznem taboru sporočil, da ima zlomljeno hrbtenico in nogo. Povedal mu je, da se ne more premikati, da je v zelo kritičnem stanju in da lahko kmalu umre. Dodal je, da je to morda njegov zadnji pogovor (prek radijske postaje) in da ga bodo, tudi če ga najdejo, le stežka prenesli v dolino.

Tokrat je situacija povsem drugačna, kot je bila pred štirimi leti. Dejstvo je, da se takrat brez politike in medijev ni dalo nič narediti. V Nepalu je na srečo situacija obratna. Tukaj agencije, ki organizirajo odprave, poskrbijo tudi za reševalne akcije. Viki Grošelj za 24UR

Slovenski alpinist Tomaž Humar je še vedno ujet v južni steni himalajske Langtang Lirunga. Kot so poročali v oddaji 24UR, pa nima poškodovane zgolj noge in reber, kot se je sprva govorilo, pač pa naj bi imel hudo poškodovano tudi hrbtenico. Dawa Sherpa z agencije Asian Trekking, ki s svojimi fanti rešuje Tomaža, pravi, da je slovenski alpinist šerpi v baznem taboru sporočil, da je hudo poškodovan, da se ne more premikati in da je njegovo stanje kritično.

Takšne informacije ima tudi Tone Škarja, predsednik Komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi, ki po svojih močeh pomaga v Katmanduju. Tudi on pravi, da je Tomaž dejal, da ima zlomljeno hrbtenico, rebra, nogo in naj ga poskušajo rešiti s helikopterjem.

Nihče pa še ne ve, kaj točno se je zgodilo. Ni namreč jasno, ali ga je zasul plaz ali pa je padel.

Tomaž Humar je ujet v steni Himalaje.
Tomaž Humar je ujet v steni Himalaje. FOTO: POP TV

Kaj to pomeni za reševanje?

Alpinist Viki Grošelj opozarja, da so informacije o Humarjevih poškodbah še vedno nepotrjene. Pravi sicer, da zaupa Humarjevim spremljevalcem, a da mora verjeti, da vse ni tako hudo. Da je Humar še toliko pri močeh, da bodo švicarski reševalci, ki prihajajo tja, lahko kar koli še storili.

In prav švicarski reševalci so prepričani v svoj uspeh. Kot je dejal vodja reševanja pri Air Zermatt Gerold Biner, je eden njihovih najboljših pilotov na poti. "Z njim je na poti tudi plezalec reševalec, ki je pred dvema tednoma preplezal južno steno Jasembe. Njegova oprema je še vedno v Katmanduju," je pojasnil Biner in dodal, da je to najboljša ekipa, ki jo lahko pošljejo. Biner je prepričan, da bodo svoje delo dobro opravili.

Reševanja se bodo lotili tako, da bodo helikopterju odstranili pilotova vrata in nanj namestili več deset metrov dolgo vrv. Na njej bo pripet eden od dveh reševalcev specialistov, ki bo preko radijske zveze usmerjal pilota. Ko bosta Humarja našla, se mu bo približal, ga vpel in z njim poletel z gore. Zdaj upajo le, da bodo do njega prišli še pravočasno.

Grošelj pravi, da je edino pomembno, da Humarja reševalci spravijo v dolino. Poškodbe, o katerih se poroča zdaj, lahko sicer pomenijo dodaten problem, vendar gre tu za tehnične podrobnosti, ki jih Grošelj prepušča reševalcem, ki so na tem področju absolutno suvereni.

Reševanje na čakanju

Slaba vidljivost
Slaba vidljivost FOTO: www.humar.com

Reševalcem nalogo otežuje slabo vreme. Kot je za 24ur.com povedal Grošelj, sta danes reševalno akcijo ovirala sneženje in megla. Grošelj je govoril tudi s koordinatorjem reševanja Ang Tseringom, predsednikom Planinske zveze Nepala. "Rekel je, da se je proti večeru vreme malo izboljšalo, da pa jih je prehitela noč, tako da za zdaj na žalost ni nič novega," je dejal Grošelj.

Reševalna akcija se bo tako nadaljevala jutri zjutraj. "Takoj s prvim svitom, ko bodo ljudje lahko kar koli naredili. Verjamem, da je bilo to poslabšanje res samo prehodno in da bo jutri, upajmo, lepo vreme," je dodal Grošelj.

Reševalci so se sicer že povzpeli na 5700 metrov, a so se morali zaradi možnosti snežnih plazov in močnega sneženja umakniti nekoliko nižje. Tudi helikopterska reševalna akcija ne pride v poštev.

Da reševanje onemogoča močno sneženje, nam je povedal tudi častni konzul Nepala Aswin K. Shresta. Kljub temu pa Shresta ostaja optimističen.

'Vsaka ura ne gre Tomažu v prid'

Glede na to, da se Humar ne oglaša na telefon, alpinist Viki Grošelj upa, da je z aparatom nekaj narobe in verjame, da bi Tomaž poklical. "Upanje nam vendarle ostaja," pravi Grošelj.

Težave so se za Humarja začele, ko naj bi sestopal z gore in na višini 6300 metrov je prišlo do nesreče. Poti ni mogel nadaljevati, zato je poklical na pomoč.

Zakaj se Tomaž, ki ima pri sebi satelitski telefon, ne oglasi, lahko po Grošljevih besedah samo ugibamo. Od nesreče mineva že četrti dan, od vzpona pa že sedmi.

"Vsaka ura ne gre Tomažu v prid," pravi Grošelj in dodaja, da se je Tomaž verjetno pripravljal na obdobje od treh do petih dni, ne pa za daljše obdobje.

Gora Langtang Lirung
Gora Langtang Lirung FOTO: Reuters

Langtang Lirung je vrh v Langtang Himal, jugozahodno od Šiša Pangme, visok 7227 metrov. Prvi vzpon nanj je uspel japonski odpravi: 1978 sta se po vzhodnem grebenu na vrh povzpela Seishi Wada in Pemba Tsering.

40-letni Tomaž Humar zagotovo spada med najboljše in najbolj kontroverzne alpiniste na svetu. Humar je sicer avgusta leta 2005 že obtičal na gori Nanga Parbat, kjer je ujet prebil šest dni. Reševalna akcija je bila edinstvena, saj so Tomaža rešili z vrvjo, na kateri je visel vse do pristanka v baznem taboru. Po letu 2005 se na odprave odpravlja popolnoma sam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (814)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
13. 11. 2009 11.45
gora ni nora, nor je tist ki gre gor
hakihak
13. 11. 2009 11.44
fnmjevec13.11.2009, 10:230 Vsak ima pravico živeti, tako ali drugače. in vsak ima pravico da umre kakor hoče
Tamara Jaklic
13. 11. 2009 11.03
Vsi smo z njim v mislih in ohranjamo kanček upanja, da mu nekako uspe. Glede na znane informacije je jasno, da mu lahko pomaga le čudež... čudeži pa se dogajajo.
fnmjevec
13. 11. 2009 10.23
Vsak ima pravico živeti, tako ali drugače. Lahko je kratko in večno, ali pa dolgo in takoj pozabljeno.....
ZZKLE
13. 11. 2009 09.57
Humar je dober športnik in vrhunski alpinist. Navadni hribolazec ne bi niti pomislil na takšne vzpone, ki jih je Tomaž opravil v svoji alpinistični karieri. In to uspešno. Kar kaže na njegovo kvaliteto. Res pa je, da so gore zelo nevarne in nepredvidljive, tako da verjetno veliko dobrih alpinistov konča v gorah. Samo da za nesreče tujih alpinistov ne slišimo. Pa jih verjetno tudi rešujejo. Zato pa lahko pljuvate po Tomažu. Sama mu želim srečo.
tahud
13. 11. 2009 09.29
nikjer ni potrjeno, da so vse naštete poškodbe tudi resnične!!!
Jurkos
13. 11. 2009 09.13
Nism pesimist ampat vsakdo ve da je meja ko ti nemore več noben pomagat.....poškodbe hrbtenice, rebra in noge na taki višini v takem času s takimi razmerami je že usodno! Če pa se mu uspe izmuznit kapo dol pa hvala bogu!!!
gospakatja
13. 11. 2009 08.51
nesreča že tako ali tako nikoli ne počiva- še bolj pa je dejavna, če jo cukamo za nos! želim mu, sicer, da bi se izmazal, a naj bo zadnjič, ko vleče še druge v nevarnost! vsak je svoje sreče kovač (in nesreče!!)!
zimbabwe
13. 11. 2009 08.50
Preljubi človek ,ki tukaj urejaš komentarje,kaj za vraga počneš? Pa ti kar nekaj brišeš,samo da brišeš. Včasih poglej kaj piše in ne samo kdo piše.
rocknroller
13. 11. 2009 08.18
+1
Resnicno upam, da te bomo se kdaj videli in nas bos se navduseval z izrednimi podvigi. Zdrzi Tomaz....
resslovenka
13. 11. 2009 08.08
Želim in upam, da se bo ta nesrečen splet okoliščin končal srečno.
drejcica .
13. 11. 2009 08.02
Kje ste zdaj vsi tisti,ki ste pisali kako bo resevanje placano iz zavarovanja odprave? Zakaj pa potem Groselj pravi,da bo resevanje placal Humar sam (njegova firma)? Hocete ga branit pa si kar nekaj izmislite!
Alisej
13. 11. 2009 07.34
Nima ta človek sreče pri plezanju in mislim da so te njegove avanture že malo pretirane. Kljub vsemu pa upam da se bo srečno vrnil domov.
jaro90
13. 11. 2009 07.33
Nič nerečem čez utemeljene negativne komentarje. Če pa nekdo brez kakršne koli podlage neki kritizira in pluva po vsem je pa dosti žalostno. Na 24ur pa res malce provucirajo.
vetlan
13. 11. 2009 07.33
Ne odobravam pa zato, ker se zgodba z njim kar naprej ponavlja. Pri tem so ogrožena življenja reševalcev, trpi družina. Mogoče je zagret alpinist, ampak ne bi rekel, da je dober športnik glede na nenehne zaplete. Dober športnik bi moral tudi z glavo razmišljati. Ne bom pozabil kako je rinil v hrib ne glede na opozorila meteorologov. To mi že bolj spominja na odvisnost kot na šport. No, vseeno, kot sem že napisal, želim mu srečnega povratka domov.
picajzel
13. 11. 2009 07.26
Nesreča nikoli ne počiva - upam, da ga bodo rešili.............
huascaran04@yahoo.com
13. 11. 2009 07.25
Jaro90, tud mene so zbrisali - verjetno zto ker želim Tomažu vse dobro! Izgleda, da je po "naše"- treba je bit škodoželen in šinfat, pa nas bodo pustil gor! No tega pa ne bodo doživel -HIJENE moderatorske!
JanZiska
13. 11. 2009 07.23
jaro90 humar živi od medijske izpostalvjenosti, to mu je kruh. Ne moraliziraj, saj vendar ne moreš pričakovati, da bodo samo pozitivni komentarji. Kakršni koli so so OK, vsak klik je par centov.
jaro90
13. 11. 2009 07.20
Res da dajte nekateri zelo nesramne in nizkotne komentarje, samo moderatoji so pa še bolj nizkotni kot vsi tisti ki devate sramotne komentarje. ZDAJ PA KR BODITE 24 UR "DEMOKRACIJA"
nicole1
13. 11. 2009 07.16
ja reš škoda da je prišlo do tega...sam ne razumem zakaj mora biti to na naslovnici 24ur....a je on edini ki se mu gre za življenje?????? Veliko je takšnih, ki si niso sami krivi, pa se jim gre za preživetje...Mislim da je na danšnji dan to popolnoma nesmiselno....POP TV....ne zakrivajte dejanskih problemov v državi.