Gospodarstvo

Reševanje železnic s korenitim posegom

Ljubljana, 14. 10. 2010 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlačič je dejal, da bo vlada z novo zakonodajo spremenila železniški sektor. Predvidevajo ustanovitev holdinga SŽ, s katerim naj bi dosegli transparentnost poslovanja. Sicer pa je nadzorni svet železnic dobil tudi dve novi članici.

Minister Patrick Vlačič
Minister Patrick Vlačič FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada je sprejela zakon o železniškem prometu in zakon o Slovenskih železnicah, ki korenito spreminjata celoten železniški sektor. Če bi bil podoben sistem zastavljen leta 1994, ko se je začela gradnja avtocest, bi imeli danes po besedah ministra za promet Patricka Vlačiča v Sloveniji tako avtoceste kot moderne železnice.

Kot je pojasnil minister Vlačič, nova železniška zakonodaja predvideva holdinško organiziranost Slovenskih železnic, ki bodo imele tri glavne odvisne družbe – za tovorni promet, potniški promet in infrastrukturo. "Menimo, da bomo tako dosegli večjo transparentnost poslovanja, železnice pa bodo na ta način bolj pripravljene na izzive prihodnosti," je dejal.

Nova zakonodaja prinaša tudi bistvene spremembe na področju investicij. Novogradnje bo po novem izvajala gospodarska družba, ki bo v 100-odstotni državni lasti; bodisi bo to posebna družba bodisi bo to delo opravljala družba DDC. Družbo za svetovanje in inženiring DDC je treba po Vlačičevih besedah reformirati, saj nima več toliko nalog kot nekoč. "Videli bomo, če je to prava rešitev za železnice," je zatrdil Vlačič, ki poudarja, da ima vlada glede DDC tri možnosti: ali ga proda ali razpusti ali pa pripravi za investicije v železniško infrastrukturo oziroma vse državne investicije.

Kot je pojasnil Vlačič, gre pri predlaganem sistemu za sistem neposrednega inženirja. Na novinarsko vprašanje, zakaj teh nalog ne bo opravljala direkcija za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo, minister odgovarja, da je ta kadrovsko podhranjena. Po njegovih besedah je namreč strokovnjakov za izvedbo načrtov države in ministrstva glede investicij v železniško infrastrukturo premalo.

Izvajanje nadgradenj bo dodeljeno prek javnih razpisov, obnovo in vzdrževanje pa bodo izvajale Slovenske železnice.

Sprejetje zakona o železniškem prometu je sicer po Vlačičevih besedah potrebno tudi zaradi uskladitve slovenskega pravnega reda z evropskim. Evropska komisija je namreč proti Sloveniji sprožila postopek zaradi neuresničevanja pravnega reda EU na področju železniške zakonodaje.

Železnica - 6
Železnica - 6 FOTO: Aljoša Kravanja

Nadzorni svet železnic znova v polni zasedbi

Druga pomembna odločitev s strani vlade, ki je pomembna za železnice, je, da je vlada v nadzorni svet Slovenskih železnic imenovala Romano Fišer in Alenko Podbevšek. "Nadzorni svet Slovenskih železnic je zdaj v polni zasedbi in lahko nadaljuje z delom pri sanaciji železnic," je še dejal Vlačič.

Nadzornike od sredine letošnjega maja vodi Igor Zajec, člani pa so poleg danes imenovanih Fišerjeve in Podbevškove še Branka Neffat, Bojan Rosi, Silvo Berdajs, Jože Pavšek in Nikola Kneževič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

copata-pahor
15. 10. 2010 13.02
proofreader14.10.2010, 14:526 Sindikati so preveč močni, da bi dovolili kakršnekoli spremembe na njihovem vrtičku. Sindikati so bili včasih močni na železnici, zdaj so pa vsi tiho, ker se tudi njim tresejo stolčki.
ivo55
15. 10. 2010 10.05
Koreniti posegi? Po novem bomo davkoplačevalči plačali še sajenje korenja na SŽ, tako se da to narobe razumeti.
Darko32
14. 10. 2010 19.42
Takšna ekipa v nadzornem svetu ne bo rešila podjetja ampak bo samo prikrila nepravinosti in vzroke za slabo gospodarjenje.
titovka
14. 10. 2010 18.13
zakaj se ni reševala mura, iuv, mip, in vsa ostala načrtno uničena podjetja?
martinkrpan1
14. 10. 2010 16.33
nemci nas bojo nategnal tek ko so nas za 300 mio
Nzugu Hoffman
14. 10. 2010 16.23
Če se že posega, naj se posega korenito! Jack Bauer
Peter Kralj 1
14. 10. 2010 16.23
To o reševanju sem slišal že 1000 krat. Blef!
Garfield7497
14. 10. 2010 16.17
IN ŽE TAKO VREČO BREZ DNA BOJO NAREDL HOLDING ZATO KER JIM JE ŠVABO TKO REKU IN SPET BO ŠLO CEL KUP DENARJA ZA TA HOLDING IN SPET BOMO MI VSE TE NJIHOVE IGRICE PLAČEVALI TOTALNO SO NESPOSOBNI
Izbrisani5
14. 10. 2010 15.38
... v denarnico davkoplačevalcev! Bi moral biti pravilen naslov.
exaglikojot
14. 10. 2010 15.04
Torej bi naj imeli tudi ene vrste železničarski DARS? Hehehehe, spet se bo na veliko kradlo :D
proofreader
14. 10. 2010 14.52
Sindikati so preveč močni, da bi dovolili kakršnekoli spremembe na njihovem vrtičku.
AnaAnkaB
14. 10. 2010 14.50
To so včasih že imeli - nič novega. In ni se obneslo. drug drugemu so zaračunavali stroške. Potem pa naj imajo še plače take kot v javnem sektorju in ne dosti višje.