Slovenija

Reševanje zdravstvene blagajne

Ljubljana, 10. 10. 2011 18.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za zagotovitev dela sredstev za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bi jih bilo treba pridobiti po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bi letno potrebovali 264,2 milijona evrov. Minister Marušič meni, da je našel ustrezno rešitev.

Povprečni mesečni prejemki bodo po novem ključ za to, koliko bomo odšteli za zdravstveno oskrbo.
Povprečni mesečni prejemki bodo po novem ključ za to, koliko bomo odšteli za zdravstveno oskrbo. FOTO: Reuters

Medresorska delovna skupina, v kateri so bili tako predstavniki ministrstva za zdravje kot za delo, družino in socialne zadeve ter za finance, je pripravila predlog s štirimi različicami in predvidela štiri dajatvene razrede. Te so razdelili na dajatveni razred do 60 odstotkov povprečne plače, dajatveni razred od 60 do 140 odstotkov povprečne plače, dajatveni razred od 140 do 200 odstotkov povprečne plače in dajatveni razred od 200 odstotkov povprečne plače dalje.

Po prvi različici, ki jo podpira tudi minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič, bi prihodki iz dajatve za zdravstveno varstvo letno znašali 264,2 milijona evrov. Če bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno, bi bilo sicer treba zagotoviti 262 milijonov evrov. Pod drobnogled so vzeli tudi dolgotrajno oskrbo in tudi to razdelili na štiri dajatvene razrede. Po prvi različici bi prihodki iz te dajatve znašali 46,2 milijona evrov letno.

Minister za zdravje obžaluje, da zdravstvena reforma ni bila sprejeta, po novem predlogu pa bi v zdravstveno blagajno po ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja prikapljalo 264,2 milijona evrov letno.
Minister za zdravje obžaluje, da zdravstvena reforma ni bila sprejeta, po novem predlogu pa bi v zdravstveno blagajno po ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja prikapljalo 264,2 milijona evrov letno. FOTO: Damjan Žibert

Rezi v zdravstvo so bili sicer po besedah zdravstvenega ministra nujni, predlagane rešitve pa so vsaj en izmed nujnih korakov v smeri neizpeljane zdravstvene reforme. Marušič je že pred dnevi dejal, da to obžaluje, saj gre za "prepotrebno reformo zdravstvenega zavarovanja". Minister se je v nadaljevanju dotaknil vprašanja rebalansa finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za leto 2011, h kateremu vlada ni dala soglasja. "Zaprli bi vrata za določeno število ljudi. Ni sprejemljivo, da več tisoč bolnikom ne bi omogočili zdravljenja v bolnišnici," je poudaril.

Na ministrstvu ugotavljajo, da iz rebalansa niso razvidni uravnoteženi ukrepi, ki bi upoštevali predhodno sprejete sklepe vlade. Zavod mora uresničevati vse ukrepe, ki izhajajo iz sklepov vlade, poudarja Elda Gregorič Rogelj. Kot pravi, je v rebalansu nižje le vrednotenje pri bolnišnicah.

Kdo zavlačuje s pripravo rebalansa in kje bi lahko priškrnili izdatke?
Kdo zavlačuje s pripravo rebalansa in kje bi lahko priškrnili izdatke? FOTO: POP TV

Konec avgusta na skupščini ZZZS sprejeti rebalans predvideva med drugim klestenje sredstev za akutno bolnišnično obravnavo za dva odstotka,zniževanje sredstev za dežurno službo in znižanje sredstev za terciarno dejavnost za pet odstotkov.

Vlada je v četrtek sklenila, da soglasja k rebalansu ne bo podala ter ZZZS naložila, da takoj pristopi k izdelavi novega rebalansa, ki bo upošteval celovit in uravnotežen pristop. V ZZZS poudarjajo, da je pravočasna priprava novega rebalansa finančnega načrta za leto 2011 neuresničljiva. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo imel ZZZS v primeru, da vlada ne bo zagotovila dodatnih sredstev oz. se izvajalci zdravstvenih storitev ne bodo zadolžili, konec leta najmanj 37 milijonov evrov obveznosti brez kritja in bo plačilno nesposoben.

Na ministrstvu so sporočili še, da se je število čakajočih nad dopustno čakalno dobo v tem letu pomembno znižalo. Tako je bilo takšnih 1. januarja letos še 14.443, 1. oktobra pa 2913.
Na ministrstvu so sporočili še, da se je število čakajočih nad dopustno čakalno dobo v tem letu pomembno znižalo. Tako je bilo takšnih 1. januarja letos še 14.443, 1. oktobra pa 2913. FOTO: Kanal A

Prav tako poudarjajo, da je za pravočasen sprejem varčevalnih ukrepov, ki bi lahko učinkovali že letos, relativno malo časa. Zato se po njihovem mnenju "ni moč znebiti vtisa, da ministrstvo za zdravje namerno zavlačuje postopek sprejemanja rebalansa". To po njihovem izhaja iz dejstva, da ne ministrstvo ne vlada v upravnem odboru oziroma skupščini ZZZS niso oblikovali konkretnih sprememb rebalansa v obliki amandmajev.
Na ministrstvu so sporočili še, da se je število čakajočih nad dopustno čakalno dobo v tem letu pomembno znižalo. Tako je bilo takšnih 1. januarja letos še 14.443, 1. oktobra pa 2913.

Medtem pa poslanka Zares Majda Širca predlaga, da bi v četrtek na parlamentarnem odboru za zdravstvo obravnavali novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Novelo so pripravili v Zares, v njej pa predlagajo, da bi otrokom omogočili dostopnost vseh zdravstvenih storitev ne glede na plačilo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Kot namreč opozarja Širca, imajo otroci, zavarovani po starših, v primerih, ko delodajalec ne poravna prispevkov za zdravstveno zavarovanje, pravico samo do nujne zdravstvene pomoči, ne pa do celostne zdravstvene oskrbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbriši mi profil admin
11. 10. 2011 12.10
Najprej naj uredijo farmacijo, ki si tako pridno že desetletja polni blagajno !!! Na trgu so cenejša in kvalitetnejša zdravila od naših !!!!
Tomaž Škof
11. 10. 2011 07.58
pravi lopovi privatniki ! se imajo da neve kaj imajo !pa so vse pokradli iz bolnišnc ki jih je narod zgradil!
Tomaž Škof
11. 10. 2011 07.54
doktorov nipmate to je velika laž!šolo delate novo druge šole pa prazne !pa to je minister
Tomaž Škof
11. 10. 2011 07.52
zdravsto bi imelo dost denarja pa ste vse delali napamet ! naprimer operacicija 50.000e ki ni vredna 500 e ;zdravila ki niso vredna 10 e ste prodajali po 200e ! zato pa ste vse uničli!
Tomaž Škof
11. 10. 2011 07.48
3še v večjem minussu ste vrnite narudo kaj je plačeva ker ste nezakonito jemali od naroda takoj!
jester1970
10. 10. 2011 23.42
Za začetek bi morali delodajalce ki ne plačujejo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje svojih delavcev, zagrabiti za vrat in pošteno rubiti.
impala
10. 10. 2011 22.22
Končno... pravilno razporejanje denarja je smoterno in zelo transparentno. Se strinjam tudi z malce višjo premijo AMPAK SAMO če bo to krilo, do zdaj nekrite stroške, ki jih imamo ko obiščemo posebej kakšenega zobarja. Premijo naj pobira kar Zavod za zdravstveno zavarovanje - dursu ne gre zaupati takšne vsote denarja. Zdravstvo potrebuje reformo ... tukaj bi morali odpreti tudi meje za tuje zdravnike, da dobijo naši malce konkurence. Potem pa bi mogoče lahko imeli primer dobre prakse in ne nastajanje posameznih zdravniških elit. Se opravičujem tako pa vidim stvari
YiMMi
10. 10. 2011 21.18
Marušič je neintelegenten brez primere, Minister poleg tega predlaga, da bi iz košarice pravic izločili nenujne reševalne prevoze, zdraviliško zdravljenje, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, in zdravila z vmesne liste. Iz zdravstvenega denarja naj tudi ne bi več plačevali pogrebnin in posmrtnin. Torej nič drugega kot krčenje pravic in zdravstvenih storitev.....plačevali pa bomo tako ali tako skoraj enako če ne še ki več,poleg tega bo reforma učinkovita na kratek rok, na dolgi rok pa bo še bolj obremenila zdravstbeno blagajno. PRIMER: Bolnik revmatik, ki redno 1x na 2 leti obiskuje zdraviliško rehabilitacijo stane državo na 2 leti 160 €, brihtni g.Marušič bo to ukinil da bo prišparal 160 €, ker takšen bolnik ne bo imel ustrezne rehabilitacije bo bolezen napredovala in čez 10 let bo potreboval biološka zdravila ki stanejo 15000€ letno ,,, EKONOMIČNO ni kaj, mogoče pa jih bo plačal sam MArušič :) , Naj sprejmejo reformo , vendar se naj Marušič podpiše pod njo da bo odgovoren za vso nastalo škodo ki jo bo prinesla.
nazaret
10. 10. 2011 19.34
Dodatno zavarovanje bi bilo treba ukiniti, da bodo vsi enaki pred zakonom. Zavarovalnice se bodo tako kot vedno zbunile, kajti bi morali verjetno iskati denar za plače drugje, tako se pa tako financirajo iz tega denarja...