Slovenija

'Če zdravje ni prioriteta, čemu nameniti denar?'

Ljubljana, 11. 07. 2013 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance bosta do 1. septembra pripravila predloge za reševanje finančnih težav bolnišnic, ki jim grozi blokada računov. Prednostno bodo reševali tudi problematiko družinskih zdravnikov in koncesionarjev.

Ministrstvo za zdravje in ministrstvo za finance bosta do 1. septembra pripravila predloge, kako bodo rešili finančne težave bolnišnic, ki jim grozi blokada računov, je po sestanku pri premierki Alenki Bratušek dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Prednostno bodo reševali problematiko družinskih zdravnikov in koncesionarjev, pa tudi problematiko brezposelnosti mladih zdravnikov, za kar bo po ministrovem mnenju potreben dogovor s stroko. Najti bo treba rešitev, kako bi jih lahko kar najbolj zaposlili in tudi okrepili tiste dele slovenskega zdravstva, v katerih je resnično kadrovsko pomanjkanje, je dejal.

Poleg tega so se na sestanku dogovorili, katere zadeve v zdravstvu bodo reševali na dolgi rok. To je priprava ustreznih strategij in zdravstvene reforme, je dejal Gantar. Ob tem je dodal, da bodo do konca poletja podaljšali čas javne razprave o zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Gantar
Gantar FOTO: Damjan Žibert

Bratuškova: Za javno zdravstvo in proti korupciji

Bratuškova je po sestanku izrazila zadovoljstvo, da so se deležniki v zdravstvu danes zbrali za eno mizo in se večinoma strinjali o odprtih vprašanjih. "Kriza v Sloveniji in Evropi je dejstvo. Dejstvo je tudi, da bo treba krizi prilagoditi tudi naše zdravstvo. Vsi za to mizo pa smo se strinjali, da je nujno treba ohraniti dobro javno zdravstvo in vsi za to mizo ostro obsojamo korupcijo, ne samo v zdravstvu, ampak kjer koli se dogaja," je pojasnila.

Premierka verjame, da bodo še pred 1. septembrom našli rešitev za finančne težave bolnišnic. Z ministrom za finance Urošem Čuferjem so se po njenih besedah že danes začeli pogovarjati o tem. "Zavedamo se, da do teh blokad ne sme priti," je poudarila. Konkretnih rešitev pa niso razkrili.

Alenka Bratušek
Alenka Bratušek FOTO: Dz-rs.si

Glede morebitne finančne pomoči bolnišnicam iz proračuna je Gantar dejal le, da ne bi rad prehiteval. Ob tem je pojasnil, da se bo v prihodnjem tednu sestal z nekaterimi dobavitelji. "Mislim, da je bil velik korak narejen že s tem, da se zavedamo, da so dodatna sredstva v tem trenutku potrebna in s sprejemanjem zakonodaje tudi po hitrih postopkih ne moremo zagotoviti," je dejal. Je pa zadovoljen, da Čufer razume finančne težave bolnišnic.

Glede interventne zakonodaje je Gantar napovedal, da bo zagotovo sprejeta, predvidoma po koncu poletja. Sicer pa bo imela vlada nekaj več časa za sprejetje interventnega zakona, če bodo drugače našli rešitev za finančne težave bolnišnic. Poudaril je, da je zakon vsekakor treba sprejeti že zato, ker bo reševal tudi vprašanja evropske direktive o prostem pretoku bolnikov. Ta namreč začne veljati letos jeseni.

Minister tudi meni, da ni smiselno, da bi Ekonomsko-socialni svet v petek obravnaval predlog interventnega zakona glede na to, da ni usklajen niti na ravni koalicije.

Predstavnik iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji Daniel Bešič Loredan je dejal, da so nad sestankom pozitivno presenečeni, saj je bila razprava argumentirana in usmerjena v pravo smer. Tudi zaključki sestanka so dobri, saj so naravnani v reševanje trenutne problematike. "Premierka je rekla, da ko bodo zbrane vse pripombe, se bo vlada odločila, ali bo šel zakon v parlamentarno proceduro ali pa ga bodo umaknili," je dodal.

Že prihodnji teden bo Gantar začel reševati vprašanja, kot so pogoji podeljevanja koncesij. Dejal je tudi, da se v celoti zavedajo problematike preobremenjenosti družinskih zdravnikov. To težavo so po njegovih besedah že začeli reševati, v kratkem, predvidoma v prihodnjem tednu, se bo tudi sestal s predstavniki družinskih zdravnikov, da bodo dodelali rešitve.

"Čemu nameniti denar, če zdravje ni prioriteta?"

Predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič je s sestankom zadovoljen, saj da je "prvič prišlo do pripravljenosti za poslušanje o problematiki v zdravstvu, ki se je v zadnjih 20 letih tako nakopičila, da smo tik pred razpadom sistema". Po njegovem mnenju se Bratuškova zelo zaveda problematike. Muževič tudi meni, da se je na sestanku najbolj zapletlo glede vprašanj koncesionarstva.

Čufer je po njegovih besedah povedal, da je stanje v proračunu slabo in bo še slabše. Čufer je sestanek predčasno zapustil. Glede nesoglasij znotraj koalicije o interventnem zakonu je Muževič pozval "vse, ki ustvarjajo nesoglasja, naj razmislijo, koliko bruto domačega proizvoda namenimo v Sloveniji za zdravstvo in koliko je povprečje EU". "Videli bodo, kako je v resnici podhranjeno zdravstvo. Čemu potem nameniti denar, če zdravje ni prioriteta?" se je vprašal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
12. 07. 2013 11.38
+3
'Če zdravje ni prioriteta, čemu nameniti denar?' Uradnikom, Štrukljevim, Ljubljančanom......
jmartin
12. 07. 2013 11.11
+4
trenutna situacija kot je brezposelnost, nizke plače, stres.......vse to bo pustilo posledice na ljudeh....v prihodnjih letih pričakujmo še 1 x več obolelih na račun stanja v naši državi......
ivo55
12. 07. 2013 09.35
+2
Minister, minister vsak tvoj nastop vodi k temu, da ne bo pozitivnih ( nujnih ) sprememb. Človek bi pričakoval kaj več, vendar si del problema, ne rešitve. O ostalih dveh akterjih pa je itak škoda besed, delujeta v stilu narod kar tuli v luno.
tony_abcde@yahoo.com
11. 07. 2013 23.55
+11
Ko se bo odstavilo parazite in pijavke bo denarja več kot dovolj.
Ata_Smrk
11. 07. 2013 22.36
+3
Pozitivni sloveniji.
24vohomurckov
11. 07. 2013 22.06
+9
....tistim,ki že tako pokradejo 500 milijonov na leto??
nitiniti
11. 07. 2013 22.03
+7
V KC delajo nekateri zaposleni med delovnim časom vse mogoče, udeležujejo se tudi raznih delavnic....ki sodijo v prosti čas ...npr. računalničarji, ki se hvalijo kako je to fajn služba v KC
JanezNovakJohn
11. 07. 2013 21.56
+10
Ko bo rešena korupcija in klientelizem v zdravstvu, denar za zdravstvo ne bo več problem. Zdravstvo zahteva totalno reorganizacijo. Morda bi bilo smuselno vodenje posameznih bolnišnic prepustiti kakemu tujemu menedžerju in se dustancirali od zdravniških Bogov.
Samsung Android
11. 07. 2013 21.38
+4
kateri denar? A ta ki mi ga odtrgajo za miljon zdravstvenih prispevkov še preden ga dobim?
FAUSTOS1
11. 07. 2013 21.28
+8
DENAR V ZDRAVSTVU JE SAMO GA POBAŠEJO TAJKUNSKI DOBAVITELJI KI IZSILJUJEJO CELO VLADO
RED_line
11. 07. 2013 20.16
+3
čemu? preprečitev da folk zboleva. a je tako težko?
Roman Hren
11. 07. 2013 20.03
+2
"Reševanje težav bo prioritetno" pomeni, da gre v stečaj, stroške bomo pa nosili državljani!
odpisan2x
11. 07. 2013 18.42
+1
družinski zdravniki so totalna bedarija,opremit in usposobit je potrebno mobilne enote pa z vsemi možnimi sredstvi podpred ukc,zdravstveni domovi so sami dispečarji ,tam lahko sedi človek ki je pismen
Uporabnik113189
11. 07. 2013 18.35
+6
Khmm, no končno so sedaj na vrsti v zdravstvu, da jih bodo politiki reševali. Nič kaj nisem optimist, kolikor imam izkušenj, so gospodarstvo "reševali" tako da so vse prodali. Pričakujem torej v kratkem prodajo bolnišnic, ni vrag da ni kakšna odveč, ali pa slabo vodena, po logiki politikov jo bo najbolje saniral kakšen lastnik.Pa še zasluži se mimogrede..
Uporabnik113189
11. 07. 2013 18.41
+2
V SDS bodo naredili v kratkem analizo, Vizjak pa bo kaj kmalu v daljšem traktatu razložil, da bolnišnica proizvaja samo izgubo in do jo namerava tudi v bodoče. Nekaj podobnega kot za TEŠ. Potem je vsakdo lahko pameten, ko spozna da je kupil avto trikrat dražje kot vsi ostali..Mi bi pa zelo radi vedeli samo to, kdo je bil tisti, ki je se je podpisal pod trikrat dražjo ceno in še podražitve..Ali po tistem, potrebujemo glavo, vrv bomo že našli.
Ementalc
11. 07. 2013 21.20
+3
Ker se moramo zgledovat po Grčiji, bomo zaprli par bolnišnic pa bo. To se trenutno dogaja tam.
DarthMalgus
11. 07. 2013 18.24
+17
Alenka bo rekla, saj to pa ni nič kaj takega....dvignite prispevke za zdravstveno zavarovanje in to je to.....Edino kar ta vlade ve.
jani666
11. 07. 2013 18.14
+29
Naj zacnejo bolnisnice in javni zavodi narocati zdravila in medicinske pripomocke direktno pri proizvajalcih in denarja bo na kupe, problem resen !! Samo nekaj je zato potrebno imeti v hlacah, in si upati zapreti pipico koritnikom !!
Jani.
11. 07. 2013 18.37
+10
Seveda se bodo potem začeli izgovarjati, da posredniki morajo bit, da se pa le oni spoznajo, pa skladiščne kapacitete in bla blaaa... mah ja, vsepovsod sami neki posredniki oz. nekdo, ki za malo dela, mastno zasluži.