Slovenija

ZEMLJEVID: Kje bodo urgentni in kje satelitski urgentni centri?

Ljubljana, 22. 04. 2015 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nova organizacija nujne medicinske pomoči bo v celoti začela delovati predvidoma v začetku leta 2019. Neprekinjeno jo bo izvajalo 12 urgentnih centrov in 18 satelitskih urgentnih centrov. V lokalnih skupnostih, kjer jih ne bo - ena takih je Kamnik - so ogorčeni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodo nekatera mesta ostala brez urgence?
    02:51
    Iz 24UR: Bodo nekatera mesta ostala brez urgence?
  • Iz 24UR: Bo sprememba res prinesla hitrejšo in boljšo pomoč?
    01:51
    Iz 24UR: Bo sprememba res prinesla hitrejšo in boljšo pomoč?
  • Iz SVETA: Reorganizacija nujne medicinske pomoči
    04:37
    Iz SVETA: Reorganizacija nujne medicinske pomoči
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali ukinjanje postaj urgence ogroža življenja?
    08:04
    Iz 24UR ZVEČER: Ali ukinjanje postaj urgence ogroža življenja?

Nova organizacija nujne medicinske pomoči (NMP), ki so jo danes predstavili na ministrstvu za zdravje, bo v celoti začela delovati predvidoma v začetku leta 2019. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci poudarila, da bo reorganizacija vodila v enovit, vsem bolnikom enako dostopen, kakovosten in varen sistem nujne medicinske pomoči.

Organizacija sistema je zasnovana tako, da bo neprekinjeno nujno medicinsko pomoč izvajalo 12 urgentnih centrov - 10 na novo izgrajenih urgentnih centrov ter ljubljanska ter ptujska urgenca - ter 18 satelitskih urgentnih centrov. Za kriterij pri postavljanju mreže nujne medicinske pomoči so po besedah vodje službe za razvoj zdravstvenega varstva na ministrstvu za zdravje Dušanke Petrič določili oddaljenost oz. dostopnost krajev do urgentnega centra ter število prebivalcev. 

Po novem sistemu se ne bosta več mešali dežurna služba, ki jo aktivirajo ponoči, za konec tedna ter v času praznikov, in nujna medicinska pomoč. To pomeni, da zdravniki v zdravstvenih domovih, ki bodo izvajali dežurno službo v ambulanti, ne bodo več zadolženi za nujne primere, pač pa bodo te obravnavali bodisi v urgentnem centru bodisi reševalci na terenu. Zdravstveni domovi bodo tako sčasoma zapirali vrata ponoči. Bodo pa v okviru teh zdravstvenih domov v nenehni pripravljenosti nujna reševalna vozila, v katerih bodo zdravstveni reševalci, ter reanimobili z zdravniki.

60 reševalnih vozil in 35 reanimobilov

Mreža predvideva, da bo po Sloveniji predvidoma 60 nujnih reševalnih vozil ter 35 reanimobilov. Dva dispečerska centra v Mariboru in Ljubljani pa bosta glede na klice na številko 112 razporejala mobilne enote in reanimobile po terenu. Dispečerska centra bodo predvidoma ustanovili še letos, za kar je v proračunu na zagotovljenih štiri milijone evrov. Poleg tega bo za njihovo delovanje na leto potrebnih šest milijonov evrov.

Po besedah vodje službe za nujno medicinsko pomoč v Zdravstvenem domu Domžale, ki je sodelovala pri reorganizaciji NMP, Renate Rajapakse bodo dispečerski centri predvidoma v pol leta začeli polno delovati. Nato bodo predvidoma v dveh letih po uvedbi dispečerskega sistema začeli polno delovati tudi satelitski urgentni centri.

urgentni centri po državisatelitski urgentni centri po državi
BrežiceAjdovščina
CeljeČrnomelj
IzolaDomžale
JeseniceIdrija
Ljubljana *Ilirska Bistrica
MariborIvančna Gorica
Murska SobotaKočevje
Nova GoricaKranj
Novo mestoLitija
Ptuj *Postojna
Slovenj GradecRadlje ob Dravi
TrbovljeSevnica
 Sežana
* urgentni center ni bil grajenSlovenska Bistrica
v okviru mreže regijskihŠkofja Loka
urgentnih centrovŠmarje pri Jelšah
 Tolmin
 Velenje

Bolnika bo ocenila diplomirana medicinska sestra

Predlog pravilnika o službi nujne medicinske pomoči predvideva tudi uvedbo enotnega triažnega sistema po vseh urgencah. Diplomirana medicinska sestra bo ob prihodu bolnika na urgenco ocenila njegovo stanje ter ga razporedila glede na nujnost. Tako bo zagotovljeno, da bodo najhuje bolni oz. življenjsko ogroženi bolniki oz. ponesrečenci v resnici prišli prvi na vrsto za obravnavo, ne pa tisti, ki so prej prišli na urgenco.

Pravilnik prav tako ureja organizacijo zdravstvenega varstva na prireditvah ter sistem prvih posredovalcev. To so po besedah Rajapakse laiki, ki so usposobljeni za hitro posredovanje do prihoda reševalcev v primeru srčnega zastoja. Takšni prvi posredovalci delujejo že danes po Sloveniji, pa tudi po tujini. To so zlasti prostovoljni gasilci, policisti, zdravstveni delavci in pripadniki civilne zaščite. V prihodnje pa jih želijo čim več, zlasti na oddaljenih krajih, kjer je dostopnost do nujne medicinske pomoči daljša od štirih minut.

Petričeva pravi, da zaradi nove organizacije ne bo prišlo do zmanjševanj obsega sredstev za nujno medicinsko pomoč, pač pa bo zaradi vpeljave triaže in dispečerskega sistema treba zagotoviti dodatna sredstva.

Javna obravnava bo trajala 30 dni

Rešilni avto
Rešilni avto FOTO: I.A.

Pravilnik organizacije nujne medicinske pomoči je od danes v javni obravnavi, ki bo trajala 30 dni. Po besedah ministrice bodo vse pripombe pregledali, preučili, in tudi upoštevali, če bodo smiselne. Ministrica se bo v maju s skupino, ki je pripravljala osnutek pravilnika, podala na teren in obiskala urgentne centre, kjer se bo sestala z izvajalci nujne medicinske pomoči, direktorji tamkajšnjih zdravstvenih zavodov, župani in predstavniki interesnih skupin. Prav tako bodo 8. maja organizirali posvet o reorganizaciji nujne medicinske pomoči.

Reorganizacija nujne medicinske pomoči sicer sledi izgradnji desetih regijskih urgentnih centrov, ki so bili financirani večinoma iz evropskih sredstev. Od teh urgentni center v Brežicah že deluje, ostali bodo dokončani in opremljeni predvidoma do konca leta.

Poleg tega ministrstvo za zdravje želi izgraditi nov urgentni center na Ptuju, ki je sicer izpadel iz gradnje mreže regijskih urgentnih centrov. V prihodnjem letu bodo po besedah generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaža Glažarja začeli pripravljati dokumentacijo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra, a datuma, kdaj bi bil lahko izgrajen, ne more povedati, saj v proračunu za to še ni zagotovljenih sredstev.

Gradnja nove ljubljanske urgence oz. diagnostično-terapevtskega servisa pa že nekaj let stoji. Ministrstvo za zdravje je sicer izbralo izvajalca druge faze gradnje, a se je bila vložena zahteva za revizijo. Državna revizijska komisija o tem še ni odločila.

V Kamniku šokirani zaradi ukinitve NMP

Osnutek mreže NMP pa že sproža burne odzive, predvsem v lokalnih skupnostih, kjer ne bo urgenc oz. satelitov - v Kamniku, Krškem, Sevnici in Ormožu.

Z ukinitvijo NMP v Kamniku in drugih mestih bo ministrstvo privarčevalo nekaj finančnih sredstev, a na drugi strani je za to pripravljeno ogroziti oz. žrtvovati življenja občanov, pa pravita direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Sašo Rebolj in župan Kamnika Marjan Šarec. Za spremembe sta, kot pravita, izvedela iz medijev, čeprav jima je ministrstvo pred dobrim mesecem dni poslalo pisno zagotovilo, da jih ne bo.

"V Kamniku ni nihče vedel nič. Če ne bi novinarji začeli klicati, o zadevi ne bi vedeli nič. Pravijo, da je osnutek pravilnika pripravljala stroka. Prava stroka bi morala vedeti, da z ukinitvijo NMP v Kamniku in preselitvijo le tega v Domžale, Kamnik izpade iz desetih minut, kolikor je še zadnji možen čas za oživljanje, v drugačnem primeru nastopi smrt," pravi Rebolj.

"Zdaj se vidi in se potrjuje, kako prav smo ravnali, da smo zagnali vik in krik in smo zbirali podpise in opozarjali na te zadeve. In očitali so nam, da smo agresivni v svojem početju. Delovna skupina očitno ignorira 11.500 podpisov, ignorira naša mnenja in različne proteste in pride na tiskovno konferenco točno z istim predlogom, za katerega so trdili, da je še vse v oblakih in da mi pretiravamo. Je pa tukaj eno ključno vprašanje, ki ga bom ponovno zastavil delovni skupini. Zakaj Domžale ja, Kamnik pa ne? Če je namen širitev te mreže zagotavljanje boljše oskrbe, potem bi pričakovali, da bo to šlo bolj navzven proti periferiji, ostaja pa vse skupaj v nekem centru," pa je ogorčen Šarec.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, občinski svetnik v Kamniku, je zapisal, da za ukinitev službe NMP v Kamniku in njeno selitev v Domžale ni nobenih strokovnih argumentov, zato je treba "uporabiti vsa pravna in demokratična sredstva za zaustavitev te vladne norosti". Od Kamnika do Celja ni predvidene enote NMP z reševalnimi vozili, na drugi strani pa so Domžale v neposredni bližini Ljubljane, opozarja Tonin. Meni tudi, da gre pri predlagani rešitvi "za sporno lobiranje članov vladne strokovne skupine, ki pripravlja spremembe", saj je po njegovih trditvah članica te strokovne skupine tudi vodja nujne medicinske pomoči v Domžalah. Ministrica za zdravje si po njegovi oceni s tovrstnimi spornimi spremembami "žal dodaja le novo točko v interpelaciji".

Podobne pomisleke so že pred pripravo mreže imeli tudi v Krškem in Ormožu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (113)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kam51
23. 04. 2015 07.49
+0
Smo na čisto enaki poti, kot je bila SFRJ, ki je leta 1982 bankrotirala.
Kwaj
23. 04. 2015 07.46
+5
Najboljše vse v žabarijo preseliti.....tajkune že imate tam nazadnje bo še narod z vilami tam....
Kwaj
23. 04. 2015 07.45
+0
Diplomirana sestra bo ocenila zdravje???Ha ha haaaaaa...........
makajjezvami
23. 04. 2015 08.28
+0
... ja, ziher bo tista s kupljeno diplomo ... :)
Anni53
23. 04. 2015 07.45
+3
Pa kaj delajo te naše vlade? Zdaj nam ukinjajo še nujno zdravniško pomoč. Koliko smrti bo le zaradi tega več? pri infarktu in možganski kapi šteje vsaka sekunda, ne le minuta. Najboljše, da nas postavite v vrsto in puuuuffff, pa ne boste rabili zapirat urgenc.
oxy.elite
23. 04. 2015 07.38
+2
Do leta 2019 se bo vlada že 3x zamenjala in tole zagotovo ne bo sprejeto. Ukinjanje NMP je bedarija da večja ne more biti!
evasle
23. 04. 2015 07.21
+23
Protislovje: krčenje najnujnejših zdravstvenih storitev - višanje plač zdravnikom. V zahodni Sloveniji bo prej pogreb, preden bo prišla NMP. Po drugi strani pa je denar za 212 občin in vseh prisklednikov, za zdravstvo ga pa ni. Pa že tako so zdravniki pri nas nedostopni. Veze največ veljajo.
xes
23. 04. 2015 07.14
+14
Potem naj vlada tudi zniža prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje, ker iz leta v leto plačujemo več in imamo zmeraj manj pravic iz tega naslova ter doplačujemo že skorajda vsa zdravila !!! Dovolj je, vemo, da so apetiti politikov po denarju državljanov neizmerni ampak nekje bo potrebno potegniti mejo .... še daleč najbolj žalostno je to dejstvo, da takšno veliko krnitev socialnih pravic vrši ravno levica!
Qork
23. 04. 2015 07.02
-4
Cist enostavno, vedno sem trdil da drzava nima denarja. Ker so pac javni sindikati mocni kot so, se nam dogaja tole. Na placah ne morejo sparat ker potem vsi sindikati cvilijo, ceravno so nesorazmerno visje kot v privat sektorju. Sparajo in delajo reze pa nonstop v zdravstvu, kaj ne vidite tega. Javni zdravstveni sistem je v razsulu.
Brabus
23. 04. 2015 06.55
+4
Ja, res je, če pa hočete, da se dohtarjem zmanjša plača, bodo pač manj delali.Vsem gre v nos njihov zaslužek, prodajalci megle v JU in hramu demokracije si pa delijo veliko večje plače za bedarije, ki jih vsakodnevno poslušamo.
Vostro
23. 04. 2015 05.39
A toni se tudi tukaj zavzema... fejst fant!!!
dr.dare
23. 04. 2015 05.24
+14
Kaj lahko nehate? Odprite si članek o stavki zdravnikov... lepo ste se tam izrazili... zdravnikov vi ne potrebujete!!! In zdravniki naj spijo doma ne pa da imajo plačano spanje med delom.. Tako bo pač lepo ko se boste vi razbili sestra poklicala domov zdravnika.... ta bo počasi vstal, se umil, si zlikal haljo, se najedel in počasi odpravil v službo, vmes bo šel pa še tankat in na kavico.. boste že počakali kakšni 2,3 ure!!!! Ker ne pozabite, zdravnikov vi ne potrebujete in imajo prevelike plače!!!
Brabus
23. 04. 2015 06.53
+1
RS-44
23. 04. 2015 02.31
+0
No ja po eni strani nekoliko smešno...občina Domžale ima AC in je bližje Ljubljani, občina Kamnika pa nima avtocest in je dlje od Ljubljane. Ampak po drugi strani je pa občina Kamnika površinsko velika s precej oddaljenimi vasmi, tako da je že iz Kamnika dolga in se tista pot do Domžal niti ne pozna toliko. Iz Domžal si precej hitreje v Kamniku kot iz Kamnika v kaki odročnejši vasi v kamniški občini.
Lion power
22. 04. 2015 23.58
+2
Krško kjer je NEK pa nič. Voziti se v oddaljene Brežice je bedarija da ni večje.
big brother
23. 04. 2015 00.08
+3
Sej bo do takrat Aristotlova že mela svojo urgenco
XmassivX
23. 04. 2015 01.06
+1
Trapist
22. 04. 2015 23.58
+6
Tako je to, ko denar za glasbo presahne, oziroma odteče v zasebne žepe. Vlada se nekaj napihuje pri zmanjševanju žrtev na cesti, hkrati pa bo številka zrasla drugje. Hipokrizija in licemerstvo po znanem kopitu...
Peter Kralj 1
22. 04. 2015 23.27
+6
Dolfi je tudi reku, da so nekaj posebnega. On sicer ni omenjal 3-kratnika. Ni bil tako nizko leteč. Če se podaljša normativ zdravnika za posameznega pacienta za 40 % časa, bodo pri istem številu zdravnikov ali daljše čakalne vrste, ali pa bo nekdo še več zaslužil. Meni kot podjetniku ni jasno, kako lahko nekdo dela 48 ur na dan - jaz bi to z velikim veseljem zahteval od mojih delavcev! He, he,he,he
FrancRodeVKristusu
22. 04. 2015 23.23
+8
Ko vidim tega Marjana Šarca ga ne morem jemati resno... Vedno pomislim na unega Serpentinška in njegovo guncanje afen...
Karantanija
23. 04. 2015 09.26
slamainmleko
22. 04. 2015 23.07
+0
mislm če gledate mapo imate kamničani in ormožani več kot 2x bližji urgentni centr kot prebivalci okolice Postojne (postojna le kot primer). D ne omenjam, da v Postojni nit ni CT naprave. Glede NMP pa se uprašajte kakšno je vaše znanje prve pomoči in v primiru srčnega zastoja ali bi čakali 2 minuti in gledali človeka kateremu se je sutavilo srce (in bi stem zelo zmanjšali njegovo preživetje) ali bi se lotili temelnih postopkov oživljanja in mogoče skušali priklicati pomoč soseda mimoidočega in mogoče skušali ponajti prenosni defibrilator, ki so med nami že prisotni. in prav tako se vprašajte ali bi hitra nujnamedicinska pomoč v 1 minuti rešila življenje človeka, ki bi imel hudo arterijsko krvavitev in sami nebi poskušali zmanjšati krvavitve z kompresisko obvezo ali v skrajnem primiru bi uporabili esmarchovo prevezo. Verjamem, da je predlog nepololen vendar se moramo zavedati, da trenutni sistem je slab saj preteče veliko časa preden bolnik pride do zares ustreznega urgentnega bloka (naprimer ljubljanska in mariborska urgenca), da ga lahko z pomočjo dragih aparatur in boljšega specifičnega znanja zdravnikov tudi pozdravijo. Ne pozabite, da pri prvi pomoči ste najpomembnejši ljudje ki prvi pridete v stik z človekom, ki potrebuje prvo pomoč
batom@pinkponk.com
22. 04. 2015 23.04
-4
Ta kamnik je pa cel cirkus naredu. A ni mogu pocakat na javno obravnavo in tam podat svojga stalisca, kot vsi ostali?!? Kot da se bo jutri zjutraj vse spremenilo...
RDPESA
22. 04. 2015 23.09
+3
Tonin nabira politične točke. To je vsa umetnost, čeprav jim dam prav, ker imajo manjše možnosti za preživetje kot drugi v podobnem kriznem primeru...
Karantanija
23. 04. 2015 09.27
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
22. 04. 2015 22.31
+16
Ormožani, Kamničani, in podobni, katerim so ukinili urgence in NMP, naj zdaj plačujejo manjšo zdravstveno zavarovanje, ker imajo slabše zdravstvene storitve kot ostali.
Herba
22. 04. 2015 22.53
+20
A res? A boš rekel. da imajo slabše zdravstvene storitve od Bovca? Tako je, če vidite samo sebe...
Drinouc
22. 04. 2015 22.30
+8
No zdej naj mi pa en pove v kolikem času bo prišla pomoč do človeka v Babnem polju ali Loški dolini. Da vam olajšam, prej kot v eni uri sigurno ne, govorijo dosedanje intervencije, ko mora priti reševalno vozilo iz Postojne. Če bo sploh prosto takrat. Dobro ste to zrihtal.
kadulja
22. 04. 2015 23.11
+3
ali pa iz Slovenj Gradca v Črno oziroma še više Koprivno po cesti kakršno imajo v teh krajih