Slovenija

Remont bo obsežen in izjemno kompleksen

Krško, 14. 04. 2012 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Nek so začeli z obsežnim in kompleksnim remontom, ki ga bodo zaključili predvidoma 25. maja z vklopom nuklearke v omrežje. Njeno proizvodnjo bo Slovenija nadomestila iz drugih virov. Pri remontu sodeluje približno 1500 ljudi.

Jedrska elektrarna Krško - 12
Jedrska elektrarna Krško - 12 FOTO: Damjan Žibert

Po 25. gorivnem ciklu so v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ponoči začeli z obsežnim in kompleksnim remontom, ki ga bodo zaključili predvidoma 25. maja z vklopom nuklearke v omrežje. Njeno proizvodnjo bo Slovenija nadomestila iz drugih virov, strošek remonta pa je zaobjet v stroških vzdrževanja Neka, je povedal predsednik uprave Stane Rožman.

Po Rožmanovih besedah so remontno zaustavitev nuklearke začeli z njeno izključitvijo iz elektroenergetskega sistema. Glede na obseg dejavnosti pa bo remont obsežen in izjemno kompleksen, predvsem na področju modernizacije in tehnološke nadgradnje, je ocenil.

Izvedli bodo več zahtevnih projektov, med katerimi je naštel menjavo reaktorske glave v posodobljeni inačici, zamenjavo rotorja glavnega električnega generatorja in dokončanje projekta, ki jim bo z dodatnim virom električnega napajanja oz. s tretjim dizelskim generatorjem zagotovil še večjo varnost.

Pri remontu sodeluje približno 1500 ljudi, v njegovem okviru pa bodo izvedli še 30 manjših posodobitev ter na področju vzdrževanja več zahtevnih in kompleksnih preventivnih pregledov. Hkrati bodo rutinsko zamenjali gorivo oz. 56 gorivnih elementov, je še povedal Rožman.

Po podatkih uprave Neka je nuklearka v obdobju od novembra predlani proizvedla nekaj več kot 8,5 milijona megavatnih ur neto električne energije oz. za približno 50.000 megavatnih ur manj od načrtovane proizvodnje.

Lani je skupni kazalec obratovalne učinkovitosti, ki lahko dosega vrednosti od nič do sto, za Nek znašal 98,3, kar krški nuklearki zagotavlja trdno mesto med četrtino najbolje obratujočih jedrskih elektrarn na svetu, so še zapisali v njeni upravi.
 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vera21
15. 04. 2012 06.56
+1
Če se vam zdi, da je jederska energija tako nedolžna potem se pa še javite in imejte doma odlagališče nevarnih radioaktivnih odpadkov! Zdravniki vedo, da varna količina radioaktivnega sevanja ne obstaja in da se prejeta radiacija sešteva. Mutacije, ki jih ta radiacija povzroča v celicah, so v glavnem škodljive. Vsi nosimo v sebi več sto genov bolezni: za cistično fibrozo, diabetes, fenilketonurijo, mišično distrofijo. Zabeleženih je že več kot 2600 genetskih bolezni. Vsako od njih lahko povzroči mutacijo zaradi radioaktivnega sevanja. Zagotovo jih bomo v prihodnosti pogosteje srečevali, ker umetno povečujemo raven sevanja iz ozadja. V zvezi z jedrsko energijo so imeli znanstveniki večji politični vpliv na ameriški Kongres od zdravnikov, ker so lahko predstavili "uspehe" na tem področju. Caldicottova meni, da se zdravniki do zdaj še niso dovolj potrudili politikom in javnosti razložiti dolgoročne nevarnosti radiacije. To se mora spremeniti, pravi. "Zdravniki se morajo zoperstaviti jedrski industriji. Jedrska energija ni niti čista niti trajnostna, prav tako ni alternativa za fosilna goriva – pravzaprav znatno prispeva k globalnemu segrevanju. Energija sonca in vetra ter geotermalna energija lahko v kombinaciji z varčevanjem zadovoljijo vse naše potrebe po energiji." Caldicottova članek zaključi z navedbo, da so jedrski znanstveniki v projektu Manhattan v ZDA, ki so razvili atomsko orožje, poznali toksičnost radioaktivnih elementov. "Upali so, da jih bo miroljubna jedrska energija oprala krivde zaradi Hirošime in Nagasakija, vendar je trpljenje le še podaljšala. Fiziki so imeli dovolj znanja, da so začeli jedrsko dobo. Zdravniki imajo dovolj znanja, verodostojnosti in legitimnosti, da jo končajo." vir: The New York Times, ZDA
ksenak2
14. 04. 2012 21.08
-1
Kakšna je cena jedrske elektrike: NESKONČNA, SAJ TUDI PO KONCU OBRATOVANJA zahteva več deset tisoč let vzdrževanja odlagališč za jedrske odpadke v KRHKIH svetovnih in naravnih razmerah, ki NE ZAGOTAVLJAJO VARNOSTI v primeru naravnih in družbenih katastrof še dolga stotisočletja po tem, ko bo jedrska energija že davno iz uporabe - že to je velik ekonomski, tehnološki in družbeni nesmisel. Če nuklearna firma oz država, ki dovoli gradnjo nuklearke na svojem ozemlju, nima zavarovanja za 500 milijard (MILIJARD, ne milijonov!) Eurov, kolikor se je izkazala škoda in izračun finančnih (brez socialnih in osebnih tragedij ljudi!!!), naj se brez zavarovanja za teh 500 MILIJARD EU niti ne drzne mislit na gradnjo takih objektov. Kajti nepopravljivo razsuto infrastrukturo v Fukušimi je povzorčil potres, ne cunami, kot so kasneje priznali, kakršen je vsekakor možen tudi na tektonski prelomnici, na kateri so naši strokovnjaki postavili NEK. Kljub temu se naša vlada z američani dogovarja za gradnjo novega bloka NEK. O tem se svojim šefom zaobljubljata tako Pahor, kot Janša, repka pa tudi Erjavec, ko gospodarjem prenaša pošto. Na prvem mestu je potrebno vzet otrokom šolsko kosilo, dijakom štipendije in mamam porodniški dopust, saj potrebujemo denar za kaj bolj pomembnega.
miha.123
14. 04. 2012 22.39
+0
Seveda je 500 MM$ popolna izmišljotina PR mašinerije eko-fanatikov ! Te zadeve je dilno težko ocenjevati,... Ekoti pa niti slučajno ne znajo, ne želijo in nočejo ocenjevati škode, ki jo povzroči gradnja hidroelektrarne - trajna spremeba pokrajine v velikih razsežnostih ! Da niti ne omenjam super stupidnih vetrnih "elektrarn", ki nemo stojijo v posmeh vsemu davkoplačevalskemu denarju prelitemu v žepe investitorjev "alternativnih energij" !
ksenak2
14. 04. 2012 21.07
-2
Jedrska tehnologija je tehnologija preteklosti. Japonci so "začasno" zaprli 54 od svojih 55 atomskih central. 12. maja bodo zaprli zadnjo, petinpetdeseto. Zaradi strahu pred cunamiji? Kaj pa še, zaradi nezaupanja v njihovo protipotresno varnost. Fukušima jih je brez socialnih posledic stala 500 MILIJARD EU ali dolarjev (?), dobro se zavedajo, da bi še ena Fukušima pomenila dokončen krah in propad japonske ekonomije in nacije. Že v lanskem letu je japonska strokovna inženirska ekipa v vladnem imenu šla v Nemčijo na oglede in s ponudbo sodelovanja za alternativne energetske tehnologije. Nemci in Japonci skupaj? Si predstavljate, da dobi razvoj v alternativno energetsko smer končno brco in finance od dveh prej tako nuklearnih vlad? Si predstavljate smer gospodarskega razvoja, ki jo bosta ti dve tehnološki velesili skupaj zastavili? In vsi, ki se bodo temu priključili? Komu ostaja nuklearna energija: tehnološko in razvojno slepim, med katere spada tudi Slovenija pod Pahorjevo ali Janševo (prav vseeno) vlado, ki ji pred nosom bingljajo mošnjički trgovci z novci. Tudi po tem spadamo v tretji svet, kje končujejo odpaki in podpadne in preživele tehnologije in mašinerije.
miha.123
14. 04. 2012 22.42
+1
Jedrska energija (Zlitje in ne Razcep) - je edina realna energija bodočnosti - ali pa ne bo več civilizacije v današnjem pomenu te besede. Lahko pa bo zavladala "alternativna" civilizacija ekotov, ki bodo živeli brez vseh pridobitev razvoja do 21. stoletja - zobali svoje eko-brokoli-prigrizke in se vozakali s kolesi po cestah naokoli,... ;-)
Osvald
14. 04. 2012 15.03
+7
Raje kot teš bi zgradili drugi blok nuklearke s tem denarjem.
patriot5
14. 04. 2012 16.33
+1
Tudi NEK 2 bo prišel najbrž na vrsto, ampak cena je nekajkrat višja od TEŠ 6.
zlobniCO2
14. 04. 2012 10.23
+5
tole bo po remonto laufalo 100% moči
big brother
14. 04. 2012 09.11
-24
Uf spet bomo fasali doze Krčani. Zunanji sodelavci? Normalno, da bodo. Itak morjo reveži iz bivše juge v enem mescu dobit 80% smrtne doze, njih tak kao ni škoda. Mamicu jim, zabit to atomsko, al pa naj delajo pri reaktorju tisti, ki jo podpirajo.
ODIN
14. 04. 2012 09.21
+15
Tudi z radioaktivnimi elementi se da delati varno, dozo pa fašeš vsak dan že v naravi.
MB_king
14. 04. 2012 10.10
+11
@4592612 Sem takoj za to, da se NEK zapre, pod pogojem, da boš nam vsem ti plačeval elektriko. Žal je danes situacija glede el. energije v SLO takšna, da je drugi blok NEK nujen (in to kljub TEŠ6).
zlobniCO2
14. 04. 2012 10.22
+13
upam da bodo zraven začeli kopat temelje za 2 blok
miha.123
14. 04. 2012 10.43
+11
Drugi blok je najboljša rešitev za SLO - daleč najčistejši vir energije. "eko-histeriki" naj se pa podučijo kaj/kje in kako je s sevanjem v in izven NEK.
patriot5
14. 04. 2012 11.08
-1
Mene pa zanima od kje so ti drugi viri energije in koliko stane takšna obnova. Potem, kam z odpadki...
Osvald
14. 04. 2012 15.08
+3
V veliki termoelektrarni na premog nastane vsako minuto približno 15 ton toplogrednega plina ogljikovega dioksida skupno z velikimi količinami žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in organskih spojin, od katerih mnoge povzročajo raka. V jedrski elektrarni, ki proizvaja enako količino električne energije kot termoelektrarna na premog, nastane količinsko pet milijonkrat manj odpadkov kot v termoelektrarni. S temi (radioaktivnimi) odpadki je mogoče ravnati tako skrbno, kot bi to bilo popolnoma nemogoče za milijone ton odpadkov, ki jih letno izbruha primerljiva termoelektrarna na premog. Če primerjamo jedrske odpadke s premogovimi na osnovi cenenih in enostavnih načinov odlaganja, so premogovi odpadki človekovemu zdravju 40 krat škodljivejši od jedrskih.”
ksenak2
16. 04. 2012 11.21
ksenak2
16. 04. 2012 11.23
jaka
14. 04. 2012 08.26
-6
Upam, da pri remontu ne sodelujejo zunanji sodelavci, saj je vlada prepovedala sklepanje poslov s takšnimi.
ksenak2
14. 04. 2012 21.03
-1
Kakšna je cena jedrske elektrike: NESKONČNA, SAJ TUDI PO KONCU OBRATOVANJA zahteva več deset tisoč let vzdrževanja odlagališč za jedrske odpadke v KRHKIH svetovnih in naravnih razmerah, ki NE ZAGOTAVLJAJO VARNOSTI v primeru naravnih in družbenih katastrof še dolga stotisočletja po tem, ko bo jedrska energija že davno iz uporabe - že to je velik ekonomski, tehnološki in družbeni nesmisel. Če nuklearna firma oz država, ki dovoli gradnjo nuklearke na svojem ozemlju, nima zavarovanja za 500 milijard (MILIJARD, ne milijonov!) Eurov, kolikor se je izkazala škoda in izračun finančnih (brez socialnih in osebnih tragedij ljudi!!!), naj se brez zavarovanja za teh 500 MILIJARD EU niti ne drzne mislit na gradnjo takih objektov. Kajti nepopravljivo razsuto infrastrukturo v Fukušimi je povzorčil potres, ne cunami, kot so kasneje priznali, kakršen je vsekakor možen tudi na tektonski prelomnici, na kateri so naši strokovnjaki postavili NEK. Kljub temu se naša vlada z američani dogovarja za gradnjo novega bloka NEK. O tem se svojim šefom zaobljubljata tako Pahor, kot Janša, repka pa tudi Erjavec, ko gospodarjem prenaša pošto. Na prvem mestu je potrebno vzet otrokom šolsko kosilo, dijakom štipendije in mamam porodniški dopust, saj potrebujemo denar za kaj bolj pomembnega.