Slovenija

Rekordna prodaja rabljenih družinskih hiš

Ljubljana, 13. 02. 2016 11.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ste pred nakupom nepremičnine? Potem je zdaj pravi čas za to, pravijo nepremičninski agenti, prav tako pa so tudi banke bolj pripravljene financirati nakup nepremičnin. Še podatek: Cene rabljenih hiš so se znižale za 9,6, cene novih pa za 14,2 odstotka. Tudi cene novih stanovanj so se znižala za dobrih 5 odstotkov, cene rabljenih pa za 1,8. Le v Ljubljani je cena rabljenih stanovanj narasla.

V tretjem četrtletju lanskega leta so se cene stanovanjskih nepremičnin znižale za povprečno 3,5 odstotka, so sporočili s Statističnega urada RS (SURS). Čeprav so se cene novih stanovanjskih nepremičnin v povprečju znižale za 6,9 odstotka, število prodanih novogradenj ostaja nizko. Je pa bilo v tem obdobju prodanih največ rabljenih stanovanjskih nepremičnin v zadnjih sedmih letih (2.078). Cene teh pa so se v povprečju znižale za 2,8 odstotka.

Tudi banke so bolj pripravljene financirati nakup nepremičin.
Tudi banke so bolj pripravljene financirati nakup nepremičin. FOTO: Thinkstock

Pa poglejmo. Cene novih stanovanj so se znižale za 5,4 odstotka, ker pa se proda razmeroma malo novih stanovanj, cene teh občasno še naprej precej nihajo. Na cene lahko vplivajo nihanje števila prodaj stanovanj iz stečajnih postopkov, prodaja dražjih varovanih in turističnih stanovanj ali večje in manjše diskontne prodaje kakovostnih stanovanj. Kljub vsemu je bilo prodanih 173 novih stanovanj, kar je za petino več kot povprečno v zadnjih dveh letih. Cene novih družinskih hiš so močno zanihale navzdol, in sicer za 14,2 odstotka. S tem je bila dosežena nova najnižja raven cen novih hiš. Število prodaj je bilo kljub temu zelo nizko (59).

V obdobju med leti 2000 in 2008 je index cen nepremičnin v Sloveniji narasel za več kot 60 odstotkov, cene pa so svoj vrhunec dosegle v prvi polovici leta 2007. V obdobju med 2007 in 2015 pa je index cen nepremičnin padel za 30 odstotkov, sta v študiji o slovenskem nepremičninskem trgu ugotovila Črt Lenarčič in Milan Damjanović.

Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se zvišale petič zapored, tokrat za 3,4 odstotka. Tako so se od leta 2014, ko so dosegle najnižjo raven, zvišale skupaj že za 9,5 odstotka. Nasprotno pa so se cene rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji znižale, in sicer za 1,8 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so se znižale za 9,6 odstotka, s čimer je dosežena nova najnižja raven cen rabljenih hiš. Je pa bilo število prodaj (600) največje, odkar statistično spremljajo to dejavnost.

Da je lani nepremičninski trg znova oživel, opažajo tudi v nepremičninski družbi RE/MAX, kjer pravijo, da število transakcij konstantno raste. K temu je prav gotovo pripomogla boljša gospodarska situacija v državi, pa tudi večja pripravljenost bank za financiranje nakupa nepremičnin. Povečalo se je še povpraševanje po poslovnih nepremičninah in nepremičninah, zanimivih za naložbe.

Štajerska

Tanja Turčič s ptujskega RE/MAX pravi, da je ''povpraševanje po stanovanjih še vedno v porastu in predvsem za štajerski konec lahko rečemo, da je povpraševanje večje od ponudbe. To vpliva tudi na rahel porast cen rabljenih stanovanj''. Ravno zaradi pomanjkanja novogradenj ljudje kupujejo predvsem rabljena stanovanja. ''Npr. v Mariboru in na Ptuju po letu 2010 ni bil zgrajen noben večji stanovanjski kompleks.''

Na Štajerskem pa opažajo tudi večje povpraševanje po novejših in manjših hišah v bližini mesta z vso potrebno infrastrukturo. To velja predvsem za mlade družine. Po dolgem času pa se kaže izrazit porast povpraševanja po parcelah, kar pomeni vnovičen porast gradnje v individualni režiji.

Na Štajerskem je vedno več povpraševanja po nakupu parcel, kar pomeni, da bo več gradenj v lastni režiji.
Na Štajerskem je vedno več povpraševanja po nakupu parcel, kar pomeni, da bo več gradenj v lastni režiji. FOTO: Aljoša Kravanja

Na Štajerskem sicer padanja cen ne pričakujejo več. Ker pa so določene oglaševane cene še vedno precej višje od realnih, se zdi, da cene določenim nepremičninam še kar padajo. Nepremičninski svetovalci zato svojim strankam svetujejo, da se nepremičnina na trgu ponudi po realni tržni ceni, saj v nasprotnem primeru njihova nepremičnina pomaga prodajati druge, podobne nepremičnine, z realnejšo ceno.

Obala

V obalnem RE/MAX pa opažajo naraščanje prodaje "oživljenih stanovanjskih novogradenj" (npr. Izola), ki so se začele prodajati po realni tržni ceni za ta čas ali celo rahlo nižji od ostale ponudbe stanovanj v Izoli (cca 1.850 eur/m2), pojasnjuje Matija Košir. Prednost imajo tako novogradnje, saj imajo starejša stanovanja še vedno nekonkurenčne cene.

Nova stanovanja se prodajajo bolje kot starejša.
Nova stanovanja se prodajajo bolje kot starejša. FOTO: Thinkstock

''Cene so se stabilizirale in se povsod, tudi na Obali, bližajo realnosti. Nekega večjega padanja ni zaznati. Rečemo lahko celo, da so se cene rabljenih stanovanj rahlo povečale. Seveda pa ne pričakujemo večjih naraščanj cen. V kolikor pa bi začelo stanovanj zaradi pomanjkanja novogradenj primanjkovati, kar se ponekod že dogaja, lahko določenim zanimivim stanovanjem cena zaradi večjega povpraševanja tudi nekoliko naraste,'' predvidevajo v RE/MAX.

V tretjem četrtletju 2015 je bilo po podatkih SURS prodanih 173 novih stanovanj, cena teh se je znižala za 5,4 odstotkov. Cena novih hiš se je znižala za 14,2 odstotka, prodanih pa jih je bilo 59. Cena rabljenih stanovanj v Ljubljani je narasla za 3,4 odstotka, izven Ljubljane pa je padla za 1,8 odstotka. Prodanih je bilo 600 rabljenih hiš, največ do sedaj, cena pa jim je padla za 9,6 odstotkov.

Na Obali se bo vsekakor trg še bolj stabiliziral, v smislu, da se razpon med nerealnimi najvišjimi in najnižjimi zneski zbliža. S tem bo tako kupcem kot tudi prodajalcem omogočeno, da se vse realneje odločajo o prodajah ali nakupih.

Osrednja Slovenija

''V Ljubljani kupujejo predvsem nova in rabljena stanovanja, hiše pa tu in tam, predvsem če je ugodna cena,'' pravi Štefan Piškur iz RE/MAX agencije v Ljubljani.

Kar se tiče hiš, je povpraševanje predvsem po novejših, manjših varčnih hišah na manjših parcelah (tudi dvojčkih in vrstnih hišah). Zaradi načina gradnje v osemdesetih letih pa je na voljo veliko večjih, dvostanovanjskih in nefunkcionalno grajenih hiš, ki pa jih je seveda težje prodati.

''V osrednji Sloveniji bi lahko pričakovali le manjši padec cen hiš, še posebej starejših, saj so stroški za prenovo kar visoki. Zato se kupci rajši odločajo za gradnjo hiše ali nakup nove, že zgrajene hiše, vendar je slednjih bolj malo na trgu,'' pravi Piškur.

Predvsem mlade družine se odločajo za nakup majhnih varčnih hiš.
Predvsem mlade družine se odločajo za nakup majhnih varčnih hiš. FOTO: Thinkstock

Nepremičninski svetovalci pravijo, da je sedaj prav gotovo pravi čas za nakup nepremičnin, kar kažejo tudi številne analize. ''Ponudba nepremičnin je v osnovi velika, cene so ugodne, prav tako tudi financiranje in ni smiselno čakanje na bolj ugodno priložnost. V kolikor je situacija za nakup zrela in finančna konstrukcija zaključena, je sedaj pravi čas za ugoden nakup nepremičnine. V prihodnje bo predvsem na področju novozgrajenih nepremičnin prišlo do pomanjkanja le-teh, kar bi lahko pomenilo postopno rast cen nepremičnin,'' še pravijo v RE/MAX. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
16. 02. 2016 19.18
Naročnik prispevka je "Združenje nepremičninskih agentov SLO" ki počasi crkujejo
Emtisunce
16. 02. 2016 12.23
+6
Prodaje ni že več let! Ko bo cena realna s prihodki naroda in ne tajkunov-lopovov prodaje ne bo. Cene so ustvarjene umetno tako kot EUR. Ko bo kvadrat = 800 do 1200 se bo dogajalo prej ne!
dirtmcgirt
16. 02. 2016 09.14
+5
ej vi nepremičninski svetovalci dejte mi pol keš če je zdej pravi čas. najbolj smešno je da so oni strokovnjaki za čas.
mik1968
15. 02. 2016 14.18
+15
Nepremičninskim agentom je samo do provizije in zato lažejo,, da se dobro prodaja, vmes pa hodijo v prazne bloke ponoči luči prižigat da zgleda kot, da je že kdo kupil in se vselil. Tudi ko vprašaš, če je kaj prostega v novogradnji rečejo, da je skoraj vse prodano in mogoče boš imel srečo in dobil stanovanje. ;)) Cene bi padle če ne bi narod dokapitaliziral NLB, tako pa jim ni potrebno spustit cene, imajo raje prazno.
kmg
15. 02. 2016 11.13
+16
Ljudje ne vem kaj se bunite, res cene nepremičnin so v Sloveniji izjemno ugodne! Problem je v tem, ker so plače prenizke, sicer pa si poglejte malo čez mejo. V Avstriji takšna hiša, kot je v Sloveniji jo imenujejo že vila! Cene pa po 500.000€, v Italiji so stanovanja po 300.000€, tako da nehajte jamrat! Za tako čudovito deželo kot je Slovenija, kjer je polno narave imamo možnosti lepo živeti. Škoda je podjetij, ki so jih pripeljali v stečaje, da smo ostali z mizernimi plačami, zaradi česar je tudi kupna moč manjša.
Ferdo Crni
15. 02. 2016 21.14
+9
Zelo pavšalna primerjava. V Italijo so nekje tudi zelo ugodna stanovanja. Pač odvisno od lokacije. Za tole je potrebno malce več podrobnosti ne pa znucane demagoške floskule
grozjak
14. 02. 2016 19.14
+26
v čem je smisel, da stanovanje stane več, kot lahko zaslužiš. slej ko prej, bojo ugotovili, kje je hakelc. napr. na švedskem je stanovanje, resda starejše in manjše, v vrednosti rabljenega avtomobila (npr Malmo). pri nas je vsaka garsonjera, kot bi bila zlata, ne glede na starost.........hvala bogu za socializem in starše! resno.
Ferdo Crni
15. 02. 2016 21.10
+1
NE nakladajmo preveč. V Malmu, ki je pač neko mestece na švedskem, je enosobno stanovanje v samem mestu nekje 2700 eur/m2, v periferiji pa nekje 1800 eur/m2. V sloveniji pa se tisti ki najbolj jamrajo nad pokojninami ali pa plačami v javni upravi vozijo naokoli v najnovejših avtih v vrednosti od tretjine do polovice kakšne spodobne garsonjere.
retro77
14. 02. 2016 18.34
+9
"Nepremičninski svetovalci pravijo, da je sedaj prav gotovo pravi čas za nakup nepremičnin, kar kažejo tudi številne analize", tako kot pravijo že zadnjih 10 let. Zdaj pa jaz vas vprašam: Če cene nepremičnin še vedno stagnirajo, kljub 0% ali celo negativnem EURIBORJU, mi prosim razložite, kako lahko pričakujete rast cen, če vemo da se bo EURIBOR slej ali prej dvignil na 2,3 ali 4%. Ničelna obrestna mera ni normalna, ampak bolj izjema, pa cene kljub temu stagnirajo. Kako mislite, da se bo spreminjalo povpraševanje, ko se bo mesečni obrok kredita za 20-30 letne kredite dvignil za 30%?
luciluk
14. 02. 2016 13.50
+9
Kje so nepremičnime iz DUTB???? Trg napremičnin bi se moral dejansko prepoloviti na strani cen, ne pa padec 10% ker je = 0
povanpireni
14. 02. 2016 13.47
+20
Pojdite v Prekmurje tam se dediči odrekajo dediščine, ker imajo samo stroške, prodat itak ne morejo...
sast7625
14. 02. 2016 12.22
+20
kaj ti to pomaga če banke ne dajo kredita.. Zdaj si lahko privoscijo nakupe nepremicnin samo tisti ki so si v krizi zepe nafilali.
Dr Kova?i?
14. 02. 2016 11.11
+14
m-r-š, še premalo znižanja glede na ekonomsko stanje najrevnejše državice v evropi... Bomo govorili o korektnem znižanju, ko bo večina slovencev pri 30 letih na svojem in ne pri tastarih na podstrešju.
luciluk
14. 02. 2016 13.51
+7
realno bi bilo -60%, kot je bilo v španiji in Portugalskem
Frane Šajn
14. 02. 2016 11.06
+34
Kje so tisti zlati časi , ko nam je po pomladansko tista gnila juga dajala kredite malone kot nepovratna sredstva in smo sami z veseljem pomagali tako sosedje kot sodelavci in rastle so hiške ki bodo tudi deci rojeni v kapitalizmu nudile varno zatočišče še dolgo vrsto let. Oh kje si "hudobna" Jugoslavija, ljuba nam mati.
EMINENT
14. 02. 2016 11.14
-2
Tiste kredite nam ni juga dajala, pač pa gnili kapitalisti. Ko so špino zaprli, pa se je začelo obdobje stabilizacije.
luciluk
14. 02. 2016 13.51
-5
grozjak
14. 02. 2016 19.16
+2
samo politiko bi moral naprej furat, pa bi nas še danes z dolarji filali. stabilizacija je prišla, ker nismo bili več bad ass na balkanu
EMINENT
14. 02. 2016 21.06
+2
Balkan je nepomemben ratal in pol je sanjska juga šla rakom žvižgat.
butalistan
14. 02. 2016 09.33
+18
pametni prodajajo pod ceno in bežijo iz zlovenije dokler je še čas
korintos23
14. 02. 2016 10.23
+9
In kupujejo vile v Nemčiji in A vstriji a ne?!?
leond1
14. 02. 2016 10.42
+11
nepremičinarji so sami prvaranti mene so okrtadli
EMINENT
14. 02. 2016 11.15
-1
EMINENT
13. 02. 2016 19.01
+31
Aha, banke so voljne ponujat kredite za stanovanja!!!!! Mi vse smrdi, da bo teh par stanovanjskih kreditov zakrilo nove tajkunske!!! Ovce.
korintos23
14. 02. 2016 10.23
+1
Pojdi v A vstrijo kredit najet in se nimaš kaj bati!?! Hihihi
EMINENT
14. 02. 2016 11.12
+4
Jaz kreditov ne rabim več, prav tako nimam nobene potrebe po ščitenju tekovin revolucije.
diocles
13. 02. 2016 18.50
+21
pa bo res prišlo do pomanjkanja ja, tolk je že praznih stanovanj in na pol praznih starih hiš, mladi pa vedno bolj bedne službe, veliko prej bo še večja kriza ki bo seveda še bolj udarila po mladih preden bi se vsaj približno napolnile vse te prazne nepremičnine, tko da bi jst reku da je za špekulante bolje še čakat, kajti cene bodo še nižje (ne vem pa kdaj bodo kej višje za zaslužit), kajti na vrhuncu okrevanja cene še padajo in se še kar zidajo prazna stanovanja
diocles
13. 02. 2016 18.39
+12
to je drugače to silno gospodarsko okrevanje, revni/brezposelni dediči prodajajo dotrajane realsocialistične hiše iz sedemdesetih in za koliko se to kej prodajajo?
Dr Kova?i?
14. 02. 2016 11.12
+2
nominator13
14. 02. 2016 14.50
+2
RdecaZvezda
15. 02. 2016 13.13
+1
diocles-te hiše so iz pravega cigla ,ne tako kot zdaj grajene iz samega pleha,cene se pa sučejo 15000-25000 glede na velikost
Jožajoža
13. 02. 2016 17.51
+47
tudi prodaja na dražbi se šteje kot prodaja.in tako počasi slovenci ostajamo brez premoženja, domovine in dostojanstva.
diocles
13. 02. 2016 18.37
+14
fanica123
13. 02. 2016 17.49
+10
Iz članka je razvidno, da ima RE/MAX poslovalnice po celi Sloveniji. Kje je tu novinarska objektivnost, mnenja drugih, ki so v sektorju itd.? Drugače pa: - v Sloveniji in drugje po svetu je deflacija (padanje cen) proti katerim se borijo centralne banke z nižanjem obrestnih mer, kar je za kupce, ki kupujejo s krediti pozitivno. Tako stanje je na japonskem že 25 let, ni se bati, da bo obrestna mera zrasla, dokler so države tako zadolžene, razen če sprožijo hiperinflacijo (mislim da je prepovedano takšno tiskanje denarja), vojno ipd. - demografski trendi pri nas ter drugje po zahodnem svetu so katastrofalni, zato ni pravega potenciala, da bi cena v bodoče lahko narasla prej nasprotno Kdo potem kupuje in prodaja? Moje mnenje je, da se večinoma prodajajo nepremičnine, ki so na dražbah, od ljudi, ki se selijo v tujino itd. Kupujejo se tudi nepremičnine, ki so na odličnih lokacijah ipd., ki pa imajo višjo ceno in tako višajo povprečno ceno, ki jo objavljajo statistiki. Prodaji je pripomogla tudi zelo ugodna obrestna mera tako, da se je tudi marsikdo odločil za zamenjavo nepremičnine. V vseh državah, kjer so imeli nepremičninski balon so cen padle bistveno bolj kot pri nas (Japonska cca. 60% in se v 25 letih niso dvignile), zato mislim, da bodo cene morale pasti še bolj, ker na dolgi rok bodo morali prodajalci popustiti in prodati po nižji ceni, če ne bojo hoteli imeti še dodatnih stroškov z nepremičnino. Na srednji rok ni videti, da bi lahko karkoli okrepilo povpraševanje po teh cenah.
Dr Kova?i?
14. 02. 2016 11.13
+6
za 1233 EVr/ m2 v Zrejčah res ne bo noben priseben človek dal.. Reklamni plakati na avtocesti...
proofreader
13. 02. 2016 17.39
+17
En mesec prodajo hišo, naslednji mesec dve. Pa je 100% rast in članek o rasti prodaje.
112011
13. 02. 2016 16.57
+15
kar stopte na banko in podpišite pogodbo s hudičem, je lepa ta ljubezen za 20,30 let vmes pa te zajeb e in ti vse pobere :-D
leond1
13. 02. 2016 17.34
+29
NAJVEČJE BARABE SO NEPREMIČNINARJI PREVARANTI
112011
13. 02. 2016 18.27
+20
nič bat dragi kreditojemalci, kar veselo na banko, vrata so vam zmeraj odprta, dokler vam ne zamenjamo vaše ključavnice!!!!!
RdecaZvezda
15. 02. 2016 13.16
+3
če vzameš na banki kredit,je isto kot bi šel s hudičem v španovijo