Slovenija

Rekorder med policisti dobil 19.200 evrov potnih stroškov

Ljubljana, 14. 03. 2012 19.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V času, ko se varčuje na vsakem koraku, so se lotili tudi stroškov za prevoz na delo v policiji. Policist, ki se v službo vozi s Štajerske na Primorsko in je zato prejel 15.000 evrov, pravi: "Na premestitev pristanem takoj. Ta denar mi ne pomeni nič."

Rekorder med policisti je lani za potne stroške prejel 19.200 evrov, samo prejšnji mesec pa 1860 evrov. V službo se vozi iz Ljutomera v Koper, so poročali v oddaji 24UR.
Rekorder med policisti je lani za potne stroške prejel 19.200 evrov, samo prejšnji mesec pa 1860 evrov. V službo se vozi iz Ljutomera v Koper, so poročali v oddaji 24UR. FOTO: Reuters
Rad bi šel domov. Kot kadetu so mi obljubili, da bom po treh letih dela v Kopru, lahko šel delat domov. Ko se po tem času ni zgodilo nič, sem po petih letih začel pisati prošnje za premestitev. Doma sta starša potrebovala mojo pomoč, res sem prosil za premestitev, pa se je nikakor ni dalo urediti. Na upravi so mi zagotavljali, da me lahko premestijo ob primerni zamenjavi – poslal sem ogromno prošenj, zamenjave ni bilo. Rekli so, da me preprosto ne morejo spustiti. Vodstvo moje prošnje ignorira. Dekle sem celo pripeljal v Koper, a ker ni našla službe, se je vrnila domov. Imam otroka starega nekaj mesecev. Partnerica si je našla službo v domačem kraju, a je bolna, zato sem se prisiljen voziti. Pri premestitvi mi pomaga tudi sindikat, ki je na moj primer že opozoril vodstvo policije. Na premestitev pristanem takoj. Ta denar mi ne pomeni nič. Izjava policista, ki se v službo vozi s Štajerske na Primorsko in je lani prejel okoli 15.000 evrov

Na notranjem ministrstvu so sestavili sezname tistih zaposlenih na policiji, ki so v lanskem letu za prevoz na delo dobili več kot 5.000 evrov. Rekorder je prejel 19.200 evrov. Kako spremeniti način dela, da bi bilo teh stroškov manj, so se na sestanku pogovarjali s predstavniki Sindikata policistov Slovenije.

Vladna stran je kot možne rešitve predlagala organiziranje prevoza za zaposlene, ponudbo službenih stanovanj v bližini kraja dela in premestitev zaposlenih bližje domu.

Predstavniki sindikata pa možnost prihranka vidijo v prehodu na 12-urne delovnike, predlagajo pa tudi, da bi se tistim, ki delajo v izmenah, izplačevala kilometrina. S tem bi se zmanjšali predvsem birokratski stroški, saj, kot so zapisali, "po grobi oceni za obdelavo potnih stroškov porabimo do 10.000 delovnih ur“. "Dejstvo je, da preračunavanje potnih stroškov enormno obremenjuje vedno manjši administrativni kader,“ so dodali. Policistom, ki se odločijo za najem stanovanja bližje kraju dela, bi dali tudi možnost, da jih po določenem času odkupijo po subvencionirani ceni.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so sicer že dali pobudo za spremembo predpisov, ki urejajo izplačila prevoznih stroškov, notranji minister Vinko Gorenak pa je ob tem zagotovil, da se bo zadeva reševala za celoten javni sektor in da ne bo dopustil, da se bo varčevalo samo v policiji. A prav pri njih je problematika potnih stroškov najbolj pereča. Po navedbah ministrstva namreč največ policistov prihaja iz Štajerske in Dolenjske, najmanj pa iz Ljubljane in Primorske. Daljše vožnje policistov na delovno mesto so zato neizogibne.

Ogromni stroški tudi v vojski in carini

Ne le v policiji, visoke stroške imajo zaradi prevozov na delo tudi v vojski in na carini, so poročali v oddaji 24UR. Skupaj so lani v ta namen porabile več kot 43 milijonov evrov: policija 18 milijonov evrov, vojska celo več kot 22, carina pa slabe tri milijone. Vsi našteti organi imajo namreč več kot 400 zaposlenih, ki na mesec dobijo več kot 1.000 evrov povračila za vožnjo na delo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iq-20
16. 03. 2012 17.42
+0
dejansko je problem se vozit take razdalje v službo. Resnica pa je taka, kadeti niso imeli izbire in so bili tako razporejeni na delovno mesto kamor pač so bili, premestitev pa niso dobili ker vsa ta leta je v policiji pomanjkanja kadra. Poleg kadetov so v policiji še policisti ki so po srednjii šoli opravili prekvalifikacijo za poklic policista ter policisti za varovanje državne meje, ki po moje spadajo v drugo skupino kar se tiče potnih stroškov saj so ob podpisu pogodbe točno vedeli kam bodo šli delat. Zato se mi ne zdi pošteno, da ta druga skupina tarna kako je to hudo, saj so se že takrat lahko odločili, da se pač zaradi oddaljenosti delovnega mesta ne bodo zaposlili v policiji. Poleg tega kar nekaj teh policistov odkrito pove, da se jim pač splača voziti saj kar neja denarja prešparajo, saj se vozijo v skupinah, prav tako niso zainteresirani za premestitev na delo bliže domu, ne vsi!!! Obstajajo pa tudi taki, ki so se zaposlili samo zaradi potnih stročkov, delo policista pa jim nič ne pomeni.
jafalical
16. 03. 2012 08.06
+2
Te potni stroški, so stroški, nič ne rečem. Morda posamezniku pomeni, kot le povračilo potnih stroškov, ker voziti se vsak dan toliko kilometrov od doma, ni ravno prijetno,razen pri nekaterih izjemah !Res pa je, da se potem s sodelovci pokombinirajo,pomagajo en drugemu, 1x vozi eden, drugic drug in je to neke vrste "šparanje", zakaj pa ne!?Ena prijateljica je zivela v Ljubljani, delala pa v Kopru. Ta je dobila svoje potne povrnjene točno na dan, sam je rekla, da tolk od doma stran in se voziti vsak dan,ni ravno razlog za veselje... Kaj šele, ko imaš družino, ti ta denar od "potnih" ne more nadomestiti zamujene trenutke, nikoli.Velikokrat ni uspela po otroka, ni uspela na kaksno otrokovo predstavo, ni uspela hčerko pospremitit na izlet...Ji je pa bilo grozno, ko si je služba dovolila,še dodatno poleg njenih potnih stroškov , upala dati za podpisat še dodatne potne stroške in to vsem po vrsti, tudi tajnici, ki ni imela izpita!Zdaj dela v neki mali firmi "pri žlahti", v svojem rojstnem kraju, kamor se je preselila. Tam pa so spet druge, manjše težavice, a je blizje domu in ima urejeno družino.Ne vem pa, kako so si tajkuni, ki jih vlačijo po sodiščih izplačevali vse, kot napr. potne stroške, dodatne stroške?DAVČNA, je pri teh velikh fino zamižala, da ni videla, da ni izplačil več stotih plač delavcem,da nimajo zavarovanja, da so izplačani potni stroški za vodilne kravatke, ...manjše firme, ki se borijo za preživetje, obstoj, pa hočejo raztrgat z vsemi kazenskimi postopki, ...
mmm1234
15. 03. 2012 23.07
+2
In še nekaj o teh kaznih in položnicah ... pišete kot da bi policisti dobili kak % od položnice... figo freško dobijo in še vsak ki ima 5min časa si jih privošči pljuva po njih jim j.. mater in se pritožuje na nevem kaj samo, da bi se rešil kazni za katero si je vsak, ki jo dobi čisto sam kriv.. Pa ja da ne boste mislili, da samo vi bogi revčki dobivate položnice.. tudi policisti jih, da ne bo pomote čisto nič nič drugačni niso obravnavani pred zakonom od vas bogih revčkov!
Niko_K
15. 03. 2012 23.56
-3
Policaji, ko naredijo normo dobijo stimulacijo. Če ne naredijo norme (=oropajo določeno število ljudi), ni stimulacije. Zanikaj to, če lahko. Pa ne moreš, ker je res.
supermoto048
26. 03. 2012 16.37
+1
mmm1234
15. 03. 2012 23.00
+4
Ko berem nekatere komentarje mi gre kar na bruhanje... Ne vem se nekateri delate neumne ali ste neumni oz nepismeni saj ne znate brati. Policist ki se vozi iz Ljutomera v Koper je dolga leta živel v samskem domu policije, kamor so ga namestili po končani kadetnici. Pisal je prošnje za premestitev, ki niso bile uslišane. Ko je spoznal dekle iz svojih krajev si je to skušalo najti službo na obali toda neuspešno. Čez čas je dekle zanosilo in normalno ter logično je bilo oz je da je oče ob svojem otroku. Zato mu ni preostalo drugega kot da se pričeti voziti saj v policisjkem dobu ne more imeti svoje družine, pa tudi če b lahko tisti prostor nebi bil primeren za otroka. Naj omenim še da je policist večkrat dal prošnjo za službeno stanovanje in bil zavrnjen. Ker je življenje na obali drago mu ni preostalo drugega. Zato ne obsojajte tja v tri krasne če nimate pojma kaj preživlja ta človek. Vi mislite da se je njemu lahko vozit v službo tolko km??? Jaz mu verjemem, da mu ta denar ne pomeni nič. In še nekaj ko je policist živel v Kopru se je na svoje stroške vozil domov in ni kradel "vašega" denarja ... mimo grede tudi policisti plačujejo davke... Ne vem kako lahko nekateri tako neumno razmišljate, da mislite da pa policistov ter policistk noben ne preverja... še kako prekleto se motite... in še vsak, ki je kaj šmudlal s potnimi je letel... Ne obsojajte policistov oni niso krivi, krivi so tisti na najvišjih položajih. Verjamem da bi marsi katri policist raje ostal na obali če bi le imel to možnost ( službeno stanovanje, ali vsaj tolko visoko plačo da bi si lahko privoščil najem stanovanja). Z 800ur na mesec na obali ni mogoče preživeti saj so najmenine stanovanj od 350eu dalje + stroški. In ja kar se tiče famoznih kazni ne vem kaj nekaterim ni jasno kdor krši zakone (katere pišejo gor na vladi) bo tudi kaznovan. Namesto da se bunite mal pazte kaj delate pa ne boste kaznovani.. pa bo mira Bosna. @Niko_K očitno si dobl kar si iskal ;)
Niko_K
15. 03. 2012 19.32
-1
@rci2950 Kaj hočeš s to izjavo dokazat? Da so vsi vici o policajih resnični? Ko sem vas rabil, sem klical. Noben ni hotel priti, ker še nisem bil poškodovan. Ko sem končal v bolnici z zlomljeno lobanjo in polomljenimi rebri, vas nisem več rabil. Da ne govorim, kako se vi lepo bratite z lokalnimi mafijozi, nekateri imate celo kafiče poleg službe (saj.. služba je sigurna, kafič pa za zraven, če je sranje potem pa se takoj pride prijateljčku pomagat). Bratite se s tudi z "okvirji" (prave besede ne smem napisati, ker je baje neprimerna, čeprav temu ni tako), ko kradejo ko srake in za katere veste, da kradejo, ker je laže buzerirat navadne poštene ljudi, ki plačujejo davke! In še in še, se da naštevat o prelestnih dejanjih vas lepotcev. Ja, jaz vas ne rabim, glede na to kakšni ste! Ne kakaj, kako se rabi policiste. Takih, ki drugega ne znajo, kot ocurati poštene ljudi (saj vemo - NORMA=STIMULACIJA), za vse ostalo pa imajo dve levi roki, ne RABI NOBEN! Bom kruto resničen: Ti nisi meni drugega kot dodaten strošek pri plači, saj si plačan iz tudi moje plače! Servisa, ki ga pričakujem kot državljan od policije (pa že zdaaaaaleč nisem edini) pa ni in tudi NE BO.
supermoto048
26. 03. 2012 16.41
+2
zlomljena lobanja??- verjetno ne brez veze
Redžepi
15. 03. 2012 15.19
-2
Kar jih osebno poznam so po večini primitivci ki imajo kompleks manjvrednosti. Še ko so v penziji, jih plačujejo da njuškajo po lokalih in špecajo folk; Ko sem jih pa potreboval zaradi neke kraje, sem pa dobil po 5 mesecih odgovor da je preiskava zaključena in da storilca niso našli. Pa saj ne rabiš da ti 4 leta perejo možgane, da ven prideš še bolj zmeden; Plačat bi jih morali po učinku;
SuperX
16. 03. 2012 10.40
+3
Veš kaj me zanima.. a ti doma ko pečeš jajca na oko, vržeš vseh 12 jajc proč v paketu, če je slučajno le en smrdljiv?
WikiX
15. 03. 2012 14.53
-4
To zgovarjanje je že nagravžno, cela policijska uprava sodeluje pri določanju potnih stroškov oziroma si tako flikajo tiste bedne plače, kot sami trdijo, čeprav nihče ne dobi pod 1000 evrov, še čistilka ne. Enako so lagali po osamosvojitvi, ko so neupravičeno prodajali službena stanovanja miličnikom, pod ugodnimi pogoji Jazbinškovega zakona ali celo zastonj, kot da so enaki kot vsi ostali ljudje in v novi Sloveniji policija ne bo več rabila službenih stanovanj. Ko je stanovanj zmanjkalo, novih pa jim nismo hoteli zgraditi, so se spravili seveda na potne in druge stroške, pa kako so bogi in kakšna krivica se jim godi. Glede na moje osebne izkušnje, pa tudi zgodbe in menja številnih drugih, navadni ljudi lahko mirno rečem, da bi bilo za državo še najbolje, če bi začasno ukinili policijo, uvedli lustracijo in postopke proti vsem njim, saj bolj nevarne, pokvarjene in skorumpirane organoizacije v Sloveniji preprosto ni. To je moje mnenje in se lahko postavite na glavo oziroma mi lahko cela policijska akademija nabije minusov kolikor hoče, kot to običajno počnejo, da bi ukrojili javno mnenje povsod tam, kjer je ravno policija kriva tudi za najhujše stvari. Škoda, da ne smemo omenjati posameznih imen, ker so zaščiteni bolj kot medvedi, šele potem bi bilo takoj jasno, koliko v resnici zaslužijo posamezniki in za kakšne zločince v resnici gre, tudi take proti človeštvu, pa jim nihče nič ne more, ker druge sile v tej državi preprosto ni.
WikiX
15. 03. 2012 15.02
+0
Poglejte le goro, dobesedno goro pritožb in ovadb proti posameznim policistom, vse zavrženo, zamujeno ali nedovoljeno, pa bo takoj jasno, za kakšno organizacijo v resnici gre. Večkrat si izmišljujejo prekrške, da lahko pišejo kazni oziroma kriminalizirajo poštene, nedolžne, nekrive drugorazredne posameznike, za katere vedo, da jih nihče ne bo branil v tej gnili državi, iz osebnega maščevanja pobirajo vozniška dovoljenja in dobesedno mučijo ljudi, potem pa zahtevajo še pravo bogastvo za potne stroške? In to pri nas, ko vsega tega navadno prav zaradi njihove protekcije eliti skoraj več ni, ko nekateri ne dobijo niti plač in nimajo več praktično nobenih pravic?
SuperX
16. 03. 2012 10.38
+2
Haahahahahhaa, ti pa res preveč filme gledaš. Ne vem od kje ti tako mišljenje ali kaj sploh hočeš natvezit, pozabljaš, da država daje direktivo kako in kaj, ne policija IN če si se ti zapel z enim policistom, še ne pomeni, da so vsi isti. Glede izmišljevanja prekrškov... ja.. to ponavadi tisti pravijo, ki prevozijo prej 3 rdeče luči, izsilijo 2 voznika, potem pa polkrožno obračajo tam kjer ni dovoljeno in opa, slučajno policist to vidi pa ti napiše plačilca. Poanata: vedno so za take kot si ti krivi samo policisti, nikoli pa vozniki sami. Dej.. prej svoj prag spucej pa pol take bedastoče piši, zihr ja.. 5 minut je imel preveč časa pa se je spravil tebe zafrkavat, ker mu je bilo dolgčas. A ti res misliš, da se to da komu za 700 eur pa za X napredovanj katera bi se že zdaaaaaaaaaaaaaavnaj mogla zgodit pa se niso? Lepo te prosim...
ill_be_back
15. 03. 2012 14.22
+1
prometno policijo ukinit !!
Niko_K
15. 03. 2012 14.23
-3
... njeno delo lahko opravi kar DURS (opali še kak davek poleg). :))))))))))))
ill_be_back
15. 03. 2012 15.06
+2
itak že darsovci na AC merijo, ustavljajo in kasirajo sem jih zadnjič zasledil samo tokrat sem bil pripravljen na meritve na cestninskih postajah ( beri: postaje ropanja in izkoriščanja tak jim jaz pravim) tako da sem lepo pelal 40 km / h in naredil za sabo lepo kolono. je pa smešno eno žensko so imeli v obdelavi zatacajt ko jo je imel en v obdelavi je drugi že mero nove xD
John_Gotti
15. 03. 2012 14.21
-4
nemevm kaj jamra naj se preseli z družino na primorsko, pa basta, drugače pa vsi šmuglajo s temi potnimi, čez teden ma kje stanovanje pol pa kao se vozi vsaki dan malo morgen banana republika, drugače pa danes si že v dvev urcah pa še nekaj v Ljutomerju iz Kopra tudi ni neki problem!
ill_be_back
15. 03. 2012 14.16
+4
možne rešitve so - službena stanovanja dat v kraju kjer imaš službo, - bliže domu najti službo, - organizirani prevoz (amapk ne da celo državo povprek prevoziš kot je primer totega ljutomerčana v koper) !
hotchilipoper
15. 03. 2012 15.40
+1
malimax
15. 03. 2012 14.13
kje se lahko prijavim????????
Niko_K
15. 03. 2012 14.16
+2
""domača stran policije" (a je zdaj vredu gospodje admini) sam ne verjamem, da bo kak razpis, ker jih je baje preveč :))))) p.s.: Ko sem napisal pravi URL naslov, mi je tukaj napisalo, da so "navedene besede neprimerne" :)))))))))))))))) LOOOOOOOL!!!
malimax
15. 03. 2012 14.13
-5
za 16 tisoc se vozim jaz vsak dan pa se za maico ne rabim
devlon
15. 03. 2012 13.41
-1
za ta dnar jaz sluzbo pustim, pa se bom raje vsak dan 4 ure vozil. Pa še pizze ni treba dostavljat.
siupamoizvedetiresnico
15. 03. 2012 13.40
+6
Iz Ljutomera v Koper ??? Tega primerka, ki je to odobril bi rad videl, človek mora biti zbojen do onemoglosti. Tale policaj pa tudi ni nič boljši. Čas, ki ga dnebvno porabi za vožnjo je cca. 6-7ur !!?? A mu ni njegov čas niti malo dragocen, da si ni tega malo drugače uredil? Če za take oslarije mečejo denar sploh ni čudno, da smo tam kjer smo...
ill_be_back
15. 03. 2012 14.13
+4
men so preko študenta ponujali da bi z organiziranim prevozom vozil v Rogaško Slatino iz MB pa mi je bilo predaleč, kaj šele reden šiht ! ne pa to katastrofa se tak daleč vozit to nimaš nič prostega cajta ker ga mečeš stran na cesti toti ja more imeti dosti kilometrov na avteji !
gruber74
15. 03. 2012 13.08
+15
Saj jih popolnoma razumem.Policist v današnjih časih je res težko bit.Vsekakor vas ljudje podpiramo in vam stojimo v teh težkih časih ko nam pišete položnice ob strani.
Niko_K
15. 03. 2012 13.28
+6
Policisti imajo placo vsak mesec na racunu, kar za vecino tistih, katere nalasc spravljajo v bedo, s pisanjem poloznic, ne bi mogel trditi.
Niko_K
15. 03. 2012 13.29
+6
...ni kazni... Ni norme... Ni stimulacij.. Je tako gospodje policisti?
beowulfsam
15. 03. 2012 13.07
+0
Včasih je bilo tega več, kolega (varnostnik na ambasadi) mi je govoril kako so delali: kao vožnja iz MB v LJ vsak dan, vendar so si 3-4 policaji skupaj najeli stanovanje v Lj in lepo prišparali potne stroške. Samo se mi zdi, da so jim že par let nazaj začeli bolj pod prste gledati.
RMM
15. 03. 2012 13.02
+6
Ali se kdo vpraša koliko delavcev hodi na šiht brez potnih stroškov za male pare???Marsikomu niti na misel ne pride da bi jih zahteval!!! NO ja razen njih in tistih ki jih plačuje izstradan delavski narod!
leon1309
15. 03. 2012 15.21
+3
Točno tole je pa logika na katero zainteresirana elita igra, ker "neumen" slovenski narod bo, v primeru da imajo sami nizke dohodke in so izkoriščani s strani delodajlcev, poskrbel da bodo še ostali na istem, torej enako izkoriščani, namesto da bi se zavzeli, da se takšna izkoriščanja ne dogajajo. Dokler bo prisotna takšna mentaliteta na strani izkoriščanih (saj meni tudi ne plačujejo malice in potnih stroškov, mi še na misel ne pride da bi jih zahteval, ipd.) bo izkoriščanja vedno več...saj če gledamo le pogostost sankcioniranja takšnih praks, lahko rečemo da se pri nas takšna ravnanja (recimo dajmo ga na minimalno plačo, brez malice in potnih stroškov, pa naj bo srečen da službo sploh ima - na zavodu jih je vsaj 10 ki bi na njegovo delovno mesto takoj prišli delat, pod danimi pogoji) blago rečeno tolerirajo. Ker je naivno pričakovati, da bodo zaposleni, ki delajo pod takšnimi pogoji prijavili nepravilnosti, bi morali imeti bolj aktivno delovnopravno inšpekcijo (ob upanju da bodo izkoriščani premogli toliko poguma da se bodo ob obisku inšpektorja upali izpostaviti). Aja in seveda je zopet kriv parazitski javni sektor, kriv je policist ki se je moral voziti tako daleč (ob predpostavki da res ne izigrava sistema) - gotovo ni kriv genij ki je policista iz štajerske prestavil na delovno mesto na primorsko oziroma postavljena sistematizacija dela... ...imamo grešnega kozla za vso sranje, ki se je nabralo v naši državi...zaposlene v javnem sektorju. Meh,...
Dildo-1on1
15. 03. 2012 12.56
+1
Naj nekdo razpise neko nagrado na policaja...hehehe!
Dildo-1on1
15. 03. 2012 12.57
-2
Tam noter smrdijo in misli da ne untaouchable! Pokazi drugace!
Erin Straus
15. 03. 2012 12.47
+8
da niso še ki lačni ti naši policaji, folk dejmo jim še naredit policijsko menzo-podobno poslanski ,kjer bodo lahko jedli vsak dan dobrote za 3,20€! + dejmo jim še kvazi študentske bone za bonus!
SuperX
15. 03. 2012 12.19
+13
Dokazano, da se tisti, ki so doma v Murski Soboti, vozijo v Ljubljano in tisti, ki so doma v Ljubljani, se vozijo v Mursko Soboto. Pa na tisoče je takih neumnih primerov, potem pa jamrajo, da gre preveč za potne stroške. Čudn, a? Pol pa Gorenjak pravi, da so podpisal pogodbo, seveda da so jo, sej druge možnosti niso imel, al služba al pa zavod, pol je pa vseen, da je en let pa pol šolo delal za policista. Pa naj se Gorenjak vozi vsak dan v Ljutomer na šiht pa nazaj, pa naj ob dveh zjutri vstaja, bo fino ane? Sej če maš 3 jurje plače te itak briga za druge pa zelo težko je kaj razumet, zna pa odlično se delat norca pa se norčevat, da bodo naši policisti tako kot grški. Mogoče ni pomislil, kdo bo branil parlament, če bodo razmere take kot v Grčiji??? Zastonj ga sigurno ne bodo, naj ga kar razsujejo!
nemarx
15. 03. 2012 12.53
+5
Niti enega resnega argumenta ni, da bi se policist iz MS vozil v Lj, in da bi se obenem drugi policist vozil v obratni smeri !!! Možnosi sta samo dve: Ali nad temi dvemi policisti izvajajo mobing zaradi politične ali drugačne neposlušnosti, ali pa se to dela zaradi špioniranja in ovajanja sodelavcev po nalogu LDS-UDBE.