Slovenija

Pretoki rek počasi upadajo

Ljubljana, 20. 09. 2010 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prihodnjih dneh bodo v večjem obsegu poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke.

Poplave v Krškem - 18
Poplave v Krškem - 18 FOTO: Miro Majcen

Reke po državi so se začele umirjati, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Naraščanje reke Krke se postopoma umirja, pretok Krke v Podbočju je ustaljen in ima še vedno rekordno vrednost pretoka, okoli 450 m3/s. Sava v spodnjem toku je že pričela upadati, vendar ima še vedno velik pretok, okrog 1900 m3/s.

Reka Sava poplavlja na območju Krško-Brežiškega polja, pri Čatežu še delno zajezuje reko Krko na sotočju, zato je poplavno območje ob spodnjem toku Krke še ne opazno zmanjšuje. Odtekanje poplavnih vod je zaradi zajezitve počasnejše. Sava je zajezila tudi reko Sotlo, zato so poplavljene površine ob spodnjem toku Sotle večje od običajnih in se le počasi zmanjšujejo.

Reka Ljubljanica ima trenutno pretok 310 m3/s in zelo počasi upada. Kljub počasnemu upadanju pretoka na reki Ljubljanici, se zadržujejo gladine poplavnih voda zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode na območju južnega dela Ljubljane, Galjevice, Rudnika in Črne vasi. Takšno stanje se bo nadaljevalo še preko celega dne in predvidoma še v noči na torek, dokler ne bo Ljubljanica dovolj upadla, da bo zmožna odvajati vodo s poplavljenih površin.

Tudi v prihodnjih dneh bodo v večjem obsegu poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke.

Ostale reke povsod drugod po Sloveniji upadajo. Reke Vipava še vedno presega opozorilni pretok, poplavno območje se ob reki postopoma zmanjšuje.

Pretoki ostalih rek po Sloveniji so veliki in počasi upadajo. Poplavna območja ob rekah se bodo čez dan postopno zmanjševala.

Kaj bo v prihodnjih dneh?

Vreme se je v nedeljo umirilo in tudi minulo noč padavin po Sloveniji ni bilo. Do petka se Sloveniji obeta suho vreme, konec tedna naj bi nas doseglo manjše deževje.

Poplavljena območja bodo kljub temu še nekaj časa poplavljena, glede na to, da ni predvidenih novih padavin čez dan, naj bi se zadeve umirjale, čeprav zelo počasi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gregaf1
20. 09. 2010 20.18
vsaka čast gasilcem in prostovoljcem, ki nesebično pomagajo drugim katere je žal zajela naravna nesreča. dobro, da veš, da v naši ljubi državi niso samo sebičneži ampak ljudje ki razumejo druge ljudi in njihove probleme ter jim stojijo ob strani ko so tega najbolj potrebni.
proofreader
20. 09. 2010 19.13
Trikrat hura za gasilce. Ne pozabite DURS-u sporočiti, da 0,5% vaše dohodnine namenjate njim.
foff
20. 09. 2010 10.47
Mislim, da se: "Kljub počasnemu upadanju pretoka na reki Ljubljanici, se dviguje gladina podzemne vode zaradi dotoka zalednih voda" Idjžt!
normalno!
20. 09. 2010 07.18
alo! pa se kdo od vas zaveda da na Barju nivo podtalnice še vedno narašča?!