Slovenija

Krka naj bi poplavila

Ljubljana, 25. 12. 2010 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
4

Po Sloveniji se reke počasi umirjajo, ponekod po državi bodo še padavine. Reka Krka še narašča in bo presegla opozorilni pretok. Nekatera območja so prizadeli udori cest in plazovi.

Hidroalarm
Hidroalarm FOTO: ARSO

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) so poudarili, da so čez noč reke na zahodu in v osrednji Sloveniji začele upadati. Reke v povirjih imajo še velike pretoke, ki se zmanjšujejo. Povečan pretok v svojem povirnem delu ima še vedno reka Savinja, ki upada. V srednjem in spodnjem toku je pretok Savinje ustaljen.

Ljubljansko barje
Ljubljansko barje FOTO: Dijana B.
V nedeljo bo na Primorskem pihala zmerna, lokalno močna burja. Na izpostavljenih mestih bodo sunki burje presegli hitrost 100 kilometrov na uro, opozarjajo na Arsu.

Pretok Ljubljanice je ustaljen. Sava v Zasavju in Posavju je še vedno velika, vendar tam že upada. Pretok Save v Jesenicah na Dolenjskem se zmanjšuje. Krka  še narašča in naj bi ponoči v manjši meri na območju vsakoletnih poplav verjetno poplavila.

Poplava na Barju
Poplava na Barju FOTO: Dijana B.

Poplavljene površine ob Ljubljanici na Ljubljanskem barju in kraških poljih Notranjskega krasa se bodo zadržale tudi v prihodnjih dneh. Sava je okoli polnoči prestopila desni breg v naselju Podkraj v občini Hrastnik in poplavila lokalno cesto Hrastnik–Radeče. Visokovodni val je ponoči prešel iz Zasavja v Posavje. Pretok Save pri Jesenicah na Dolenjskem je ustaljen.

Možnost manjših razlivanj

Če imate fotografije ali videoposnetke posledic deževja, jih prosim pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Po podatkih Arsa hidroalarm druge stopnje, kar pomeni možnost manjših razlivanj, velja za jugovzhodni del Slovenije. Danes okoli 11. ure je plimovanje morja bilo še povišano, vendar večjih razlivanj ni bilo. V noči na nedeljo med polnočjo in 2. uro zjutraj lahko morje doseže višino okrog 305 cm na mareografski postaji v Kopru in ob tem poplavi najnižje dele slovenske obale.

V nedeljo bo pretežno oblačno, ob morju in v severovzhodni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugod bo občasno naletaval sneg. Temperature bodo od –6 do 0, na Primorskem, kjer bo pihala zmerna, lokalno močna burja, od 2 do 5 stopinj Celzija.

Več o vremenu ...

Plazovi in udori cest

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je ponoči usul plaz kamenja na cesto Grad–Šenturška Gora v občini Cerklje na Gorenjskem. Cesta je delno prevozna. V petek okoli 17. ure se je usul zemeljski plaz na občinsko cesto v naselju Podgorje v občini Kamnik. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ves promet.

Zemeljski plaz pri Horjulu
Zemeljski plaz pri Horjulu FOTO: Jurij Demšar

V petek popoldne je prišlo do udora dela ceste med Pijavo Gorico in Želimljami, na odseku od Rogovile proti Želimljam v občini Škofljica. Gasilci so pregledali udor in cesto ustrezno zavarovali. Ob 18.10 se je ponovno sprožil zemeljski plaz v zaselku Bonetovšče v občini Nova Gorica. Priprave na sanacijo plazu potekajo.

Na cesti Col–Ajdovščina je zaradi zemeljskega plazu polovična zapora, promet je dovoljen za osebna vozila in tovorna vozila do 7,5 tone. Obvoz za vozila nad 7,5 tone je na relaciji Godovič–Kalce–Postojna–Razdrto–Vipava, je zapisano na strani prometnoinformacijskega centra.

Cesta Ljubljanica–Vrhnika je zaprta pri odcepu za Samotorico zaradi zemeljskega plazu, obvoz je skozi Polhov Gradec. Na cesti Bača–Dolenja Trebuša je polovična zapora pri Slapu ob Idrijci. Zaprte so glavna cesta Hrastnik–Zidani Most in lokalne ceste Planina–Unec, Planina–LazeJevnica–Senožeti, Logatec–Žibrše pri kamnolomu, Unec–Rakov Škocjan–Podskrajnik pri Rakovem ŠkocjanuSava–Mošenik pri Mošeniku in Radeče–Podkraj.

Cesti čez Vršič in Pavličevo Sedlo sta prav tako zaprti.

Več o prometu ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barx
26. 12. 2010 00.00
upam da Kostanjevico na Krki ne bo spet poplavlo ...
Madyy
25. 12. 2010 22.20
Ljubljansko Barje ne poplavlja, tam je voda občasno že 1000 let, tega sano ti z doktorati in diplomami v Ljubljani ne vedo.
prehlad
25. 12. 2010 14.51
VSAJ NEKAJ VSPODBUDNEGA ,KAJ A NI BILO ŽE DOVOLJ POPLAV IN UNIČENJA.
belavrana
25. 12. 2010 10.01
Razumem, da so prazniki, a tudi ostale dni ni nič bolje. Vedno samo "simbolične" slike. Če že novinarji ne morejo osebno do vsakega omenjenega kraja ali dogodka, je gotovo povsod kdo od domačinov, ki zna uporabljati fotoaparat ali kamero. Je res tako težko nekoga nagraditi z nekaj € ali pa vsaj "simbolično" nagrado za posnetek, ki bi prikazoval dejansko stanje?