Slovenija

FOTO: Neukrotljive vode

Ljubljana, 08. 02. 2009 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Obilno deževje je povzročilo nemalo preglavic. Meteorne vode poplavljajo, sprožili pa so se tudi plazovi, ki ogrožajo stanovanjske hiše. Zaradi poplav so zaprte nekatere ceste.

Tudi danes je bil deževen dan. Zaradi obilnih padavin naraščajo reke v južni, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Ljubljanica bo danes in v ponedeljek poplavljala na ljubljanskem barju, na območju vsakoletnih poplav. 

Poplavljeno Planinsko polje
Poplavljeno Planinsko polje FOTO: Dare Čekeliš

Kot so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, bo po podatkih Agencije RS za okolje reka Krka, ki ta čas že poplavlja, dosegla največji pretok 260 kubičnih metrov na sekundo v večernih urah in bo poplavila na širšem območju, večjem kot so vsakoletne poplave.

Že v soboto ponoči je zaradi padavin in taljenja snega pričela naraščati Krka, ki je v spodnjem toku poplavila kmetijske površine v vsakoletnem obsegu. Danes zjutraj je Krka dosegla vodostaj 288 centimetrov ter zalila cesto Kostanjevica na Krki-Zameško v občini Kostanjevica na Krki, zato so cesto zaprli. Pozno popoldne je poveljnik kostanjeviških gasilcih po ogledu terena poročal, da Krka narašča počasi in da nevarnosti poplavljanja za Kostanjevico še ni.

Danes bodo poplavljale tudi manjše reke na območju Kozjanskega, Haloz in Slovenskih Goric, zlasti Dravinja v srednjem in spodnjem toku med Majšperkom in Vidmom, Rogatnica, Šcavnica v okolici Ljutomera, poplavi lahko tudi Sotla s pritoki. Reke na omenjenih območjih bodo poplavile predvidoma v območjih vsakoletnih poplav. Drevi med 21. in 22. uro in v ponedeljek med 8. in 10. uro pa bo morje poplavilo nižje dele obale.

Zaradi visokega plimovanja je morje v Kopru med 7. in 10. uro poplavilo Semedelsko cesto in rob obale na Ukmarjevem trgu. Ukrepanje ni bilo potrebno. Prav tako zaradi visokega plimovanja je morje v Piranu med 6.30 in 10. uro poplavilo nižje dele obale, in sicer glavni pomol, območje pred Gea College in Kidričevo nabrežje od Hotela Piran do Punte. Ob 7. uri so piranski gasilci sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Meteorne vode povzročajo poplave

Veliko dela pa so imeli tudi gasilci. V kraju Vratja vas so morali gasilci iz PGD Podgorje prečrpavati vodo, ki je zalila hiše in kleti ter grozi še drugim. Zaradi zamašenega lokalnega potoka je namreč voda prestopila bregove in začela polniti nižje ležečo kotanjo.

Poplave v Ilirski Bistrici
Poplave v Ilirski Bistrici FOTO: Boštjan Vrh

Okoli 15. ure je narasli potok Lahonščica v kraju Lahonci v občini Ormož spodkopal most. Gasilci so odstranili betonske cevi mostu in začasno namestili deske, tako da je prehod cez cesto možen. V kraju Vršnik v občini občina Kungota se je zamašil propust pod mostom potoka, zaradi česar je voda poplavila most.

Zaradi padavin so meteorne vode vdrle v več stanovanjskih hiš v občinah Pesnica, Selnica ob Dravi, Radlje ob Dravi, Lenart, Duplek, Apače, Radenci, Šentilj in Tržič. V vseh primerih so posredovali gasilci in izčrpali vodo iz objektov.

Z naraslimi vodami se ukvarjajo tudi gasilci v Selnici ob Dravi.
Z naraslimi vodami se ukvarjajo tudi gasilci v Selnici ob Dravi. FOTO: Tadej Zorec


Plazovi ogrožajo stanovanjske hiše

Zaradi taljenja ledu se je sprožilo več deset plazov, mnoge družine so morali evakuirati. Štiri družine trepetajo na Mariborskem, ena v Sojeku pri Slovenjskih Konjicah, plazovi ogrožajo hiše v Otiškem vrhu, v Gmajni pri Slovenj Gradcu, v Prožinski vasi pri Štorah. V občini Rogašovci s plazom drsita cesta in električna napeljava.

Ob 9.24 se je na Maistrovi ulici na Ptuju zaradi obilnih padavin sprožil zemeljski plaz. Polmer plazu je okoli 100 metrov, razpoka pa je široka okoli štiri metre. Gospodarsko poslopje, ki je v bližini plazu, se je premaknilo za 40 centimetrov, stanovanjska hiša pa s plazom drsi. Ogrožena je še ena hiša pod plazom. Pet stanovalcev obeh hiš so že izselili.

Na Kaninu so izmerili 30 centimetrov zrnatega snega na podlagi 850 centimetrov.

Ob 9.33 se je sprožil zemeljski plaz v kraju Gmajna v občini Slovenj Gradec. Gasilci so na kraju ugotovili, da gre za plaz na strmem pobočju za stanovanjsko hišo. V bližini hiše je vidna razpoka dolžine 30 metrov krat 60 centimetrov. Plaz so zaščitili s folijo in uredili odtok vode. Dogodek bodo spremljali, da preprečijo zdrs do hiše.

Zemeljski plaz v naselju Studence
Zemeljski plaz v naselju Studence FOTO: Jani Dolinšek

Okoli poldneva se je sprožil zemeljski plaz na lokalnih cestah na relaciji Brezno- Remšnik in Brezno-Kapla v občini Podvelka. Že v soboto se je v Prožinski vasi v občini Štore sprožil zemeljski plaz velikosti 200 krat 30 metrov. Plaz ogroža objekt, v katerem je garaža in skladišče. Plaz so že v soboto s pomočjo gasilcev pokrili s folijo, danes pa so opazili, da plaz ne miruje, zato so bili obveščeni župan in pristojni delavci občine ter poveljnik CZ občine Štore. Na kraju so tudi gasilci iz Prožinske vasi.

V popoldanskih urah so se sprožili še trije novi plazovi. Zemeljski plaz je zasul del ceste Zavrč–Turški vrh v občini Zavrč. Plaz se je sprožil tudi v kraju Ruperče pri Mariboru, kjer sedaj ogroža tudi bližnjo stanovanjsko hišo. Prav tako v bližini stanovanjske hiše se je plaz sprožil v Otiškem vrhu v bližini Dravograda. V vseh primerih so na krajih dogodka pristojne službe.

Sprožil se je tudi zemeljski plaz v Pernici, ki ogroža bližnjo stanovanjsko hišo. Prav tako se je sprožil plaz na regionalno cesto Sladki vrh - Velka v občini Šentilj. V Šomatu pa je zemeljski plaz poškodoval ograjo, v kateri je bila zaprta divjad. Gasilci so nudil pomoč pri reševanju živali v drug prostor.

Predvsem v visokogorju Julijskih Alp in zahodnih Karavank je velika nevarnost snežnih plazov. 

V Pomurju najbolj kritično ob reki Ščavnici 

Poplava v Vratji vasi
Poplava v Vratji vasi FOTO: WebTV - Elvis Saletinger

Zaradi deževja in taljenja snega se je v Pomurju sprožilo več manjših plazov, zato je nekaj cest zaprtih. Najbolj kritično pa je v dolini Ščavnice, kjer so aktivirane enote civilne zaščite.

Kot je povedala poveljnica gornjeradgonske civilne zaščite Marjeta Erdela, je aktiviranih vsej šest gasilskih društev ob reki, ki večinoma spremljajo razmere, v Spodnjih Ivanjcih pa tudi pripravljajo nasipe, da bi obvarovali območje kmetijske zadruge.

Pri Negovi je plaz pretrgal del vodovodnega omrežja. V Vratji vasi in Podgorju so hudourniki zalili nekaj hiš, tako da je zaprta regionalna cesta Šentilj–Gornja Radgona, cesta v Rodmošcih, ki jo je zasul plaz, pa bo po napovedih pristojnih zaprta več tednov.

Zaradi poplav zapore cest

Vreme pa že pušča negativne posledice tudi v prometu. Tako sta zaradi poplavljenega cestišča popolnoma zaprti regionalni cesti Smednik–Zameško–Kostanjevica na odseku Zameško–Kostanjevica in Trate–Gornja Radgona v Vratji vasi.

Zaradi poplav so že zaprli nekatere ceste. (Fotografija je simbolična)
Zaradi poplav so že zaprli nekatere ceste. (Fotografija je simbolična) FOTO: Reuters

Promet je oviran tudi na glavni cesti Selnica ob Dravi–Dravograd pri Janževi gori in v okolici Otiškega vrha. Na cesti Idrija–Sp. Idrija–Želin–Dolenja Trebuša priporočajo previdnost zaradi možnosti padanja kamenja na vozišče.

Vreme danes

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov. Zvečer bodo padavine od zahoda počasi ponehale. Jutri bo večinoma jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od –3 do 2, v alpskih dolinah do –7, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem okoli 10 stopinj C.

Več o vremenu ...

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PaleRider
09. 02. 2009 08.40
ma celo življenje delaš za bajto, potem ti pa en naliv vse odnese, j...š tako življenje
Darko32
09. 02. 2009 08.25
goso Res je,da bi morali geološko pregledati, vendar tudi geološki pregledi ti nič ne pomagajo, če se najde patron, kateri samovoljno posega v vodotoke, brez ustreznih študij. Poznam primer Hidrotehnika, kateri je pridobil dokumentacijo, v kateri smo ugotovili, da je podal netočne podatke celo o podtalni vodi. To pa samo zaradi tega, da je prikril dejanske posege v talno vodo. Ugotovljeno je, da so prikazovali, da voda teče v hrib ( če izračunaš vse podatke na stanje terena). To pa ni osamljen primer.
goso
08. 02. 2009 22.45
Po bitki je lohka bit pameten. Hiš tam ne bi smelo bit. Imel smo predpise, da morajo teren prej geologi pregledat. Sonde pa to. Stane, res. Država bi lahko pomagala, da ustrezno sofinansira geološki zavod. Včas je to blo. Potem pride nek strašno pameten minister za okolje, ki ukine obvezne geologe. Nastane anarhija. Narava to vse porihta. Enako z razlivanjem voda. Vode so od nekdaj imele prostor za razlivanje. To je bil najboljši način , da ni blo navala vode po koritu. Če tam hiše gradimo, nas pač zalije. Imamo stroko hidrogeologe, ki so jih spet odrinili na stran. Narava gre naprej. Sekamo gozd na strmini na golo. Rezultat: Železniki. Preverjeno. Kdo je kriv? Ja, kdor je dovolil posek na golo. itd. Ne delat proti naravi, sej je za vse dost prostora.
anja_sanja
08. 02. 2009 22.33
v avstralije požari.. kle pa sranje z vodo .. kaj čš bolšga?
placebo0
08. 02. 2009 20.25
Če grozijo plazovi mislim,da kopanje jarkov nesmisel saj se zemlja vseeno pomik anaprej,odvisno pod katerim kotom lrži oz.naklon,preprečiti plazove se po mojem mnenju najbolj snisekno zdi za obdobje do 10 let da se postavijo temelji globoko v zemljo in s pravilnim načrtom kako bi ta ograda preusmerila(načrti so v nastajanju) to silo ali jo vsaj porazdelila in celo po možnosti uporabili to silo sunka in pretvorii v energijo,čeprav bi vejetno na začetku bila minimalna,sajse gre za varnost ljudi tako,da zaenkrat to ni pomembnio,kaj pa efekt frače bi bila obratna sila dovolj miočna za feedback in zemljo skale ratpršila ba čimveč delcov,mogoče ograde z mehanizmi,mogoče.
Stigmata666
08. 02. 2009 19.40
Krka je bila že včeraj zunaj. Si sploh ne predstavljam kakšen je to šok za ljudi, ko jim plaz prestavi bajto, delo celega življenja odnese po hribu navzdol...
Šmrkolino
08. 02. 2009 19.29
preveč smo laškota nascal tko, da so zdej poplave
zogby
08. 02. 2009 18.26
prognostik
08. 02. 2009 17.41
zeze Podpišem
24jemerda
08. 02. 2009 16.51
PAHOR JE KRIV :)
MatLav
08. 02. 2009 16.26
kdaj bo pomladddddd? :S komaj čakam že ne prenesem tega sranja več... sonca nism vidu že en mesc
Francek62
08. 02. 2009 16.05
Marsikatere poplave so kriva vodogospodarska podjetja, ki ne čistijo redno strug. Struga se zaraste in upočasni tok reke.
zeze
08. 02. 2009 16.01
Narava nam vrača,ker smo do nje preveč brezbrižni. Močno upam da se ne bo zgodilo še kaj hujšega.
-1107-
08. 02. 2009 14.59
germanny
08. 02. 2009 14.13
uf a nimajo aktualnih slik,da dajo slike ko so derevje zeleno joj joj
Dragon_13
08. 02. 2009 13.38
Aha, to je pol vzrok za nelogično rast delnic krke na barzi ...
manchi666
08. 02. 2009 11.35
kakšnu mora bit šele v češči vasi
rossi321
08. 02. 2009 10.50
Ja Krka je pa res velika! Tudi cesta Otočec (grad) - Ratež ni več prevozna.
ledo123
08. 02. 2009 10.19
ja vreme je pač tako kaj moreš