Slovenija

Večina rek upada

Ljubljana, 17. 03. 2011 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./U.Z.
Komentarji
4

Arso je zaradi obilnih padavin izdal posebno opozorilo. Potem ko sta v manjšem obsegu poplavili Ljubljanica in Vipava, so se razmere umirile. Večjih razlivanj ne pričakujejo.

Danes so naraščale predvsem reke na območju jugozahodne Slovenije in Spodnjem Posočju.
Danes so naraščale predvsem reke na območju jugozahodne Slovenije in Spodnjem Posočju. FOTO: ARSO

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo o poplavljanju rek in morja. Zaradi deževja so reke v zahodni in osrednji Sloveniji že včeraj dosegle velike pretoke. "Ljubljanica je poplavila na Ljubljanskem barju v območju vsakoletnih poplav, Vipava pa trenutno poplavlja v manjšem obsegu ob strugi,“ pravijo. Reke na območju Gorenjske in v Zgornjem Posočju, Gradaščica in Iška so vrh dosegle v jutranjih urah, opozorilno vrednost pa so pri zadnjih meritvah na vodnih postajah presegle Ljubljanica, Sava pri Mednem, Gradaščica in Vipava.

Popoldne in proti večeru so se hidrološke razmere v večjem delu države postopno umirile. "Večina rek upada, naraščata pa še Krka in Sava v spodnjem toku, vendar večjih razlivanj ob rekah ne pričakujemo. Sava v Hrastniku je popoldne dosegla največji pretok 860 m3/s, na iztoku iz države pa bo do večera dosegla okrog 1400 m3/s. Krka bo v petek dopoldne predvidoma dosegla pretok okrog 170 m3/s. Pretok Ljubljanice v Mostah je ustaljen pri 210 m3/s, pretok reke Vipave pa se je ravno tako ustalil in v Mirnu znaša 190 m3/s," so zapisali na spletni strani.

Zaradi meteornih voda, naj bi bila voda oporečna v občinah Dobrna, Vojnik in Štore.
Zaradi meteornih voda, naj bi bila voda oporečna v občinah Dobrna, Vojnik in Štore. FOTO: Jani Dolinšek

Poplavljene kleti, onesnažena voda

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je ponoči v Pesju v velenjski občini meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Pesje in vodo izčrpali.

Na območju občine Dobrna pa naj bi že v zgodnjih jutranjih urah meteorne vode onesnažile vodni vir Landšperk, zaradi česar je voda v krajih Lokovina, Pristova, Vinska Gorica in centra Dobrne, razen kompleksa tamkajšnjih term, kalna in jo je treba do preklica obvestila prekuhavati.

Enako se je zgodilo tudi na območju občine Vojnik, kjer je voda onesnažena v naseljih Frankolovo, Globoče, Ilovca, Jankova, Verpete, Stražica ter Ivence. O onesnaženi vodi pa poročajo tudi iz občine Štore, kjer strokovnjaki priporočajo prekuhavanje vode prebivalcem naselij Kompole in Šentjanž nad Štorami.

Veter podiral drevesa, morje zalilo obalo

Poplavljanje morja v Piranu
Poplavljanje morja v Piranu FOTO: Damjan Žibert

Ponoči je prebivalcem Sečovelj preglavice povzročal močan veter, ki je podrl več dreves, posredovati pa so morali tudi gasilci, saj so nekatera ovirala promet. Morje, ki je že včeraj zvečer v Piranu zalivalo dele Kidričevega nabrežja in parkirne prostore v Piranu, bo po napovedih strokovnjakov iz Arsa tudi danes zjutraj ter zvečer med 19.30 in 21.30 zalivalo obalne predele. Hidrološke razmere naj bi se se začele postopno umirjati predvidoma v petek.

Danes in jutri bo sicer vreme po Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Ob morju bo danes pihal jugo, drugod bo ponekod zapihal jugozahodni veter. V soboto in nedeljo bodo padavine ponehale, zavel pa bo hladen veter. Več o vremenski napovedi ...

Previdno v gore!

K posebni previdnosti pa so na Arsu pozvali ljubitelje gora. V visokogorju Julijskih Alp se je namreč nevarnost proženja snežnih plazov povečala na 4. stopnjo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
17. 03. 2011 13.02
Ko bomo ujeli nemško-francoski vlak bo ARSO izmeril, da naše reke sploh nimajo vode