Slovenija

Vizjak: Visoka podpora reformi trga dela kaže na zrelost politike

Ljubljana, 05. 03. 2013 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Državni zbor je brez glasu proti sprejel reformo trga dela. V sindikatih menijo, da reforma prinaša nekatere pomembne sistemske rešitve, vendar pa je le prvi korak k večjemu redu na tem področju. Sprejetje reforme pozdravljajo tudi na GZS.

Državni zbor je v današnjem nadaljevanju izredne seje sprejel zakon o delovnih razmerjih (ZDR). T. i. malo delavsko ustavo je podprlo 68 od 77 navzočih poslancev. Nekaj poslancev se je vzdržalo bodisi zaradi razočaranja sindikatov bodisi zaradi razočaranja delodajalcev. S 83 glasovi za in nobenim proti pa so poslanci sprejeli tudi novelo zakona o urejanju trga dela (ZUTD).

Zakona sestavljata reformo trga dela. Glavna cilja sprememb delovne zakonodaje sta zmanjšanje segmentacije in povečanje prožnosti trga dela. Tik pred sprejetjem je bilo sicer mogoče slišati, da reforma za sindikate ni usklajena.

Delavci
Delavci FOTO: Thinkstock

Kaj prinaša reforma trga dela?

Socialnim partnerjem je več kot petmesečna pogajanja uspelo skleniti minuli teden. V okviru ključnih ciljev reforme so se sindikati ves čas zavzemali za rešitve za zmanjšanje segmentacije na trgu dela, delodajalci pa za ukrepe v smeri večje prožnosti trga dela.

Reforma tako omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo ter uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne ne spreminja, prinaša pa tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih. Poleg tega krepi notranjo prožnost, poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Hkrati znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke, plačan odmor za malico in dodatek na delovno dobo pa ostajata.

Ne na sindikalni ne na delodajalski strani s spremembami niso povsem zadovoljni. Četudi je zlasti večina delodajalskih organizacij nad izkupičkom zelo razočarana, sprejemu reforme ne nasprotuje nihče. So se pa delodajalci zavzeli, da se k novi reformi pristopi čim prej. Veljati bo začela 30 dni po objavi v uradnem listu.

Vizjak zadovoljen, da je DZ reformo sprejel z ''ustavno večino''

Visoka podpora reformi trga dela kaže na zrelost politike, je poudaril minister za delo Andrej Vizjak in izrazil zadovoljstvo, da je državni zbor reformo sprejel z ''ustavno večino''. Navedbe, da ZDR ni bil usklajen s sindikati, je zavrnil, nasprotovanje s strani dela delodajalcev pa pripisal "nerealnim pričakovanjem". Prepričan je, da bo reforma trga dela prinesla več zaposlovanja za nedoločen čas.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Aljoša Kravanja

Vizjak si želi, da se bodo delodajalci in delojemalci čim bolj identificirali z ZDR, saj bo na koncu pomembno, kako ga bodo izvajali in kako bodo odločala sodišča. Eno je namen zakonodajalca oz. to, kar zapiše v zakon, drugo pa je praksa, je izpostavil. Sam sicer ostaja optimist.

Ponovil je, da sta najpomembnejši pridobitvi reforme trga dela rahljanje postopkov zaposlovanja in odpuščanja ter omejevanje zaposlovanja za določen čas. To bo po njegovih besedah prineslo več zaposlovanja za nedoločen čas.

ZSSS: Reforma trga dela le prvi korak k večjemu redu

Reforma trga dela prinaša nekatere pomembne sistemske rešitve, vendar pa je le prvi korak k večjemu redu na tem področju, je dejal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko. "Ta dva zakona nista idealna, vendar bi lahko bila slabša, če ne bi sodelovali," pa je poudaril predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Zorko je spregovoril tudi o nujnih nadaljnjih ukrepih. "Menim, da je nastopil čas, da kakšen delodajalec zaradi kršitev delovne zakonodaje preživi tudi kakšen dan v zaporu," je poudaril. V ZSSS po njegovih besedah zato pričakujejo, da bodo po sprejetju reforme trga dela takoj pristopili k reformi inšpektorata za delo, okrepiti pa je treba tudi preganjanje kršitev pravic delavcev.

Spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki so jih v okviru reforme trga dela danes sprejeli poslanci, po Zorkovem mnenju sicer ne bodo odpirale novih delovnih mest. Število delovnih mest je namreč odvisno predvsem od pogojev, v katerih gospodarstvo posluje, medtem ko zakon o delovnih razmerjih ureja zgolj in izključno razmerje med delavci in delodajalci, je pojasnil Zorko. Zakon uvaja tudi odpravnine pri zaposlitvi za določen delovni čas, kar bo po mnenju Zorka delodajalce stimuliralo za zaposlovanje za nedoločen čas.

Izguba službe
Izguba službe FOTO: Thinkstock

Reforma trga dela je kompromis; velika večina je bila usklajena, so pa na nekaterih področjih ostale velike razlike, je pojasnil predsednik KS 90 Peter Majcen. Kljub temu po njegovem vedenju v nobenem od sindikatov niso izrecno izrazili nasprotovanja sprejeti reformi. Pojavila so se namreč namigovanja, da reforma za sindikate ni usklajena.

"Sindikati si te reforme nismo želeli, vendar smo se je bili primorani lotiti," je pojasnil Majcen. Kot velik uspeh je izpostavil, da se je razprava o reformi premaknila iz razprave o potrebi po zagotovitvi večje fleksibilnosti delovnih mest v smeri preprečevanja segmentacije trga dela. Velik problem je ostala omejitev agencijskega dela, za katero v KS 90 poudarjajo, da ni zadostna.

Da je reforma trga dela minimalni kompromis rešitev, ki jih je bilo možno uskladiti, pa je ocenil generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek. Poudaril je, da v Pergamu še vedno "nasprotujejo uvedbi začasnih in občasnih del, saj za razliko od nekaterih drugih sindikalnih central ocenjujejo, da bo imela uvedba te prekerne oblike dela katastrofalne posledice za slovenski trg dela in v tem smislu tudi odstopa od nekaterih drugih rešitev reforme, ki gredo v smeri odprave segmentacije na trgu dela".

OZS je sprejel "popolnoma odklonilno stališče" do reforme

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer meni, da dejanska reforma trga dela Slovenijo šele čaka, saj danes sprejeta ne bo prinesla želenih učinkov. "Bojim se, da to ni reforma, ki bi ob drugih nujnih reformah lahko povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva," je poudaril.

V javnosti so se sicer danes pojavile navedbe, da Obrtno-podjetniška zbornica (OZS) ni podpisala sporazuma o reformi trga dela. "Nobenega podpisa in nobenega sporazuma ni bilo," je takšne navedbe zavrnil Antauer. OZS je po njegovih informacijah le sprejel "popolnoma odklonilno stališče" do reforme.

Sicer pa ima Antauer občutek, da so v Združenju delodajalcev Slovenije in Gospodarski zbornici Slovenije reformo "na neki način podprli, ker so se bali, da bodo v dodatnih pogajanjih v parlamentu v reformo prišle še dodatne pravice". A to, kar smo dosegli, "bo popravilo le statistiko, po vsebini pa ne bo nič drugače", je ocenil.

Pogajalec v skupini socialnih partnerjev za reformo trga dela pri OZS Alojz Selišnik meni, da bodo posledice sprejete reforme trga dela škodile malemu gospodarstvu. Reforma namreč po njegovem mnenju ne bo prispevala k večanju konkurenčnosti, za dosego katere bi bilo nujno znižati stroške dela oz. povečati produktivnost. OZS zato ni zadovoljna z reformo, saj niso bili upoštevani njeni predlogi, denimo odprava odpravnin ob upokojitvi in plačanega odmora za malico ter skrajšanje odpovednih rokov. "Zakon je za obrtnike, zaposlene in državo nesprejemljiv. OZS se ni pustila vpeti v trgovanje politike in ni dovolila, da bi ji kdo zvijal roke. Edina od delodajalskih organizacij je ocenila, da zakon ni dober," je bil kritičen Selišnik.

GZS: Korak k ciljem

Na Gospodarski zbornici Slovenije sprejetje reforme trga dela pozdravljajo. Kot so sporočili, so se na pogajanjih zavzemali za spremembe, ki bodo okrepile prožnost delovnih razmerij, zmanjšale administrativna bremena delodajalcev ter znižale stroške dela. ''S sprejetima zakonoma smo naredili korak naprej k tem ciljem. Slediti bodo morali novi ukrepi za zagon gospodarstva, tudi na področju trga dela,'' so zapisali in dodali, da je ostalo še precej odprtih vprašanj in da pričakujejo, da bodo kmalu znova sedli za pogajalsko mizo.

Med odprtimi vprašanji so med drugimi še nadomestila za bolniško odsotnost, uvedba čakalnih dni, nadomestilo za prevoz na delo, plačani odmor med delom in še marsikaj drugega. Prav tako pa na GZS menijo, da je treba urediti še študentsko delo in problematiko dela na črno.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (704)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KissMyAsss
06. 03. 2013 12.39
+1
A ima kdo ja-jca preveriti na kakšen način ''pomaga'' do zaposlitev Andrejev nekdanji sekretar? Takšnih, ki na tak način vlečejo denar od države in država nima nič od tega je v Sloveniji na tone..... Projekt samozaposlitve, kjer je mentor in predavatelj petkrat propadli podjetnik....to je možno samo tu....
malec
06. 03. 2013 09.13
-4
Minister Vizjak se je z delom in svojo osebnostjo izkazal, da bi bil vredetn mandatarske funkcije. Na volitve čimprej! SDS bo znova prejela največ glasov. Janša naj ostane simbol slovenske osamosvojitve in predsednik SDS. Naj se malo odepočije, saj je bil dvajset let nenehna tarča nasprotnikov. Za mandatarja volimo vsem državljanom priljubljenega Vizjaka. S tem bo dosežen mir in sprava v državi.
KissMyAsss
06. 03. 2013 12.42
+1
... ja... Bom naštel vsaj tri njegove uspehe: - FENIKS, ki bo še kar nekaj časa mrtev, kljub veliko vloženega denarja (v čigave žepe???) - to da je le nekako uspel vriniti Brataniča v vlogi glavnega nadzornika GEN - nakupa TELEKOMOVIH delnic z notranjimi informacijami... O raznih pijanskih in pretepaških odisejah ne bom govoril...
Jeanus1
05. 03. 2013 23.18
+11
Kaj pa študentski bossi, pa zapravljanje in razmetavanje denarja v študenstkih organizacijah? Še vedno po starem, kot svinja z mehom, Vizjak? Kdo bo pa tam naredil red? Da te vidimo, če si tak car....
krtaksn
05. 03. 2013 23.17
+11
Glavno da gre Vizjak na liter cvička. Njegov rdeč nos in faca kažeta na to! Pol pa spet klicat komandirja PP Krško, da ga iz dreka ven vleče. Taki nas vodijo,
Jeanus1
05. 03. 2013 23.20
+13
Upravljajo z nami, ne vodijo, oni so itak nedotakljivi, veze, položaj, imuniteta. Lokalni šerifi.
jastreb13
06. 03. 2013 07.29
+4
Če ta komandir nebi poznal Vizjaka tudi nikoli nebi bil komandir..roka roko umije..še posebno v tem koncu posavja se komandirji nastavljajo po prijateljskih vezeh ne po strokovnosti ali pa zato, ker bi bili tako nadpovprečno sposobni....zato tudi tako visoko nezadovoljstvo in odpor v policiji...
ebiga
05. 03. 2013 23.17
+23
že od 91 samo reformirajo in menjajo zakonodajo. Vsakič sami sebe ocenjujejo za uspešne. Če bi bile reforme uspešne bi ostali brez dela, tako pa bodo delali reforme reform in spremijali zakonodajo še v nedogled, medtem pa folk ostaja brez dela. Ker pojma nimajo kaj delajo so temu primerni so rezultati. Če je kakšna reforma ali kak zakon dober ne moreš vedeti ob sprejetju ampak šele čez nekaj let. Očitno so sami sebi namen. Uspešni so samo pri kraji državnega premoženja in najemanju kreditov za vzdrževanje svojih riti. Dejstvo je da so komunisti že pred petdesetimi leti imeli boljše rešitve. Ena takih je bil SDK. Tel kekci pa še danes 2013 ne najdejo rešitve za finančno disciplino. Zato ker jo nočejo............ker jim tako stanje odgovarja. Zanimivo je kako lažejo o izobrazbi in ponarejajo diplome. Zakaj le, če ni nikje omejitev glede izobrazbe. Poslanec si lahko tudi z osnovno šolo..............zakaj potem lažejo in ponarejajo? Zato ker so pokvarjeni ljudje, predvsem pa nesposobni izdelat šolo, torej še zabiti po vrhu. In taki nam pišejo zakone in delajo reforme. Saj jih niti ne razumejo.........važno je da lahko rečejo, da nekaj delajo.
Jeanus1
05. 03. 2013 23.20
+9
so uspešni, ampak samo zase, vse ostalo je že na pol pocrkalo. Ma dajte gospodje politikanti, zlezite dol z drevesa, nihče vas več ne jemlje resno!
jastreb13
06. 03. 2013 07.38
+4
lastna hvala se pod mizo vala...še vsak zakon, ki so ga do zdaj ti naši samooklicani velecenjeni umi v parlamentu sprejeli se je v praksi izkazal kot zelo slab, za nesprejemljivega...,čas bo pokazal, da je temu res tako...delodajalci bodo še lažje izkoriščali delavca, ga šikanirali, terorizirali, poniževali...in če se ne boš prav pisal tudi, če boš nadpovprečno uspešen boš vlekel kratko, kot do slej...
nikhrast
05. 03. 2013 23.04
+6
Ne razumem te zakone trga dela v Sloveniji, mislil bi da lahko zaposlujem koga hočem, kdaj hočem, za koliko časa hočem, samo da izplačujem plačo, prispevke, davke, pa odpustnino. Odpustim pa lahko vsakega kadar hočem in to takoj. Pa še na misel mi ne pride da bi odpustil dobrega delavca če ga potrebujem.
svoboda govora
05. 03. 2013 23.01
+6
glede na to kaj soglasno in "zrelo"sprejemajo nam ni več rešitve !
svoboda govora
05. 03. 2013 22.56
+14
ljudje to sedaj ne pomeni nič drugega kot to, da je konec blizu-pa enkrat mora počiti, pa enkrat morajo priti tudi oni na vrsto!!! ljudje dvignimo se, saj nas ja delajo za sužnje!
black.
05. 03. 2013 22.55
+9
tole sploh ni reforma ....to ni nč ! nobena stvar glede zaposlovanja se ne bo izboljšala! ljudje ki pišejo takšna skropucala nočejo sprememb oz. jim tako kot je čist paše - odgovarja !!!!!!!
svoboda govora
05. 03. 2013 22.58
+7
če bi bilo tako kot je bi še bilo to sranje pa je še slabše, kaj pa so naredili dobrega v teh 20-tih letih za ljudi , za delavce , za državo, kaj???
jastreb13
06. 03. 2013 07.54
+1
normalno da jim odgovarja, ker za svoje riti in riti njihovih podrepnikov so poskrbeli...za narod jim pa dol visi...zato si pa postavljajo okrog svojih bajt zidove in trimetrske ograje.....če bi imeli čisto vest tega nebi počeli...
svoboda govora
05. 03. 2013 22.53
+13
res pokvarjena je ta naša država-trg dela, za trg sta potrebni dve strani t.j,.koristnik in ponudnik - pri nas je interesentov 125000 koliko pa je ponudnikov? in to bi naj bil trg? ta izjava o zrelosti pa je navadno sprenevedanje in najhujša oblika hinavskega norčevanja iz lastnega naroda!!!
24vohomurckov
05. 03. 2013 22.51
+6
...sicer pa minister vizjak načeloma ne bi imel nič proti,če bi ukinili refundacijo potnih stroškov in plačano malico,če bi dvignili plače.....a kdo ve zakaj?? ...-)
svoboda govora
05. 03. 2013 22.59
+7
zato ker bi on imel večjo plačo, vozi se pa tako s službenim avtom in tudi je na državne stroške-zato!!!
sime sime
05. 03. 2013 22.48
+9
"nastopil tudi čas, ko kakšen delodajalec, zaradi kršitev delovne zakonodaje preživi kakšen dan tudi v zaporu." Sindikat pričakuje, da bodo partnerji zdaj pristopili k reformi inšpektorata za delo in okrepili preganjanje kršitev pravic delavcev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hmm to bi oni moral že prej nardit in to postavt kot 1. točko reforme to je glavna tema in mora bit da je glavna tema ker ne delamo vsi v javnem sektorju da so plače 100% na datum. kot drugo pa bi morali zmanjšati prispevke na plače ker z tem bi se pocenila delavca in bi več zaposlevali posledično bi več steklo v drzavno blagajno prek davkov in prispevkov... ker če prodajaš sladoled po 2€ ti ga bo retko kdo kupil če pa daš 1e pa maš več folka in večji zasluzek...
mbslo
05. 03. 2013 22.48
+5
Slovenci. Če sem jaz zakonodajalec bi vam še poleg vsega tega dal za delat dva solidarnostna dneva. Enega za delodajalca, drugega pa za prepotrebne politike! Pa še kak praznik bi ukinil. Tako vse požremo.
24vohomurckov
05. 03. 2013 22.45
+5
skratka,če strnemo: delavec v realnem sektorju ,je prikrajšan povsod!!
JV SLOVENIJA
05. 03. 2013 22.24
+10
Delodajalci pa več niso obvezni Zavodu prijavljat prosta delovna mesta. To bo brezposlenim zelo "olajšalo" iskanje službe.
mbslo
05. 03. 2013 22.25
+10
JV SLOVENIJA
05. 03. 2013 22.30
+6
svoboda govora
05. 03. 2013 22.49
+4
no,no, to je pravi trg dela , se je že začelo!
kawboy
06. 03. 2013 06.22
+1
Se pravi, da se bo še bolj in lažje izigravalo tako sistem kot zakonodajo in to s strani pokvarjenih delodajalcev. Potem pa bodi normalen.
Komentator2000
05. 03. 2013 22.16
-4
Vizjak je car.
mbslo
05. 03. 2013 22.45
+2
Pa Janković je car. Slovenci imamo dva carja.
Jeanus1
05. 03. 2013 23.13
+4
carji so ljudje, ki komaj preživljajo, ne pa zakonopisci in politikanti.
kapetan09
05. 03. 2013 22.15
+1
Vizjak: Visoka podpora reformi trga dela kaže na zrelost politike Jaz - visoka podpora reformi trga dela kaže - kako se vsi bojijo Janše.
Male?ka
05. 03. 2013 22.05
+7
Spet ena reforma brez forme.
Jeanus1
05. 03. 2013 23.14
+1
Popravljam, forma je, ni pa vsebine in efekta. Zaradi tega ne bo nič manj nezaposlenih, kvečjemu več.
jm52
05. 03. 2013 22.03
+3
Vsa čast ministru, da je v ten času uspel poenotiti politiko in spravil zakon (takšen kakor je) pod streho.Zamerim mu samo brez mejno zaupanje v delo svojega ministrstva,ker sam verjetno ne ve,kaj vse se tam dogaja. Zanimljive so navedbe GZS in sindikatov. Pogajalci GZS so vedno proti vsakim ukrepom, in njihova stališča so vedno "MENIMO".Storijo nič,za njihova mnenja ,pa so po zakonu dobro plačani.Sprašujem se, zakaj ne gredo na trg prostega dela, pa, da vidimo kdo bo plačeval njihova mnenja!Enako velja za vrle sindikaliste( z razliko oni so plačani s prostovoljnim članstvom),so ljudje z ogromno idejami..........In potem svoj obstoj upravičujejo "to so prvi koraki k večjemu redu,in ,če njih nebi bilo bi.........."Skratka mešanje megle, in zavajanje članstva,ki jim omogoča lagodno delovanje,in v končni fazi tudi enako življenje. Da zaključim,nič od tega, dokler se ne poslovimo od teh sivih eminenc, in njihovi razmišljanj in mnenj!
ONniON
05. 03. 2013 21.35
+9
brezposelnih ne bo manj če ne bo delovnih mest , sama reforma je dobra stvar ampak potrebujemo zaposlovanje in delovna mesta , pol pa ni čudno da dosti slovencev v avstriji dela v primerjavi z 10 let nazaj ali 5