Slovenija

FOTO: 'Reformacija – večkrat prezrto obdobje zgodovine'

Ljubljana, 30. 10. 2009 20.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gantar je na državni proslavi izpostavil pomembnosti reformacije in z njo protestantskega gibanja za Slovence.

Predsednik DZ Pavel Gantar
Predsednik DZ Pavel Gantar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik DZ Pavel Gantar je bil slavnostni govornik na osrednji državni slovesnosti ob dnevu reformacije v Cankarjevem domu. V svojem govoru je dejal, da se Slovenci verjetno premalo zavedamo pomena, ki ga ima za nas in za sodobno slovensko družbo dan reformacije. "Zahvaljujoč Primožu Trubarju, osrednji osebi slovenske reformacije, smo Slovenci dobili prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku – v skupnem jeziku, ki je temeljni povezovalni element vsakega naroda in sestavni del njegove zavesti," je pojasnil.

Kot je dejal Gantar, je bil slovenski jezik vse do reformacije v precej nezavidljivem položaju, saj sta mu vstop na področje duhovnega, kulturnega in političnega življenja kratili prevladujoča latinščina in nemščina.

Prepričan je tudi, da je negovanje in ohranjanje spomina na to "večkrat prezrto obdobje naše zgodovine, predvsem pa na slovenske reformatorje potrebno, saj nam je prav ta čas in vizionarsko ter napredno delovanje slovenskih protestantov omogočilo, da smo iz razdrobljenega, preprostega ljudstva prerasli v narod, ki se zaveda svoje vrednosti in samobitnosti. Omogočilo nam je, da smo 'stali inu obstali' vse do današnjih dni".

Ali so (razlike, op. a.) plod dela, sposobnosti in prizadevnosti ali pa so vsaj nekatere utemeljene na privilegiranih dostopih do informacij, moči in finančnih virov? Ali je mogoče razumeti in sprejeti slovenski kapitalizem v prvem desetletju novega tisočletja kot neomejeno slo po bogatenju, ki ga razkrivajo osupljive razlike v dohodkih in lastnini, in če že hočete, v pojavu tajkunstva? Predsednik DZ Pavel Gantar v govoru ob dnevu reformacije

Gantar je ocenil, da je dan reformacije tudi priložnost, da se vprašamo, kako je z nami danes. Kot meni, se je slovenska družba v slabih 20 letih zelo spremenila. Po njegovih besedah smo se od družbe, v kateri smo bili skoraj vsi "enaki v pomanjkanju", postopoma spremenili v družbo, ki se je opazno razslojila in uveljavila razlike v bogastvu, družbenem položaju, političnem vplivanju.

"Čeprav se zavedam, da se nemara ne bodo vsi strinjali z menoj, vendarle trdim, da smo od takšnega razvoja, navzlic uveljavljajočim se razlikam, imeli korist vsi, da se je kakovost življenja izboljšala ter povečal nabor in izbor družbenih in osebnih priložnosti za veliko večino prebivalstva," je ocenil.

Toda danes, ob gospodarski in finančni krizi, se po Gantarjevih besedah postavlja vprašanje, ali so vse te razlike, ki izhajajo iz lastniških transformacij, legitimne in upravičene.

Nesporne zasluge protestantizma

Gantar sodi, da so zasluge protestantizma za jezikovno-kulturno preroditev Slovencev in za vzpostavitev jezikovno prostorske identitete, ki jo ni mogoče več izbrisati, nesporne in neminljive.

"Ampak v luči današnjega duhovnega trenutka bi si nemara želeli še več. Da bi se nas protestantizem dotaknil še bolj, tudi v njegovem gospodarsko-kulturnem in racionalnem temelju. Da ne bi ostal samo spomin, da bi tudi danes racionalna etika obvladovala naše ravnanje. Da bi znali razumeti besedo omejevanje," je še menil Gantar.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radirkar
31. 10. 2009 23.11
Najraje bi reformacijo prezrli nasledniki tistih, ki so javno na grmadah sežigali prve knjge napisane v slovenskem jeziku.In ti mi danes govore, kakšna mora biti slovenska družina!Že zdavnaj imam dovolj teh njihovih svetohlinskih pridig, ki najbolj žalijo Jezusove nauke.
Tomaks
31. 10. 2009 19.59
Dreko123 tvoje razmišljanje je podobno tvojemu nadimku.
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2009 11.39
dreko123, kdo pa je Trubarja učil slovenščine, glede na to da je bil iz katoliške družine?
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2009 11.37
PREZRTO????????????? PA SAJ NAM NONSTOP TEGA TRUBARJA FOPAJO!!!!
dreko123
31. 10. 2009 03.10
victorious, daj si malo preberi kaj je sploh protenstatizem! Oni so neke vrste evangeličanska smer krčanstva in protestanje so priznavali sveto pismo in pravo kristajnstvo, tako kot ga je učil Jezus!!! Bili pa so proti vatikanski mafijski zalegi, ki izkorišča krčansko vero za dosego svojih ciljev in dela vse čisto kontra kot to uči njihova lastna vera! Zato prosim ne prbijaj takih bedarij o levih, ker protestantje so bili tisto kar bi kršanska vera morala biti oz. v osnovi uči! - To je po domače - veja Evangeličanov! A se ti sploh zavedaš zgodovine in vpliva RKC na Slovence in njihov razvoj? Če ne bi bilo protestantov nas danes ne bi bilo več, ne bi govorili slovensko, saj so nas vatikanovci zatirali do konca in niso priznavali našega jezika, temveč so nam turili svojo latinščino!!! Zame osebno je Primož Trubar najpomembnejša slovenska oseba!
remember
31. 10. 2009 02.26
Protestantje v Ameriki: Naperjenost proti katoliškim vernikom je dosegla svoj višek v drugi četrtini 19. stoletja, ko so bili močni pozivi k prepovedi katoliških imigracij in preklicu državljanstva za že naseljene katoličane. Po državljanski vojni je bil ustanovljen Ku Klux Klan, ki je promoviral rasno čisto protestantsko Ameriko in izvajal nasilje nad katoličani, židi in črnci.
remember
31. 10. 2009 02.16
Zatrtje protestantizma na Slovenskem je imelo za posledico emigracijo mnogih Nemcev, zlasti plemstva, kar je zmanjšalo možnost kasnejše germanizacije slovenskih pokrajin. Naš protestantizem se je opiral na nemškega, ki ga je organizacijsko in finančno spodbujal.
victoriosus
30. 10. 2009 22.51
Predvsem je pa za leve vlade pomemben, ker je protestantizem bil nekakšni sovražnik katoliški Cerkvi, zato ga tako zelo poveličujejo.
Nejc Furlan 1
30. 10. 2009 22.20
Zame ena slabših proslav. Sem upal da bo ta taka kot je bila tista za prešernove nagrade.