Slovenija

'Reforma zdravstva je nujna'

Zreče, 11. 07. 2009 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zdravstveni minister Miklavčič meni, da je reforma zdravstva v Sloveniji nujna. Cilj je izboljšati dostop do zdravstvenih storitev. Premier Pahor je prepričan, da je ta reforma ena od najzahtevnejših.

Pahor meni, da je zdravstvena reforma ena od najzahtevnejših.
Pahor meni, da je zdravstvena reforma ena od najzahtevnejših. FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik SD Borut Pahor je na 2. konferenci Socialnih demokratov na temo Reforma zdravstva v Sloveniji, ki je potekala na Rogli, povedal, da je ta reforma ena od najzahtevnejših v Sloveniji. Dejal je, da se je ta reforma že začela, saj je gradivo že v javni presoji.

Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant nam je izpraznil blagajno, zaposleni v zdravstvu sploh ne čutijo krize. Jeseni bo nujen dogovor o samoomejevanju, sicer bodo posledice še hujše. Že naslednjo leto se nam v zdravstveni blagajni obeta 130 milijonov evrov primanjkljaja. Borut Miklavččič

"Odgovorni smo nakazati usmeritve, ki bodo nakazale ukrepe za izhod iz krize, iz katere Slovenija mora priti bolj socialno povezana in konkurenčnejša. Rešitve problemov ne bodo lahke, oblikovati bo treba konsenz, kako bomo ravnali v vladni koaliciji in predloge podajali v DZ," pravi Pahor.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je spomnil, da je javna razprava o zdravstveni reformi odprta od 10. junija letos. Prepričan je, da je napočil čas za nujne spremembe zdravstvenega sistema, predvsem zaradi pripomb, ki jih je slišati v javnosti. Ob tem je povedal, da je v splošnih ambulantah na letni ravni osem milijonov obiskov, v otroških dispanzerjih je teh obiskov več kot 800.000, na primarni ravni pa število obiskov znaša 10 milijonov.

Minister je tudi poudaril, da imamo v Sloveniji 4,67 bolnišnične postelje na 1000 prebivalcev, 58 odstotkov slovenskih zdravnikov dela v bolnišnicah, na 100.000 prebivalcev pa imamo v Sloveniji 238 zdravnikov. Miklavčič je vrednost letošnjih projektov s področja obveznega zdravstvenega zavarovanja in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja ocenil na 2,6 milijarde evrov. Za investicijska vlaganja v zdravstvo pa je letos namenjenih dobrih 98 milijonov evrov.

'Reforma zdravstva nujna'

Za ministra je reforma zdravstva v Sloveniji nujna zaradi sprememb v demografski in socialni strukturi prebivalstva ter uvedbe novega sistema plač v javnem sektorju, ki je zaživel lani. Po Miklavčičevih besedah je ptujska bolnišnica v prvih petih mesecih lani za plače namenila 4,3 milijona evrov, v letošnjem petmesečju pa že 5,2 milijona evrov.

Pojasnil je, da je cilj resornega ministrstva ohraniti zdajšnji obseg zdravstvenega varstva, izboljšati dostop do zdravstvenih storitev, zagotoviti kakovost in varnost v zdravstveni dejavnosti ter primarno zdravstveno dejavnost postaviti v ospredje.

Minister je spomnil, da je v letošnji zdravstveni blagajni 130 milijonov evrov sredstev več na račun presežka iz preteklih let. Prav iz tega denarja je ministrstvo pokrilo izgubo v izolski, novomeški in murskosoboški bolnišnici, ki je skupno znašala 7,2 milijona evrov.

Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je Miklavčič dejal, da bo konec julija letos šel v koalicijsko usklajevanje. Predlog zakona v ospredje postavlja zdravstveni dom, ki je temeljni nosilec in usklajevalec vseh izvajalcev javne osnovne zdravstvene dejavnosti na svojem območju, torej tudi koncesionarjev. Miklavčič je prepričan, da bodo nekatere spremembe prinesle večje obremenitve kot doslej, odprto je tudi vprašanje nadomestila plač med bolniško odsotnostjo, ki je previsoko. Skrbi ga tudi, kako zagotoviti vzdržnost zdravstvenega sistema, če predlagane spremembe ne bodo sprejemljive za socialne partnerje.

Vse doslej podane pripombe pa bo po napovednih Miklavčiča ministrstvo dopolnjevalo že avgusta letos.

Minister Miklavčič je spomnil, da je javna razprava o zdravstveni reformi odprta od 10. junija letos.
Minister Miklavčič je spomnil, da je javna razprava o zdravstveni reformi odprta od 10. junija letos. FOTO: Tomaž Ungar

Pravica do zdravja temeljna človekova pravica

Skozi razpravo so člani konference SD podprli reformo zdravstvenega sistema in varstva v Sloveniji v smeri krepitve javnega zdravstvenega sistema, povečanja dostopnosti in učinkovitosti ter pomembnejše vloge preventivne skrbi za ohranjanje zdravja. Prepričani so, da je pravica do zdravja temeljna človekova pravica, ki mora biti dostopna vsakomur.

Udeleženci konference ocenjujejo, da mora vlada čim prej pristopiti k pripravi strateškega razvojnega programa zdravstvenega varstva do leta 2020. Podpirajo tudi usmeritev, po kateri morata v zdravstvenem sistemu večjo vlogo igrati zdravstvena dejavnost in zdravstveno varstvo na primarni ravni z okrepljenim položajem in odgovornostjo zdravstvenih domov kot osnovnih nosilcev in koordinatorjev javne zdravstvene dejavnosti.

Sklep omenjene konference je tudi, da predlog zakona pomeni bistven napredek in izboljšanje dosedanjega stanja na področju podeljevanja koncesij, ki je bilo doslej stihijsko in pogosto v škodo javnega zdravstvenega varstva. Člani konference zato izrecno podpirajo prenovo obstoječih koncesijskih pogodb v skladu z določili novega zakona o zdravstveni dejavnosti. Po njihovem mnenju bi bilo treba skrajšati obdobje podeljevanja koncesij.

Ločevanje javne in zasebne zdravstvene dejavnosti je za udeležence konference pravilna usmeritev, ki jo treba dosledno izpeljati, ministrstvo za zdravje pa so pozvali, naj ponovno preuči uvedbo prostovoljnega članstva v zdravniški zbornici.

Tudi na področju izvajanja javnega pooblastila izdajanja licenc in strokovnega nadzora nad delom zdravnikov bi po mnenju članov konference morali razmisliti o drugačnem modelu od dosedanjega, saj s stanjem na tem področju ne moremo biti zadovoljni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

populus
12. 07. 2009 23.51
edina reforma ki jo bodo naredili da bodo s 1.9.2009 začeli dpuščat srednji kader v bolnišnicah!torej srednje sestre !!začeli bodo varčevat na urgencah kjer bodo smene zmanjšali na minimum stavit pa se grem g.miklavčič da razen treh bolnic v sloveniji niso sposobne oskrbet vsaj treh poškodovancev na enkrat pa ne prostorsko ampak zaradi pomanjkanja kadra!kdo bo pa prevzel tako odgovornost ?kaj treh ljudi še od dveh je eden sigurno zapisan smrti!malo se zamislite kaj ste dovolili v zdravstvu in tudi od kod primankljaj če imate zaposlenih tolk diplomiranih sester od katerih jih ima 90% le teh bule pod pazduhami in vlečejo ogromne plače za letanje po sestankih in seminarjih !malo premislite kje se da privarčevat ne pa da neka diplomirana sestra lahko doseže 42 plačni razred ali pa še višjega samo zato ker se vlači in tuli po srednjemu kadru ,kaj ni delo sester DELO Z BOLNIKI?
Buena Vita
12. 07. 2009 20.22
Buena Vita
12. 07. 2009 20.22
PUNTOVA SE STRINJAM IN PODPIŠEM
strogoff
12. 07. 2009 19.02
puntova
12. 07. 2009 14.31
Narobe svet, reforma zdravstva. Najprej je potrebno reformirat tožilstvo in sodstvo, saj zaradi korupcije v zdravstvu kakor tudi na tožilstvu in sodstvu vlada anarhija, dobiš kolikor imaš - za v kuverto. Ko bodo obsojeni za nevestno delo in korupcijo se bo vse spremenilo.
mindfucker
12. 07. 2009 09.17
"...za podaljšanje penisa se ne bi odločil, ker me je že mati narava tako obdarila, da bi bila v mojem primeru to lahko že katastrofa ogromnih razsežnosti..." vili (the big dick)resnik
12345s
12. 07. 2009 08.24
Vsaka nova reforma je bila narejena zaradi lukenj,nažalost.
JanezNovakJohn
12. 07. 2009 08.07
Hvala Bogu, da se je tu končno začelo. Nihče v preteklosti ni naredil nič pametnega na tem področju. V kontekst te reforme se lepo ujema pobuda upokojencev v vezi Vzajemne. Vzajemna je bila ustanovljena kot finančni servis zdravstva in zavarovancev, Ne pa kot profitna zavarovalnica. Že beseda zavarovalnica je totalno zgrešena. Vzajemna bi morala biti vladna služba v službi slovenskih državljanov. Nov čas zahteva specializacijo bolnišnic in tudi jasno delitev med javnim in zasebnim zdravstvom. Ukiniti bi morali avtomate za podaljševanje veljavnosti zdravstvenega zavarovanja. Vsak slovenec, kot tudi vsak človek ima pravico do zdravstvene oskrbe v enaki meri. Stroške si solidarno delimo. Birokratski aparat za avtomati je nesmiseln. In še mnogo tega je. Hvala bogu da minister za zdravstvo ni zdravnik.
Milan Koleznik
12. 07. 2009 06.28
Seveda je nujna reforma.preveč se direktorji in njihovi klani iskoriščajo na račun zdravstva,temu je treba narediti konec.Ali pa so bogovi ki jim ne moreš do živega,kaj se ve,verjetno bo tako.
VolilecSI
11. 07. 2009 23.52
Nujno je le to vlado sesut!
RADO62
11. 07. 2009 23.14
Po teji reformi bodo imeli zdravniki še višje plače... Pa se gremo stavit... Tako nesposobne vlade še ni imela nobena članica EU... To je grozljivo in potem še pritlikavi pijančki ala Miklavčič neki pametujejo.... heh
alterego
11. 07. 2009 21.46
za začetek naj nehajo krast pri javnih naročilih pa investicijah
bron
11. 07. 2009 21.19
ŠE MAL POČAKTE ,DA ŠE KAKŠEN UMRE KO IMA VELIKO PENZIJO BOSTE SAJ NEKAJ PRIVARČEVAL.
bučar
11. 07. 2009 20.29
tale je iz naftalina....... dobro jutro pahorcek
sandi101
11. 07. 2009 19.53
Najboljše bo spet podražiti dodatno zdravstveno zavarovanje! Vsi skupaj držijo in na veselo naprej kradejo in nobenih kontrol potem se pa je za čuditi kam izginja denar!??
Limbek
11. 07. 2009 19.53
indiana
11. 07. 2009 19.49
Borut ima prav! Takšno stanje v zdravstvu res ne pelje nikamor več! Na eni strani delavci zaradi staleža petkrat premislijo preden grejo zdravniku, po drugi strani zdravniki zavlačujejo z naročanjem in pregledi. Zanima me, če obstaja evidenca, kolikor staleža izkoristimo letno v Slveniji zaradi čakanja na pregled?
vesna1be
11. 07. 2009 19.18
SPET BODO ZVIŠAL PREMIJE ZA OBVEZNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE, sej druzga ne znajo... kdo se pa še upa komu v slovenijin znižat plačo, razen če je delavno mesto direktorja
XIDIX
11. 07. 2009 18.35
PAHOR NAJ REFORMIRA SVOJO VLADO!!! PA KAJ SMO V ČASIH REFORMACIJE AL KAJ???