Slovenija

Reforma, ki sploh ni reforma?

Ljubljana, 15. 01. 2010 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
16

Minister Miklavčič veliko stavi na novo zdravstveno zakonodajo, s katero je želel omejiti pristojnosti zdravniške zbornice in tudi popoldansko delo zdravnikov. Mnogi mu očitajo, da je popustil.

Minister Miklavčič veliko stavi na novo zdravstveno zakonodajo, s katero je želel omejiti pristojnosti zdravniške zbornice in tudi popoldansko delo zdravnikov. Mnogi mu očitajo, da je popustil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sebo-x
17. 01. 2010 22.15
>> Danes se izplača študirati pravo in informatiko. >> Se strinjam , pa če 17 let študiraš filozofijo, pa se vključiš v politiko, pa prideš še dlje, a ne L kljukec GG ?
B23
17. 01. 2010 13.33
BobbyMcGee Zakaj bi operacija v različnih krajih v Sloveniji različno stala ,če so vsi v javnem zdravstvu???Itak ,da je ceno operacije potrebno izračunati (delovna sila,materiali,delovna sredstva...);natanko tako kot pri ostalih stvareh oz.storitvah. Dopusti so določeni po zakonu o delovnih razmerjih in kolektivnih pogodbah kot v vseh poklicih;vsak poklic pa ima svoje dobre in slabe strani ,zato pride do razlik v dolžini dopusta;potem so tu še pogajanja ,ampak to je druga zgodba. Češki in slovaški zdravniki niso tako neumni ,da bi hodili v Slovenijo ,grejo rajši k sosedom( Nemci,Avstrijci), ki jih boljše plačajo ,Čehi pa itak imajo podobne probleme s pomanjkanjem kot mi. A res misliš ,da obstaja nek neverjetno ogromen vpis na medicinsko fakulteto?V takem vzdušju,pri takih plačah in razmerah v katerih se dela bo interes še manjši.Danes se izplača študirati pravo in informatiko. Niso vsi kot ti ,verjemi ,da veliko ljudi moti ,če zdravniki ne znajo slovensko, ko pa greš v tujino je jasno ,da se sam potrudiš govoriti v tujem jeziku in te zato to ne moti. Kako si predstavljaš npr.Indijca ,ki ne zna slovensko v ordinaciji medicine dela. Glede količine ur;sploh ne vem zakaj bi morali karkoli sprejemati v zakonu o zdravstvu ,ko pa je vse že zapisano v zakonu o delovnih razmerjih, ki velja za vse zaposlene ne glede na delo.
Javoje
17. 01. 2010 11.20
B23: - v stavku "če bi vedel koliko stane..." je pa točno zadeto bistvo finančnega poloma slovenskega zdravstvenega sistema! Res je, ne vem koliko stane enaka operacija v bolnišnici v Murski Soboti, koliko v Novem mestu, koliko v Izoli in koliko v Trstu ali Celovcu. Tega ne ve nihče in tudi noče vedeti. Poleg tega je najlažje, če kar povsod v Slovenij enaka operacija stane enako in če ceno določi kakšen "planer" na kakšnem Ministrstvu. To se povsem sklada s temeljnim principom slovenskega zdravstvenega sistema - URAVNILOVKO - in seveda načeli centralno planskega gospodarstva. Da je slednje zaključilo v bankrotu in da so ljudje pred tem stali v vrstah, vemo. Se moramo res čuditi podobnosti položaja?
Javoje
17. 01. 2010 11.01
B23: t.3. - to mi je jasno, zato je osnovni problem, da se reforma ni začela s spremembo načina financiranja. t.5. - glede dopustov - podatke na plano, pa bodo povedali svoje, ne da mi karkoli dodamo. t.6. - 6 - prvič, češke in slovaške zdravnike bi zanimalo, pa jih tam nihče ne išče. Seveda so plače prenizke, ampak zaradi uravnilovke, ki je največja TABU tema slovenskega zdravstvenega sistema. t.7. - če ta država že 15 let ni sposobna na leto izobraziti 30 zdravnikov na leto več, kot jih, nam ni pomoči. t.7. - raje grem na operacijo zdravniku, ki govori angleško in me operitra takoj, kot da čakam 1 leto. Vsaj opcijo oz. možnost za takšno izbiro bi moral imeti. Poleg tega - problem slovenščine čudežno izgine, ko gredo naši pacienti v tujino na zdravljenje, zdravniki in sestre na delo in tuji pacienti k nam na zdravljenje! t.8. Seveda mi je jasno, da mamici s tremi otroci ni lepo dežurati ali delati cel vikend. Zato pa NIKAKOR ne morem razumeti, da se zdravniška zbornica bori za čim večje število ur, ki bi jih zdravniki lahko delali, namesto, da bi poskušala v zakon spraviti omejitev na - za vse ostale običajni 40 urni delovni teden.
petdan
17. 01. 2010 10.39
Ko v zdravstvu nekaj ni v redu, se pri nas vedno najprej udari po zdravnikih. V kolikor bi imeli transparenten vpogled kam gre denar, ki je namenjen zdravstvu, bi splošno stanje bilo sigurno boljše. Lep primer je Vzajemna - denar gre povsod samo za zdravstvo ne. Podobne ugotovitve bi ob temeljitem pregledu verjetno ugotovili tudi v drugih zavarovalnicah in ZZZS. Zanimiv bi bil tudi podatek, koliko procentov vsega denarja porabi zdravstvena birokracija.
B23
17. 01. 2010 10.01
BobbyMcGee točki 1,2 se strinjam v večini. t.3-a vam ni jasno ,da večinoma niso izvajalci krivi za čakalne vrste ampak ZZZS,ki storitev ne plača. t.4.-se strinjam. t.5-Zdravnikov JE premalo in ne bluzit o dopustih in podobno, neki učitelj nima nič manj dopusta pa jih je bistveno več in so primerljivo plačani za še manj delajo kot zdravniki. t.6-Tujih zdravnikov Slovenija ne zanima ,ker so plače prenizke (1500-2000 Eur neto -90% zdravnikov). Medicina ni ekonomija kjer pač v predavalnico vtakneš dodatnih 20 študentov ; pri študiju medicine je veliko vaj,kjer bi količina bistveno zmanjšala kvaliteto. Mislim ,da je govor Slovenščine bistven,zaradi razumevanja med zdravnikom in pacientom;naj ZZZS plača še prevajalca npr. iz Latovščine v Slovenščino,ki bo vedno pri zdravniku? t.7.Zakaj bi bila dežurstva plačana kot redno delo?-pri nobenem poklicu ni tako.Ali pa drugače, potem naj bodo dežurstva vseh zaposlenihv vseh poklicev plačana kot redno delo. t.8-A ti ni jasno premalo jih je.A misliš ,da je mamici zdravnici s tremi malimi otroki lepo delati cel vikend. V takem poklicu kot je zdravnik ne moreš uvesti konkurence na ravni npr.prodaje kruha,kako si to predstavljaš? Analogno bi lahko enako uvedli konkurenco pri učiteljih,policistih,gasilcih? Če bi ti videl koliko stanejo razno razne menjave telesnih delov,pa operacije,pa onkološki posegi ,bi hitro ugotovil,da tvoj prispevek še zdaleč ne doseže tistega kar dobiš.
Javoje
17. 01. 2010 02.44
Popravek spodaj zapisanega - da morajo zdravniki obvezno znati slovensko ne določa Zdravniška zbornica, ampak naj bi bilo menda to kar uzakonjeno ...
Javoje
16. 01. 2010 20.49
Tone in Rafael - kopirajta in pošljita vidva medijem. Se odpovem avtorskim pravicam, ker to kar sem napisal, ve že pol laične Slovenije - kakšno mnenje imajo pa strokovni in "strokovnimi krogi", bomo pa v naslednjih tednih videli.
ivo55
16. 01. 2010 19.44
Po katerem Zakonu pripada tem gospodom kar za en mesec več plačanega dopusta?! Z drugimi besedami za nadomeščanje te odsotnosti je potreben na vsakih 12 zdravnikov še eden dodatno!
Buena Vita
16. 01. 2010 15.35
rafaell,,,se obvežem, da nalepim deset plakatov,,tud če me zaprejo,,hrana je v ćuzi zastonj
rafael.m
16. 01. 2010 10.18
BobbyMcGee kot pravi Tone Anžlovar res na vse medije. To je vsa resnica o našem podlem, skorumpiranem zdravsvenem sistemu. In velike plakate na vseh javnih mestih. Jaz jih dam za svoj kraj v tisk in nalepim. Upam, da me ne bodo zaprli.
Tone Anžlovar
16. 01. 2010 09.28
BobbyMcGee, zelo dobro si napisal. To bi lahko poslal na medije, nekateri bi ti z veseljemobjavili. Resnico o zbankrotiranem slovenskem zdravstvenem sistemu mora zvedeti čimveč ljudi!
Buena Vita
16. 01. 2010 03.41
KOMUNIZEM--ČE NE PLAČAŠ PA V ZAPOR---PRISILNO ZDRUŽENI,,,TAKO NE MOREJO KLJUVATI OČI LOPOVOM -PREVARANTOM,,NESPOSOBNEŽEM,NEMARNEŽEM,LOBISTOM
revolver
16. 01. 2010 00.41
uf zdravstvena reforma, kaj reforma povezana z recesijo na to se bjo kdaj spomnli? res so kekci naša vlada slovenci pa ovce, žalost
Javoje
15. 01. 2010 21.32
Res,-zakaj Vlada: - NOČE odvzeti vseh pooblastil Zdravniški zbornici (še ponite primer Nekrep?)? - HOČE še naprej na področju zdravstvene politike imeti "dvovladje"? - z Zdravniško zbornico sklepa s predlogom zakona kompromis, namesto da bi v zaščito interesa davkoplačevalcev sama povedala, kaj je prav in kaj ne?
Javoje
15. 01. 2010 21.11
1. Obvezno članstvo v zdravniški zbornici je najverjeztneje kršitev osnovne človekove pravice zdravnikov, da opravljajo svoj poklic ne da plačujejo kakršnokoli obvezno (!) dajatev. 2. Zdravniška zbornica ne more imeti pravice, da uvaja obvezno de facto davčno dajatev (obvezna članarina). To je izključna pravica države, ki je ne more imeti nobeno stanovsko združenje. Zakaj torej Ministrstvo ne vztraja na odpravi obveznega članstva v zdravniških in drugih zbornicah? Kje ste pravniki? 3. Reforma bi morala uvesti pravilo, da v primeru čakalne dobe daljše od 3 mesecev ZZZS pacientu obvezno najde in ponudi možnost zdravljenja v tujini. Se bojimo konkurence in resnice, da je morda zdravljenje v tujini v nekaterih primerih cenejše kot v Sloveniji? 4. Reforma bi morala uvesti pravilo, da ZZZS za storitve (npr. operacije) samo pridobi ponudbe različnih izvajalcev storitev in pacienta pošlje v tisto bolnišnico, ki storitev opravi najceneje (tudi če Mariborčana pošlje v Gradec ali Sežančana v Trst! - seveda pacient mora imeti pravico, da ponudbo zavrne in pač čaka v Sloveniji...). 5. Zdravnikov ni premalo - bo kdo razkril podatke, ali imajo (in koliko) več dopusta kot kot ostali uslužbenci v javnem sektorju? Če je tamu tako - zakaj jih sedanja reforma ne izenači z vsemi ostalimi? Zakaj se tudi zdravniki glede dopusta za izobraževanje ne izenačijo z drugimi javnimi uslužbenci (medicina ni edina stroka na svetu, ki se razvija). 6. Če je zdravnikov res premalo - zakaj se ne zaposlujejo zdravniki iz tujine (kje ste delodajalci?) in zakaj se ne poveča vpis na medicinsko fakulteto (kdo ga je do sedaj omejeval in zakaj - je bilo treba pomanjkanje ustvariti, da se je lahko izvedla divja privatizacija zdravstva?)? Zakaj ima Zdravniška zbornica pravico določati, da morajo tuji zdravniki tekoče govoriti slovensko? To je stvar dogovora med delodajalcem in potencialnim kandidatom za službo. 7. Zakaj delodajalci ne odločijo, da bodo dežurstva plačana kot redno delo? 8. Zakaj se omejuje čas dela strojevodij in drugih napornih poklicev, zdravnikom, ki opravljajo tako odgovorno delo pa se dovoljuje delati preko vseh razumnih časovnih meja. Bodimo pošteni - se nekatere tudi sili v to - kaj pa njihova pravica do 40 urnega delovnika! Ni morda čas, da se v zdravstvo uvede konkurenca, da z vidika normalnih razmer na trgu delovne sile predlog zakona oceni ministrstvo za delo, z vidika delovanja trga pa Urad za konkurenčnost (menim, da bi moral trg povedati, koliko stane zamenjava kolka, ne pa moderna verzija centralno-planske komisije) - pa seveda, da država končno pokaže, da bo obveljala njena volja - v zaščito nas davkoplačevalcev.