Slovenija

'Političnih kupčkanj z referendumi je konec'

Ljubljana, 24. 05. 2013 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Referendum bo lahko zahtevalo 40.000 volivcev, poslanci in državni svetniki pa ne več. Zakon bo padel, če bo proti vsaj petina vseh volilnih upravičencev, to pa med drugim pomeni, da se bo bolj "slišal" glas tistih, ki ostanejo doma.

Politika bi morala ljudem bolje pojasniti, kaj pomenijo podrobnosti, pravi Bratuškova.
Politika bi morala ljudem bolje pojasniti, kaj pomenijo podrobnosti, pravi Bratuškova. FOTO: Reuters
Ustavna komisija je že pripravila odlok, na podlagi katerega bo DZ najpozneje v osmih dneh ustavni zakon tudi razglasil. Spremembe bodo začele veljati z razglasitvijo.

Poslanci so poleg vpisa fiskalnega pravila v ustavo sprejeli tudi spremembo referendumske ureditve. Za sprejetje ustavnega zakona je glasovalo 86 poslancev, proti je bil le Ivan Vogrin.

Premierka Alenka Bratušek je odločitev označila za zmago vseh. Po njenem mnenju je konec političnih kupčkanj v zvezi z razpisovanjem referenduma, ki pa ostaja resnično orodje v rokah ljudi. Prepričana je, da je politika naredila napako in ljudem premalo pojasnila, kaj pomenijo novosti.

Kaj bo drugače?

Referendum bo lahko predlagalo samo še 40.000 volivcev.
Referendum bo lahko predlagalo samo še 40.000 volivcev. FOTO: Aljoša Kravanja
Odločitev za ta kompromis ni bila lahka, vendar smo mnenja, da brez teh sprememb nobena vlada nima dovolj dobrih varovalk za načrtovanje in izvajanje predvsem proračunskih in nekaterih drugih politik države. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko

Spremenili se bodo 90., 97. in 99. člen ustave. Tako bo lahko zakonodajni referendum zahtevalo samo 40.000 volivcev, ne pa tudi tretjina poslancev in državni svetniki.

Na referendumu po novem ne bodo smeli odločati o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna; o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč; o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb in o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic oziroma drugo neustavnost.

Spremembe uvajajo tudi model tako imenovanega zavrnitvenega referenduma, po katerem je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev. Prav tako po predlogu državnega zbora ne bi bil več vezan na izid referenduma in bi lahko takoj po zavrnitvi predlagal boljši zakon.

Protestniki v državnem zboru

Sejo državnega zbora je na balkonu dvorane spremljalo tudi nekaj protestnikov, ki nasprotujejo spreminjanju ustave brez ljudstva. Poslance so opozorili, da za tako odločanje niso dobili mandata ljudstva. ’’Ne posegajte v ustavo brez širše javne razprave in potrditve sprememb na referendumu,’’ so pozivali. Dodali so, da bodo za svojo odločitev odgovarjali širši javnosti in tudi svojim volivcem, ki jim nikakor ne bodo odpustili napačne odločitve pri tako pomembni stvari, kot je poseganje v ustavo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

botjabotja
25. 05. 2013 18.34
+2
Na zgornji sliki Alenka zgleda,kot da bi razmišljala....
zoobkozob
25. 05. 2013 14.46
+1
saj jih izvolimo,da odločajo namesto nas,drugače pa protestniki naj ne godrnjajo,ker,ko je referendum,je udeležba 20% ali še manj,samo denar mečemo stran z referendumi
pridnaov?ka
25. 05. 2013 14.20
+3
po sir jem se na vse referendume..na bivše in bodoče...
prpa24
25. 05. 2013 12.23
+6
Vidim, da cezura deluje. Zbrisali ste moj komentar, čeprav ni šlo za za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Morda boste zdaj dovolili, ko je novica že zastarela,.. Sprememba USTAVE si ne zasluži pozornosti! Še več. Da bi prikrili zahrbtno delovanje parlamentarne diktature strankarskih veljakov s katerim ljudstvu praktično onemogočijo soodločanje, naredijo afero s Hildo in ljudem porinejo zlato kost za glodanje,.. Mediji morajo o spremembah ustave poročati nekje vmes med novicami, neopazno....  Triki, ki se jih poslužuje tudi Bilderburger Club. Ko ta sprejema odločitve o svetovnih financah, naredi velik koncert nekje dovolj blizu, da preusmeri in prevzame vso pozornost javnosti. Oni pa v tajnosti odločajo kje bo lakota, kje vojna,.. Sprevrženo je, da se v naslovih medijev niti ne omeni USTAVE. Poročajo: 'Političnih kupčkanj z referendumi je konec'. Tudi razlaganje pomena zavrnitvenega referenduma ni vredno besede. To, da se ukinja zakonodajni referendum sploh ne omenjajo. Tudi o dopolnitvah ustave, ki bi omogočala odpoklic korumpiranih poslancev, županov,.. je vse tiho. Mediji niti ne vprašajo zakaj parlament tega ni vključil v spreminjanje ustave, čeprav jih je zahtevalo ljudstvo (peticijo o ljudski nezaupnici je podpisalo več kot 30.000 ljudi).  Poročajo le o dosežkih, veliki, zgodovinski zmagi, ki bo strankam omogočila, da bodo vladali po svoji volji in naj to ljudem škoduje kolikor hoče. SRAMOTA! Ne upajo napisati nove ustave in jo dati v javno obravnavo in OBVEZNO potrditev na referendumu. Zahrbtni strahopetci, ki delajo le za oblast in lastno korist! Kdorkoli je bil tisti poslanec, ki je glasoval proti, si zasluži velik velik aplavz za pokončno držo.
MIKRI MAUS
25. 05. 2013 12.13
+1
sapunica se nastavlja
MIKRI MAUS
25. 05. 2013 12.12
+1
te politike bi lahko tepu brez kakršne koli vesti
sudja
25. 05. 2013 11.55
+2
Dol z vlado banda pokvarjena
velesperun
25. 05. 2013 09.30
+6
Ma dejmo prvo na referendum tko kot švicarji, da je lahko največja plača v razmerju 10:1. In da je lahko največ 10 % dobička. Tudi zakat je bil 10 %!
Sara Rebek
25. 05. 2013 00.56
-1
Obup. Kdo jim daje pravico, da v našem imenu nam vzamejo pravico do odločanja na referendumu? odločanje o proračunu....drugače povedano za vse kar je povezano s proračunom je prepovedano iti na referendum Kaj ne poveš Alenka da si za diktaturo.
zoobkozob
25. 05. 2013 14.49
+1
alenkin program tudi malo ne podpiram,samo sprememba za referendum je bila pa nujna,saj ni nobenih volilcev,ko je treba za kaj glasovati
u3pm
24. 05. 2013 22.34
+3
TOLE JE QQŠ IZJAVILA 5.5.2013 "Zapisati v ustavo nekaj, kar vemo, da ne bomo spoštovali, je popolnoma nerealno," je poudarila premierka in pozvala SDS, naj še enkrat premislijo in "če jim gre res za državo, stopijo zraven" ter torkovo sejo prestavijo, da bi lahko pogledali ukrepe in videli, kaj je za Slovenijo in ljudi realno.
u3pm
24. 05. 2013 22.20
+9
kolk je pametna ta buba....verjetno ima magisterij iz plagiata.......
pepikrlinca
24. 05. 2013 21.54
+8
Peščica levičarskih protestnikov je v četrtek, 23. maja 2013, protestirala pred vlado. Združili so se pod napisom: "Če nam omejite referendum, nam preostanejo le še kocke". S kockami so med drugimi grozili: dr. Igor Koršič, ki je nedavno med drugim izjavil: "Pri nas je za našo osamosvojitev, kar se mene tiče, naredil več Milošević kakor pa mi sami – hotel se nas je odkrižati," dr. Vlado Miheljak, znani propagandist ekstremne levice, Božidar Flajšman, podpredsednik zunajparlamentarne LDS in dr. Luka Omladič, predavatelj na Filozofski fakulteti. Vsi omenjeni so sicer člani t.i. "Odbora za pravično in solidarno družbo", ki ustanavlja novo politično stranko. In če se bo spet zgodilo kakšno nasilje in bodo letele naokoli kocke, se bodo taisti ljudje "čudili", zakaj je prišlo do nasilja, iskali bodo nekakšne provokatorje in huligane in seveda obtoževali desnico ter jamrali nad "pretiranimi" posegi policije.
botjabotja
25. 05. 2013 09.08
+3
ONniON
24. 05. 2013 20.00
+6
švica ima 5 referendumov minimalno na leto , drugače jih še imajo na ravni kantonov ki so avtonomni , imajo svojo zakonodajo in davčno ureditev in tako je prav , podpiram švicarsko neposredno demokracijo !!
puspan
24. 05. 2013 20.14
+2
Jaz tudi, ampak ne, kjer je v glavah se prevec balkanske mentalitete.
njofra47
24. 05. 2013 19.42
+10
Ali ne bi bil že čas da bi se nehali obkladati z desnimi, levimi, belimi, rdečimi. Zdaj bi nekateri že morali dojeti, da nekateri ki smo kritizirali janševo vlado in sedaj kritiziramo sedanjo vlado, nismo tega počeli zato ker smo bili takrat levi, sedaj pa smo ugotovili da smo pravzaprav desni. Na svetu so pač tudi ljudje, ki mislijo s svojo glavo, pa četudi so morda kdaj v zmoti, neoziraje se na to kdo je na oblasti. Zakaj bi uporabljali tujo glavo če imamo svojo in morda ni bolj neumna od tistih na oblasti.
novak.novak
24. 05. 2013 19.28
+5
kaki šov, ej. megalomansko, da tako imenovani levaki sprejemajo zakone, kteri so kaj že? kapitalistični, diktirani, proti socialni državi, proti šolstvu, sociali, proti demokraciji, proti samoodločitvi, proti......hehehehehehehehehehe, to mi delaj lenčica...le kaj bo rekel ate gromovnik....
srebrnibreg
24. 05. 2013 19.28
+2
Spremembo zakonodaje o referendumih je že Pahor hotel narediti pa je Janša bil proti.
novak.novak
24. 05. 2013 19.30
+3
hehehehehehehehehehehehehe, kaj ste sedaj žalostni?in če je bil pol janša za, zakaj ste bili potem proti? sedaj vas je janša konstruktivno podprl....hehehehehehehehehehe, le zakaj ste predlagal isto oz morbit še slabše, pa saj ni važn. e, bogi tako imenovani levaki....
takje
24. 05. 2013 19.26
+9
Pa tota mafija kar iiziva nerede. Čas je, da se narod končno zedini in udari!
njofra47
24. 05. 2013 19.10
+7
Moram reči da sem bil najprej prijetno presenečen, ko sem videl da v zakonu izrecno piše o katerih zakonih ne bomo smeli odločati na referendumih. No potem pa me je navdušenje hitro minilo ko sem naletel na "druge obvezne dajatve". Tu je seveda puščen manevrski prostor v katerega se bo lahko stlačilo po trenutnih potrebah vse in bo tako ostalo bore malo tega o čemer bi sploh bilo za državljane pomembno odločati na referendumu. Morda spet o tem ali naj bodo trgovine ob nedeljah odprte ali ne ? Cilj zakona je jasen, državljanom onemogočiti kontrolo nad načinom polnjenja državne blagajne. Pri denarju pa se vse začne in konča, vse drugo je manj pomembno, vsaj kakor lahko vidimo danes.
24vohomurckov
24. 05. 2013 18.34
+10
...patetična lenčka in njena tragikomična vlada!..kar je bilo še dva meseca nazaj katastrofa,bo s tvojim žegnom zapisano v ustavo!?? !
kratkovidni
24. 05. 2013 18.56
+3
YONSON
24. 05. 2013 18.02
+15
Kako spretno so se udbokomunisti prerazporedili in se skrili za projektom osamosvajanja, ko so videli, da hoče ljudstvo svojo državo, je menda zdaj že malce bolj jasno. Slovenski narod bi jih moral odsloviti in obtožiti za zganjanje tiranije v enopartijski totalitarni državi, namesto tega smo nasedli osladnim besedam, da so oni tisti, ki nas bodo popeljali v lepše čase. Kako neki, če so zavozili že Jugo. V resnici so si ustvarili t.i.Slovenske tajkune za plenjenje, ko so nas v 20 letih povsem izropali in zadolžili ter nam uničili vse vitalne dele državnosti.
An ban pet podgan
24. 05. 2013 18.23
+4
Oni so unicili ta sistem ,ki so ga komunisti postavili.
An ban pet podgan
24. 05. 2013 18.24
+7
novak.novak
24. 05. 2013 19.31
+7
hehehehehehehe, kaki sistem? sistem zapufavanja....a ko ameri više para nisu davali...?! bye-bye....