Slovenija

Referenduma proti GSO ne bo

Ljubljana, 29. 05. 2009 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasprotniki gojenja gensko spremenjenih rastlin so sicer vložili referendumsko pobudo, vendar pa niso zbrali dovolj podpisov, zato referenduma ne bo, pravijo v državnem zboru.

Potem ko je državni zbor pred dobrim tednom dni po hitrem postopku sprejel zakon, ki ureja področje gensko spremenjenih organizmov (GSO), je v civilni družbi zagon dobilo široko gibanje, ki zahteva popolno prepoved njihovega gojenja. Ker državni svet zakona ni ustavil z vetom, so začeli zbirati podpise za referendumsko pobudo.

Kot so sporočili na spletnem socialnem omrežju Facebook, so jih do četrtka opolnoči zbrali okoli 3000 in pobudo tudi vložili. Vendar pa so doživeli razočaranje. Podpisov ni bilo dovolj, zato referenduma ne bo, so za 24ur.com povedali na državnem zboru. Pobudniki sicer upajo, da podatki niso pravi, ne vejo namreč, ali so upoštevali podpise, ki so jih na pošto oddali tik pred polnočjo.

Gojenje GSO je bilo v Sloveniji dovoljeno že pred zakonom

V Evropski uniji in posledično tudi v Sloveniji je trenutno za gojenje dovoljena gensko spremenjena koruza MON 810, ki je odporna na koruzno veščo. Poleg tega pa je za prodajo in pridelavo dovoljenih še nekaj vrst gensko spremenjene soje in koruze.
V Evropski uniji in posledično tudi v Sloveniji je trenutno za gojenje dovoljena gensko spremenjena koruza MON 810, ki je odporna na koruzno veščo. Poleg tega pa je za prodajo in pridelavo dovoljenih še nekaj vrst gensko spremenjene soje in koruze. FOTO: Greenpeace
Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja gensko spremenjenih organizmov in ker tudi ne more izključiti nobenega tipa kmetovanja. Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, 21. 5. 2009

Namen spornega zakona sicer ni dovoljevanje ali celo spodbujanje pridelave GSO, ampak zgolj zagotavljanje pravnega okvira, v katerem bodo ob upoštevanju pravil soobstoja mogoče vse oblike kmetovanja, je ob razpravi o njem dejal kmetijski minister Milan Pogačnik. "Namen zakona je urediti soobstoj tako, da bo vsakemu pridelovalcu dana možnost izbire med ekološko, konvencionalno in integrirano pridelavo ali pridelavo GSO. Poleg tega bodo tudi potrošniki in pridelovalna industrija ob upoštevanju predpisov o sledljivosti in označevanju imeli možnost izbire med GSO in gensko nespremenjenimi izdelki," je takrat dejal. Povedano drugače, zakon naj bi omogočil nadzor nad vnosom gensko spremenjenih semen, površinami, posejanimi z GSO in nad prisotnostjo GSO nasploh, česar doslej ni bilo.

Vendar pa nasprotnikom to ni dovolj in se zavzemajo za popolno prepoved gojenja gensko spremenjenih rastlin vsaj dokler ne bo jasno, da niso nevarne za ljudi, živali in okolje na splošno. Za zdaj dokazov o tem ni, saj obstaja zelo malo neodvisnih raziskav. Ko je v parlamentu potekala razprava o zakonu, so se zato pred njim zbrali protestniki, ki so prepričani, da bo uvedba GSO uničila ekološko kmetijstvo v Sloveniji, prizadela pa bo tudi čebelarje in ribiče.

Za in proti

Po vsem svetu se vrstijo protetsi proti GSO.
Po vsem svetu se vrstijo protetsi proti GSO. FOTO: Reuters
Potem ko državni svet ni izglasoval veta na 21. maja sprejeti zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami, so Združeni zeleni predlagali kmetijskemu ministru Milanu Pogačniku, naj zaradi po njihovem mnenju napačnih rešitev v omenjenem zakonu odstopi.

Glavne prednosti GSO naj bi bila večja odpornost proti raznim škodljivcem in zajedavcem, zato tudi ne bi bila potrebna uporaba toliko pesticidov, kar bi bilo posledično bolj zdravo za ljudi.

Nasprotniki pa opozarjajo na škodljive posledice, ki bi jih takšna prehrana lahko imela. Opozarjajo, da je bilo narejenih premalo raziskav in da so jih večinoma naredile multinacionalke, ki bi takšno prehrano prodajale in jim zato ne gre verjeti.

Združeni zeleni tudi poudarjajo, da GSO vodi do patentiranja rastlin in živali, kar je nesprejemljivo, poleg tega lahko pride do nepredvidenih dogodkov (pri rastlinah na razmnoževanje vpliva več dejavnikov, ki jih ni mogoče nadzorovati); GSO porabijo več vode kot klasične rastline, količina pridelka je manjša, uporaba pesticidov pa se je povečala, saj so se GSO prilagodile klasičnim pesticidom; malo je neodvisnih raziskav o GSO, mnoge med njimi pa pokažejo drugačne rezultate kot tiste od multinacionalk, poleg tega pa nimamo dolgoročnih raziskav; dovoljenja o prodaji GSO ne temeljijo na dokazih o neškodljivosti, temveč na odsotnosti dokazov o škodljivosti. GSO naj bi povzročali tudi razvoj rakastih obolenj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titancic
19. 02. 2010 20.58
titancic
19. 02. 2010 20.56
bedni plačanci nadzirajo še prastare članke kot je ta, da ja ne bi kdo po kakem naključju naletel na resnico. Sram vas bodi politkomisija
titancic
19. 02. 2010 20.55
Zelo kritični celo največji podporniki Dopisnik za publikacijo o kmetijski trgovini je opozoril, da mu nihče v biotehnološki industriji ni mogel imenovati niti enega samega primera katerekoli druge vrste izdelkov na trgu, ki bi bil na tak način zaščiten pred znanstvenim preverjanjem, kot so zaščitena gensko spremenjena semena. Znanstveni dopisnik časopisa Financial Times, še enega trdnega zagovornika genske tehnologije, se je pritožil: "Predstavljajmo si, da bi farmacevtske družbe poskušale preprečiti zdravstvenim raziskovalcem primerjanje patentiranih zdravil ali preiskovanje njihovih stranskih učinkov – to je nepredstavljivo. Kljub temu pa znanstveniki ne morejo samostojno raziskovati surovin v živilih ali raziskovati rastlin, ki prekrivajo precejšen del podeželskih območij Amerike." Članek v Nature Biotechnology opozarja, da so raziskave, kritične do GSO, tudi kadar so sploh bile objavljene, naletele na zid očitno zrežiranih, ad hominem in neutemeljenih napadov s strani zagovornikov GSO, ki so, po besedah urednika Ameriškega entomološkega društva, "očrnili raziskave drugih strokovno neoporečnih znanstvenikov na način "streljanja v koleno", napadalno in čustveno, kar ni v pomoč pri napredku znanja in ni v skladu z ideali znanstvenega raziskovanja." Monsanta pa niso izpostavili samo kot korporacije, ki duši znanstvene raziskave. Preiskava Associated Press je poročala o zaupnih Monsantovih pogodbah ter svetu prikazala, kako največji razvijalec semen na svetu izsiljuje konkurente, nadzoruje manjša semenarska podjetja in agresivno ščiti svoj prevladujoči položaj na več milijard dolarjev vrednem trgu. Škodo imajo ameriški kmetje Medtem so razočarani kmetje opozorili, kako GSO-velikan uporablja svojo tržno moč za dviganje cen, po katerih morajo kmetje plačevati semena, ter jim omejuje dostop do gensko nespremenjenih semen. Iz nekega drugega poročila je razvidno, da cene gensko spremenjenih semen naraščajo tako dramatično, da se je zaradi njih že zmanjšal povprečni kmetijski dohodek kmetov v ZDA. Tako v letu 2010 sredi neizogibnega streznjenja glede praznih trditev, češ da so GS rastline nujno potrebne za reševanje lakote, revščine in podnebnih sprememb, rasti prebivalstva, pomanjkanja goriv in sploh katerihkoli drugih skrbi, s katerimi se sooča človeštvo, nihče več ne more dvomiti o tem, za kaj v resnici gre: za nadzor nad znanostjo, naravo, hrano in kmetijstvom.
titancic
19. 02. 2010 20.48
Kritike v vodilnih znanstvenih revijah Toda v letu 2009 je bil najbolj zanimiv način, na katerega je kritika biotehnološke industrije postala nekaj običajnega. Za industrijo je zaskrbljujoče, da je bilo nekatere najostrejše kritike moč najti v uvodnikih in preiskovalnih člankih, ki so se pojavljali v takih medijih, kot je Scientific American, New York Times, Associated Press in morda najbolj presenetljivo od vseh, pri sicer trdni zagovornici kmetijske genske tehnologije – reviji Nature Biotechnology. Obenem pa so vse te kritike na različne načine govorile o isti temeljni zadevi – o tem, da je bilo industriji kmetijske genske tehnologije dovoljeno, da si pridobi neprimerljivo oblast nad uporabo semen. Urednik Scientific American se je v svojem članku na primer pritožil, da je "nemogoče preveriti, ali gensko spremenjene rastline res izpolnjujejo to, kar se oglašuje. Razlog je v tem, da so si kmetijsko-tehnološka podjetja vzela moč, da z vetom odločajo nad delom neodvisnih raziskovalcev." Urednik nato ugotavlja, da "sta varnost hrane ter varstvo okolja odvisna od tega, ali omogočimo, da so rastlinski proizvodi na razpolago običajnemu znanstvenemu preverjanju", in Scientific American je industrijo pozval, naj" iz svojih pogodb za končne uporabnike takoj odpravi omejitve glede raziskav. Nadalje bi morala EPA (Agencija za varstvo okolja ZDA) prav tako zahtevati, kot pogoj za dovoljenje za prodajo novih semen, da imajo neodvisni raziskovalci neoviran dostop do vseh izdelkov, ki so trenutno na trgu." Zelo kritični celo največji podporniki Dopisnik za publikacijo o kmetijski trgovini je opozoril, da mu nihče v biotehnološki industriji ni mogel imenovati niti enega samega primera katerekoli druge vrste izdelkov na trgu, ki bi bil na tak način zaščiten pred znanstvenim preverjanjem, kot so zaščitena gensko spremenjena semena. Znanstveni dopisnik časopisa Financial Times, še enega trdnega zagovornika genske tehnologije, se je pritožil: "Predstavljajmo si, da bi farmacevtske družbe poskušale preprečiti zdravstvenim raziskovalcem primerjanje patentiranih zdravil ali preiskovanje njihovih stranskih učinkov – to je nepredstavljivo. Kljub temu pa znanstveniki ne morejo samostojno raziskovati surovin v živilih ali raziskovati rastlin, ki prekrivajo precejšen del podeželskih območij Amerike." Članek v Nature Biotechnology opozarja, da so raziskave, kritične do GSO, tudi kadar so sploh bile objavljene, naletele na zid očitno zrežiranih, ad hominem in neutemeljenih napadov s strani zagovornikov GSO, ki so, po besedah urednika Ameriškega entomološkega društva, "očrnili raziskave drugih strokovno neoporečnih znanstvenikov na način "streljanja v koleno", napadalno in čustveno, kar ni v pomoč pri napredku znanja in ni v skladu z ideali znanstvenega raziskovanja." Monsanta pa niso izpostavili samo kot korporacije, ki duši znanstvene raziskave. Preiskava Associated Press je poročala o zaupnih Monsantovih pogodbah ter svetu prikazala, kako največji razvijalec semen na svetu izsiljuje konkurente, nadzoruje manjša semenarska podjetja in agresivno ščiti svoj prevladujoči položaj na več milijard dolarjev vrednem trgu. Škodo imajo ameriški kmetje Medtem so razočarani kmetje opozorili, kako GSO-velikan uporablja svojo tržno moč za dviganje cen, po katerih morajo kmetje plačevati semena, ter jim omejuje dostop do gensko nespremenjenih semen. Iz nekega drugega poročila je razvidno, da cene gensko spremenjenih semen naraščajo tako dramatično, da se je zaradi njih že zmanjšal povprečni kmetijski dohodek kmetov v ZDA. Tako v letu 2010 sredi neizogibnega streznjenja glede praznih trditev, češ da so GS rastline nujno potrebne za reševanje lakote, revščine in podnebnih sprememb, rasti prebivalstva, pomanjkanja goriv in sploh katerihkoli drugih skrbi, s katerimi se sooča človeštvo, nihče več ne more dvomiti o tem, za kaj v resnici gre: za nadzor nad znanostjo, naravo, hrano in kmetijstvom.
titancic
19. 02. 2010 20.48
briši še to zanimiv razmislek pripravila Claire Robinson in Jonathan Matthews, sourednika GMWatch. Njuna opažanja se nanašajo zlasti na dogajanje v ZDA, kar je še zlasti zanimivo – ZDA so namreč domovina kmetijske genske tehnologije in tudi glavni trg zanjo. Kot pravita avtorja, je bilo po eni strani 2009 leto, v katerem so biotehnološka industrija, Bill Gates (prek svoje dobrodelne fundacije) in njihovi zavezniki v ameriški administracije storili vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi svet pripravili do tega, da začne sprejemati GS rastline, vendar pa je bilo to hkrati tudi leto, ki ga je zaznamoval izjemen globalni odpor proti takšnim nameram. Vendar pa je bilo 2009 tudi leto, v katerem je resnica vse bolj stopala na dan: ne le resnica glede hudih omejitev in tveganj GS rastlin, temveč tudi glede uspešnosti pozitivnih alternativ GS rastlinam, od katerih profitno usmerjena industrija GS rastlin odvrača prepotrebno pozornost. Temelje za preboj resnice je postavilo poročilo IAASTD iz leta 2008, ki ga je pripravilo 400 znanstvenikov ter podpisalo kakih 60 držav. Iz poročila je bilo jasno, da po več kot 10 letih od vstopa na trg, gensko spremenjene poljščine niso pripomogle nič k izkoreninjenju lakote in revščine, ali k zmanjšanju uničevanja okolja zaradi kmetijstva. Poročilo IAASTD je namesto tega kot pot naprej priporočilo kmetijsko-ekološko (agroekološko) kmetovanje. Tudi raziskave v okviru Programa ZN za okolje so opozorile, da bi ekološko kmetijstvo na manjših kmetijah lahko prispevalo k povečanim donosom, brez škodljivih vplivov na okolje in brez družbene škode, ki ju povzroča industrijsko kmetijstvo. Analiza UNEP za 114 projektov v 24 afriških državah je ugotovila, da so se tam, kjer so uporabili ekološke ali skoraj ekološke kmetijske prakse, pridelki več kot podvojili. V letu 2009 je bil tudi splošno priznan prispevek takih trajnostnih pristopov k hlajenju planeta, medtem ko so novice o poskusih Monsanta, da bi okolju škodljive monokulture GS rastlin "preoblekla" v podnebju prijazne, tej korporaciji prislužile nagrado za "najslabše lobiranje leta".
titancic
19. 02. 2010 20.42
stazi novinarstvo
titancic
19. 02. 2010 20.41
udba pridno briše linke do znanja bedno
titancic
14. 02. 2010 10.15
"Slovenija kot članica EU na svojem ozemlju ne more uvesti popolne prepovedi uporabe ali gojenja gensko spremenjenih organizmov in ker tudi ne more izključiti nobenega tipa kmetovanja." Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, 21. 5. 2009 Lahko pa iz take skupnosti izstopimo, ali raje pocrkamo zaradi EU? Nekdo, ki trdi, da česar ne moremo ne govori resnice - svoboden človek lahko počne vse, kar je v skladu z etiko.
negro
04. 11. 2009 13.00
Res je v sLOVEniji ne moremo prepodvedati GSO-jev na policah, ker se po članstvu v EU ne omejuje uvoza. Lahko pa bi prepovedali predelovanje z GSO-ji našim proizvajalcem. Kako, da niste vedeli, da se zbirajo podpisi, saj je blo objavljeno, raja , čisto nič vas ne zanima. DZ bi lahko naredu revolucijo pa po mojem noben ne bi vedu za to!
QVat
29. 05. 2009 17.23
Ja adijo pamet!
JozaFric
29. 05. 2009 17.04
GSOje vsi jeste, le da se ne zavedate. Prvo spoznajte promlem, šele na to se repenčite! Zbiram minuse :)
snakky
29. 05. 2009 16.43
Ja, Vest je obveščala.
Floral
29. 05. 2009 16.39
Bemti Facebook. A so sploh kaj obveščali po mailu? Pa kdo je sploh vedel za zbiranje podpisov? Poznam par k ljudi, ki bi podprli referendum b.p. :(
snakky
29. 05. 2009 16.37
+1
GSO je svinjarija prvega razreda, posega v vse nivoje - od pridelave hrane (sprememba tal, novi pesticid...i) do učinka na tiste, ki to hrano uživajo. Skratka, začetek uničevanja okolja in pestrosti v okolju je zdaj dovoljen tudi pri nas. Vse v imenu kapitala. Planet izgublja vrste, raznolikost in pestrost živalskega in rastlinskega sveta, svet izgublja ravnotežje hitreje kot se lahko s tem sooča. Evropa bi se morala kaj naučiti na napakah Amerike, ne pa da se ponavlja in ustvarja isto stanje na še enem kontinentu. Uničevanje okolja na veliko. Kak pesek v oči, razni davki na avtomobile pa eko variante. Hinavsko do konca!!!!!!!!!!!!!!
prestige
29. 05. 2009 16.31
Upam le da ta hrana ne pušča prevelikih posedic za seboj!