Slovenija

Referenduma o Teš verjetno ne bo

Ljubljana, 15. 03. 2011 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odbor za gospodarstvo je sklenil, da zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta izgradnje Teš 6, ki so jo vložili v Zares in SNS, ni primerna. Radićeva študije o Teš 6 še ne komentira.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

V roku meseca dni pa se na odboru obeta široka razprava o projektu Teš 6. Odbor je namreč vlado in ministrstvo za gospodarstvo pozval, naj najpozneje v roku enega meseca pripravi poročilo o investiciji v Teš 6, hkrati s povzetkom Nacionalnega energetskega programa, ki naj bi ga DZ tako ali tako obravnaval v naslednjih mesecih. Potem se bo na odboru opravila razprava o vseh relevantnih vidikih naložbe v šesti blok.

Sklep je predlagal Vili Rezman iz vrst nepovezanih poslancev, ki meni, da je treba na podlagi vseh relevantnih dejstev o naložbi v šesti blok šoštanjske termoelektrarne, vključno z izsledki zadnjih študij o zalogah premoga v velenjskem premogovniku, smiselnosti revitalizacije četrtega in petega bloka termoelektrarne ter rezultati revizije dosedanjega vodenja projekta, ki jo je opravila družba PriceWaterhouseCoopers, opraviti široko razpravo.

Rezman namreč meni, da bi se moralo o vseh vprašanjih, povezanih s projektom Teš 6 in z drugimi energetskimi projekti, razpravljati v DZ, v teh razpravah pa bi morali biti predstavljeni vsi vidiki in učinki posamezne energetske investicije.

Prepričan je, da je glede energetskih investicij, še posebej glede Teš 6, vse preveč neodgovorjenih vprašanj, zato bi bilo treba v parlamentu, kjer se sprejemajo ključne odločitve, in ne zgolj po medijih opraviti široko strokovno razpravo, v kateri bi vsi deležniki predstavili svoje argumente.

Večina poslancev je poudarjala, da o tako zahtevnem strokovnem vprašanju, o katerem niti ni celovitih informacij, ne bi smeli odločati ljudje, saj bi šlo le še za en primer prelaganja odgovornosti politike na državljane. Veliko članov odbora je tudi trdilo, da je čas za zaustavitev gradnje Teš 6 minil, saj je šel projekt že predaleč.

Ministrica dokumente še ne komentira

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je poudarila, da je omenjene tri dokumente dobila danes in zato še ne more postreči z bolj natančno informacijo.

Ponovila pa je svoje stališče, da na podlagi dostopnih podatkov investicija ni ekonomsko učinkovita. Problem so predvsem stroški naložbe in finančna konstrukcija. Investicija po njeni oceni tudi ni bila vodena pregledno in učinkovito. Glede tehnologije sicer verjame, da je ta najboljša razpoložljiva, a je preprosto predraga.

Zahteva za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti projekta Teš 6 pa pričakovano ni dobila podpore odbora, saj so člani z veliko večino zavrnili mnenje, da je pobuda primerna. Zahtevo je sredi februarja v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev Zaresa in SNS s prvopodpisanim Tadejem Slapnikom iz vrst Zaresa.

Pobudo je na poslanske skupine pred tem naslovila mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green, ki predlaga, da se referendumsko vprašanje glasi: "Ali se strinjate s tem, da se v nacionalni energetski program Slovenije vključi izgradnja novega več kot 1200 milijonov evrov vrednega 600-megavatnega šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj na premog, ki bo v času svojega obratovanja do leta 2054 proizvedel 103 milijone ton izpustov ogljikovega dioksida (CO2), in za katerega gradnjo bo jamčila država s poroštvi".

Izgradnja Teš 6 po njihovem mnenju namreč ni skladna s srednjeročnimi in dolgoročnimi cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov iz deklaracije o aktivni vlogi Slovenije pri oblikovanju nove globalne politike do podnebnih sprememb. Projekt po njihovem prepričanju prinaša tudi finančna tveganja in zavira naložbe v nove energetske tehnologije ter obnovljive vire energije.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dawids
16. 03. 2011 09.11
ZA! Pravilna odločitev, referendum bi lahko uničil vse, ker noben ne gleda realno oz. so jim zadeveo narobe/lažno prikazane. Kam naj gre pa denar? V sončne elektrarne? Ki imajo žalosten izkoristek poleg tega je investicija nesramno draga. Še Avstrija podpira projekt, ker bo manj svinjarije šlo v okolje kot sedaj recimo. TEŠ6 tudi zelo primeren zaradi primarne in sekundarne regulacije slovenskega EEO, ker tega skoraj nobena druga elektrarna v SLO noče oz ne more voditi. Sedaj večino regulacije vozita blok 4 in 5 in bi blok 6 zelo pripomogel k bolšii regulaciji. Vsi samo vidijo škodljiv vpliv na okolje. Čeprav nameravajo potem po izgradnji bloka 6 zapreti blok 4 in 5 in jih imeti za rezervo. Blok 6 bo imel veliko manj vpliva na okolje, ker bo imel boljši izkoristek in manj izpustov v okolje, se pravi bo veliko boljše kot je danes... Čez par let je pa treba it na projekt nove nuklearke. še kakšna HE na Muri bi bila dobrodošla, to je obnovljivi vir, samo se bodo spet nekateri našli, ki bi radi ne vem kaj zaščitili... @problem2: če si tak jak ekonomist, zrihtaj cenejšo energijo na trgu, ki je žal ni... Ne piši bedarij, če ne poznaš realne slike.
problem2
16. 03. 2011 07.45
žal ste vsi ki zagovarjate teš6 ali popolnoma skregani z ekonomijo ali pa ste iz tega lobija ki si deli denar davkoplačevalcev.že lahovnik je odstopil (kao zarad golubiča)ker ni mogel povedat svojim sokrajanom da bi morali vse skupaj zapreti ker je cena energije parkrat cenejša na trgu kot pa iz teš-a. teš-u pa res ni problem z 1 milijardo ukradenega denarja potplačati vse politične stranke in vse komisije tega sveta. in nakraden denar bomo porabniki odplačevali v obliki dražje elektrike. radičeva je probala ampak je enostavno premala in nepomemna ko gre za tako velike zneske.
Manu Cocker
16. 03. 2011 07.29
Kaj se sekirate - za to, da se raztala nekaj 10 miljonov provizij, bo moral slovenski davkoplacevalec dragih 1200 miljonov. Celotno projekt je bedarija - neekonomski ekolosko nesprejemljiv itd.
MYDAY
16. 03. 2011 05.59
teš bo pa vam je prav ali pa ne....elektriko pa lahko dobite tudi z bio fižolom...dober tek in veliko plina vam želi geo fižol d.o.o. ekologi, dajte si čistilne na zadnjo plat namontirat, kdo bo pa vdihaval vaše pline
star1
16. 03. 2011 00.19
Kaj je sindikat, boste predlagali referendum?
korintos1
15. 03. 2011 21.56
Pillar60 Praviš da je Šoštanj vrhunska elektrarna. A ima kje konkurenco?
klavdijl
15. 03. 2011 21.41
Ministrica dokumente še ne komentira - pa kdo piše te tekste ---- slovnica anyone?
wizeman
15. 03. 2011 21.07
@marjanka9 15.03.2011, 20:50 izvažanje elektrike je nujno početje, saj trenutnega viška nimaš kam odložit. Se jo pa potem ob pomanjkanju zopet uvaža, taka je pač praksa pri tem. V skladiščih se hitro pokvari :)
wizeman
15. 03. 2011 21.05
Ha, če pa je kakšna tema primerna za referendum, je pa to gotovo ta. največji štos je, da je ta projekt okoljsko in ekonomsko popolnoma zgrešen projekt za 21. stoletje da gre pri njenegovi uresničitvi za popolnoma politični projekt. že mogoče, da je tehnično dovršena zadeva, vendar uporablja umazano tehnologijo, kar je v današnjem času nesprejemljivo, v bližnji prihodnosti pa katastrofalno početje. Najbolj varne in čiste so še vedno jedrske elektrarne. Izjema potrjuje pravilo.
marjanka9
15. 03. 2011 20.50
Samo ne še ene nuklearke, pa tudi izvažati ne rabimo elektrike. Bomo pa kaj drugega izvažali.
Pillar60
15. 03. 2011 20.00
Trbovlje in Šoštanj nista primerljiva objekta v delovanju. Šoštanj je vrhunska termoelektrarna in je pod prejšnjim vodstvom dosegla zmanjšanje stroškov in uspehe na vseh področjih, tudi certifikate, ki to potrjujejo in tudi certifikate s katerimi se kiti novo vodstvo, ki pri vsem tem ni imelo nič! Dela pa intenzivno na tem, da zmanjšuje ugled in strokovnost TEŠ z vsako izjavo v javnosti.
bca
15. 03. 2011 19.55
Boljše TEŠ6, kot pa še ena nuklearka. Poglejte posledice na Japonskem.
LuckyBastardo
15. 03. 2011 19.52
zdej ne vem a smo Slovenci takšni veliki porabniki elektrike al je naša država lakomna in bi rada izvažala
LexLuthor
15. 03. 2011 19.44
Kaj mislite, da bo v Saleški dolini socializem za vse večne čase?
LexLuthor
15. 03. 2011 19.43
Rdeče armade spet nabijajo minuse...
tinky_binky
15. 03. 2011 19.40
ABSOLUTNO ZA!!!!!
LexLuthor
15. 03. 2011 19.35
Če smo Trobvlje lahko preprečili, bomo TEŠ tudi. Nekdo se je v našem imenu odločil zapraviti 1,5 mrd in ljudje naj ne bi imeli prava na glasanje? Demokracija ali totalitarizem najhujše sorte?
Pillar60
15. 03. 2011 19.28
Kakšna ULTRA lažnivka je tale radićka. Danes je spet že 100 tič komentirala, kako je projekt ekonomsko neučinkovit in kako je bil TEŠ 6 netransparentno voden, a študij še prebrala ni. Ker "ni utegnila". V resnici frizirajo študije, da bi lahko vsaj na videz dali ven nekaj, da upravičijo podivjano kadrovanje v energetiki. Tot je postavil rekord v svetovalcih na individualnih pogodbah. Sedaj je tudi uradno najnesposobnejši direktor vseh časov. Zares ADIJO!!!! Lažnivci in lopovi. Projekt ni voden transparentno sedaj, SCT želijo pripeljati noter in druge sumljivce. Zares dobro ve, kaj dela. Samo uničenje predstavljate in delate!
Iceclimber
15. 03. 2011 19.17
Večina poslancev je poudarjala, da o tako zahtevnem strokovnem vprašanju, o katerem niti ni celovitih informacij, ne bi smeli odločati ljudje, saj bi šlo le še za en primer prelaganja odgovornosti politike na državljane. A o pokojniski reformi pa lahko odločajo? Mislim kakšne imajo ti naši vrli poslanci.
SuperVeloce
15. 03. 2011 19.09
Jaz sem načeloma proti, a to pomeni da bodo stari zastareli bloki dlje časa delovali, kot bi sicer. In vsega se pač ne da nadgraditi, ampak je potrebno ponovno zgraditi... S tem pa imamo v Šaleški dolini nerešen problem, ker se o tem kasneje ne bo več govorilo...