Slovenija

Referenduma o gradnji džamije ne bo

Ljubljana, 30. 12. 2008 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub temu da je MOL Jarca pozvala, naj dopolni pobudo za referendum o džamiji, tega ni storil, zato ne bo dobil soglasja za zbiranje podpisov.

Jarc ni dopolnil svoje vloge, zato ne bo dobil soglasja za zbiranje podpisov.
Jarc ni dopolnil svoje vloge, zato ne bo dobil soglasja za zbiranje podpisov. FOTO: POP TV

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes dejal, da mestni svetnik Mihael Jarc vloge za pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma o delih prostorskega akta za gradnjo džamije ter zahteve za razpis referenduma ni v celoti dopolnil.

Janković je dejal, da so Jarca 16. decembra pozvali, naj dopolni svojo vlogo. "Dopolnil je dve, dve pa ne," je pojasnil župan in dodal, da glede "na navedeno ugotavljam, da se v skladu s četrtim odstavkom 71. člena statuta MOL šteje, da pobuda ni bila vložena."  Po njegovih besedah to pomeni, da Jarc tudi ne dobi soglasja za zbiranje 11.000 potrebnih podpisov za referendum.

Janković je pojasnil, da je Jarc v dopolnitvi vloge pravilno citiral splošni akt. Prav tako je dopolnil vlogo z navajanjem resnične vsebine akta, je dodal. Po županovih besedah pa Jarc ni dopolnil pobude v drugih dveh alinejah: da je pobuda v nasprotju s 43. členom zakona o obliki in načinu priprave občinskega prostorskega načrta in da je referendumsko vprašanje v nasprotju s prvim odstavkom 71. člena statuta MOL, ki pravi, da mora pobuda izražati jasno vprašanje o splošnem aktu.

Kot je pojasnil ljubljanski župan, ima Jarc sedaj možnost, da se pritoži na upravno sodišče RS. Janković upa, da Jarc vlogo namenoma ni pravilno dopolnil in bo tako končal "neumnost, ki jo je začel."  Če pa vloge ni dopolnil nenamenoma, pa to pove, "da res ne ve, kaj hoče," je dodal župan.

Janković s tremi prioritetami za 2009

Janković ima v letu 2009 tri prioritete.
Janković ima v letu 2009 tri prioritete. FOTO: POP TV

Janković je svoje prioritete v letu 2009 strnil v tri ključne točke. Prva prioriteta je, da bi vsi načrti na področju t.i. mehkih vrednot, "ki so pravi in upravičeni, dobili potreben denar," je dejal in zatrdil, da bodo to v rebalansu za leto 2009 tudi zagotavljali.

"Druga točka je nadaljevanje projektov, ne samo teh 22,"  je povedal in dodal, da je tretja točka dogovor z vlado glede denarja. Zatrdil je, da bo dal del tega denarja v sklad za neprofitna stanovanja, del pa porabil za gradnjo infrastrukture. Povedal je tudi, da je od 22 projektov končanih osem, štirje so v zamudi, vsi projekti pa že potekajo. "Nobeden od projektov ni ustavljen,"  je zatrdil.

Stadion na Stožicah naj bi bil eden od prepoznavnih projektov Jankovićevega mandata.
Stadion na Stožicah naj bi bil eden od prepoznavnih projektov Jankovićevega mandata. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Janković meni, da bo ta mandat "prepoznaven po stadionu na Stožicah in džamiji."  Ob tem je povedal, da ima stadion že pravnomočno okoljevarstveno poročilo in da pričakuje, da bodo konec januarja že imeli gradbeno dovoljenje. Po Jankovićevih besedah se bodo februarja "videli že prvi betoni."

Jarc: Šli bomo na upravno sodišče

Mihael Jarc je ob tem dejal, da odgovora MOL glede referenduma še ni prejel in da ga bo verjetno dobil v petek. "Lahko pa povem, da smo bili prepričani, da bo Janković iskal dlako v jajcu in poskušal preprečiti že samo zbiranje podpisov, kaj šele referendum," je poudaril.

Ljubljanski župan po njegovem mnenju namreč ne želi, da bi prišlo do zbiranje podpisov, "saj to ne bi bilo samo zbiranje podpisov zoper dele prostorskega akta, ampak bi bil to tudi nekakšen plebiscit zoper njega".

Po Jarčevih besedah statut MOL sicer ne daje nobenih napotkov, kaj storiti, če je vloga zavrnjena, zatrdil pa je, da bodo šli na upravno sodišče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
18. 11. 2011 11.48
+1
svoda odločanja- my ass
hansola
03. 01. 2009 10.46
+1
Ker je vsaj 50% prebivalstva vsaj že nekrat uporabljajo Google, predlagam, da še zgradimo cerkev novo ustanovljeni veri Church of Google.
djdj
01. 01. 2009 01.34
+1
Referendum bi moral biti! Če je že za vsaka jajca...
misamuc
31. 12. 2008 21.12
-1
Bojzi predlagam da se kar takoj zazidas v stanovanje...pa srecno :))
MojcaCoh
31. 12. 2008 16.54
+1
Vsekakor mora biti dan, ko je Srbijanec spet na dan Slovenskega plebiscita prodajal Slovensko zemljo Biosancu...???\'? .razglašen kot praznik Slovenske sramote, da se izrazim arogantno zajebancije in podjebavanja brez primere na račun Slovenskega Plebiscita in samostojnosti..na ta dan bi morali izobesiti črne zastave na pol droga..?? Sramota.. Mojlah
vinadap
31. 12. 2008 14.58
-1
patriot - lepo,da si priznal in da podpiraš islamski fundamentalizem. Na tem forumu vas je kar nekaj.
slosap@yahoo.de
31. 12. 2008 14.18
-1
@porka.malorka:pozabla si na geje....maš pa prav...moje misli enako! Islam in geji bodo krivi za krizo!!! hahahahaha srečnega in zdravga predvsem pa veselga!
patriot007
31. 12. 2008 13.25
-1
vinadap 31.12.2008, 13:10 0 patriot - kaj so delali Mudžahedini v Bosni med vojno? Isto to kar so pri nas počeli BELOGARDISTI, ČRNE SRAJCE, IN ŠE MNOGI DRUGI
vinadap
31. 12. 2008 13.10
patriot - kaj so delali Mudžahedini v Bosni med vojno?
vinadap
31. 12. 2008 13.00
patriot - jaz sem za svoj narod,ne pa za zločince,jasno,boste še videli hudiča!
vinadap
31. 12. 2008 12.58
patriot - jaz,kot pravi Slovenec sem patriot,ne pa ti,ki za Slovenijo nisi naredil čisto nič,kakor tebi podobni na tem forumu. Že pred stoletji ste želeli iztrebiti Slovensko kulturo,pa je niste mogli,tudi sedaj jo ne boste!
vinadap
31. 12. 2008 12.54
+1
isthmail - koga boš ti podil,kalamar?!
killi-123@hotmail.com
31. 12. 2008 11.31
+1
Končno se 1x strinjam z Bojzi-jem. Vsa Evropa sprejema zakone o omejevanju gradenj džamij, mi pa kot v vsem,bomo to dojeli čez 10 let, ko bo stala še druga v Mariboru.
Bojzi
31. 12. 2008 11.21
+1
Vsi zagovorniki islama, saj človek ne more verjet. Koliko katoliških cerkev je v Islamskih državah. Še tisto malo kolikor jih je bilo, so jih podrli zaradi karikature njihovega Mohameda. In mi bi pustili, da se islam širi v EU. A se katoliki širijo v islamske države. Nikakor. Vemo, da je islamska vera najbolj krvava. In to bi radi imeli v Sloveniji. Ljubljančani, konec je vaših mirnih noči, ali nočnih sprehodov ob Ljubljanici. Najbolje, da poderete naše krščanske cerkve, saj bolj tolčete po krščanih, kot po drugih verah. Se vidi, kdo živi v Ljubljani in sledi komunizmu. komunisti in cerkev si nikoli nista bila dobra. Se vidi, kaj so komunisti zmeraj podpirali, pravoslavce in islam.
porka.malorka
31. 12. 2008 10.56
+1
Nej jo zgradijo.Bomo mel sej koga za obtoževat in kam jet demonstrirat. Ko bo huda kriza.
12345s
31. 12. 2008 10.19
+1
Moderator, pusti ljudem da se veselijo,no! Srečno.
slosap@yahoo.de
31. 12. 2008 09.36
-1
@kriss714: sem ti poskušal odgovoriti s pravnimi normami, špa me je administrator brisal...
Tonček Balonček
31. 12. 2008 09.33
-1
Bojzi, kako si mogel voliti Janšo, če gre za notoričnega antikrista in bivšega komunajzarja, ki ni izstopil iz partije, ampak so ga zaradi pretirane gorečnosti in ortodoksnosti izključili in kljub njegovemu večkratnemu moledovanju nikakor hoteli sprejeti nazaj. Takšnih komunistov v osemdesetih letih res ni bilo veliko, še Rupel se ni sekiral! Tvoja verska nestrpnost in preziranej islama očitno kaže na pravi obraz katolikov v Sloveniji. Uradna sloevnska RKC in Ljubljanska nadškofija podpirata gradnjo džamije, očitno v nasprotju z voljo \"vernikov\" oziroma svojih ovčic! Ampak važna je volaj pastirjev!
slosap@yahoo.de
31. 12. 2008 09.32
-1
@administrator: tendenciozno izbiranje objav...ko pa je treba prevzemat odgovornost, pa rep med noge kajne! Nimam besed, sovražno govorjenje dovoljeno, opozorilo ne...
Bojzi
31. 12. 2008 09.24
+1
Saj človek ne more verjet, sicer pa, kar so si Ljubljančani izvolili, to bodo imeli. Opoldan se jim bo pa še eden drl na raketi in vsi bodo morali na kolena. ha ha. Ljubljančani so postali muslimani. Najhuje je, da je Ljubljana tudi Slovencem izvolila vlado. Sedaj moramo mi prenašat to bedno komunistično vlado. Komunisti in Janković si z džamijo ustvarjajo nove volilne glasove. Pa še pojedine v času muslimanskih praznikov. Selam alejkum - Alejkumu selam , tako se bodo sedaj pozdravljali Ljubljančani. Kje bo Janković zgradil še svojo cerkev? Kje se bo razstrelil prvi muslimanski samomorilec in koliko Ljubljančanov bo nesel zraven? Slovenci, čim manj bo potrebno hodit v Ljubljano, saj se bodo tam zbirali islamski skrajneži, ali pa se že.